Message |
|
Vand acvariu Juwel Rio 300 + stand + lampa suplimentara 1500 Ron
|
 |
|
Am doua butelii de CO2, una de 8 kg si una de 15kg, din experienta mea cu buteliile astea iti spun ca atunci cand este proaspat incarcata o butelie, concentratia de CO2 este mult mai mare intr-o bula decat spre terminarea ei, unde mai pui ca CO2-ul se duce inaintea scaderii presiunii buteliei si vei avea o perioada cand vei baga nu stiu cate bule pe secunda ca asa sti tu ca e bine dar de fapt nu mai bagi nuciun fel de CO2. De asta iti vei da seama cu timpul. Cu un ph computer te prinzi imediat pentru ca vezi ca nu mai inchide valva, bai mai mult ph-ul creste. Am stat mai bine de o luna cu impresia ca fac aditie de CO2 dar de fapt nu era decat aer, ph-ul urcase undeva la 8 si ceva. Eu unul votez pentru ph comnputer. Cine e pasionat si dispune si de bani... sa nu ezite  .
|
 |
|
viulian wrote:Cam cat timp ia pana nimeresti echilibrul intre CO2, macronutrienti si lumina ?
Si pe deasupra, cat de frustrant poate deveni  ?
100 de ani, ai la dispozitie?
Si nu e ironie, e doar realism. Fara un ph computer nu vei avea niciodata concentratia de CO2 optina, poate doar de doua ori pe zi ca si ceasurile stricate care arata tot de doua ori pe zi ora exacta.
Concentratia de CO2 poate varia de la minut la minut, ce nervi iti trebuie sa monitorizezi acesta fluctuatie?
Si acum o mica povestioara, despre ce poate face si ce nu CO2-ul.
Din 2002 m-am apucat de acvaristica mai serios ca sa zic asa, timp de cinci ani chiar am fost multumit de rezultate si de calitatea apei pe care reuseam sa o obtin, cand surpriza, l-am cunoscut pe g.g. si am vazut intr-adevar ce inseamna o apa cristal, ceva ce eu nu atinsesem niciodata, iar din pozele de pe net nu-ti poti da seama. Atunci am zis, George fac ca tine, suplimentez filtrare, cumpar Uv totul ca la george, dar NIMIC, apa nu vroia sa fie cristal si gata, m-am gandit ca o fi de la substrat , noroc ca necesita mult deranj si nu l-am schimbat. Ceea ce vreu sa spun este ca tot ce faceam parca era in van, sa nu intelegi ca aveam o apa murdara, nu, era limpede si frumoasa, dar nu era cristal, meseriasii stiu la ce ma refer. Intr-o zi m-am hotarat sa investesc si intr-un ph computer, cand am masurat ph cu el am ajuns la o concluzie naucitoarem concentratia de CO2 era peste 100ppm cu toate astea pestii si plantele pareau ca se simt bine, melcii nici unul nu depasea diametrul de 3-4 mm. am reglat ph computerul sa-mi tina o concentratir de cca 20 ppm si ce sa vezi, in cca 5-10 zile apa era cristal, cea mai buna dovada este nevastamea care ignora total acvariul meu, si pana si ea a zis, "bai, ce are acvariul asta ca nu a aratat niciodata asa de frumos", parea si mult mai luminos, deoarece lumina penetra mai bine apa.
Cand am vazut cum variaza concentratia de CO2 mai ales daca agiti apa la suprafata, mi-am dat seama ca e o gluma proasta sa-ti inchipui ca poti reusi vreodata sa menti optimul fara ceva profi.
Parerea mea este ca si bacteriile denitrificatoare erau afectate de aciditatea apei, neputand sa-si faca prea bine treaba, iar melcii ... au crescut cateva exemplare ca miciodata pana acum...
|
 |
|
de obicei putin dai putin face
in ceea ce priveste recomandarile producatorilor de filtre, nu sunt mereu cele mai optime, daca ai sa te uiti la specificatiile acvariilor de concurs, cam toate au filtrare de 3-4 ori mai mare decat ar recomanda producatorul, ma refer la masa filtranta nu neaparat la debit, http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=0&vol=2&id=207
|
 |
|
lazarginel wrote:E si normal, Val de la GH 25 la apa de RO este cale lunga
Melcii merg bine pe undeva pe la 15-20 GH
Si eu am acuma in acvariu GH 4-5 Kh 4-5
Si cam mor pe capete (eu cumpar melcii negri )
Daca apa este mai dura ,adica bogata in carbonati de calciu si magneziu au de unde se hranii melcii daca nu mor
Valabil si al neritine
Parerea mea este ca nu-i supara duritatea apei pe cat aciditatea ei.
Sursa mea de apa are GH 6 si KH 13, la o duritate generala asa de mica, aproape cat cea a apei de ploaie care este pe la 4-5 ar trebui dupa spusele tale sa nu le mearga prea bine, cu toatre acestea cand am renuntat la aditie de CO2 vara trecuta, crescandu-mi ph-ul destul de mult, am avut invazie de melci.
In concluzie, cred ca aciditatea apei este determinanta in lupta impotrica melculor (cel putin a celor cu cochilie  )
|
 |
|
Lumina 2X45W + reflectoare nu ajunge? Daca nu..o sa ma gandesc cum sa mai fac upgrade.
E binisor, eu ma referea la sistemul vechi pe Tehnologie T8
|
 |
|
Sunt detinator de Rio 300 de mai bine de trei ani, deci vorbesc din proprie experienta.
Gama Juwel de acvarii incanta vizual, intr-adevar au finisaje extraordinare, dar din pacate totul se termina aici. Merita sa-ti iei un Juwel daca vrei ciclide sau daca vrei sa-l upgradezi in cazul cresterii plantelor.
Avantaje: design
Dezavantaje:
1. pret
2. sistem de iluminare insuficient
3. sistem de filtrare inadecvat, pe langa acest lucru are si o eroare de proiectare,in ce sens: pompa este pusa pe un fel de soclu, care are lipita de el o garnitura de silion pentru eliminarea vibratiilor, acest silion imbatraneste in decurs de cateva luni transmitand vibratiile pompe in cabinet, este foarte neplacut zdomotul emis, singura solutie este de a schimba soclul pentru inca vreo 3-4 luni, am incercat sa pun banda de teflon dar degeaba. Situatia este chiar enervanta, mai ales daca dormi cu el in camera.
De ce scriu toate astea aici: pentru a te sfatui sa-l upgradezi, sfaturi:
-mai cumpara o lampa daca intra ca dimensiuni, daca nu manufactureaza tu, pune-ti imaginatia in functiune si vei reusi
-mai cumpara cel putin un filtru canistra, chiar de 2 ori mai mare decat recomandarea pentru volumul pe care il ai.
Dupa toate astea mai stam de vorba.
|
 |
|
Fertilizante nu folosesc si substrat am ceva pietris fin luat de la petshop. Nu stiu nume.
Ai spus tot cu aceasta fraza.
Noua tehnologie T5 are un randament mai bun in ceea ce priveste emiterea de lumens. La o lumina puternica nu trebuie sa te mire ca nu merg plantele daca nu le ajuti cu fertilizare. Lumina ca si temperatura cu cat cresc maresc ritmul metabolic al plantelor, acest lucru trebuie sustinut cu aditivi. Ceea ce ai tu acolo din belsug dupa parerea mea sunt nitratii.
Pe scurt: acvariul tau se chinuie, ajuta-l daca ti la el.
|
 |
|
pe zeci de forumuri se gaseste informatia ca ideal este sa tinda la 0 concentratia nitritilor si nitratilor. Pana la urma cum e? Pentru ca daca ai un sistem de filtrare bazat si pesti putini vei sta mai mult pe 0 la nitrati, e bine asta pentru plante? eu zic ca nu? voi ce ziceti?
Foloseste pe aici cineva aditivi NPK?
|
 |
|
|
 |
|
ma bucur ca te-am cunoscut g.g.
|
 |
|
BlackAdder wrote:Ca o curiozitate...e crescuta doar la lumina acelui Rio 300?
cu ceva modificari: 2xAqua-Glo 38W + 2xPhilips 830 38W
|
 |
|
bogdangh wrote:* edit by mosu: ca sa se vada poza trebuie sa se termine in .jpg, asta o aflati cu click dreapta > properties
M-am prins, sarumana
|
 |
|
cu cea mai mare placere
|
 |
|
Vezi un acvariu de 5 stele cu covor de glosso si gata, decizi sa faci asa ceva si la tine in acvariu, insa nu te gandesti la toate aspectele, cum ar fi de exemplu ca acvariul de concurs are stabilit un termen si cel care-l amenajeaza are experienta si stie exact in cat timp se intind plantele ca sa arate frumos, ii face poza si unii ca mine se holbeaza la ea si-si doresc asa ceva acasa, ba mai mult sa arate mereu asa. Pentru cei incepatori fac urmatoarea afirmatie: asa ceva nu e posibil...... Necesita foarte multa migala iar daca ai si un servici care te tine toata ziua in priza nu stiu cand mai ai timp si de covor de glosso de exemplu.
La ce ma refer exact: Ca orice lucru in viata si frunzulitele astea de glosso se nasc traiesc si mor, la mine de exemplu prima generatie de frunze ca sa zic asa a inceput sa moara. Eeee, acum spuneti-mi mie cum sa pigulesc eu tot covorul asta? cu penseta? iar in scurt timp nu vei mai putea admira frunzele noi si frumose de cele batrane sau moarte care ar trebui indepartate cu rabdare.
Pentru cei care nu au foarte mult timp as da urmatorul sfat: axati-va pe plante ale caror parti imbatrinite se pot indeparta usor, astfel acvariul va arata frumos mereu, covoarele de plante sunt la polul opus. Parerea mea.
|
 |
|
este foarte pretentioasa, mi-am pus mintea cu ea si tot nu pot s-o fac fericita
|
 |
|
Se pare ca nu stiu sa fac un amarat de link sa mearga.
Nu am intrat de mult pe forum, inainte puteai sa intri sa modifici un post propriu, acum vad ca nu se mai poate, nu am eu suficiente drepturi?
Atunci cand erai logat aparea un buton edit post sau cam asa ceva!?
Oricum daca intereseaza, pozele se pot vedea in galerie, acolo m-am descurcat
|
 |
|
Uitati ce mi-a rasarit in acvariu.
Ma gandesc sa o desfiintez, dar inainte de asta am vrut sa postez pe forum imagini cu ea, poate incanta privirile trecatorilor  .
* edit by mosu: ca sa se vada poza trebuie sa se termine in .jpg, asta o aflati cu click dreapta > properties
|
 |
|
bogdangh wrote:Merg la Juwel Rio 300
Dim: 107 mm
Pret 20 RON/buc
|
 |
|
Merg la Juwel Rio 300
Pret 20 RON/buc
|