Doresc sa pun la punct un acvariu de 180l (cantitate utila ~ 160l) si desigur ca va rog sa ma sfatuiti (sunt incepator in ce priveste pestii dar am avut testoase si sunt relativ familiarizat cu ce inseamna ciclare si calitatea apei; am citit de asemenea ghidul incepatorului si alte asemenea docomente de pe jbl.de, eheim.de, tetra.de, etc.).
De la inceput vreau sa spun ca nu conteaza finantele ci doar buna viata a pestilor. O sa va expun modul in care am gandit eu ca as putea da viata acestui acvariu si o sa va rog sa comentati si sa ma ajutati.
1. Filtrarea
1.1. Filtru: am deja un filtru
Eheim Proffessional 3e 2078 (ala electronic); debitul lui cand este incarcat cu material filtrant este intre 350 si 700 l/h.
Este prea mare sau prea mic? Poate face fata singur si nu innebuneste pestii cu curenti prea puternici?
1.2. Materiale filtrante: as merge pe materiale de la Eheim:
a) burete grosier
b) vata
c) 3 x SubstratPro x 2l
d) 1 x BioMech x 2l
1.3. Evacuarea standard la Eheim se face pe o teava gaurita:
cum ar trebui orientata, asezata ?
1.4 Filtru de fund: este necesar sau nu ?
2. Substratul
2.1. substrat nutritiv: JBL AquaBasis Plus (~ 1-2 cm)
2.2. pietris cu granulatie 2-4 mm (culoare nisip natural) (~3cm)
Ar trebui mai gros substratul ?
3. Incalzirea:
3.1. Incalzitor Jeager de 200W
3.2. Incalzitor substrat: da sau nu?
4. Decorurile:
1. Pietre: m-am gandit sa pun niste pietre de rau (culese de mine din rau de munte; is frumos rotunjite) pe care sa plantez muschi
2. Radacini: sa pun sau nu asa ceva (as planta muschi pe ele)
5. Plante:
La plante sunt deja pierdut; in afara de muschi si ferigi de Java nu cunosc speciile (ma doare capul numai cand citesc denumirile :-) ). Problema mea este pe de o parte numarul plantelor si pe de alta parte pozitionarea lor in acvariu. Prin ghiuri sunt foarte multi care recomanda etajarea spate - fata (mai mari in spate si mai mici in fata). Prin forum am vazut recomandarea plantarii plantelor mari in colturi. Sigur ca in final depinde de "ochiul" fiecaruia dar v-as ruga sa ma sfatuiti.
Ma gandesc ca mai mult de 4-5 specii ar cam fi o varza.
5. Pesti:
In final pestii. Prefer pesti linistiti, viu colorati, cu dimensiuni pana la 6cm la maturitate. Mergand pe formula 1cm peste/l ar cam iesi 150cm pesti (aproximativ 30-35 de exemplare)
Acum e acum, speciile; eu ma gandeam la vreo 8 gupy, vreo 5-6 sanitari de fund (de care?), cativa sanitari de "sticla" (habar nu am care-s aia), vreo 6-7-8 neoni, probabil niste tetra; mi-au placut f. mult masculii de betta (am inteles ca unul singur cu vreo doua femele e prietenos). Mai departe va rog sa ma sfatuiti; am inteles de asemenea ca ar fii specii care prefera mijlocul acvariului si altele care prefera suprafata (ar fi ideal sa pot "umple" acvariul)
De asemenea ma intereseaza ordinea optima de introducere a pestilor (ma indoiesc ca ar fi indicat sa-i "balacesc" pe toti odata)
6. Probleme suplimentare:
6.1. CO2: este indicat sa instalez si un CO2 ? daca da, ce ma sfatuiti ?
6.2. Unelte de curatare pentru acvariu:
6.2.1. Pentru substrat imi place pompa Eheim cu baterie speciala pentru asa ceva
Va rog sa-mi mai dati ceva indicii.
Sper ca nu am fost prea "lung" si va multumesc pentru ajutor.