[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Matteo
Forum Index » Profile for Matteo » Messages posted by Matteo
Message
Daca asa are de cand l-ai luat - cum zice pestioaica - e o problema cu vezica - comuna la carasei - de obicei se accentueaza cand calitatea apei scade(cresc nitratii etc). Ca nu mai are solzi - cel mai probabil de la inotul ciudat - ar putea fi si un inceput de canibalism ; iarasi l-am intalnit la unii carasi cand diferenta de talie e semnificativa.
Eu nu am zis sa nu mai folosesti instalatia de Co2.Ci o vreme pana solul o sa scape de aciditate.Normal ca apa pe care o schimbi nu e acida e doar de la robinet si in timp solul va deveni si el neutru ( e doar limitata cantitatea de - probabil turba - pe care o contine ) - sau poti forta procesul - probabil sunt oameni pe forum care au experienta in "preparare" de substrat - ca doar nu ne-am nascut si probabil nici nu o sa murim cu substrat de "fabrica" - sigur mai sunt "specialisti" in "manufacturare" - si ti-ar putea spune cum sa o faci rapid. Altfel e pacat de el (substrat) - dupa cum ti-am zis a fost conceput special sa fie usor acid - dar bineinteles ca il poti "neutraliza".
ref la teste in perioada de inceput eu folosesc cu succes higrophile - polisperma si difformis - sunt foarte versatile si iti iau imediat nitratii. No2 0,1 arata ca nu e inca echilibru.. dar apropo cu ce ciclezi ? (adica hrana pentru bacterii ? - le dai amoniac ?- ca de pesti nu am auzit ?)
Oricum am studiat si eu .Aqua soil nu e chiar "general purpose".E pentru plante care prefera sol usor acid / apa moale. Eventual poti schimba proiectul din mers catre plantele respective care totusi nu sunt usor nici de obtinut nici de tinut (Syngonanthus , Eriocaulon , Tonina). Si pestii la fel.Nu cred ca o sa poti tine discusi
Eu zic totusi ca un melc sau vierme ti le ataca .Probabil ca o face noaptea si nu il vezi.Cauta in substrat
Nu ai cumva melci? Cam asa arata ca mancate de un parazit/melc.
Cu o intrebare va deranjez - are cineva dintre voi planta din topic in acvariu? Daca da, ma intereseaza si pe mine!
In afara de hemiantus si blyxa nu ai alte plante sensibile la aditia de co2.Poti sa-l inlocuiesti o perioada cu un supliment pe baza de carbon care nu-ti modifica ph.
Balast gasesti de 2 feluri electronic si electric (lampa starter + Bobina) - in functie de puterea "instalata" - la magazine de electrice - daca cumva la capacul initial e dus starter-ul desi ma indoiesc - mai nou se fac balast electronic il poti inlocui.Eu mi-am "mesterit" vreo 2 lampi de genul asta.
Din experienta revin si iti spun :daca vrei sa ridici ph pe o zi pune 2 varfuri de cutit de bicarbonat de sodiu ( la volumul tau - eu pun cam 3) iti va ridica ph cu 0,3 -0,7 grade depinde cat esti de generos- dqar daca nu ai kh 8. DEZAVANTAJUL E CA TREBUIE SA O FACI IN FIECARE DIMINEATA.Daca vrei sa-l ridici relativ permanent - dar stabilizarea ph nu va interveni decat intr-una - doua saptamani - poti folosi ca tampon pentru orice aciditate (inclusiv a acidului carbonic) carbonat de calciu.Si iarasi revin - nu trebuie sa pornesti injectia de co2 la pornirea acvariului. Volumul si suprafata acvariului tau permit dezvoltarea a 70 de plante medii cu o populatie echilibrata de pesti fara aditie de CO2. Inainte de a trece de limita asta pornesti injectia de bioxid.Si iarasi revin - nu forta concentratia de CO2 - plantele oricum isi vor lua numai cat le trebuie restul va deveni- in parte - acid carbonic care nu-ti foloseste la nimic - ba chiar e daunator pentru bietii pesti.
Din parametri care i-ai pus acolo acvariul nu e ciclat.E undeva la mijloc.Mai pune niste "prafuri" de culturi de bacterii sa faci un "boost".Si mai usor cu mancarea la pesti pana o sa ai no2 si nh4 spre 0,0.Apoi ar tebui sa vezi cum stai.Algele sunt relativ inerente pana la stabilizare.Ai putea incerca cu SAE dar nici ei nu se prea omoara dupa ele dar oricum mai mult decat ceilalti.In mediul asta nestabilizat si plantele se comporta ciudat.Rabdare pana se cicleaza si mai vedem.
Eu nu vreau sa polemizez ci sa impartasesc din propia experienta eventual si din ce am invatat de la atii.
Am specificat undeva intr-o interventie ca avand acele teste se pot face ajustarile de parametri necesare pentru flora/fauna din acel acvariu.
Acel 15 ppm e o valoare medie la fel cum e ph 7 kh 3-4 etc. si care trebuie ajustate la speciile /varietatile crescute
Deci nu contest ca se poate ajunge si la 30-40 ppm dar cu ce pesti, cu ce plante?.Sunt unii care dau maxim de C02 suportat de pesti(reglat pana urca pestii la suprafata si apoi un pic in jos - fara sa le pese de alti parametri).
Conditiile specifice dicteaza - dupa ce cunosti apa si acvariul se mai stabilizeaza - populatia de pesti si plante- abia atunci poti regla cantitatea de C02 - care intre noi fie vorba nu e un "must be" la start-up .Oricum chestia cu bicarbonatul de sodiu si carbonatul de calciu ti le spun din proprie experienta pentru ca am o apa "moale" la retea si niste pesti mai mancaciosi si a trebuit sa gasesc solutii .Stabilizarea sa nu crezi ca va interveni mai reoede de 3-4 luni.Pana cresc si se inmultesc plantele pana definitivezi populatia de pesti etc. Eu raman la ideea sa dozezi C02 moderat si apoi n-ai decat sa incerci sa cresti la 30 -40 ppm.O sa capeti experienta si ochiul iti va spune cand lioseste CO2 - e regula elementului care se gaseste cel mao putin sau care lipseste - adica le dai micro si macro si sol si ele se opresc din cretere sau au frunze mai mici/scofalcite ( infara de cazul unei boli) mai dai un pic de co2.
gengiskhan wrote:
Matteo wrote:Daca vrei mai mult CO2 creste un pic PH-ul


Cred ca nici tu nu ti-ai facut temele pana la capat. Eu zic sa creasca KH-ul...



Daca nici nu a pomenit de kh - inseamna ca testele de ph ii sunt la indemana - normal ca bicarbonatul va creste kh implicit ph

Ce vrei sa spui cu "test lab"? Ce test exista pentru CO2 in seturile cu teste

Deslusesc in tonul tau un pic de iritare - nu e cazul - ai cautat pe net sa vezi? am zis sa nu dau direct produsul sa nu ii fac reclama.Sunt teste cvasi complete pentru apa, la picatura,, facute de oameni care se pricep! Fierul e un parametru important pentru acvariile plantate si l-am mentionat in contextul general al topicului! valoarea de Co2 mentionata e o valoare medie de referinta - specificata la fel de oameni care au rezultate.


Nu ti-ai prea facut temele! Daca vrei mai mult CO2 creste un pic PH-ul - cel mai simplu - 1-2 varfuri de cutit bicarbonat de sodiu alimentar la cantitatea ta de apa.
Vezi ca gasesti undeva pe net un tabel ph/continut de co2/duritate temporara inclusiv continutul recomandat de Co2 in jur de 15 ppm.Daca ai "bagat" atatia bani in setupul asta, fa-ti un bine si ia si niste teste de apa ceva de gen test lab /test kit in jur de 300 ron in care ai si duritate temporara (kh), totala Dh, co2 si fier. Daca nu stii valorile (plajele) intre care trebuie sa se situeze cauta-le in functie de ce pesti/plante vei vrea sa ai/tii dupa ciclare O solutie de reglat ph in jur de 7, dar asta in timp - 2 -3 saptamani e carbonatul de calciu - calcarul - poti sa iei praf/ o punguta in fitru dar vezi sa nu iasa din punguta - ceva de genul pungii de carbune activ (sa fie traversata de apa dar nu si de continut .
Si eu mi-am mai refacut setup-ul, dar de fiecare data am remarcat ca fertilizarea are efect numai dupa perioada de adaptare de 3 saptamani - desi plantele au fost luate din setup-ul vechi "adaptate o data" ca sa zic asa.Deci ce vreau sa spun fertilizarea o cresti treptat sa ajungi la doza recomandata in minim trei saptamani.Efectul maxim l-am remarcat dupa vreo 3 luni din care o luna de mers "in plin" cu fertilizarea.Indicat era sa te axezi pe o singura linie substrat/fertilizanti sa o cumperi de la inceput puteai sa alegi si ceva mai ieftin gen JBL.Producatorul isi face linia in asa fel sa se completeze una pe cealalta.A inca ceva filtrul UV nu il porni de la inceput si e indicat sa il folosesti numi daca remarci inceputul unor probleme.Sa-ti iei SAE - vreo trei tineri iti ajung la ce ai tu acolo.
Orice iei ia de minim 60.Depinde ce buget ai - gasesti juwel la pretul asta si alte marci, daca cauti.Nu lua carasi daca iei acvariul mic , mananca mult si fac si muuta mizerie.Sau daca iei maxim 4 mici cu 2 corydoras - fara alti pesti.Daca nu la acvarii mici - pesti mici - (neoni, zebre,rasbora etc - sau plati si guppy dar iti trebuie si niste scalari sa le manance puii ).La inceput tentatia e mare sa iei si de aia si de aia si vei suprapopula repede acvariul regula 1 cm peste adult 1 l apa( o poti incalca un pic dar cu bun simt).Deasemenea sa nu uiti de ciclare vezi ca ai tot felul de spori de bacterii - sau solutii de bacterii.Orice acvariu iei iluminarea e de cacao.Daca vrei plante in prima etapa trebuie sa schimbi tubul cu care vine apoi sa dublezi numarul neoanelor si sa iei special de plante cu reflectoare + substrat (la fel din magazin - la inceput ia din ala gata imnpregnat -un sigur strat).Daca nu - plante de plastic.
Sa ai in vedere ca mediile filtrante nu sunt ieftine dai vreo 30 de lei pe unset de 2 bureti si iti trebuie 5 sau 6 mai ai asa numitele bio balls si inelele de ceramica cam tot pe acolo daca nu mai scump plus ca e greu sa le gasesti.Mai bine iti iei nou s-ar putea sa ai probleme cu gasirea mediilor filtrante.Daca nu ai bani e bun dar o sa te chinui cu "reconstiutuirea" mediilor si o sa iesi cam tot pe acolo.
Pietrisul l-ai spalat? de la mopan ar trebui sa se maroneasca in cel mai rau caz apa nu sa faca si spume.De la pietris la spalare se face spuma si suspensiile alea iti incetoseaza apa.Mopanul e de "magazin" sau home made? Daca iei de magazin e suficient sa-l fierbi vreo 5 minute cel home-made mai trebuie lucrat la el nu e suficient sa-l fierbi.
In mod normal conteaza cantitatea de lumina adica lumenii dar cum zice porcu trebuie sa fie in spectrul folosit de plante la fotosinteza adica o frecvente de albastru si ceva galben/rosu adica cum e la flora -ai vazut varfurile. Watt-i iti exprima consumul electric al tubului si e o valoare mai mult decat orientativa dar mai usor de folosit practic - putini producatori iti dau lumenii- si oricum cantitatea de lumina care ajunge la plante depinde de coloana de apa, forma tubului/becului si distanta fata de suprafata apei (la tuburi pierderea e liniara la becuri e exponentiala (sursa liniara sursa punctuala)etc.
Buna,
M-ar interesa teste de apa la picatura (si putin folosite merg) adica specificat cant.de reactiv ramasa (jumate,sfert etc), ceva amestec de saruri pt.ridicat duritatea (cat mai putin influentat ph-ul) la pret bun, higrophila corymbosa red 2-3 fire, barclaya longifolia 1-2 fire(bulbi) si eventual dar mai mult informativ o instalatie completa de CO2 cu butelie (ev.cu tester de ph electronic si comanda automata) pt. max 300 litri (cu butelie mica reincarcabila). Expeditie Deva sau ridic eu din jut HD, eventual Resita (o data pe luna trec pe acolo).Mesaj pe PM.
Intrarea o poti face dintr-o teava cu gauri diametral opuse eventual si pe diametre perpendiculare si peste tragi un burete
 
Forum Index » Profile for Matteo » Messages posted by Matteo
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com