salutare tuturor
de mic mi-m dorit un acvariu, iar acum 3 luni de zile am reusit sa-mi achizitionez unul [crezand ca sunt in stare sa cresc pesti]
fiind prea dornic m-am grabit si am comis cateva greseli
acvariul este de 63l cu filtru si incalzitor [intern] de capacitate maxima 60l
are si un neon prevazut dar nu il folosesc, cred ca pestii sunt deranjati de lumina prea puternica, de cate ori il aprind [chiar daca este lumina in camera] pestii devin foarte agitati si se ascund pe unde pot. substrat de nisip cu granulatie mare
am 5 neoni, 2 scalari, 2 beta, 4 sanitari, 5 gurami, 1 barbus, 4 zebre, 1 ancistrus si 2 melci [galbeni] si plante [nu le stiu denumirea dar au frunze lungi si cresc foarte inlate]
stiu ca sunt multi, doar scalarii si 2 gurami sunt mai mari [~8cm] restul sunt prichindei
mi-a parut foarte rau cand am vazut neoni mancati de scalari sau gupy plutind fara codita
am 2 gurami galbeni, cand i-am cumparat erau mici si vioi acum unul a cresctu mai mult dar s-a inegrit pe aripioare si partea de jos, iar celalat a ramas mai mic dar si-a pastrat culoarea si este un pic retras, sta sub o frunza si se uita in sus, ce ar trebui sa fac ?
neonii stau uniti si intr-un colt jos, cred ca sunt un pic speriati nu-i vad sa manace prea mult, nu stiu ce sa fac sa manance si sa se simta mai bine [probabil sa-i scap de scalari

]
apa este un pic salcie si verzuie dar nu mult, nu miroase in schimb este destul de multa mizerie pe substrat, nu reusesc sa strang resturile, am o pompa manuala cu sita si incerc sa adun mizeria de jos si sa o filtrez printr-un tifon steril, dar nu reusesc foarte bine, apa se tulbura faorte mult si repede cand incerc sa curat. ce solutie imi oferiti sa pot curata substratul ?
geamurile sunt curate, le curat o data pe saptamana si nu am proleme, 3 saptamani am lasat un geam lateral murdar pentru ancistrus, m-ma gandit ca paote mananca de pe el dar nu l-am vazut sa se apropie de geam , apoi l-am curatat.
am ca decor o "pestera" si un "castel" [din comert, sculptat din piatra sau ceva de genu, pare foarte natural] sanitarii sunt ce mai fericiti, acolo isi petrec cea mai mare parte din timp, pana si beta intra acolo
ce sfaturi imi puteti da ?
multumesc.