[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
sfaturi pentru un nou venit  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tznetbrolly
Junior member

IP:

salutare tuturor

de mic mi-m dorit un acvariu, iar acum 3 luni de zile am reusit sa-mi achizitionez unul [crezand ca sunt in stare sa cresc pesti]
fiind prea dornic m-am grabit si am comis cateva greseli
acvariul este de 63l cu filtru si incalzitor [intern] de capacitate maxima 60l
are si un neon prevazut dar nu il folosesc, cred ca pestii sunt deranjati de lumina prea puternica, de cate ori il aprind [chiar daca este lumina in camera] pestii devin foarte agitati si se ascund pe unde pot. substrat de nisip cu granulatie mare

am 5 neoni, 2 scalari, 2 beta, 4 sanitari, 5 gurami, 1 barbus, 4 zebre, 1 ancistrus si 2 melci [galbeni] si plante [nu le stiu denumirea dar au frunze lungi si cresc foarte inlate]

stiu ca sunt multi, doar scalarii si 2 gurami sunt mai mari [~8cm] restul sunt prichindei

mi-a parut foarte rau cand am vazut neoni mancati de scalari sau gupy plutind fara codita

am 2 gurami galbeni, cand i-am cumparat erau mici si vioi acum unul a cresctu mai mult dar s-a inegrit pe aripioare si partea de jos, iar celalat a ramas mai mic dar si-a pastrat culoarea si este un pic retras, sta sub o frunza si se uita in sus, ce ar trebui sa fac ?

neonii stau uniti si intr-un colt jos, cred ca sunt un pic speriati nu-i vad sa manace prea mult, nu stiu ce sa fac sa manance si sa se simta mai bine [probabil sa-i scap de scalari ]

apa este un pic salcie si verzuie dar nu mult, nu miroase in schimb este destul de multa mizerie pe substrat, nu reusesc sa strang resturile, am o pompa manuala cu sita si incerc sa adun mizeria de jos si sa o filtrez printr-un tifon steril, dar nu reusesc foarte bine, apa se tulbura faorte mult si repede cand incerc sa curat. ce solutie imi oferiti sa pot curata substratul ?

geamurile sunt curate, le curat o data pe saptamana si nu am proleme, 3 saptamani am lasat un geam lateral murdar pentru ancistrus, m-ma gandit ca paote mananca de pe el dar nu l-am vazut sa se apropie de geam , apoi l-am curatat.

am ca decor o "pestera" si un "castel" [din comert, sculptat din piatra sau ceva de genu, pare foarte natural] sanitarii sunt ce mai fericiti, acolo isi petrec cea mai mare parte din timp, pana si beta intra acolo

ce sfaturi imi puteti da ?

multumesc.
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

salut si bine ai venit!

Primul lucru aici trebuie sa citesti urmatoarele 2 articole: http://www.acvariu.ro/content/view/50/29/ si http://www.acvariu.ro/content/view/78/29/ Acestea sunt foarte generale si raspund la 90% din intrebarile incepatorilor, or sa iti raspunda si la intrebari la care inca nu te-ai ganti sa le pui.

Problemele in acvariu ti se trag de la mai multe lucruri: Din ce ai enumerat acolo ai 24 de pesti in timp ce acvariul acela ar trebui sa aiba cam 12. Multi sunt incompatibil (apar conflicte, rani si chiar decese), gasesti pe link-ul urmator compatibilitatea pestilor: http://www.petco.com/assets/livefish/freshwaterchart.html . Primul sfat ar fi sa te hotarasti ce grupare de specii compatibile doresti sa pastrezi si sa ii donezi pe restul, fie pe site sau la prieteni fie la un petshop.

Pe urma cred ca nu ai ciclat acvariul, asta inseamna ca in apa ta va continua sa aiba variatii anormale de amoniac si nitiriti. Ca sa cresti calitatea apei si sa nu mai fie asa murdara ar trebui sa schimbi chiar zilnic o cantitate mica de 5-10 litri de apa (NEAPARAT cu apa care a stat o zi la declorinat), pana ajungi la o calitate/claritate normala.

Plantele tale au nevoie de lumina, neonul ala pentru asta e, daca ii faci un program fix de iluminat (de ex 9 - 17) pestii se vor adapta, dar evident sa nu aprinzi neonul noaptea.

Melcii aceia galbeni sunt pomacea, ajuta la combaterea algelor.

Dupa ce citesti acele articole si te hotarasti cam ce ai vrea sa faci te asteptam si cu alte intrebari.

Succes!

ps: eu la inceput cred ca am facut mult mai rau ca tine, asa ca fruntea sus , se pot rezolva

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

tznetbrolly wrote:am 5 neoni, 2 scalari, 2 beta, 4 sanitari, 5 gurami, 1 barbus, 4 zebre, 1 ancistrus si 2 melci [galbeni]

Io as tine doar neonii, Ancistrusu', melcii si cei 4 sanitari daca-s Corydoras .

Poze: smilie ... Poze cu plante
tznetbrolly
Junior member

IP:

multumesc pentru raspunsuri,

am citit articolele, foarte interesante, multe lucruri pe care nu le stiam
acvariul nu l-am ciclat la inceput, l-am cumparat, l-am spalat, l-am umplut cu apa si apoi cu pesti, o luna de zile nu am patit nimic, apoi au mai murit cativa pesti, nu mi-au rezistat gupy si moli
am sa schimb mai des apa cate 5 - 10 l sper sa scap de mizeria de pe substrat [foarte multe excremente]
eu schimbam saptamanal cate 5 l si spalam filtrul
apa nu o las de pe o zi pe alta, o las doar ca sa se incalzeasca sa ajunga la temperatura camerei. apoi tratez apa cu doua solutii tetra, una pentru reglarea ph-ului si alta [albastra] pentru indepartarea impuritatilor si elemetelor chimice daunataore. este bine asa ?

cat despre pesti , inca nu stiu pe care sa-i pastrez imi plac toti
pe linkul cu pestii compatibili nu reusesc sa gasesc dupa denumirile tehnice scalarii sau neonii.

mai am o problema, cu hrana....
am incercat sa folosesc hrana variata bobite [purici] si frunzulite dar am problema cu plutirea la suprafata, frunzulitele plutesc si sunt mancate in totalitate, dar bobitele se duc la fund si raman acolo, pana si sanitarii vin la suprafata si mananca frunzulite si nu prefera bobitele de pe fundul apei
hrana folosita este tetra, de mai multe tipuri dar din pacate doar frunzulitele sun apreciate de pestiucii mei

am citi ceva de hrana vie sau inghetata nu stiu nici cum se administreaza nici de unde o pot procura [la fish shopuri nu am gasit]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

tznetbrolly wrote:o las doar ca sa se incalzeasca sa ajunga la temperatura camerei

Ai grija ca temperatura camerei sa coincida cu cea din acvriu. Sa nu ai diferente de temperatura. Poti produce soc termic pesticilor-> . Mai poti lua un incalzitor (eu asa am facut) pe care il introduci in vasul in care pui apa la invechit. De preferat ar fi totusi sa tii macar 24, daca nu 48 de ore apa la declorinat si sa renunti la substante. Nu sunt rele, sa zic asa, dar majoritatea celor de pe acest forum mergem pe lucruri naturale, nu pe chimicale.
tznetbrolly wrote:cat despre pesti , inca nu stiu pe care sa-i pastrez imi plac toti

Hotaraste-te si inca repede. Tine cont de sfatul pe care Faraonul ti l-a dat, crede-ma ca stie ce vorbeste. Ai incompatibilitati mari intre pesti, plus ca sunt foarte multi pentru acvariul tau.
tznetbrolly wrote:pe linkul cu pestii compatibili nu reusesc sa gasesc dupa denumirile tehnice scalarii sau neonii

Neoni - Paracheidon innesi
Scalari - Pterophyllum scalare
Chiar daca nu sunt in tabel, cauta pe net si o sa vezi ca nu se impaca neam.
Vis a vis de hrana nu stiu ce sa zic, vor spune altii mai vechi ce si cum.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
tznetbrolly
Junior member

IP:

Porcu wrote:
tznetbrolly wrote:am 5 neoni, 2 scalari, 2 beta, 4 sanitari, 5 gurami, 1 barbus, 4 zebre, 1 ancistrus si 2 melci [galbeni]

Io as tine doar neonii, Ancistrusu', melcii si cei 4 sanitari daca-s Corydoras .

nush' ce sanitari sunt, sunt maronii cu puncte negre si mustaciosi, arata ca rechinii doica

ma gandeam la neoni, zebre, melci, ancistrus, sanitari si cativa gupi ....
dar cred c-o sa mor fara beta
tznetbrolly
Junior member

IP:

aha, deci apa o pot lasa la invechit 24-48 ore fara a o mai fierbe si pot renunta la substante cea ce mi se pare o idee buna si mie
mihai_alex
Member
[Avatar]

IP:

Sanitarii sunt cumva ca acestia din link?
http://images.google.ro/images?hl=ro&q=hoplo&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
Daca da trebuie sa ii da-i pentru ca,cresc prea mari pentru acvariul tau.
tznetbrolly
Junior member

IP:

da, astia sunt ...au deja 10 cm sunt foarte faini ca se inghesuiesc toti intr-o scorbura mica si din cand in cand isi iau avant spre suprafata pe rand ia cate o gura de aer, arunca vrun litru de apa pe pereti si apoi se inghesuie la loc o sa incerc sa va arat si ceva poze
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

tznetbrolly wrote:aha, deci apa o pot lasa la invechit 24-48 ore fara a o mai fierbe si pot renunta la substante cea ce mi se pare o idee buna si mie

:ninja: in nici un caz sa nu fierbi apa !

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

tznetbrolly wrote:da, astia sunt ...au deja 10 cm

Afara cu ei din acvariu tau. Sau fa un acvariu mare .

Poze: smilie ... Poze cu plante
tznetbrolly
Junior member

IP:

offf... trist .. trebuie sa dau majoritatea pestilor un acvariu mai mare nu-mi pot lua....nu am loc unde sa-l pun
cred ca o sa pastrez neonii, beta, ancistrus, melcii, si barbus si am sa mai iau inca un ancistrus un barbus , o pereche moli, ceva neoni si cativa gupi ...
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Fac pariu ca asta nu ai citit:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=220
Citeste cu atentie, fa-ti socotelile, si o sa vezi atunci daca mai poti adauga ceva in acvariul tau. Eu as inclina totusi sa-l asculti pe Faraon si sa faci asa cum te-a invatat mai devreme.

[Email] [Yahoo!]
tznetbrolly
Junior member

IP:

am inteles, asta ar insemna ca pot pastra 5 neoni, si mai iau inca 5 ... si gata full load

multumesc mult celor care m-au sfatuit
tznetbrolly
Junior member

IP:

am citi articolul http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=2013 si am o nelamurire
Majoritatea filtrelor interne sunt dotate cu un furtun care introduce aer sub forma de bule fine in acvariu si astfel necesitatea unei pompe de aer scade

eu am un filtru eheim intern si este prevazut si cu acest furtun care face si bule de aer, nelamurirea mea este daca totusi pentru acvariul de 60 l si schimbul apei o data pe saptamana [10%], mai este necesar si o pompa de aer cu piatra de aer ?

multumesc.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

La un acvariu ciclat corespunzator, si bine stabilizat d.p.d.v. chimic, nu este necesar nici acel furtun si nici pompa de aer. Va fi de ajuns ca returul filtrului sa fie orientat spre luciul apei, astfel incat sa produca niste valuri.

[Email] [Yahoo!]
tznetbrolly
Junior member

IP:

am inteles ... deci teoretic ar trebui sa fie suficient, desi tot vad majoritatea pestilor se duc la suprafata si parca ia cate o gura de aer..sau mi se pare mie si vor mancare defapt

deci capul de retur sa fie orientat spre luciul apei, perpendicular ? sau cat mai aproape de suprafata si sa duca curentul dealungul suprafetei ?
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

tznetbrolly wrote: desi tot vad majoritatea pestilor se duc la suprafata si parca ia cate o gura de aer..sau mi se pare mie si vor mancare defapt

Pestii mei cand vor mancare dau tarcoale la suprafata sau ma urmaresc pe mine (atunci sunt interesant pentru ei, in rest nu ma baga in seama ). Daca ies dupa aer cum zici tu poate e de la altceva (temperatura prea mare, apa murdara?) Zici ca schimbi doar 10% din apa...

In acvariul meu vechi, mic si neciclat pestii tot timpul ieseau la suprafata dupa aer... (intre timp am descoperti forumul asta si am invatat si eu)

[Email] [WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

znetbrolly wrote:am inteles ... deci teoretic ar trebui sa fie suficient, desi tot vad majoritatea pestilor se duc la suprafata si parca ia cate o gura de aer..sau mi se pare mie si vor mancare defapt

Ceva teste ai facut? Cum stai cu chimia apei?
znetbrolly wrote:deci capul de retur sa fie orientat spre luciul apei, perpendicular ? sau cat mai aproape de suprafata si sa duca curentul dealungul suprafetei ?

Jetul de apa nu trebuie sa fie perpendicular, s-ar putea sa ai un fel de arteziana acolo. Mai degraba aproape paralel cu luciul apei, valurile formate nu trebuie sa fie foarte mari, ci doar sa agite putin suprafata apei.

[Email] [Yahoo!]
tznetbrolly
Junior member

IP:

Ceva teste ai facut? Cum stai cu chimia apei?

nu stiu cum e chimia apei, din cate am citit trebuie verificat ph-ul apei, se foloseste hartie indicatoare de ph ?
eu folosesc o solutie saptamanal de reglare a ph-ului si m-am gandit ca nu mai trebuie sa verific

Apa se schimba 25% pe saptamana,nu 10%

nu am un recipient destul de mare ca sa pot schimba 25%, ma gandeam sa schimb de 2 ori pe saptamana cate ~16%, e bine ?

In general pestii ne asociaza cu hrana si se agita foarte mult cand ne vad.

intradevar pestii vin la suprafata cand ma vad, cu exceptia sanitarilor care din cand in cand isi iau avant spre suprafata apoi se ascund

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: