[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: TrickyKid
Forum Index » Profile for TrickyKid » Messages posted by TrickyKid
Message
Am internul lui Bioflow 8.0 si un JBL 1501 extern pornit acum o saptamana. Per total vreo 6 litri de Cermec si Micromec si bureti "asortati".

O sa mai masor diseara si daca lucrurile au scapat de sub control incep cu schimburile.

Multumesc de sfaturi/incurajari
Salut,

Se da un Juwel Rio 400, de 450 brut iar net probabil undeva in jur de 370 de litri.

Pornit acum 3 saptamani, mediu plantat (greseala mea ca nu sunt doar plante easy, dar e cam tarziu sa repar), ciclat (cred!) cu mancare de peste si doua neritine "de samanta". Fara urme vizibile de alge, la curatarea saptamanala jumulesc un strat foarte subtire de diatome de pe geam. Au aparut nitriti (pana in 1ppm) in a doua saptamana care ulterior au luat-o spre zero iar nitratii au inceput sa creasca lent. Nu am tester de amoniu din pacate. Considerand ciclarea terminata, in weekend am adus de la Hornbach 6 Ottocinclus vioi... am zis s-o iau incet.

Rezultat: dupa numai 2 zile vad 0.5ppm (!) nitriti si 40ppm (!) nitrati. E normal, sau am sfeclit-o cu ciclarea? Se impun schimburi de apa dese?

Alte detalii poate utile - apa de la robinet are in jur de 10-15 ppm nitrati si zero nitriti. Cata vreme n-am avut pesti nitratii au scazut sub 10 pana la schimbarea apei, cam 25% schimbat in fiecare weekend.

La capitolul plante: Heterantera a luat-o in sus, Echinodorus are frunze noi, Nymphea la fel (rosii si frumoase), Hidrocotyle si Cardamine Lyrata dau frunzute noi in prostie si surprinzator un ciuf de Lilaeopsis Brasilensis luat "de test" scoate firicele noi. Mai surprinzator e ca Anubias Nana (platata pe lemn) arata *foarte* prost isi cam pierde frunzele vechi iar cele noi sunt verde deschis la culoare (din cate stiam Anubias e legendar de rezistenta). In ce priveste Ludwigia Repens in afara de niste frunze mici verzi "la misto" nu stie sa faca altceva. Snopurile de Eleocharis Parvula si Acicularis mai au putin (fire galbene, maroneala spre radacina) si dau cotul spre o lume mai buna in care sper ca vor avea parte de un acvariu mai bine echilibrat decat al meu... Fertilizez de la plantare cu umatate de doza de Profito si doza intreaga de Easycarbo ("vrac"). Am injectie de CO2 iar concentratia acestuia variaza intre 15 si 20 ppm. Fe l-am masurat dupa ultima schimbare de apa si avea 0.3 ppm, K la 15 ppm.

Mno, "doctore" ce parere ai?

Later edit: nu am dat nimic de mancare la Ottos dar pare ca se descurca singurei deocamdata. Lumina am crescut treptat de la 4 la 6 ore pe zi.
Da, bune idei in special cea cu seringa... Multumesc!
Pe scurt, sunt pe punctul de a porni un acvariu si mi-am cumparat Deponit Mix, quartz si activator de substrat Dennerle FB1. Toate bune, doar ca dus fiind de entuziasm am plasat intreg substratul in acvariu uitand de FB1. Inca n-am pus plante si apa deci poate am ocazia de a "drege ciorba"...

N-as vrea sa sap chiar pana la Deponit ca sa nu se amestece apoi aiurea cu quartz-ul si sa-mi afecteze apa. Ma gandesc sa fac niste gropite doar in substratul inert din loc on loc in care sa pun activatorul (pe care sa-l acopar apoi cu quartz). Nu stiu insa daca mai e eficient FB1 in aceste conditii vitrege.

Idei, sugestii?
Ciudat e ca cele mai multe alge sunt in partea unde e monitorul, acesta fiind aproape si o perioada destul de mare aprins


O fi un mic gradient de caldura acolo, adica temperatura ceva mai ridicata in acea zona?
am achizitionat cca. 35kg de volcanit tip nou si 10kg de volcanit tip vechi


De unde l-ai luat ca pe unde am sunat nu e pe stoc si ma intereseaza si pe mine?
E un punct de vedere dar tot in natura traiesc si bacterii nocive, ganganii, planarii si tot soiul de alge invazive.

Privitor la eliberarea de tanin m-au avertizat si cei de la Coralis, ma gandesc sa pun un carbune activ vreme de 2 saptamani ca sa curete cat mai mult (l-am primit la pachet cu filtrul si nu-i vad utilitatea dupa ciclare, decat daca Doamne feri' oi avea ceva boli care necesita medicatie).
Salut,

Weekendul asta din nou m-am pus pe treaba si incerc sa sterilizez/curat pietrele si lemnul pentru noul acvariu... Din pacate nu am nici o cratita in care sa incapa monstrul din imagine. Teoretic e o radacina de mangrova care poate fi bagata direct in acvariu (cf. celor de la Coralis) dar parca nu-mi vine sa fac treaba asta fara o sterilizare in prealabil. Si am scos destul jeg din ea prin spalare sub jet rece (pamant, firicele de radacina) deci nu cred c-a fost curatata decat superficial.

image

Solutia de compromis este sa fierb cate 12 litri de apa (ditamai cratita de ciorba imprumutata de la soacra-mea ) si sa torn peste dihanie. L-am trecut pana acum prin 3 "fierturi" si apa nu pare ca se coloreaza (desi e greu de zis doar uitandu-ma in lighean). E safe sa-l bag in acvariu sau mai am de lucru?

A doua intrebare se refera la pietrisul de "umplutura" (pentru ca dealuri, vai si coline!). Am cumparat de la Hornbach sacul din imagine - din nou sfatul vanzatorului a fost ca "merge bagat direct", voi ce parare aveti? Deasupra o sa stea Deponit Mix prin partile esentiale si substratul inert nu m-am decis inca. Mai de cazul de sterilizare/curatare?

image
Cancan: "N-ai sa crezi ce facea acest individ cu plasa furata de la lenjerie"
Multumesc tuturor pentru sugestii. Am sa reutilizez o bucata de plasa de tantari si cu prima ocazie inhat o plasa de lenjerie din hypermarket.
Salut, un mic update. Sper ca informatia sa fie utila si altor cautatori de roci pentru acvariu.

Am ajuns weekendul asta la Bricostone langa IKEA (ii gasiti rapid pe Google Maps sau Waze) unde situatia arata cam asa:

image


Tot ceea ce e compatibil cu acvariul e intreg sirul din stanga (pietrele din dreapta, multe frumoase, erau calcaroase). De la cele mai apropiate spre cele indepartate: bolovani foarte grei si aproximativ paralelipipedici (granit cred, nu i-am testat de calcar), bolovani "de rau", ardezie neagra si ardezie roscata. Vanzatorul foarte amabil m-a lasat sa picur otet dupa pofta inimii ca sa testez pietrele. Am luat cam 20kg de ardezie cu 15 lei. Partea complicata deabia urmeaza
Salut,

Am un Juwel Bioflow la care vreau sa inlocuiesc o parte dintre clasicii bureti cu ceva material filtrant mai acatarii (ex. Cermec/Micromec sau bile ceramica/ponce). Problema Bioflow-ului este compartimentarea rudimentara, care necesita ca materialul filtrant sa fie continut intr-o punguta de plasa cu ochiuri suficient de mari sa circule apa dar cat sa nu iasa bucatile de material.

Am gasit la Hornbach la raionul de gradina ceva ce s-ar preta, o plasa de plastic verde care se vinde la metru cu un cost mic. Problema e ca angajatul de acolo n-a stiut sa-mi spuna daca plasticul e impregnat cu ceva fungicide si alte chimicale care-ar putea deranja daca stau intr-un filtru de acvariu.

Sugestii? Alternative? Ma gandeam la plasa de tantari dar nu stiu cat de bine ar mai circula apa...
Pentru a elucida misterul, am cumparat un test dedicat de KH "cu picatura", rezultatul fiind 8 "la buza robinetului" si 7 dupa 24h la temperatura camerei, adica o variatie in limitele normalului.

Ph-ul creste usor, iar concentratia de Co2 scade in cele 24 de ore asa cum era de asteptat.
Deocamdata am citit tot forumul asta aproape din scoarta-n scoarta si vreo doi ani de Practical Fishkeeping in format PDF (de la ... un ... prieten). Plus tona de linkuri prinse de pe forum. Ar trebui sa fiu ok cu teoria, iar practica imi lipseste al naibii de mult...
@koala: pe un grup de pe Facebook (nu mai gasesc linkul) zicea cineva ca la cei din Otopeni nu se gaseste mare lucru de pus in acvariu in afara de niste "bolovani" decorativi de gradina pe care doar spargandu-i se poate ajunge la un compromis. Uitandu-ma pe site la Star Stone (cu sediul de langa Ikea) nu prea gasesc decat dale, travertin si marmura chestie care nu e de natura sa ma inspire sa trec pe-acolo - sau e vorba de alta firma tot in aceeasi zona?

@lukitza: nu stiu daca e fund dublu sau nu, e un Juwel Rio 400 si-l las cu fundul "din dotare" de la mama lui

Poate sunt eu prea pretentios. De fapt nu poate, sigur...
Salut,

Vreau sa-mi amenajez un acvariu mai maricel (400+ litri) si am nevoie de pietre (multe!) pentru a crea un efect de relief si perspectiva. Ma gandesc fie la placi de ardezie in spatele carora sa amenajez un relief fals cu ceva plexiglas deasupra caruia pun substratul - fie cat mai multe roci vulcanice poroase pe care sa le lipesc intr-o configuratie cat mai placuta ochiului (si care sa nu incarce acvariul cu zeci de kg in plus).

As dori sa evit granitul (prea greu), variantele pretentioase si scumpe (seiryu, ryuoh, dragon stone) sau alternativele artificiale. Stiu ca bolovanii de rau sunt ieftini si ok din multe puncte de vedere, dar nu-mi place aspectul - asta e.

Am fost in weekend (5-6 feb 2016) in Hornbach Berceni si m-am intors cu mana goala si extrem de dezamagit. Ce alte surse recomandati? Am vazut ca au ceva roci vulcanice la kg la Nevertebrate, le-a folosit careva pentru un acvariu mai mare?

O alta intrebare, cu ce umpleti golurile de sub hardscape atunci cand il inaltati in plan indepartat?
Salut,

Sunt Adrian din Bucuresti si primul meu acvariu a fost un borcan de sticla de 5 litri in frumosul an 1983 (frumos pentru ca eram copil si totul era nou si interesant). Am omorat ceva guppy si platy cu ignoranta mea, apoi am trecut prin etapa rama de cornier cu sticla lipita cu chit de geamuri (!) si o tabla pentru masinute pe post de capac de acvariu (daca-si mai aminteste vreun veteran jocul comunist de "raliu" cu masinute pe care le "intorceai cu cheia"). Cateva termostate de locomotiva arse mai tarziu a "venit Revolutia" si-am upgradat la un acvariu home-made undeva la un mos prin Brezoianu (cei vechi poate cunosc locatia). Mi-am petrecut apoi o parte din anii '90 in strainatate fentand saracia din tara ba cu stagii, ba facand pe asistentul universitar dupa care in apropierea sfarsitului de secol am revenit la dulcele salam cu soia mioritic achizitionand cu aceasta ocazie un Aquael de 180 l de pe Selari (o alta locatie disparuta dar populara in acea vreme). Pe scurt, un comunitar plantat cu plante easy si bomba CO2 dupa indicatii citite pe Internet; prost executata bomba pentru ca la prima refulare mi-a omorat 80% din stoc (eu fiind plecat de acasa un intreg weekend atunci cand a lovit ghinionul). Cele mai mari succese de care-mi amintesc au fost reproducerea de scalari si ancistrus, sigur actiunea petrecandu-se intr-un comunitar n-au supravietuit decat 2-3 pui si aia cu mare dificultate si probabil foarte mult noroc.

Cam prin 2004 m-am mutat intr-un frumos apartament situat la etajul 8 al unui bloc comunist ca sa aiba si copilul camera lui, ocazie cu care vazand cum se balangane apa la un cutremur de mica intensitate am luat decizia dureroasa dar inteleapta de a desfiinta total acvariul...

Si iata-ne in anul de gratie 2016, cand "aterizand" la parterul unei casute imi pun la loc basca de incepator si dau drumul la un nou plantat: standul e aproape gata si vineri astept sa-mi vina Juwel Rio 400. Pe post de al doilea filtru am un JBL 1501 dotat cu Cermec si Micromec in 2 dintre compartimente.

Restul povestii il vom afla impreuna, pe parcurs sper sa ma puteti ajuta cu un sfat, doua ...
Salut,

Dupa o întrerupere de mai mult de 10 ani, ma reapuc de acvaristica si încerc direct un plantat high-tech (ceea ce cred ca ma plaseaza la categoria "începator"...).

Ca tot omul asteptând sa se finalizeze comanda de stand si acvariu am testat apa de la robinet - ca sa am o idee cu ce pot popula acvariul ai ce nevoi de CO2 vor fi pentru "zarzavat".

Surpriza e ca la momentul zero am înregistrat un KH de 8, iar dupa 24h de stat în pahar la temperatura camerei KH-ul apei scazuse la 4.5. Nu-i cam mare variatia? Or fi stripurile atât de imprecise? Am folosit JBL ProScan pentru teste.

Stau în Bucuresti Sectorul 4, zona Cimitir Evanghelic - Giurgiului, daca mai sunt alti tovarasi de suferinta întru Apanova poate stiti voi mai multe despre acest mister al naturii?

PS Juma' din diacritice au plecat dupa tigari, aparent sunt incepator si intr-ale forumului acvariu.ro dar promit sa invat mersul repede...
 
Forum Index » Profile for TrickyKid » Messages posted by TrickyKid
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com