Message |
|
Da, e ok, bioballsurile vor ajuta la oxigenarea apei.
Placa trebuie sa nu fie etansa peste cele doua geamuri pe care se sprijina plus lateralele sumpului,
pentru a permite aerului sa patrunda. Poti sa faci asta lipind doua tuburi care trec prin placa si deasupra
au nivelul peste cel al apei, 2-3 cm e suficient, tuburile le poti lipi in gauri date pe lateralele placii.
Eu ti-as sugera sa dai doar 30 de gauri de 5 mm diametru. Vezi cum functioneaza cand ii dai drumul si
daca mai e nevoie poti sa maresti ulterior numarul gaurilor.
|
 |
|
Atentie ca vorbiti de doua lucruri diferite. Andrei se refera la debitul de circulatie in display, voi vorbiti de
debitul pompei de recirculare.
Pentru pompa de recirculare parerile sint impartite, eu sint adeptul unei recirculari de in jur de 10x pentru
bazine marine.
Pentru pompele de curenti depinde ce fel de acvariu este. Spre exemplu pentru LPS se practica un flow de
aproximativ 20x, pentru SPS de aproximativ 30x. Probabil ca pentru un bazin de carantina si pe care sa il
si ciclezi un 20x ar trebui sa fie ok. Inca odata, vorbim de curenti, nu recirculare prin sump sau filtru.
Si un calculator de la Ecotech (cei care produc pompele Vortech):
http://ecotechmarine.com/calculator/
|
 |
|
Pai ar trebui sa calculezi numarul gaurilor din bucata de acryl care va acoperi compartimentul
respectiv astfel incat sa iti permita trecerea debitului respectiv de apa prin compartimentul
respectiv. Spre exemplu 80 de gauri cu diametru de 5 mm au o suprafata de 1.570 mm2.
Daca nu trece toata apa prin compartimentul respectiv nu e o problema. Din contra, pentru
o filtrare biologica eficienta ai in mod normal nevoie de un debit mai mic decat pentru o filtrare
mecanica, ai nevoie de un timp de retentie hidraulica cat mai mare. Undeva de la 20-30 de secunde
in sus e foarte bine ca si timp de retentie hidraulica. Asta il calculezi ca raport dintre volumul apei
continute de mediile de filtrare si debitul de apa care trece prin filtru (compartimentul respectiv
in cazul tau). Nu am vazut exact dimensiunile compartimentului, dar la un compartiment de 230x200x400 mm
ai un volum de medii biologice de 18,4 litri, iar aceste medii vor contine aproximativ 9 litri de apa (functie de
ce medii biologice folosesti procentul de apa este undeva in jur de 40-60% din volumul mediilor, pentru usurinta
poti lua in calcul 50%). La un debit de 4500 litri pe ora ai un timp de retentie de 7,2 secunde, ceea ce este putin.
Si atunci in loc de 80 de gauri cu diametru de 5 mm faci doar 40 de gauri si astfel debitul care trece prin filtru
scade la jumatate si creste timpul de retentie hidraulica. Iar restul apei trece peste placa in compartimentul
urmator.
|
 |
|
M.Mihai wrote:Din cate stiu eu Deponitmix 9in1 are tot ce trebuie, nu mai are nevoie de nimic, inainte cand era deponitmix 6in1 da era nevoie de starter. Eu l-am folosit cu succes si il voi folosi in continuare, peste el am pus Dennerle Cristal Quartz Gravel 1-2 mm, negru si am fost si inca sunt tare multumit
In prospectul de pe site-ul producatorului scrie ca se foloseste FB1 Substrate Start pentru o activare rapida:
http://dennerle.com/en/downloads/gebrauchsanleitungen/deponit-mix-professional
|
 |
|
Un nivel PAR de 400-500 in partea superioara, 250-300 la mijloc si in jur de 100 la nivelul nisipului este ok.
Trebuie sa mai dimmezi lampile si sa mai masori dupa ce apa e limpede.
|
 |
|
Prima poza are o culoare mai calda. Mie imi place mai mult
a doua, verdele e mai crud.
|
 |
|
Daca folosesti Deponitmix sa adaugi si bacteriile pentru substrat,
FB1 Substrate Start (bineinteles ca tot de la Dennerle).
|
 |
|
Multam, vedem cand ajunge inapoi in Bucuresti la cine ajunge
|
 |
|
Da, mersi Lukitza
Daca se va merge cu un debit redus, pompele au 8 trepte, se poate si mai putin.
Dar ideea este sa se mearga pe un debit mare pentru filtrare mecanica.
|
 |
|
|
 |
|
Multumesc de urari Nasu' mare, acu' de zapada mielor
|
 |
|
Ok, mergem inainte, am inceput cu achizitionarea pompelor si tevilor in/out, am vrut sa vad cum arata cele chinezesti
din inox. Si arata foarte bine, sa vedem cum se comporta, daca inoxul e inox sau e altceva
Pentru moment am trecut la noile pompe de la Aqua Medic, in privinta preturilor sint asemanatoare cu pompele Waveline si chiar
am niste variante ceva mai ok: DC Runner 1.1 de 1200 litri pe ora, DC Runner 2.1 de 2000 litri pe ora, DC Runner 3.1 de 3000 litri pe ora.
Dupa cum spune si numele sint pompe de curent continuu 24V si poate fi reglat debitul in 8 trepte. Nu stiu daca pompele sint facute
in China sau nu, Aqua Medic fiind o firma germana, dar arata bine si se pot monta si intern (in apa) si extern cum am eu nevoie. Si
sint si economice, DC 1.1 are 12W, DC 2.1 are 20W iar DC 3.1 are 25W.
Saptamana viitoare urmeaza sa comand tevile de inox (diametru mare pentru filtre) si fitingurile si sa iau rotametrele pentru testare, au sosit de
saptamana trecuta dar nu am avut timp.
Astea sint achizitiile de pina acum:

|
 |
|
Indifirent ca il faci de 2 metri sau de 2,5 metri laterala in care vine caseta de overflow ar trebui sa nu se vada, sau sa se vada cat mai putin,
practic vei vedea in mare parte cutia acolo.
Daca adancimea este aceeasi nu conteaza, pentru siguranta, grosimea sticlei, daca e mai groasa sau nu. Intariturile ar trebui sa le faci la fel
indiferent daca e de 2 metri sau 2,5 metri, daca cunosti varianta de fund incastrat asa trebuie sa faci si intariturile. Practic se lipeste cate o fasie
de sticla peste toate lateralele iar apoi se lipeste cate o fasie de sticla sub fiecare din fasiile lipite anterior si de laterale in acelasi timp. Costul
in cazul asta nu e mult mai mare de la 2 la 2,5 metri. Nu ai nevoie de intaritura in H.
Nu stiu cat te costa cadrul metalic, dar poate ar fi interesant de vazut cat te-ar costa din profile de aluminiu industriale care se prind intre ele cu
niste prinderi speciale (cu suruburi speciale). Daca diferenta nu ar fi mare ar fi preferabila varianta asta, practic il construiesti la fata locului. Ceva de
genul asta (cel din poza are 3000x800x800 mm):

|
 |
|
Ok, ne auzim la un telefon saptamana viitoare, mersi.
|
 |
|
|
 |
|
Ii iau eu, dar nu pot decat saptamana viitoare daca e ok, multimesc.
|
 |
|
Daca tot faci sump (recomandat cat mai mare  ) e pacat sa te opresti la 2 metri lungime acvariul, parca
suna mai bine 2,5 metri  nu ar trebui sa impacteze bugetul foarte mult diferenta de 50 cm. Parerea mea
|
 |
|
Pai nu ma plang, e suficient pentru mine mai ales ca e al meu (nu platesc chirie) si e in centrul Bucurestiului
|
 |
|
Bah Pave, am zis 35 cu totul, cu bucatarie, baie, WC, hol... camera are vreo 25 metri patrati
|
 |
|
|
 |
|