Salutari tuturor!
Cum spune si titlul vreau sa incep un acvariu de la zero. Am citit mult forumul si nu prea m-am lamurit in anumite privinte
Initial am vrut sa-l fac de 80x40x40, dar citind pe aici am decis sa fie 90x40x40 ca sa pot pune neone T5 de 39W (85 cm).
Intrebari:
1. Ar fi ok acvariul din sticla de 8 mm
fara inatrituri? (90x40x40) Aquatools imi da un safety factor de 6.3 (stau la bloc si nu vreau sa inund vecinii)
2. Nu vreau open top. Va avea capac. Mai trebuie sa pun o foaie de sticla ca sa acopar acvariul peste care mai vine capacul din pvc/komatex sau capacul direct? (La vechiul acvariu am avut, dar capacul acoperea doar 2/3 din suprafata si vea un singur neon t8 de 18w cu tot cu balast si se incalzea foarte tare.)
3. Lumina: 2xT5 de 39 w ar fi ok pentru niste plante nu foarte pretentioase si fara aditie de CO2.(Ar iesi 0.7 W / L la volumul de 110 L cat ar intra efectiv in acvariu sau trebuie calculat la volumul brut?) Daca da: 2x865 sau 865+830?
4.Filtru: Nu ma pot decide. Intern/extern. As merge pe intern de frica sa nu curga cel exterior. Pe de alta parte ar fi urat sa-l vad in acvariu. Daca e sa fie extern, ce ati alege in bugetul de 300-400 Ron? JBL CristalProfi E701 GL sau Eheim 2213 As alege JBL (are sertare, amorsare si e mai silentios daca am inteles bine)
5. Pesti: Un card de neoni, cativa cory si daca se poate ceva creveti (Amano, RCS) O recomandare ca si numar ar fi binevenita.
6. Daca nu pun nu stiu ce plante pretentiase am nevoie neaparat de substrat fertil? Daca da ce recomandati? As vrea sa pun nisip quartzos negru 2-4 mm. E ok marimea sau trebuie mai marunt?
Cam atat imi vine in minte acum. Astept pareri si sugestii constructive

Va multumesc anticipat.