Buna ziua !
Am primit cadou un acvariu (cred ca are 60 l) second hand (cu tot cu plante decorative artificiale, pietricele albe, pompa prin cadere- formeaza o mica cascada, incalzitor). Imi doream de mult si cineva si-a facut mila de mine
Am fost in magazine de specialitate si am fost sfatuit inainte sa pun pesti in el sa pun totul in functiune ca si cum as avea pesti in el : lumina, pompa, incalzitor (pe motiv ca apa de la robinet are clor si metale grele si ca trebuie sa se dezvolte o cultura de bacterii in apa pentru a putea primi chiriasi, am cumparat si o solutie speciala ce se pune 15 ml o data la fiecare schimbare de sfert de acvariu). L-am tinut asa cca. 3-4 zile apoi mi-am adus in acvariu 3 sanitari de la acvariul de la servici. Toate bune si frumoase, au trecut vreo 3-4 zile si mi-am luat inima in dinti si am cumparat 7 neoni. Toate bune in continuare, capat curaj si mai cumpar 3 guppy portocalii si 3 xyfo portocalii, foarte asemanatori ca aspect, dupa ochiul meu de neinitiat. Sunt avertizat de vanzator ca s-ar putea sa faca pui pestii guppy , ca aveau burta cam mare . Intreb daca sunt compatibili cu ce am, vanzatorul confirma. Dupa 2 saptamani incep sa moara rand pe rand, cu o frecventa de 1/zi mai intai guppy , apoi xyfo. Dupa 4-5 zile mor si cei 3 sanitari. Pestii neon in continuare nu au nimic. Merg pe ideea ca neonii sunt achizitionati de la un nene din piata si sunt crescuti in medii mai putin pretentioase decat cei cumparati din Mall (guppy si xyfo achizitionati din petshop din Mall). Imi fac iar curaj si cumpar inca un scalar alb cu negru mic si 2 guppy negri (cred ca sunt guppy) cu punctulete mici albe pe ei. Toate bune si frumoase, nu mai moare nici unul, maia duc un sanitar din acvariul sefului, merge bine si asta. Azi i-am mai luat 5 pestisori portocalii (pe eticheta magazinului din piata zice ca sunt pesti tigri) care se pare ca inoata doar la suprafata apei, si , ca sa ii fac pe plac fiicei mele, mai iau si un scalar alb. De vreo 2-3 saptamani au inceput sa apara niste puncte verzi pe peretele acvariului ce seamana cu niste alge dupa parerea mea. Si acum dupa firul epic al acestei povesti vin cu cateva intrebari :
1. Exista vreo explicatie de ce au murit pestii portocalii apoi sanitarii? (mentionez ca sanitarii luati de la acvariul de la servici nu beneficiaza acolo de tratamente de neutralizare a PH-ului acid cum am acasa si prezentau pe corp cu cateva ore inainte sa moara niste impuritati pe corp, parca erau prafuiti )
2. Este posibil sa fi gresit eu cu mancarea de au aparut atatea punctulete verzi ce seamana a fi alge? (traisem experienta asta la servici si chiar am intrebat de ce apar si mi s-a zis ca ori e acvariul expus direct la lumina solara ori dau prea multa mancare).
3. Daca raspunsul la punctul 2. este DA atunci cum stiu cata mancare sa dau?
4. De cand am luat celalat scalar, scalarul negru il tot hartuieste. E normal?
5. Culoarea apei s-a transformat inspre culoarea galben, inclusiv pe buretii din filtru, care la inceput erau verzui, acum au culoarea mai rosiatica. E normal?
6. Cat de des ar trebui sa schimb apa in acvariu si cat procentual din volumul total?
7. Mi s-a zis la petshop sa le creez un ciclu normal de viata - sa sting seara la culcare neonul in acvariu ca si cum ar fi zi/nopate si pentru ei. Sa fac asa sau nu? In ultimele zile l-am tinut non-stop deschis de frica sa nu mai moara si altii.
8. E bine sa pun si cateva picaturi de albastru de metil o data cu schimarea apei sau nu?
Un link cu catefa fotografii facute in timp ce scriam postul :
http://postimg.org/gallery/1kgvm8l0i/1df5aefb/
Va multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa citeasca pana la capat si imi cer scuze celor care cred ca am aberat pe aici !