Imediat dupa ultimul post am inceput fertilizarea cu ProFito si EasyCarbo. Mi-a luat inca doua saptamani si un pic pana sa schimb iluminarea, timp in care plantele continuau sa se usuce.
Ca sa acopar un spectru de lumina mai larg si o gama de temperaturi mai mare am cumparat 4 feluri tipuri diferite de benzi cu LEDuri. Din fiecare am pus 0,5 m pe un lambriu de PVC, ce l-am "dotat" si cu coltare si pe care l-am prins cu suruburi de raftul de deasupra. Am pus si o priza programabila.
Detalli despre benzi (vezi si prima poza) in ordine, de sus in jos):
1.
- Flux luminos: 380lm/m
- Putere: 6W/m
- Temperatura de culoare: 3000K
- LED-uri: 60 LED-uri/m (SMD 3528)
2.
- Flux luminos: 473lm/m
- Putere: 6W/m
- Temperatura de culoare: 8000K
- LED-uri: 60 LED-uri/m (SMD 3528)
3.
- Flux luminos: 400lm/m
- Putere: 7W/m
- Temperatura de culoare: 6200K
- LED-uri: 30 LED-uri/m (SMD 5050)
4.
- Flux luminos: 350lm/m
- Putere: 7W/m
- Temperatura de culoare: 2700K
- LED-uri: 30 LED-uri/m (SMD 5050)
Toate functioneaza la 12 V si au protectie IP64 sau IP65.
Primele 2 le-am cumparat de la OmniLed, iar celelalte de la Zextar. Nu e foarte eficient ce am facut, unul dintre motive e costul. Sunt o gramada de magazine online cu LEDuri, benzi LED, matrici cu LEduri, etc, etc. Dar eu aveam nevoie de benzi rezistente la umiditate care sa nu se incalzeasca prea tare si cu temperatura de culoare >6000K. Asta mi-a restrans mult optiunile. Pe deasupra, eu am dat comanda inainte de Craciun... m-am trezit ca in multe locuri nu aveau pe stoc ce imi trebuia
Finalul, insa, e unul fericit. Dupa doar cateva zile am observat ca frunzele se deschid la culoare. Cu prima ocazie (prima sambata, zi in care schimb apa) am curatat putin plantele: am rupt partile uscate. Dupa 3 saptamani frunzulitele mici, verde deschis (cele tinere, zic eu) au crescut vizibil. Uitandu-ma atent, am vazut si cateva firicele noi de radacini.
Pozitionarea plantelor nu e finala. Radacina de lemn de care am prins initial plantele mi-a colorat apa urat de tot. Prin urmare am scos-o. O sa schimb acele 'ghivece' de plastic cat de curand si o sa dau jos planta de pe nuca de cocos. Nu stiu inca ce sa pun in loc... mi-e ca daca iau alta radacina o sa se coloreze apa iarasi.