[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: AndyLOD
Forum Index » Profile for AndyLOD » Messages posted by AndyLOD
Imediat dupa ultimul post am inceput fertilizarea cu ProFito si EasyCarbo. Mi-a luat inca doua saptamani si un pic pana sa schimb iluminarea, timp in care plantele continuau sa se usuce.
Ca sa acopar un spectru de lumina mai larg si o gama de temperaturi mai mare am cumparat 4 feluri tipuri diferite de benzi cu LEDuri. Din fiecare am pus 0,5 m pe un lambriu de PVC, ce l-am "dotat" si cu coltare si pe care l-am prins cu suruburi de raftul de deasupra. Am pus si o priza programabila.
Detalli despre benzi (vezi si prima poza) in ordine, de sus in jos):

1.
- Flux luminos: 380lm/m
- Putere: 6W/m
- Temperatura de culoare: 3000K
- LED-uri: 60 LED-uri/m (SMD 3528)

2.
- Flux luminos: 473lm/m
- Putere: 6W/m
- Temperatura de culoare: 8000K
- LED-uri: 60 LED-uri/m (SMD 3528)

3.
- Flux luminos: 400lm/m
- Putere: 7W/m
- Temperatura de culoare: 6200K
- LED-uri: 30 LED-uri/m (SMD 5050)

4.
- Flux luminos: 350lm/m
- Putere: 7W/m
- Temperatura de culoare: 2700K
- LED-uri: 30 LED-uri/m (SMD 5050)

Toate functioneaza la 12 V si au protectie IP64 sau IP65.
Primele 2 le-am cumparat de la OmniLed, iar celelalte de la Zextar. Nu e foarte eficient ce am facut, unul dintre motive e costul. Sunt o gramada de magazine online cu LEDuri, benzi LED, matrici cu LEduri, etc, etc. Dar eu aveam nevoie de benzi rezistente la umiditate care sa nu se incalzeasca prea tare si cu temperatura de culoare >6000K. Asta mi-a restrans mult optiunile. Pe deasupra, eu am dat comanda inainte de Craciun... m-am trezit ca in multe locuri nu aveau pe stoc ce imi trebuia
Finalul, insa, e unul fericit. Dupa doar cateva zile am observat ca frunzele se deschid la culoare. Cu prima ocazie (prima sambata, zi in care schimb apa) am curatat putin plantele: am rupt partile uscate. Dupa 3 saptamani frunzulitele mici, verde deschis (cele tinere, zic eu) au crescut vizibil. Uitandu-ma atent, am vazut si cateva firicele noi de radacini.
Pozitionarea plantelor nu e finala. Radacina de lemn de care am prins initial plantele mi-a colorat apa urat de tot. Prin urmare am scos-o. O sa schimb acele 'ghivece' de plastic cat de curand si o sa dau jos planta de pe nuca de cocos. Nu stiu inca ce sa pun in loc... mi-e ca daca iau alta radacina o sa se coloreze apa iarasi.
Sebastian Costin wrote:Oare nu era mai potrivit sa intrebati asa la rubrica ''apa dulce''?
Putin probabil sa va ajute cineva de pe aceasta sectiune
PS eu as merge pe un led de 10w 6500k

Ba da, am gresit eu... Citisem intr-un post din sectiunea respectiva despre iluminare LED, dar n-am fost pe faza ca era vorba de 'acvaristica marina'. Multumesc adminilor ca nu mi-au sters postul
In legatura cu LED-urile, eu m-am gandit la 2, daca nu chiar 3, de 3 W. Sau o banda cu LED-uri...
Problema cea mai mare e ca nu as vrea sa o fac eu si, in plus, iluminarea ar trebui sa fie rezistenta la umezeala. Asta pentru ca pozitionarea ar fi chiar deasupra zonei unde e permanent umed din cauza filtrului.
Aveti idee de unde as putea cumpara asa ceva, din Romania?

larry_d wrote:Fertilizare faci plantelor?

Nu am facut nici un fel de fertilizare. Nu am fost foarte sigur daca trebuie sau nu. Am citit pe net ca Anubias-ul nu e foarte pretentios. Are nevoie de putina lumina si de putine nutriente. Poate asta e si motivul pentru care creste asa greu... Am inteles ca ce 'ramane' de la pesti ar fi suficient. Sau nu...?
Deocamdata, ba da. Stiu ca doar unul din ei va avea nevoie de vreo 45 de litri. Dar sunt micuti si cand mai cresc o sa vad... ori ii dau, ori imi iau un acvariu mai mare.
Salut,

Ce am - ca sa nu mai postez inca o data: despre mine
Problema: iluminarea. Am pus led-ul in partea stanga. Dupa aprox 3 saptamani am observat ca planta cea mai din dreapta are in partea in care ajunge mai putina lumina (adica partea dreapta, cum te uiti la poza) cateva frunze ce parca incep sa se usuce. In rest, nu mi se pare ca le merge rau. Anubias-ul oricum e o planta ce nu cere prea multa lumina. In plus, as vrea ceva mai multa lumina ca sa iasa acvariul mai mult in evidenta.

Ce as vrea sa fac: in loc de un capac propriu zis, as vrea sa plachez raftul de sus cu pvc. Ii voi si prinde o rama, daca pot sa-i zic asa, de maxim 2 cm inaltime ca sa nu se vada. Rama asta ar fi utila ca sa nu se prelinga apa ce se evapora din cauza filtrului in afara suprafetei acvariului (asa ma gandesc eu). Chestia e ca raftul de deasupra are o intaritura, se vede putin in partea din dreapta-sus a pozei, de asta vreau sa fac rama atat de mica.
De lambriul asta de pvc, as vrea sa prind niste led-uri. Dar nu prea stiu ce sa aleg... pe net parerile sunt impartite... In plus, cred ca amplasarea acvariului meu e cel putin ciudata. Asa ca am preferat sa cer sfatul pe forum.

Orice pareri, sfaturi, comentarii legate de acvariul meu sunt binevenite.
Multumesc anticipat.

Editat de stefanp: Ti-am mutat postul in sectiunea de apa dulce.
Salut!
Ma numesc Andi si sunt din Timisoara. Experienta mea in domeniul acvaristicii este un mare 0 barat. Ai mei m-au tot amagit in copilarie ca imi vor lua un acvariu... dar nu s-a intamplat niciodata
Cum de curand m-am "procopsit" cu cativa (3) carasei, am zis ca in sfarsit am motivatia necesara sa ma apuc eu de acvaristica... doar nu o sa-i las sa moara in galeata, nu?
Nu am avut in "proiect" cand am luat mobila sa avem acvariu, prin urmare am folosit singurul loc disponibil (intre 2 rafturi)... loc unde oricum nu stiam ce sa punem. Ramane de vazut cat de buna (sau nu) a fost ideea...
In functie de cum merge treaba cu acvariul asta, am de gand la anul sa desfiintez un birou din camera si sa pun un acvariu mult mai mare.

Ce am deocamdata:
- acvariu 50 x 30 x 30 (45 litri)
- filtru Eheim Aquaball 60 (folosit si pentru oxigenare)
- substrat pietris negru
- o radacina (?) de care am agatat 3 x Anubias
- un termometru
- Hagen Marina Micro LED Light Set - cumparat la indicatiile unui acvarist, dar voi adauga si altceva in mod sigur
- un furtun pentru schimbare apa (nu mai stiu modelul... e ceva cu bila, nu pompa, care e in stare sa si aspire substratul... cat de cat)
- in curand, o nuca de cocos; am fiert-o 2 ore si o sa o tin cel putin o saptamana in apa (ce o schimb zilnic) inainte sa o pun in acvariu

Nu am gasit capac pe masura acvariului, asa ca am decis sa fac eu unul. Oricum, o problema e faptul ca nu prea are unde sa se disipeze caldura, asa ca voi intreba in sectiunea potrivita un sfat in legatura cu iluminarea...
In rest... ape limpezi tuturor!

Forum Index » Profile for AndyLOD » Messages posted by AndyLOD
Go to: