[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Substrat  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
FanCTC
Member
[Avatar]

IP:

Hai noroc,
Ma intereseaza si pe mine daca este vre-unul dintre voi care a folosit substraturi de la Evidecor.
In special carbonatul de calciu. Ma intereseaza daca este intr-adevar neutru la apa si nu este solubil, dupa cum spun ei, ca din cate stiu eu... sunt cam sceptic.
Multumesc

Bani va da, torte va baga, Borcea e sef de brigada!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Salut, in primul rand bine ai revenit...
Habar nu am despre ce substrat, in particular, este vorba, dar nici nu conteaza.
Carbonatul de calciu nu are cum sa fie neutru in apa. Chimia ramane chimie indiferent cine fabrica substratul.
Este greu solubil in apa, dar solubil. Fiind o sare parte tare/parte slaba, va fi usor bazic, partea tare fiind baza si iti va creste atat kh-ul, pentru ca este un carbonat cat si Gh-ul, pentru ca este o sare de calciu.

Toate cele bune.
FanCTC
Member
[Avatar]

IP:

Mersi mult.
Este un acvariu de 120 L , in care intra cu aproximatie 12 kg.
E populat cu carasi maturi.
Crezi ca pentru acesti pesti va fi o problema?
Daca vrei uitate pe www.evidecor.ro

This message was edited 1 time. Last update was at 28/11/2009 12:27:43

[Email] [WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Natura produsului : nisip de cuart natural si carbonat de calciu natural
Chimice: PH: 6,8 neutru (determinare de laborator dupa trei clatiri repetate in apa rece, raport apa / cuart natural 5 / 1 p.g.)
Produsele nu sunt solubile in apa, nu sunt toxice, nu necesita nici o precautie in manipulare si contact direct si neprotejat

Ma pricep la carasi cam cat ma pricep si la japoneza, asa ca prefer sa nu ma bag.
Mai sus zic ca e cuartz si carbonat de calciu. Nu se precizeaza daca e un amestec, sau, pur si simplu, cuartz-ul ala contine doar niste imputitati de CaCO3. In fine, ulterior, la analiza, zic proportia intre apa si cuatrz, fara a mai aminti nimic despre carbonat. Ceva nu e in regula, zic eu...

Cel mai sigur, pentru o apa neutra ar fi sa folosesti doar cuartz-ul. Ala sigur e insolubil.
Daca ai dubii si totusi vrei nisipul, cel mai simplu si corect este sa le dai un e-mail si sa le ceri lamuriri.

Toate cele bune.
FanCTC
Member
[Avatar]

IP:

M-a invatat cineva o chestie smechera, si mi-am adus aminte.

Ca sa observam daca o piatra sau substrat este calcaros, se toarna otet peste (intr-un paharel). Daca fierbe, ies bule, inseamna ca e de rau )

Am probat pe carbonat de calciu si da in clocot.
Verdict: smilie

[Email] [WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: