[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Proiect 720 litri  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
FanCTC
Member
[Avatar]

Joined: 01/11/2009 16:13:16
Messages: 148
Location: Constanta
IP:
Offline

Buna ziua. Este prima oara cand postez pe acest forum.
Vreau sa demarez un proiect pe care doresc sa il fac mai de mult timp. Este vorba de un acvariu de 720 de litri.
As dori cateva sfatur, pareri si corectori de la specialistii prezenti aici si care au mai construit acvarii.
Voi prezenta mai jos datele tehnice:
Lungime 200cm/ latime 60cm / inaltime 60cm
Fundul acvariului va fi din geam duplex de 19mm
Laturile acvariului vor fi din geam de 15mm
Intarituri pe fundul bazinului: 4 fasii de 10cm latime, din geam de 15, asezate paralel cu latimea fundului, doua in capete si doua pe mijloc.
Intarituri superioare: doua fasii de sticla longitudinale tot din sticla de 15mm, si tot 4 fasii de sticla pe latime.

Dotari.
Filtru e1500 + AquaCristal UV-C 36W/serie 2 - conectate
Filtru mecanic + JBL AquaCristal UV-C 36W/serie 2 - conectate
Vor fi dispuse separat un set in stanga si unul in dreapta
5 x T5 80W
2 x ProTemp S300
2 x ProTemp Basis 250
Si mai intra pompa aer, hranitor, dozator fertilizant.... maruntisuri

Vreau sa pun in el doar roca neagra, si foarte multe mangrove, foarte foarte multe puse una peste alta. Singura planta va fi jawa moss pusa pe buturugi. Iar la capitolul pesti
voi baga cca 100 de neoni. Daca voi credeti ca ar merge mai multi as incerca, insa as vrea sa se vada clar cu merge bancul de neoni prin acvariu.

In ciuda marimii este un acvariu modest si sper eu de efect. La ceea ce vreu sa pun in el nu cred ca e nevoie de alte aparaturi gen osmozor sau co2.

Ca si costuri pentru cei curiosi, in jur de 1000 de euro la preturi de producator, adica marfa nu e luata din petshopuri si nici geamul din piata.

Va multumesc pentru rabdare si astept parerile si sfaturile voastre.




Bani va da, torte va baga, Borcea e sef de brigada!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

FanCTC wrote:Lungime 200cm/ latime 60cm / inaltime 60cm
Fundul acvariului va fi din geam duplex de 19mm
Laturile acvariului vor fi din geam de 15mm

E suficient daca faci fundu' din geam de 15 mm. Presupun ca acvariu sta pe-o suprafata solida si plana .

FanCTC wrote:Intarituri pe fundul bazinului: 4 fasii de 10cm latime, din geam de 15, asezate paralel cu latimea fundului, doua in capete si doua pe mijloc.

Nu inteleg cum vrei sa pui intariturile astea. E suficient daca dublezi lipitura cu fisii late de vreo 5 cm.

FanCTC wrote:Intarituri superioare: doua fasii de sticla longitudinale tot din sticla de 15mm, si tot 4 fasii de sticla pe latime.
Alea patru fisii le pui la distante egale una de cealalta? Lipite de cele longitudinale? Daca da, e ok .

FanCTC wrote:5 x T5 80W
Mi se pare prea multa lumina pentru un acvariu cu moss. Ajung 3 tuburi T5 de 80 W.

Poze: smilie ... Poze cu plante
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

Salut, si bine ai venit ... de fiecare data incantati cand mai apare un constantean Iar vom innebuni lumea de pe forum cu numarul nostru mare la partea de tehnic nu ma bag, dar despre neoni tinand cont de faptul ca va avea 2m vor sta cat de cat in card. eu am 30 intr-un bazin de 1/60/45 si stau ....mai sunt 3-4 rataciti in spatiu dar in mare stau in card

co2 probabil te vei razgandi, si vei baga la un mom dat dupa ce vezi cateva bazine plantate. Cat despre moss, as incerca si alte plante. sau cel putin mai multe tipuri de moss. Ai 2m lungime si 60 adancime ....poti face efectiv ce vrea sufletul tau. Personal consider ca vei pierde foarte mult din calitatile lui daca vei pune lemne multe unu peste celalat. Cauta pe net ceva modele de scape-uri si vezi poate te razgandesti Este mult prea mare iar dimensiunile destul de bune pentru a face un "morman" de pietre vs. lemne

This message was edited 2 times. Last update was at 02/11/2009 10:09:02


Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
FanCTC
Member
[Avatar]

Joined: 01/11/2009 16:13:16
Messages: 148
Location: Constanta
IP:
Offline

O sa incerc sa va raspund la amandoi in acelasi post.
Cele 4 intarituri laterale superioare le voi pune exact cum ai spus lipite de intariturile longitudinale.
Celelalte patru de pe fund, le voi punela fel ca pe cele superioare, lipite de fundul bazinului, doua in laterale si doua pe mijloc.

Stiu de acvarii plantate, stiu de sisteme, stiu de tanin si altele. Dar asta am eu in creier, ca e posibil ca dupa 2 ani sa il schimb, e si asta adevarat.
Insa nu am conditii climatice adecvate. Nu o sa stau toata ziua langa el si asa mai departe. Chestiile care mi le recomanzi tu sunt de migala si trebuie sa dormi langa el.
Va multumesc pentru sfaturi. ;)


Bani va da, torte va baga, Borcea e sef de brigada!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ender67
Member

Joined: 23/09/2009 01:35:20
Messages: 160
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Incerc sa imi dau si eu cu parerea despre doua aspecte.
- in primul rand partea de filtrare. Neonii nu produc multa mizerie si din ce vad eu o canistra externa E1500 si un filtru intern (nu ai precizat de care) ar trebui teoretic sa faca fata. Dar sunt cateva aspecte ce trebuie luate in cinsiderare - debitul de 1500 l/h este doar teoretic, fara medii de filtrare, iar mediile de filtrare standard de la JBL lasa loc de imbunatatiri (la e700 si e900 vin standard cu bureti si inele ceramice, nu stiu cum e situatia de la e1500 dar nu cred sa gasesti in plus alte medii poroase). Eu as pune accentul pe o filtrare mecanica foarte buna cu filtrul intern (recomand Aquaball) si pe filtrare biologica externa (Siporax / Eheim Substrat Pro sau ceva echivalent de la JBL). Un burete pe post de prefiltru pe partea de intrare ar fi de preferat. In conditiile astea debitul s-ar putea sa scada considerabil si acvariul are totusi o lungime semnificativa. Ai putea merge pe ideea 'doua mai mici' adica o combinatie de 2x e900 de exemplu care sa iti permita o mai buna circulatie a apei intre iesirea si intrarea filtrului canistra.
- in al doilea rand am impresia ca acest proiect va fi foarte 'demo'..si in acest caz iti recomand o varietate mai mare de plante. Spatiu ai destul, eu sunt destul de incepator la 'plantate' dar am avut experiente bune cu Cabomba, Echinodorus, Hetherantera. Las pe cei mai cu experienta sa iti dea sfaturi mai pertinente in legatura cu plantele dar parerea mea e sa nu te limitezi numai la plantele descrise de tine (cu exceptia situatiei in care ai in cap un proiect si vrei sa aisa 'fix' asa cum l-ai visat). Si nu as exclude nici o instalatie de CO2. Primul acvariu uni-specie vazut la un acvarist in Ploiesti a fost cu neoni si era intr-adevar ceva deosebit, dar era ceva mai bine plantat si avea si o 'bomba' de CO2 dar cu un reactor Ferplast bun (suficient pentru dimensiunile sale - un MP Aquapro 80).

This message was edited 1 time. Last update was at 03/11/2009 00:54:22

FanCTC
Member
[Avatar]

Joined: 01/11/2009 16:13:16
Messages: 148
Location: Constanta
IP:
Offline

Multumesc pentru sfaturi.
Eu am zis un e1500 si un filtru mecanic, nu intern. un filtru facut de minde undeva sub el, in partea opus al lui e1500, cu medii de filtrare, cu tur-retur si restul.
Nu vreau sa pun alte plante, si nici nu vreau sa fie acvaiu plantat. Si cred ca sunteti de acord toti cu mine ca numai pt jawa moss nu trebuie co2.
Este greu sa va explic in cuvinte de ce vreau sa il fac asa. E clar ca am eu o imagine in cap, plus ca nu am timp sa il bibilesc.
Deaia este si atat de exagerata constructia lui cu atatea intaritoare. Va fi pozitionat intr-un loc cu trafic, unde copii vor veni sa bata cu degetul in geam si asa mai departe.
Cel mai bine e sa va trimit poze dupa.

Eu am citit undeva, nu mai stiu sincer unde, ca cea mai rezistenta lipitura pentru acvarii mari e asta care am spus-o eu cu laturile lipite in lateralul fundului.
Iar un funt duplec de 19mm nu este chiar acelasi lucru cu fundul dublu. Duplexul este tot un geam dublu dar cu o membrana intermediara care confera rezistenta mult mai mare. O sa aibe si multe roci si multe mangrove si toate sunt grele si rocile mai ales contondente.

Bun. Deci asta am vrut sa te lamuresc. Al doilea filtru e mecanic nu intern.
Multumesc.

Bani va da, torte va baga, Borcea e sef de brigada!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

"Deaia este si atat de exagerata constructia lui cu atatea intaritoare. Va fi pozitionat intr-un loc cu trafic, unde copii vor veni sa bata cu degetul in geam si asa mai departe"

Adica intr-un pet shop?
[Email] [Yahoo!]
FanCTC
Member
[Avatar]

Joined: 01/11/2009 16:13:16
Messages: 148
Location: Constanta
IP:
Offline

Am zis doar loc public.

Bani va da, torte va baga, Borcea e sef de brigada!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

O sa aibe si multe roci si multe mangrove si toate sunt grele si rocile mai ales contondente. Asta nu e o problema le poti pune bine mersi pe polistiren, pe care il acoperi cu nisip, sa nu se vada. Zici ca nu vrei plante multe, ai de gand sa faci un filtru mecanic, va fi un acvariu de 700L, acum vine intrebarea: Nu ar merge acolo ciclide africane? Scuza-ma dar nu m-am putu abtine, din ce spui tu acvariu este perfect ptr. asa ceva, iar ciclidele sunt mult mai spectaculoase decat neonii, mult mai rezistente si longevive. O combinatie de Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus acei, Iodotropheus sprengerae, etc. specii pasnice, care nu depasesc 10-12 cm si ofera un spectacol pe cinste.

Don't force it ... Get a larger hammer.
snakefishmike
Membru banat
[Avatar]
Joined: 13/09/2008 19:00:27
Messages: 487
Location: Bucuresti-Baba Novac X Cimpia Libertatii
IP:
Offline

mihai86 wrote: din ce spui tu acvariu este perfect ptr. asa ceva, iar ciclidele sunt mult mai spectaculoase decat neonii, mult mai rezistente si longevive. O combinatie de Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus acei, Iodotropheus sprengerae, etc. specii pasnice, care nu depasesc 10-12 cm si ofera un spectacol pe cinste.

Ar fi . Insa asta-i paradoxul acvaristicii din Romania . In zona Clujului , unde apa-i excelenta pt caracidae si discusi , toti se inghesuie la cichlidae africane , iar in Constanta unde apa-i extraordinara pt africani , toata lumea vrea neoni si discusi
Detaliile construirii unui acvariu "tanc" ti le-am mai dat , asa ca ... Dar daca insisti ti le pot da si acici .
[Email] [WWW]
FanCTC
Member
[Avatar]

Joined: 01/11/2009 16:13:16
Messages: 148
Location: Constanta
IP:
Offline

) Fiecare sa sfaturi in fuctie de pasiune. vad ca si si un avatar cu africane.
Nu zic ca ideile voastre nu sunt bune, plus ca la un asemnea acvariu pote fi adaptat la aproape orice.
Eu am alti pesti preferati, neoni, tatrazone...
Poate din cauza ca sunt de moda veche? Pe vremea cand m-am apucat eu nu erau sisteme co2 si osmozoare ) si alergam cu saptamanile dupa o pereche de guppy mai deosebiti )
Un prieten mi-a spus sa il fac de pirania. Insa spre rusinea mea, nu pre stiu cu ce se mananca pestii astia.
Stiu ca le trebuie lumina putina, plante de suprafata... dar nu stiu cum ar iesi...

Bani va da, torte va baga, Borcea e sef de brigada!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com