[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cat este de periculor CO2?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
etc
Junior member

IP:

Salut,

Am urmãtoarea întrebare: doresc sa îmi fac si eu o instalaþie de CO2. Acvariul este intr-o camere unde doarme copilul, daca se elimina noaptea CO2 in aer cat este de periculos pentru om?

Mulþumesc.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

etc wrote:Acvariul este intr-o camere unde doarme copilul, daca se elimina noaptea CO2 in aer cat este de periculos pentru om?
Deloc . Presupun ca te gindesti la CO2-u' care intra in acvariu la un debit decent de x bule/secunda.

Daca te gindesti la eventuale situatii accidentale in care, din cauza unei etansari defectuoase, iese dintr-o data tot CO2-u' din butelie ....... nici in acest caz nu-i pericol, doar daca nu-i vorba de vreo butelie gigantica .

Astfel de situatii accidentale se intimpla doar daca faci improvizatii. Daca folosesti corect aparatura de calitate, nu-i nici un pericol.

Poze: smilie ... Poze cu plante
etc
Junior member

IP:

Deloc . Presupun ca te gindesti la CO2-u' care intra in acvariu la un debit decent de x bule/secunda.

Da, ma gandesc ca noaptea bulele nu se dizolva in acvariu si sa nu afecteze sanatatea copilului care doarme.

Multumesc
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

CO2-ul ca gaz este mortal. Si efectul este aproape instantaneu.
Nu are miros si spre deosebire de monoxidul de carbon, care are un efect mai lent, CO2-ul face sa iti pierzi cunostinta si nu apuci nici sa strigi dupa ajutor. Vezi eternele stiri de prin fiecare toamna cu omu care intra in beciul unde "fierbe" mustul si acolo ramane. Intra si fra-su dupa el si acolo ramane si el. Intra si vecinul... si tot asa pana cand cineva isi da seama.

Dar... dupa o intoxicatie cu CO2 din care ai scapat cu viata iti revii destul de repede pentru ca nu formeaza cu hemoglobina un compus stabil, asa cum face CO-ul.

Cu toate astea, o instalatie de CO2 de firma nu prezinta pericol real pentru locuitorii din casa. In primul rand pentru ca e mai greu decat aerul si daca ai o scurgere masiva de gaz el se va strecura pe sub usi, spre celelalte camere.

Chiar si presupunand ca butelia se goleste toata si nu isi da nimeni seama si presupunand si ca ai o camera izolata total ,astfel incat CO2-ul nu poate "curge" spre celelalte camere si in cele din urma afara, stratul de gaz format in partea de jos a camerei (repet, daca se goleste toata butelia) va fi oricum destul de mic. (Nu mai stiu exact cat, dar daca dai un search, sigur vei gasi un topic mai vechi in care s-a discutat asta) Cel mult vor muri pisicile. :-)

Un alt pericol ar fi sa explodeze butelia, dar in istoria acestui forum se cunoaste un singur caz de acest fel si ala pentru ca stapanul s-a simtit brusc inventiv si a sudat supapa de suprapresiune.

In fine, ca sa nu mai lungesc vorba, o butelie cu revizia la zi, nu prezinta nici pericol de explozie.

Bineinteles ca exista un risc. Intotdeauna exista, indiferent la ce ne-am referi. In cazul unei instalatii profi de CO2 pentru acvariu acesta este mic, dar existent. Cam ca riscul sa iti cada un avion in cap, probabil.

Toate cele bune.

P.S. Scuze, Porc, tastezi mai repede decat mine... :-)
etc
Junior member

IP:

Mai am pana la butelie (poate daca castig duminica la loto), incep cu bomba de co2 .
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Adica sticla cu drojdie? Nu, nici un pericol.

Si aia poate exploda, daca opresti gazul in timp ce drojdia continua sa produca CO2, dar pericolul e cel mult pentru zugraveala.
PAPILLON
Junior member

IP:

SALUTARE etc !

In ceea ce priveste co2 despre care ai intrebat permite mi sa iti raspund ca e periculos de bun pentru plante.In sensul bun(chiar foarte bun) al cuvantului.Normal ca vei incepe cu celebra bomba de co2 insa in timp iti sugerez sa iti cumperi o butelie de co2 cu ph controller si tot ce mai presupune acest capitol(chiar si second hand).In locul tau as urmari sectiunea vanzari,donatii si as cumpara in decursul unui an tot ceea ce am nevoie.In felul acesta investitia o sa ti se para mai mica,suportabila si vei scapa de preparat lunar cicoarea magica.

Succes !
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: