[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Plante dificile - pe scut sau sub...  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

blyxa a venit in acelasi timp cu belemul si au coabitat f.bine pana la dupla in apa.Ce vezi acolo e facut din 2 fire de belem.
[Yahoo!]
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

INTROS wrote:O super-blonda ?


de ce le-ai spus dom'le?
probabil nu-i place parfumul dupla?
ce sa fie?ph controler,canistra tetratec,uv,chiler carpacit
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Subiectul cred ca este foarte complex si interesant si cred ca merita o analiza mai amanuntita si o sa incerc sa explic de ce. As incepe printr-un exemplu- cam in urma cu un an Sandu a avut o problema majora cu Didiplis diandra care i s-a innegrit la baza si apoi a putrezit. El suspiciona ca vinovat tubul fluorescent Aquarelle nou introdus deasupra Didiplis-ului ca ar fi vinovatul. Eu am fost cam sceptic, (nu ptr ca ar fi Aquarell-ul grozav, dar eu am doar un tub Aquarelle din 4 ptr ca imi place doar temperatura de culoare de 10000K ca da o lumina mai "actinica" ce nu schimba culoarea pestilor sau plantelor) considerand ca un tub mediocru ar putea (asociat la cele bune care le avea) sa faca cel mult sa mearga mai putin bine planta, dar nu sa o omoare, iar pe de alta parte sub acelasi tub la mine mergea chiar bine. Am emis si eu atunci diferite alternative - atacuri virale, compusi toxici in apa, caldura mare, etc. Dupa un an cand apa mea a ajuns la 30-31*C am patit si eu la fel cu Didiplis-ul si vorbind recent cu Sandu suntem de acord ca se pare ca asta a fost cauza cea mai probabila si nu "neonul". Unde vreau sa ajung si care ar fi rezervele mele (inca) legate de Dupla ca vinovat de "uciderea" Tonina Belem - un fertilizant prost, ar face sa mearga mai putin bine planta, dar mai greu sa o distruga asa de rapid, asta in conditiile in care in acelasi bazin "sora" ei, Tonina fluviatilis a mers superb. Sa fie oare metabolismul lor atat de diferit? Pe de alta parte (nu sunt partizanul Dupla- eu folosesc JBL si Dennerle) ma gandesc ca totusi sute de mii de oameni folosesc acest fertilizant care totusi cred ca a trecut niste teste severe. Nu neg ipoteza ta, spun doar ca merita un experiment mai amplu si un "fair trial" inainte de a fi declarata "vinovata pentru omor din culpa" :-) , si asa propuneam candva acvaristica experimentala si acvarii de test. In cazul de fata as fi convins de varianta ta , daca intr-un bazin cu fire refacute de Tonina Belem, cu substrat OK, CO2, lumina OK, alt fertilizant, macronutrientii administrati corect, faci un switch de fertilizant si introduci Dupla si iar se repeta fenomenul. Atunci e clar, asta e de vina prin cine stie ce intoleranta a Belemului la vreun microelement din Dupla care nu e in alt fertilizant.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

departe de mine gandul ca Dupla ar fi un fertilizant prost.Adica in spatele lui sunt sigur ca e o echipa de specialisti cu experienta si cu scule de masurat orice,asa ca nu poate sa vina Dan sa zica ca e prost pt ca i-a murit lui nush ce planta.
Daca cineva a inteles "nu puneti Dupla ca mor plantele" imi pare rau...dovada e faptul ca i-am acordat incredere si am vrut sa schimb ce aveam.
Eu am zis ca nu are NPK si poate d'asta merge rau belemului.
De azi monitorizez NO2, NO3 si PO4.
NO2 nu stiu de ce dar asa..de d'aia.
Sa-si revina putin si o sa incercam din nou(separat) cu dupla + fixuri + cativa pesti.Poate lipseste balegarul...
Oricum cred ca mai avem cale lunga pana sa facem o planta sa arate ca la nebunii aia de asiatici.Vreau sa va arat cum arata setaceumul si belemul a doua zi dupa ce a aterizat.
[Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

In primul rand felicitari Sunt cateva plante rare acolo, cateva plante care fac deliciul "obsedatilor fara suflet" cum suntem noi...noi cei fara fata umana

Nu are sens sa ma ocup de fiecare planta in parte dar mai interesanta mi se pare discutia legata de alelopatie versus fertilizant.
Personal am indoieli legate de potentialul alelopatic al Blyxei...sau ma rog din ce am observat eu pe vremea cand am tinut planta mi se parea mai degraba genul "mimoza" ...asta nu inseamna ca nu e posibil sa fie si cum zice Intros.
Totusi nu am date nici pro nici contra acestei afirmatii iar pentru asta se fac studii, exact cum zicea si el se fac topuri cu plante in care se atrage atentia cum ca, te miri ce buruiana, e mai desteapta si isi starpeste vecina de palier emitand pe principiul nucului de gradina colili.

In cazul Toninei de care vorbim noi pe care in treacat fie spus o indragesc mai mult decat fluviatilis-ul explicatia mea nu este nici musai legata de fertilizant, desi ...

Cei de la Dupla scriu in prospect ca fiind vorba de un ferilizant universal au incercat sa produca o solutie echilibrata, ajustata la valoarea unui consum normal al unor plante...as adauga eu, plante normale.
Asa cum pentru soluri exista soluri mai acide exista si fertilizanti dedicati pe specii.
De exemplu cei de la ADA recomanda un anumit produs Tourmaline BC care se foloseste special pentru cerintele Glossostigmei samd.
Exista firme care au ajuns la aceasta perfectiune si exista si plante care au nevoie de aceasta atentie
ADA si Glossostigma se merita una pe alta...precis ca si Tonina

Dupa cum ii spuneam si lui Dan intr-o discutie privata Dupla 24 este fara NPK ei adauga phosphate free...acest lucru te ajuta, in sensul ca te fereste de alge si este suficient pentru majoritatea plantelor...totusi anumite "mimoze" vor si d`aia si d`ailalta dar mai mult si mai ales isi doresc un mercedez ca sa citez din Artanu`.
Asadar inclin sa merg pe aceasta varianta care ne conduce catre idea ca este genu` de planta care-i place acea fertilizare cu NPK.

@Intros: Legat de problema Didiplis-ului invocata de tine situatia e mult mai complexa decat crezi, caci am sa te bag in ceata total cu ce o sa-ti povestesc: dupa ce am suspectat noi lumina, fertilizantii, acum mai nou temperatura...am sa iti spun ca in acelas acvariu , la aceiasi temperatura sub acelas neon si fertilizare....ce mai, la o palma distanta una de alta, am avut 2 smocuri de Didiplis....unul s-a inegrit si altul arata impecabil...pur si simplu sunt depasit de evenimente. Din clipa asta nimic nu mai are nicio noima...toate explicatiile noastre pe care am incercat sa ni le dam se dusera pe apa Dambovitei Nu reusesc sa-i dau de cap... ...toti avem Didiplis , la majoritatea arata frumos totusi toti au patit faza cu inegrirea si nimeni, nici prin cartile de profil citite nu a reusit sa-mi dea o explicatie plauzibila nici pana in ziua de azi...

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

ziceam de cum aratau cand le-am primit:

image

image
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

@ Sandu - Asa este, fenomenul cu Didiplis este descris de multe persoane, si se pare ca este nespecific, adica multifactorial - ca si la Cryptocoryne-, unde nu numai carentele, dar si variatii termice intre substrat si apa, sau variatii de pH pot duce la "topirea" frunzelor, cum stim. Oricum, coincidenta e ca la mine am patit-o cu Didiplis doar vara, la 30C sau peste.
@ Dan_p67 - Stai linistit Dan, ca lumea a inteles exact ce spuneai, iar expresia mea cu Dupla "criminala" a fost doar o figura de stil. Oricum semnalul dat de tine (nu e cazul sa iti faci probleme) e important, pentru ca numai asa invatam, iar experientele facute cu cap si observatiile pertinente sunt singura cale sa progresam. Asa cum spuneam, daca fenomenul se repeta in conditii de echilibru macro, lumina, micro, etc, macar am aflat ca, in ceea ce priveste Tonina Belem, nu Dupla e fertilizantul ideal, in restul cazurilor nici unul din noi nu l-a acuzat de nimic.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Da, am stat si am citit atent cele scrise de voi toti
Si am tras o concluzie personala ,care o am mai de mult in cap dar acuma parca mi -sa intiparit mai bine in minte
Asocierea de plante este un lucru esential dupa mine in acvariile plantate
Unele au nevoie de un PH mai mare altele de unul mai mic
Altele au nevoie de temperatura mai mai mare altele nu
Si tot asa mai departe ,noi oamenii nu sesizam de multe ori sensibilitatea plantelor deci aici apar unele greseli ,ce vrem noi e altceva decat ce vrea planta,uneori
Deci FARA SUPARARE noi incercam sa punem plante ,in acvariu si sa le acomodam, sa zic fortat ,bineinteles in final cea mai slaba va ceda .
Daca fiecare dintre noi va avea 4-5 acvarii in care sa asocieze plantele dupa cerinte (toti cei care au postat mai sus nu sunt niste novice in ale plantelor) stiu de sigur ca altfel ar sta treaba
Deci cam greu sa gasesti un numitor comun pentru sa zicem :tonina si Cryptocoryne
Asta este parerea mea

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

@ Ginel - asa este, si eu spun asta demult, asa cum am invatat ca nu poti asocia Discusi cu africani, asa nu se poate asocia Hottonia cu Ammania si sa le merga bine la ambele. De aceea am si scris lista cu plantele de apa mai rece, la care sper sa adaug pe cea cu cele de apa mai calda, dar cred s-ar putea continua cu lista de plante de apa moale - acida si cea cu cele de apa mai dura-alcalina, etc...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Citesc un topic paralel in care Porcu` are rezultate notabile la Tonina fluviatilis ...folosinfd produsele Dupla.
Firesc fiind o discutie constructiva am incercat sa caut ratiunea diferentei de opinie . De ce la dan_p67 ar merge mai slab si la don` porco mai vartos
Am senzatia ca excluzand discutia clasica cum ca apa de bucale nu-i ca cea din Baia Mare :-) am mai sesizat o motivatie. Motivatia respectiva a mai fost invocata de mine in cateva randuri: SCHEMA COMPLETA DE FERTILIZARE!!! Cand un producator scoate pe piata neshte produse acestea au actiune complementara...asadar dupa cum rezulta din cele descrise la topicul respectiv omul(sau mai bine zis procul ) are sol Dupla, cu Dupla Root cu Dupla plant 24 alea-alea tot tacamul...
Asa utilizata schema ca la carte se pare ca da rezultatele scontate...altfel pe bucati...

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

pai dan_p67 nu a zis ca fluviatilisul n-a mers.
Am zis ca belemul n-a mers.
Se poate constata si din poze.
Apoi la mine nu sunt decat cativa creveti carora nu le dau nimic de mancare,deci nivel scazut de nitrati,fosfati,macroelemente.
Fluviatilisul e sensibil mai ales la nivelul de fier din apa.Si ii pasa mai putin de sol intrucat are radacini superficiale,se hraneste din apa 90%.

Fireste,si eu doresc sa mentinem discutia constructiva.
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Sandu wrote:dupa cum rezulta din cele descrise la topicul respectiv omul(sau mai bine zis procul ) are sol Dupla, cu Dupla Root cu Dupla plant 24 alea-alea tot tacamul...
Asa utilizata schema ca la carte se pare ca da rezultatele scontate...altfel pe bucati...
Scuze pentru confuzie, n-am dat toate detaliile in topicu' tespectiv, Tonina fluviatilis si-a dat drumu' intr-un acvariu mai vechi in care incepusem sa bag Dupla Plant 24 si Dupla Root .

Voi reveni cu rezultatele acvariului in care am folosit toata schema Dupla.


Si parerea mea e ca o schema de fertilizare complexa cum e cea de la Dupla trebuie folosita complet si trebuie sa dea rezultate. Spre exemplu eu nu pot da vina pe schema Dupla pentru cyanobacteriile care inhiba Duplacvariu meu . (Astept de vreo luna niste teste sa vad si io ce-am acolo)

Poze: smilie ... Poze cu plante
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

booon,deci mai concret ,sa inteleg ca parerea lui Sandu si a Faraonului este ca problema se datoreaza faptului ca nu am folosit toata schema Dupla.
Insa va rog sa mai cititi o data ce-am zis eu: in aceleasi conditii numai tonina belem a esuat.
pentru restul...dupa cum se vede in poza...a fost foarte multumitoare combinatia de Dupla basis+Dupla 24.
Adica...celorlalte plante nu le-a lipsit Dupla solul si root-ul?

Pe Dulpa nu se poate da vina ca ai cianobacterii, poate decat ca nu au macro dar nu e o vina,e o calitate.Fiind un fertilizant universal se presupune ca vin si macrourile din alta parte.
Cat despre cyanobacterii ,parerea mea de hobbist este ca ai nitrati prea 0 daca nu pe minus cumva .
Chiar sunt curios sa aflu ce-au zis testele.

ati zis sa fim constructivi!
[Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

Confirm din experiata mea cu Dupla (Root K,D 24, Dupla Plant) cele spuse de Dan_p67.Cat timp am monitorizat si administrat atent nitratii si fosfatii, cianobacteriile erau in cantitati neglijabile( in conditiile administrarii dupa reteta a D24).Cand am mai scazut aditia de macro, cianob. isi fac de cap tot mai bine.

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

dan_p67 wrote:Adica...celorlalte plante nu le-a lipsit Dupla solul si root-ul?
...as adauga eu si Dupla root K...

Pai uite cum vad eu treaba...ma gandesc ca probabil fluviatilis-ul este mai mai rezistenta in general si probabil mai usor de tinut.
Daca imi aduc aminte pe vremea cand aveam si eu fluviatilisul parca era mai robusta la textura tulpinii si frunzelor decat belemul.

Ceva din fertilizantul respectiv lipsea pentru una dintre tonine in mod esential...ceva ce un fertilizant avea si celalalt nu...
Acel ceva care lipsea am banuit ca poate fi dat de celelalte produse din gama.
Pe de alta parte daca ai desoperit celalalt fertilizant care-i face bine e perfect ...daca este cel care banuiesc eu(cel de la whitecrane) inseamna ca am si zis ce lipseste in exemplul nostr:NPK-ul!

Asta ar putea fi o explicatie extrem de plauzibila...vad ca este luata in seama si de tine si de mine.
Acest fapt(lipsa NPK) are avantajele si dezavantajele pe care le-am luat in calcul si le-am analizat amandoi pe toate fetele...

Cam din ce stiu eu vorbim de fro` 3 categorii de nutrienti necesari bunei dezvoltari ai unei plante de acvariu:
- macronutrienti: nitrogen, fosfor si potasiu.
- cei intermediari (nu-mi vine altfel denumirea): fier, calciu, magneziu si sulf.
- micronutrienti:cupru, zinc, molybden, bor si altii. ..eu unul oricat de pasionat sunt nu as avea nervi nici intr-o suta de ani sa stau sa masor pe fiecar`n parte in balta. Chiar azi vorbeam cu Intros ca mare lucru ar fi ca unul dintre cei care face a fertilizare pe elemente ar trebuii sa scrie un articol serios pe tema asta. Il asigur ca nimeni nu o sa -i dea in cap pentru asta. Este o alternativa serioasa de fertilizare daca se face judicios. Din pacate ce a fost prezentat pana acum pe acesta tema mi s-a parut oarecum empiric si greu de controlat. Nu mai vorbesc de cat de complicat este sa faci rost de substante sau sa dispui de elemete de masura si control serioase. Majoritatea sunt teste colorimetrice...cam diferenta dintre pH-metre digitale si hartia de pH de pe vremea lu` Merck...

NPK-urile nu se regasesc nici in Dupla 24 nici in Dupla basis (baniesc ca faci referire la Dupla Plant, Basic fertilizer)...ba mai mult producatorii isi fac un titlu de glorie din faptul ca acesti fertilizanti sunt phosphate-free. Acuma daca de astea are nevoie belemul tau...sti cum e aia cu de unde nu e ...nici Dumnezeu nu cere

In rest, Dane, fi linistit nimeni nu te-a banuit cum ca ai avea ceva impotriva fertilizantului in sine...si chiar daca ai avea...care-i problema?, ce-i firma lu` tata` Schimbam pareri ...nu-i musai sa fim tot timpul de aceiasi parere, de aia mai vine fiecare cu cate un argument, doar doar de om gasi ce trebuie ca sa-i mearga bine plantei alea. Nu-i nico problema daca nu o bunghim din prima. Imi aduc aminte ca citeam in cartea lu` madam Kasselmann ca a adus planta asta de 30 de ori din arealul ei pana sa reuseasca sa-i dea de cap...asa ca se poate si la case mai mari

Si eu am avut plante la care nu am fost multumit cum mergeau doar din aditie de Dupla 24...e un fertilizant de exceptie dar nu e suficient...si e normal sa fie asa.
Daca ar fi fost suficient nu ar mai fi scos celelalte produse din gama.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

ai dreptate cu tot ce-ai zis mai sus.Cam atat deocamdata...cand o sa-si revina plantutele o sa incerc din nou Dupla dar cu aditie de macro.De data asta separat cateva fire.
Acum am alta banuiala...Plantplus-ul asta, am impresia, ca se "trezeste" ca berea destupata.Acum cateva luni mentineam fierul din 5-6picaturi la 60l.Acum trebuiesc vreo 20 desi vegetatia,schimburi de apa sunt cam la fel.
Oi fi eu cu capu'? noroc ca am relatii...
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Porcu'"]Tonina fluviatilis si-a dat drumu' intr-un acvariu mai vechi in care incepusem sa bag Dupla Plant 24 si Dupla Root .[/quote:34fc4c7e3f wrote:Greseala de scriere: e vorba de Dupla Root K nu de Dupla Root . Nici nu poti baga intr-un substrat mai vechi Dupla Root .


dan_p67 wrote:Cat despre cyanobacterii ,parerea mea de hobbist este ca ai nitrati prea 0 daca nu pe minus cumva .
Asta presupun si io ....... si ma bucur ca traiesc in RO m-am plictisit de cind astept niste amarite de teste de nitrati si fosfati.
M-am apucat sa supraalimentez niste guppy acolo, poate iese nitratu' .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Dragilor , de la bun inceput spun fara sa ma dau mare ,acvarist a-lui "PESTE"
Cred ca solul lui Amano este cel mai bun pentru Tonina ,nu pentru ca il am eu dar eu sunt ogar batrin si nu am vazut rezultate mai bune ca in solul lui amno
Cu toate ca am vazut pe alte site-uri specii de tonine in alte soluri decat amano care aratau supeb ,dar tot soluridin zona asia" MADE"
La un moment dat intr-o discutie mai veche pe acest forum am dat eu un link cu niste tonine bine crescute
Si sa nu uita-ti ca tonina este o planta de PH 5,5-6,5
deci cam la valoarea aceasta se face si o mai buna descompunere a unor elemente gen Fier,magneziu etc
Peste valori de 6,9-7,2 ph aceste procese de asimilare se desfasoara mai lent
Aici ma refer la sa zicem 90% din plantele acvatice
Ca sunt si plante care le prieste PH peste 7 si implicit un KH si GH mai mare
Deci cum spune si Sandu ,in alta interventie de a lui
Cel mai bine noi astia cu neuroni cat mai putini (din cauza anilor de acvaristica si :bbere: )
Bine ar fi sa avem cam 4-5 acvarii
E atunci sa vezi tata studiu corect ,zic eu asupra cresterii plantelor
Ca DUPLA va ajutat era si de asteptat este o firma de top
Mi-e mi-a placut si Tropica Master Grow lichid ,a fost ceva bun in domeniul fertilizarii lichide
Dar acum sunt multumit de DENNERLE
Produse de top ,dupa parerea mea

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

dan_p67 wrote:Plantplus-ul asta, am impresia, ca se "trezeste" ca berea destupata. Acum cateva luni mentineam fierul din 5-6picaturi la 60l. Acum trebuiesc vreo 20 desi vegetatia,schimburi de apa sunt cam la fel.
Oi fi eu cu capu'? noroc ca am relatii...

Cu capu` nu esti :-) ...dar iarasi vorbim de ceva relativ normal. Am lucrat pana acum cu tot felul de fertilizanti lichizi...sticlute mici sticle la litru` si aici nu ma refer la fro` zeama produsa de careva si bagata in sticle de cola pe care i-a trantit un sticker ci de branduri recunoscute. Cu cat e cantitatea mai mare cu atat produsul e mai ieftin ...dar datorita faptului ca ai tot un acvariu doua parca nu merita sa te bagi la acea cantitate. In general precipita. Cu cat e mai echilibrat facut produsul precipita mai greu, ma rog ...depinde si de conditiile de stocare post desigilare. Sa nu iti imaginezi ca Tropica(mai sus mentionat) dupa ceva timp cand sticla -i pe sfarsite nu precipita, sau ca Dupla 24 la un an cand mai aveam sticluta cu 5 mm de lichid pe fundul sticlei nu era cu urme de precipitare...e ceva normal. Asta-i problema la lichide mai ales la cele pe care nu le folosesti repede...De aia daca strict ai probeleme legate de Fe iti recomand din tot sufletul 2 produse ambalate sub forma de tablete.
Am vericat cu teste de Fe eficienta lor...deci pot spune ca e garantata treaba.

Am ambele produse pe mana in clipa de fata la mine:

-Dupla Plant, Basic fertilizer
Bune pentru continut de Fe si pe care scrie: Stable to light and oxygen, phosphate-free and pH neutral.

sau

-E15 FerActiv de la Dennerle in al carui prospect se specifica clar ca este protejat special de oxidare

Nu stiu sa-ti spun care anume este mai bun....produse de calitate superioara amandoua si verificate. Sunt BeTON. Incearca cu ele si o sa ai continutul optim de Fe, fara problemele descrise de tine.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Stiu ca l-ati vazut la vremea lui, dar nu pot sa nu readuc in atentie unul din cele mai stufoase acvarii de Tonine Belem pe care il stiu. Din pacate posesorul dupa cum cititi, s-a ferit ca de foc sa dea date privind solul (black quartz doar ... sa-i spuna lui mutu ) si nimic de fertilizare, PH KH, etc. Oricum o realizare in felul lui, considerandu-se ca Tonina Belem desi foarte frunoasa este f greu de armonizat intr-o compozitie inchegata, tocmai pentru ca are aspectul atat de particular. Acvariul descris aici.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com