Porcu wrote:Despre sarea iodata se spune ca nu-i buna da' nimeni nu stie de ce
Sarea iodata contine iod sub forma de iodat sau iodura, < 35 mg/kg sare. Foarte toxic este iodul (ca si clorul, de ex) insa sarea iodata de bucatarie nu contine aceasta forma.
Eu nu folosesc sare iodata, pentru orice eventualitate

. Nu am citit nimic relevant despre efectele toxice acute ale iodurii (sau iodatului) asupra pestilor.
Cert este ca iod sub forma oxidata (iodat) se gaseste chiar in apele naturale (apa marina contine cca 60 micrograme iodat, apa dulce cu mult mai putin).
De asemenea, pestii rezista la expunerea de scurta durata la o concentratie de iodura mult mai mare decit se afla aceasta in sarea de bucatarie, si anume la tratamentul cu betadina (100 mg/ml substanta activa) - o medicatie foarte eficienta, cu spectru foarte larg antibacterian si chiar antiviral - dar (ne)cunostintele mele imi provoaca scepticismul in legatura cu actiunea antivirala

.
Oricum, nu as adauga sare iodata la baile de lunga durata. Iar adaosul de mici concentratii de sare de bucatarie (neiodata) are efecte benefice (mai ales in conditii de stres), ionii din sare intensificand excretia amoniacului la nivelul branhiilor.