Author |
Message |
dreammer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/09/2008 16:17:46
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
dreammer
Junior member
IP:
|
Acum ceva timp in urma au inceput sa se inmulteasca in exces algele fir de par...nu stiu ce specie/tip erau, pentru mine cam seamana toate intre ele. Astea ale mele aratau ca niste fire lungi de vreo 3-5 cm., fara ramificatii si se fixasera foarte bine pe sticla acvariului; cele mai multe erau pe peretele din spate, poate nu intamplator, deoarece acolo batea jetul-retur de la filtru.
Curatenia in acvariu, pe care eu o fac saptamanal, presupune aspiratul substratului, razuitul algelor de pe sticla, schimbul de apa 20-30%, dar ajunsesem ca dupa 2 - 3 zile de la curatenie alga sa fie din nou prezenta, in aceeasi cantitate, ca si cum nu as fi curatat nimic.
Dezvoltarea asta in exces a algelor a durat vreo luna, dupa care a venit timpul sa curat si filtrul (canistra Tetra EX 700). Nu l-am desfacut degeaba: se cunostea ca trebuie curatat, insa nici pe departe sa fie plin de resturi, mizerii s.a.m.d.. Nici nu prea avea cum, deoarece fusese curatat nu demult (cu vreo 3 luni in urma).
Cu toate astea, a trecut o saptamana de la ultima curatenie, iar
peretii acvariului sunt curati ca in prima zi. Alga mai este pe plante, dar pe sticle nu mai am fir de alga.
Aparent, in filtru se creasera conditii foarte bune pentru dezvoltarea acestei alge, care probabil ca ajungea in acvariu odata cu apa de pe retur, iar aici se fixa pe unde apuca. N-as crede totusi ca un filtru care nu e curatat la timp poate crea asemenea probleme, mai ales ca - repet - filtrul meu nici nu era cine stie ce imbacsit.
Sau e doar o coincidenta intre curatarea filtrului si regresul puternic al algelor, iar cauza disparitiei acestora se datoreaza altor schimbari petrecute in acvariu si de care eu n-am cunostinta.
Pana la urma, hai sa pun si intrebarea: un filtru care nu este curatat la timp poate duce la o explozie/invazie a algelor ?
Va multumesc.
|
|
 |
andras
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/09/2008 17:54:25
|
andras
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1057089645475cb5a7c014d.jpg)
IP:
|
Ai pus fertilizant de vreun fel? Ce substrat ai?
|
galeria mea |
|
 |
dreammer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2008 10:29:39
|
dreammer
Junior member
IP:
|
Am "refacut " acvariul prin iunie, am amestecat pietris cu 100 grame de Florapol (JBL Florapol 100). Inaltimea substratului 5-7 cm. Pietris cu granulatia potrivita, deoarece la nici o sifonare nu am scos JBL-ul la suprafata(adevarat ca la asemenea cantitate-100g.-cu greu poate fi tulburat).
Acvariul 100 litri net, echinodorusi, vallisneria, hygrophilla si alte nepretentioase, motiv pentru care n-am mai luat Terralit...deocamdata.
|
|
 |
dreammer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2008 10:37:04
|
dreammer
Junior member
IP:
|
Am uitata sa precizez: m-a mancat undeva sa pun Ferropol la vreo 2 saptamani dupa ce refacusem substratul, cu toate ca stiam ca nu e recomandata fertilizarea lichida asa devreme.
Oricum, dupa vreo saptamana au aparut algele, asa ca am renuntat. Dar n-am avut invazie atunci, ci mult mai tarziu, cand, repet, renuntasem de mult la fertilizare lichida.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/09/2008 09:43:51
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Nu pot sa zic ca am avut invazie (decat de greenspot) insa da, am sesizat la cateva luni dupa ce am avut acvariul ca daca imi curat mai des filtrele (nu cand abia mai curg, cum o tot faceam), e mult mai bine si pestii mai vioi.
Si am scornit o explicatie adhoc [nu stiu cat de corecta e, dar e un model bun pe care l-am validat in timp].
Daca apa curge prin tot buretele , se poate dezvolta colonia de bacterii in tot buretele. Insa odata ce apuca sa se blocheze ici colo cu mizerie, chiar daca aparent 'ar mai duce', fluxul de apa (si oxigenul necesar bacteriilor) nu mai ajunge usor la centrul buretelui, bacteriile fiind nevoite sa traiasca doar in zona unde mai curge apa. In felul acesta, se reduce mult populatia de bacterii, concentratia de amoniu creste. Ma rog, se cam da ciclul peste cap. In plus, mizeria, putina cata o fi, din filtru se descompune in cine stie ce compusi care sunt iar purtati inapoi in apa favorizand o apa nu foarte curata, alge, si pestiuci apatici.
Deci curata mai des, da, e mai bine.
|
|
 |
dreammer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/09/2008 21:48:57
|
dreammer
Junior member
IP:
|
Da, probabil ca n-am apreciat eu corect, iar filtrul, fie el canistra, ar trebui curatat mai des, corespunzator probabil conditiilor de la mine.
Multumesc.
|
|
 |
ximonik
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/11/2008 18:11:08
|
ximonik
Unripe member
IP:
|
si eu trec prin aceeasi situatie, am sa incerc sa fiu mai atenta, ca nu-mi plac algele aparute
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/11/2008 08:24:57
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
Apropos de acvarii noi si problemele lor, va semnalez aici:
http://www.barrreport.com/estimative-index/3437-super-easy-method-start-new-tank-without-any-algae-any-issues-dosing-etc.html
o metoda de a starta un acvariu fara a avea probleme cu algele. Nu zic ca e o metoda noua, dar eu nu o stiam si nici pe aici nu am vazut-o.
Spor
|
|
 |
|
|
|