Mentionez ca sunt un incepator , nu am nici un fel de experienta... M-am documentat putin inainte de a-mi cumpara acvariul, dar se pare ca nu suficient , iar acum regret enorm.
Mi-am cumparat un acvariu de 40 L , ciclat 1 saptamana (apa declorinata evident) si am facut un cocktail de pesti (ciorba cum se zice) intrucat nu am putut rezista tentatiei oricarui incepator..... Mi-e si rusine sa spun, dar am impresia ca am o specie de pesti in acvariu careia nu stiu sigur daca ii stiu denumirea. (intrucat in locul de unde i-am cumparat - PIATA - nu prea au etichete cu denumiri, iar eu mi-am ales ca un copil mic din fiecare cateva exemplare).
Am avut 5 scalari (negri), 5 molly (negri), 10 guppy, 5 sanitari, 5 neoni, 5 carasei mici... Stiu ca am facut o gafa imensa, am impreunat specii fara sa tin seama de compatibilitate, dar vanzatorul m-a mintit ca "n-are domne nimic, daca ii impreuni"...
Au murit toti neonii, pe rand, in fiecare zi cate 1-2, un sanitar si o molie au sarit din acvariu (am pus capac ulterior, neetans, bineinteles), cativa guppy au murit de asemenea, iar mie mi-e frica sa nu raman fara nici un pestisor....
A doua mare gafa pe care am facuto (tot la sfatul vanzatorului nenorocit), a fost achizitionarea unei pompe chinezesti (
http://www.phoenixg.com/images/HJ-111B.jpg) cu un "asa zis" debit de 300 L/h, dar care avea un burete foarte mic (5 cm) ...
In scurt timp (cateva zile), apa a devenit foarte murdara, iar asta m-a determinat sa cumpar alta pompa.... si am trecut in extrema celalalta : am cumparat un Aquael fan 2 (pe cutie scrie ca e pt acvarii de 100-150 L) care are un debit de 450 L/h... In scurt timp (1 zi) apa a devenit aproape limpede, iar eu m-am mai linistit...(am achizitionat aceasta pompa , intrucat m-a atras buretele mare, la cealalata trebuia sa il curat in fiecare zi, pt ca se infunda de tot)
De cand am schimbat pompa (si cateva schimburi partiale de apa, cam 30 %) nu a mai murit nici un peste... dar azi, am vazut un guppy "abatut", si mi-e frica sa nu raman fara el...
Asadar astept ideile ,sfaturile, si MUSTRARILE oamenilor cu o oarecare experienta de pe acest forum minunat...
Am mai cumparat si o pompa de aer noname, si un furtun din cauciuc poros, in loc de piatra de aer..... care aereaza zic eu, destul de bine apa...
Intrebarea mea e :daca pot renunta la pompa asta de aer, (si la functia de aerare a pompe Aquael) intrucat am o ureche foarte sensibila, si cu greu pot adormi noaptea, cand aud bulele la suprafata apei... (dar asta nu e o problema mai importanta decat cea a pestilor) ... Mai mentionez ca am setat pompa cam la 70% din debit, m-am gandit ca dauneaza pestilor....
Altfel spus, se poate aera bine apa (in cazul meu) daca renunt la "bule"?
Imi cer scuze daca am avut o formulare stupida si un post lung, dar va rog sa ma intelegeti ca sunt foarte obosit acum, si sunt si nou in acest domeniu...Este si vina mea, (nu ca m-a prostit vanzatorul) ca nu m-am documentat foarte bine inainte...
Va multumesc anticipat pentru orice sugestii, sfaturi, etc.
Voi incerca sa atasez cateva poze cu acvariul initial (pompa veche , nr de pesti initial)
[/img]