Author |
Message |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 08:51:58
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
@Dragos - poate n-am inteles eu bine desenul scris in cuvinte de donpisote
Inaltimea de la fundul reactorului pana la luciul apei este de 90 cm .
Pompa va sta cam la 5 - 10 cm sub nivelul apei si va impinge apa in recipinentul situat sub acvariu. Acvariul are vreo 40 si ceva cm inaltime . Cu totul masurat cu ruleta de la palul pe care sta canistra pana la buza acvariului sunt 90 cm.
...
Mie asta imi spune ca sunt 90 cm totusi, ca omul a calculat "altfel" si probabil nu sunt fix 90 din cauza acelor 5-10cm; insa pompa va sta in acvariu la 5-10 cm sub luciul apei, si ca impinge apa din SUB acvariu, dinstanta de la buza acvariului pana la PAL-ul suport de dedesubt fiind de 90.
Si cand ai zis "pina la iesirea apei din reactor aceasta sa fie lipsita de oxigen" - cred ca ai vrut sa spui 0 nitrati  - altfel, daca e lipsita de oxigen de fapt va incepe sa se produca H2S si sa miroasa foarte urat.
Eu nu cred ca totusi randamentul Denitrate se compara cu randamentul unui reactor de sulf. Denitrate este fix acelasi principiu ca la reactorul NR400 de la Aquamedic, unde trebuie sa hranesti reactorul mereu cu prafuri (carbon) pana cand la iesire apa sa aibe nitrati 0. Insa debitul tot la picatura trebuie sa fie - maxim un firicel - (chiar si hranind) - pentru ca potentialul redox din el sa stea sub -50mV. In plus, chiar daca ar exista mici zone mai "anaerobe" in reactor, apa trebuie sa stea totusi acolo ca sa fie mai intai consumat oxigenul, si apoi, tot stand, sa se poata trece si la consumul No3. Un debit de 250L/h e urias odata ce pui o sonda Redox - crede-ma - si observi ca un debit 'firicel' de pe un furtun de 4-6mm inseamna potential de 100mV
Reuseamn totusi cu NR400 sa reduc nitratii, insa debitul nu era in nici un caz 250L/h ci mult mai mic, si mai si hraneam zilnic cu prafuri. Mi s-a luat ... iar daca 2-3 zile nu hraneam, No3 se duceau inapoi la 40-50 de la 10-20 cat reuseam sa tin (cu mentiunea ca hraneam in reactor - avea un furtunel special - nu in toata masa acvariului). Daca hranesti in toata masa acvariului si ai si un DSP, nu doar reactorul va denitrifica ..
Am trecut la sulf unde nu am nevoie sa mai hranesc cu Carbon, sulful jucand acest rol ... puteam sa pun o sursa de Carbon la inceput pe perioada ciclarii reactorului, dar nu e necesar decat daca vrei sa accelerezi. Acum No3 sta pe la 2 de la 40 fara sa mai fac nimica
Ca sumar: parerea ca Denitrate ajuta cand completezi cu Carbon in acvariu (si nu doar in reactor) este ca mai multe zone incep sa lucreze, inclusiv reactorul. Insa sunt convins ca randamentul este foarte foarte slab comparativ cu un reactor de sulf de exemplu. Insa e periculos caci poti scade potentialul Redox intregului acvariu (de aceea se incepe cu foarte foarte putin Carbon, si se cauta un "sweet spot") si dupa aceea esti legat de acvariu nonstop.
Eu dupa ce am vazut ce debite "de nimic" sunt necesare ca reactorul de sulf sa stea la -150mV - nu voi fi niciodata convins ca 250L/h pot creea un mediu lipsit de oxigen unde sa ai o denitrificare serioasa.
Lipsa oxigen inseamna de fapt potential redox -300mV unde in lipsa oxigenului, procesul incepe sa creeze H2S (pute). Este aproape imposibil sa ai -300mV la 250L/h decat daca torni poate carbon cu cana  in reactor. La debit de 1 pic / secunda puneam cam 1ml de prafuri Denitrate de la Aquamedic ca sa pot sa tin pentru 2-3 ore potentialul redox pe la -100mV. Si repetam asta dimineata si seara.
Mie mi se pare marketing - e simplu sa zici ca daca debitul e mai mic, scade concentratia de Oxigen - usor de inteles etc, oricine prinde ideea, pana cand de fapt incepi sa masori sa vezi exact cum stau lucrurile. Iar in aria de internet unde oamenii discuta de reactoare si potentiale redox, e deja cunoscuta valoarea de -150mV care se obtine cu mare efort hranind zilnic reactorul cu carbon (nu toata apa din acvariu), sau ... trecand pe reactorul cu sulf.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 13:01:40
|
Gabriel
<'))))<
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf.jpg)
IP:
|
Iulian mi-a luat-o inainte cu raspunsul dar ma bucur ca a facut-o pentru ca reactorul de denitrificare nu este "in aria mea de expertiza"  si nu as fi putut da un raspuns atat de detaliat si documentat.
Raspunsul meu ar fi fost unul simplu si anume ca este necesara o cantitate mult mai mare de carbon decat cea dizolvata in mod curent in apa bazinului.
Reactorul cu Matrix/Denitrate, sau mai precis bacteriile din el, are/au nevoie de o sursa de carbon [diferita de cea din apa] ca sa functioneze.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 15:30:48
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Sa le lua din nou pe rand, se pare ca nu reusiti sa intelegeti ce scriu eu  sau poate nu
ma exprim suficient de coerent
Reactorul de care vorbim sta in spatele acvariului, sub fundul acvariului, distanta de la luciul
apei din acvariu si pina la fundul reactorului fiind de 90 de cm. Asta inseamna ca ai nevoie de o pompa care
sa ridice 90 cm? Nu Iulian, pentru ca pompa sta in acvariu, ridica apa peste buza acvariului apoi apa
coboara pina la reactor. Coboara. Dupa care urca pina la nivelul luciului apei. E principiul vaselor comunicante.
Imagineaza-ti ca in loc sa treci furtunul de la pompa peste uza acvariului dai o gaura in acvariu, sub nivelul
apaei in acvariu, acolo unde ar trebui saa fie pompa, si de acolo apa COBOARA pe furtun pina in filtru dupa
care urca pe celalalt furtun pina se egalizeaza cu nivelul din acvariu. Pentru asta nu iti trebuie nicio pompa.
Asta este motivul pentru care am spus ca o pompa de 600 litri pe ora mi se pare mare si ca e suficienta una
de 300 litri. Sper ca acum m-am facut inteles. Si inca un argument, ca sa intelegem putin mecanica fluidelor,
o pompa care ridica apa dintr-un acvariu la o anumita inaltime nu conteaza unde este plasata, la suprafata,
la mijloc sau la fundul acvariului, ea va ridica apa la aceeasi inaltime fata de luciul apei acvariului, vorbim de
inaltimea maxima. Deci daca o pompa e proiectata sa ridice apa la 1 m maxim, va ridica apa la 1 m fata de luciul
apei indiferent unde este plasata. Presiunea coloanei de apa creste odata cu adancimea si intr-un punct din
apa este constanta pe toate directiile, si in sus si in jos si in lateral.
In ceea ce priveste denitrificarea, iarasi se pare ca nu am fost inteles. Nu contest ca reactorul cu sulf este mai
bun, fara discutie ca asa este. Si nu am recomandat un debit de 250 litri pe ora, mai cititi odata postarile
mele, cu atentie de data asta. Eu am recomandat un debit de 100 litri pe ora sau mai mic. Si poate sa regleze
debitul cat mai mic posibil ca reactorul sa fie eficient si sa nu produca hidrogen sulfurat. Iar acel debit trebuie
gasit prin incercari, scazand treptat debitul pina ajungi la rezultatul dorit. Si da, am spus ca la iesire apa sa
fie fara oxigen, presupun ca daca se gaseste un optim al debitului incat apa sa nu stea in reactor mai mult
decat este necesar dar nici mai putin in asa fel incat sa nu apara hidrogen sulfurat. In acest caz eu
presupun, si nu am facut un test dar poate a facut altcineva, ca apa care iese din reactor este foarte putin
sau chiar deloc oxigenata. Oare de ce apa care iese dintr-un reactor cu biopeleti este recomandat sa fie dusa
la intrarea unui skimmer? Pe de alta parte procesul din care rezulta hidrogen sulfurat are loc in conditii total
anaerobe in reactor si unde apa sta in reactor o perioada suficient de mare incat sa se declanseze procesul.
Cred ca pe aceasta tema mai trebuie discutat, care este timpul necesar pentru aparitia acestui proces.
Cum tocmai am montat un reactor ce denitrate acum cateva saptamani, am sa incerc sa fac niste masuratori
la apa care iese din reactor sa vedem ce si cum.
Sigur ca randamentul unui reactor cu denitrate este mult mai mic decat al unui reactor cu sulf, motiv pentru
care reactorul cu denitrate, din punctul meu de vedere, trebuie sa fie ca o completare la alte metode de a
reduce nitratii, cel putin in apa sarata. Si daca face o denitrificare partiala si tot este de ajutor.
In privinta carbonului organic care ajuta procesul de denitrificare cu siguranta nu este suficient ceea ce este
dizolvat in apa, altfel nu am mai face aditii de carbon organic, indiferent ca este sub forma de biopeleti, otet,
vodca, NO3PO4X sau mai stiu eu ce. Dar carbonul dizolvat in apa cu siguranta ajuta cel putin la o denitrificare
partiala. Acum nu stiu ce amplitudine poate avea aceasta denitrificare partiala. Asta este un motiv pentru care
eu folosesc in primul rand biopeleti.
O zi buna,
Dragos
This message was edited 4 times. Last update was at 22/03/2013 15:33:41
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 15:57:07
|
Gabriel
<'))))<
IP:
|
Dragos,
Banuiesc ca exista o reducere a cantitatii de oxigen in apa de la iesirea din reactorul cu/de biopelete dar nu cred ca e extrema din moment ce reactorul foloseste un debit mare.
In cazul reactorului cu biopeleti procesul [simplificat] este cam asa
Nutrienti [NO3/PO4] -> Biopeleti [carbon + suport bacterian] -> Biomasa [bacterii] -> Skimmer -> Reducerea Nutrientilor.
Motivul principal pentru care efluentul reactorului cu biopelete este [recomandat a fi] directionat in intrarea skimmer-ului este acela ca se doreste extragerea biomasei formate pe suprafata peletelor si care, prin miscarea / ciocnirea / abraziunea biopeletelor, este eliminata in mod continuu de/din reactor asta insemnand in final reducerea nutrientilor.
Un motiv secundar ar fi ca nu se doreste ca acea biomasa sa ajunga inapoi in coloana de apa.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 16:28:19
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Da, corect Gabriel, dar si oxigenarea cred ca face parte din ecuatie.
Cand ajung duminica acasa am sa masor nivelul de oxigen la iesirea
din reactorul cu denitrate si din cel cu biopeleti, trebuie doar sa vad daca
testul pe care il am pentru oxigen este bun si la apa sarata.
Pe de alta parte cred ca un reactor cu denitrate suficient de bine setat ar
trebui sa scoata o apa foarte putin oxigenata. Vedem cu testul daca e asa.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 16:46:27
|
Gabriel
<'))))<
IP:
|
Dragos,
Tocmai citeam un articol despre carbonul organic necesar denitrificarii dar windozele s-a hotarat sa-si faca restart dupa update si eu n-am observat fereastra de postpone. Acum nu mai gasesc pdf-ul mamii lui.
Bref - se pare ca pentru denitrificare sunt necesare molecule de carbon cu o forma mai complexa decat cele gasite in mod uzual in asa-numitul DOC din apa bazinului.
Si ca oricum ar trebui sa incarci organic foarte tare apa din bazin ca sa poti obtine o denitrificare buna.
Chestiile se leaga oarecum deoarece colegul Ciprian avea [cred ca mai are] reactor de/cu denitrate alimentat la picatura dar nu a reusit sa scada NO3-ul sub o anumita limita [20 sau 30ppm daca imi amintesc bine] pana nu a adaugat NOPOX si nu cred ca bazinul lui ducea lipsa de DOC.
|
|
 |
Sebastian Costin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 17:25:28
|
Sebastian Costin
Alchimistu'
IP:
|
Va spun si eu:
Am tinut reactor cu biopelete in tamdem cu unul cu Matrix la picatura si nu am reusit sa scad NO3 de la 25 nici in ruptul capului. Imediat ce am aditionat vodka (in decurs de maxim o saptamana) NO3-ul a cazut in nedetectabil.
Am intrerupt aditia de vodka imediat ca am ajuns cu NO3-ul in o si de acolo nu am mai avut probleme cu NO3 si PO4 detectabil.
Mai trebuie sa va spun un aspect, aditia de vodka a fost facuta odata cu aditia de Special Blend.
De aici tind sa cred ca mai intai trebuiesc facute aditii de bacterii si apoi hranite bine. Dupa ce coloniile de bacterii populeaza mediile puse la dispozitie, acestea isi fac treaba foarte bine
|
Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 17:57:56
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Eu am nitratii la 2-5 de cateva luni cu biopelete, fara alta aditie de carbon organic. Mai am si ceva
chaetomorpha care mai papa nitrati, dar principalul este redus de biopeleti. Si am adaugat si un
reactor cu denitrate, mai mult de curiozitate sa vad daca obtin un fine tunning.
@Gabriel daca mai gasesti pdf-ul referitor la carbonul organic te rog sa il postezi.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/03/2013 21:09:27
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
@Dragos - nici eu n-am zis ca tu ai recomanda debitul respectiv - daca citesti cu atentie  - eu protestam impotriva pompei. Intelesesem gresit cum vine pompa in acvariu, insa acum am inteles, da, un 600L/h ar fi prea puternic.
Pe de alta parte nici cu Denitrate-ul nu mi-e rusine, asta spune si lumea pe net (mai putin pe forumurile lor) ca ajuta poate un pic, dar nu face minuni. Avantajul la sulf de exemplu este ca 'urmareste' cantitatea de nitrati fara sa fie necesar sa completezi din cand in cand cu bacterii, sau din cand in cand cu carbon, samd.
Asa ca parerea mea este ca daca exista suficienta filtrare in sistem deja, nu face mare lucru un reactor cu un debit mai scazut. Cum de fapt confirma si Gabriel, ca trebuie hranit mult cu carbon (mie mi-au dat un praf special, Aqua Medic Denimar parca - sa hranesc). Prea multa bataie de cap, si trebuie tinut din scurt, si masurat mereu, si daca bagi un peste in plus, trebuie iar ajustate toate  . Poate ajuta scaderea cu 1, 2 unitati de No3, dar nu face minuni de la 40-50 la sub 2.5
Iar despre oxigen, nu stiu cat de sensibile sunt testele, dar dupa un .pdf intalnit pe net - si o concentratie foarte foarte mica de oxigen tot produce potential Redox mare.
Am citit de asemenea ca "Special Blend"-ul miroase a sulf. Pai e clar  bacteriile de acolo au consumat tot ce s-a putut si produc H2S acum. Zero oxigen ramas. Exact ca in reactorul de sulf (sau de nitrati) cu debit foarte mic (sau hranit prea mult cu carbon).
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2013 11:41:46
|
donpisote
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a714ec6796f638ba4d5792f78dccd134.jpg)
IP:
|
In ce priveste reactorul DeNitrate si eficienta lui am sa incerc sa vad ce poate dupa ce termin cu asamblarea . Intentionez ca la startare sa fac precum COSTIN si anume sa pun SPECIAL BLEND si un pic de vodca In ce priveste pompa de apa am luat de la cineva o pompa chinezeasca cu debitul de pana in 300 L si am sa fac teste .
Ma bate gandul sa imi fac eu un cub nou de aprox 100 litri cu refugiu in spate in genul cuburilor de la Aquamedic. Ma gandesc sa il fac din sticla float de 8mm iar ca dimensiun ar fi cam L -45 cm , l - 50 cm H - 45 cm . Din adancimea de 50 cm cam 13 cm o sa fie reugiul.
Ca si perete despartitor intre display si refugiu sticla ar trebui sa fie fumurie sau neagra sa nu se vada toate magariile din spate.
Incerc sa fac niste calcule sa vedem la ce costuri as ajunge . Sticla imi recomandase cineva sa ma duc la CRISTAL BRAD care am inteles ca ti o si taie si cantuieste . Acum depinde si cat o sa coste sticla si cantuitul.
Daca aveti vreo propunere o astept cu placere.
|
ACVARIUL MEU scape by @fanta |
|
 |
Sebastian Costin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2013 12:10:30
|
Sebastian Costin
Alchimistu'
IP:
|
Nu da vodka doar sa fie data. Iti recomand sa aditionezi cu prudenta pentru ca bazinul este foarte crud.
Daca te gandesti sa iti faci cub sa ai in debere prima data echipamentele si functie de asta sa calculezi cat iti ramane in spatele display-ului
|
Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras |
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2013 13:59:31
|
donpisote
Senior member
IP:
|
Echipamentele le am deja si am facut masuratorile refugiului finctie de ele. Cand o sa dau drumul reactorului o sa revin oricum cu intrebari.
|
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/03/2013 16:25:08
|
donpisote
Senior member
IP:
|
Dupa ce m am sucit si rasucit am zis sa incerc sa imi fac un acvariu dupa nevoile mele . As vrea sa fie in jur de 100 litri . Dimensiunele la care m am gandit ar fi cam asa :
Lungime 45 cm
latime 55 cm
Inaltime 45 cm
Din latime cam 13 - 15 cm ar trebui la fie refugiul .
In refugiu am zis sa fac in felul urmator compartimentarea.
Compartimentul 1 unde se afla si inn ul in refugiu . Aici vor sta skimmerul TUNZE 9004 si filtrul TUNZE COMLINE 3162 in care voi introduce carbunele activ si mediul pt eliminarea fosfatilor . Tot in filtrul TUNZE se va afla si incalzitorul filtrul fiind prevazut cu o gaura specila pt amplasarea acestuia astfel economisind spatiu.
Compartimentul 2 . Acesta va fi umplut cu Matrix .
Compartimentul 3. Aici va sta pompa care va trage apa din refugiu si o va impinge in display
Acest acvariu se doreste a fi o replica a acvariului de la AQUATIC NATURE asa ca intre display si refugiu sticla va fi sticla colorata sau fumurie cat mai inchisa la culoare pentru a nu se vedea magariile din spate si se va ridica deasupra acvarului. cam in jur de 15 cm .
Acum gata cu descrierea si trec la intrebari.
La acvariul Eheim pe care l am avut inainte din cate imi aduc aminte sticla din fata era lipita de marginea fundului acvariului . Studiind azi pe youtube vad ca multi lipesc acvarile cu sticla din fata si lateral calare pe sticla care alcatuieste fundul acvariului. Mie cel putin mi se pare insestetic modul in care lipesc ei . Sunt curios cei de pe aici care si au facut acvariile cum si le au lipit.
In ce priveste siliconul ma gandeam sa iau silicon dow corning trasparent . Ce ziceti merita ?
Acum sticla e si asta o dilema. Sa o iau de 6 mm sau de 8 mm ?
Momentan cam atat. Astept sugestiile si parerile voastre cu mult interes. Vreau sa imi iasa bine din prima.
This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2013 16:28:03
|
|
 |
alexiumihai
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/03/2013 16:56:12
|
alexiumihai
Membru de baza
IP:
|
Salut,
Iata pretul la sticla, pt acvariul meu, preturile sunt din august 2012. (la firma mai sus mentionata) - sa iti faci o idee de buget.
Pt silicon, daca nu esti meserias in a lipi acvariu, foloseste siliconul negru.
La siliconul transparent sunt vizibile toate greselile de lipire (bule, etc).
Sebi iti poate confirma treaba asta - l-a lipit de 3 pri.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/03/2013 17:04:34
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Eu vreau sa folosesc sticla de 8 mm, la bazinul acela pe care vreau sa il fac... si, in mare, are cam aceleasi cote ca si al tau.
Ref. lipituri in sticla, sunt 2 modalitati diferite de a lipi acvariul:
- cu fundul ingropat - adica lateralele vin "pe langa" geamul de fund... se foloseste cu precadere la bazinele mari, acolo unde se pune fund dublu.
- cu fundul sub laturi - adica lateralele vin "deasupra" geamului de fund... se foloseste la bazinele mici.
Niciuna din solutii nu e proasta, o poti folosi pe cea care iti place mai mult.
La modul teoretic, lipitura cordonului de silicon tine mai bine la intindere (bazin cu fund ingropat) decat la forfecare.
La modul practic, tensiunile nu sunt atat de mari incat sa fie vreo problema cu niciuna din solutii.
This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2013 17:05:29
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/03/2013 17:09:51
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
In privinta compartimentarii eu as face 4 compartimente:
1 - skimmer
2 - matrix
3 - filtru Tunze cu incalzitor
4 - pompa
Si iti explic si de ce: mediul antiphos si carbunele activ se vor colmata mult mai repede
daca pui filtrul Tunze langa skimmer.
Acvariul poti sa il lipesti cu fetele pe fund sau cu fetele pe lateralul fundului, daca fundul
se va vedea mai bine le lipesti pe lateralul fundului. Poti folosi silicon transparent, dar asa
cum a zis si Mihai, daca nu il lipesti perfect se vor vedea toate defectele de lipire. Sticla de
despartire dintre sump si display e bine sa o faci mai scurta cu 1 cm macar, din motive de
siguranta.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/03/2013 21:31:50
|
donpisote
Senior member
IP:
|
@alexiumihai calculele le am facut calculele imediat ce am sunat la firma de sticla.
@koala acvariul nu il lipesc eu . Am vb cu cineva care a mai lipit acvarii si o sa vedem ce spune . In principiu vreau cu silicon transparent dar decat sa fie inestetic dupa il lipesc si cu negru. Ma mai gandesc. In ce priveste modul de lipire vreau obligat cu fundul ingropat.
@kirucd de acord cu recomandarea ta privind compartimentarea dar nu inteleg de ce sticla de despartire dintre sump si display sa fie mai scurta .
Aatazi am facut pentru prima data cunostinta cu programul skechup si am reusit sa fac o schita la cum ar trebui sa arate acvariul . Sa nu radeti de desen avand in vedere ca e la prima incercare.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/03/2013 22:34:46
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Din motive de siguranta, in caz ca se astupa pieptanele. Niciodata nu sti ce se poate intampla,
si e mai bine sa prevezi o asemenea situatie.
O seara placuta,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/04/2013 17:48:17
|
donpisote
Senior member
IP:
|
Dupa o perioada in care timpul liber a fost aproape inexistent revin in forta sperand sa incep odata construirea acestui acvariu.
Ca sa recapitulez .
Dimensiunile vor fi L- 45 CM , l- 60 cm , h - 45 cm . Refugiul va fi cu latimea de 15 cm unde vor sta in primul compartiment skimer ul tunze 9004 si filtrul intern tunze 3162. Intrarea apei in refugiu se va face prin 2 gratare rotunde aqua medic cu diametrul de 6,5 cm care sper sa fie indeajuns.
Din pacate cred ca va fi o problema cu incalzitorul care era programat sa fie introdus in filtrul intern in locasul prevazut de producator. Care e problema ? Producatorul spune ca se pot pune incalzitoare de maxim 75w iar la capacitatea de aprox 110 l a acvariului este recomandat incalzitor de 100w. In filtrul intern voi pune carbunele si mediul antifosfat.
In compartimentul 2 va sta MATRIX UL .
in compartimentul 3 care este si ultimul apare o noua problema. Nu ma pot hotara daca sa pun o pompa de apa care o am deja sau sa fac precum cei de la si sa pun AQUA MEDIC o pompa de valuri NANOPROP 5000.
Oare daca pun NANOPROP UL mai am nevoie de alta pompa de valuri ? Daca nu ar fi nemaipomenit pe ca nu as mai avea aparatura in display.
Daca pun nanopropul ce fac cu valurirea suprafetei apei ? Daca puneam pompa normala as fi putut pune un spray bar.
Acum in ce priveste confectionarea acvariului. Am zis sa il fac din sticla de 8 mm. Fata si lateralele as vrea sa le fac din ultraclara iar restul din float. Dubiile apar la alegerea siliconului. Mintea spune transparent , transparent , transparent , transparent dar din cate am inteles siliconul transparent se albeste dupa ceva timp sau chiar se ingalbeneste. Ce imi ramane ? Negru .
Mai dati va si voi cu parerea sau cu vreun sfat inainte sa ma apuc de el ca si asa am taraganat o destul de mult.
This message was edited 2 times. Last update was at 30/04/2013 17:51:40
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/04/2013 19:08:58
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Nu cred ca e o problema incalzitorul, poti sa-ti mai cumperi unul nano de 50W presetat la 25 grade si sa-l vari altundeva, chiar sunt subtiri si cred ca ar incape oriunde. E bine de respectat ce zice producatorul totusi  sa nu se coaca filtrul sau ceva. Stiu ei ce stiu de au pus 75W.
Dexpre echipamente in bazin - mie mi se pare cool sa se vada toate  pentru ca e clar ca e un mediu intretinut artificial - si imi place cand vad ca toate contribuie la bunul mers al acvariului. Doar ce mi-am construit o cutie din acrilic singur, caci breeder box-urile sunt prea mari pentru nano-ul meu de 30W - nu te stressa daca trebuie sa pui ceva in bazin, poate o cutie unde sa cresti niste macro alge va veni pe viitor.
Asa ca da-i drumul  o sa schimbi multe acvarii de-a lungul vremii si oricat te-ai stradui sa-l faci perfect - nu va fi  iti zic eu ca "sufar" de MTS (Multiple Tank Syndrome) si mereu ai mai face chestii diferite, si mereu ai mai automatiza ceva, si daca ai avea locul ai face totul perfect, si n-ai apasa decat un buton si s-ar intampla - dar ... e fain sa pleci la drum si sa vezi cum totul capata viata.
Deci vant din pupa, asfalt uscat, ape limpesi si alte urari forumiste
|
|
 |
|