[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sfaturi , idei , acvariu 200L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Contra nu am ce spune, iar pro a spus donpisote:
donpisote wrote:Planta cu alge e ca omul bolnav si slabit iar daca tu ii mai dai in cap si nu ii dai sa manance si le tai si co2 ul cu ajutorul caruia se hranesc le ai omorat de tot.
Algele nu au nevoie de co2 ca plantele ca sa se hraneasca .
Pune fertilizant si co2 ca sa le pui pe picioare .

In primul rand, tu nu trebuie sa-ti canalizezi eforturile pentru starpirea algelor, ci pentru crearea conditiilor bune pentru plante. Dintr-un bazin echilibrat, cu plante sanatoase, algele vor disparea de la sine. Singurul lucru pe care trebuie sa il faci, este sa piguli cat poti de mult din ele, sa nu le lasi sa se dezvolte. In rest, planta sanatoasa va invinge in cele din urma. Crede-ma pe cuvant, primul setup pe care l-am facut incepator fiind, avea vreo 4 soiuri de alge. S-au dus toate doar facand tot posibilul pentru a creste plante cat mai multe si mai sanatoase.
In privinta plantelor cu crestere rapida, lista este lunga. Iti enumar cateva: Bacopa caroliniana, Cabomba furcata, Limnophilla aromatica, Limnophilla sessiliflora, Hetheranthera zosterifolia, Ludwigia repens.

This message was edited 2 times. Last update was at 30/05/2011 12:23:27

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
banika
Member
[Avatar]

IP:

Bun , cum am promis au venit si testele care arata cam asa :
PH- 7.7
KH-6
GH-8
PO4-<0.02
NO3-O.5
NO2-0
Azi dimineata am facut un schimb de apa 20% - testele sunt facute dupa aprx.12h de la schimb.
deci cum stau ?

Totul sau nimic
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Ph ul spune ca nu ai co2 Eu am masurat apa de la retea si era 7,5. Ceva nu e in regula.
kh ul este real si e bun . Cam atat e pe la noi pe aici.
no3 ul in schimb nu stiu cu ce l ai masurat tu dar si eu am test si nu are scara de 0.5 . Are valori pe scala la 5 , 10 , 15, 20.
No2 este asa cum trebuie sa fie.
Ai citit ce ti am spus pe site ul EASYLIFE ? Cred ca nu ca daca citeai nu mai puneai intrebarea " cum stau " pentru ca acolo sunt si valorile ce iti trebuie.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
banika
Member
[Avatar]

IP:

No3 am aproximat ca este 0.5 deoarece nu se incadra perfect in nici o culoare era ceva intre cele 2 adica 0-10.
Da am citit pe site dar parca tot nu prea am inteles sincer niciodata nu mi-a placut chimia , in scoala faceam cadouri frumoase la profesoara de chimie sa ma treaca
Am facut acum un nou test : Ph-7.5 ...... cred ca nu face fata bomba la acvariu asa mare.

This message was edited 1 time. Last update was at 31/05/2011 09:45:54

Totul sau nimic
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Pai daca NO3 a fost intre 0 si 10, inseamna ca este 5, nu 0,5. Bun, pe asta am lamurit-o.
NO3, PO4 si Ph nu sunt in regula. Ph-ul, asa cum ti-a spus di donpisote este mare. Trebuie sa faci cumva si sa imbunatatesti aditia de CO2.
Iar pentru NO3 si PO4 ai primit sfaturi bune de la donpisote.
Daca vrei ca acvariul sa "mearga", trebuie sa-i oferi aceste trei conditii. Lumina, fertilizare si CO2. Nu conteaza ordineea

Aaaa, si nu-ti fa probleme in privinta chimiei. Nu trebuie sa fii profesor pentru a face niste masuratori si a vedea daca te incadrezi cu rezultatele in niste parametri.

[Email] [Yahoo!]
banika
Member
[Avatar]

IP:

Aditia macro e pe "vine" , in legatura cu po4 nu sunt sigur ca e corect testul ... Pe instructiunile in limba romana spune ceva iar pe cea in engleza altceva... Testul este JBL , apa trebuia sa se albastreasca un pic sau deloc dar la mine a prins o tenta usor usor verzuie!!!
Am mai bagat si ceva plante dar vi le spun diseara ca nu le mai tin minte denumirile ...

Totul sau nimic
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu te lua dupa alea in romana. Urmeaza instructiunile producatorului. Aceiasi dubiu am avut si eu prima data cand am cumparat testele. Dupa ce am vorbit cu mai multe persoane am folosit instructiunile producatorului.

banika
Member
[Avatar]

IP:

Cu siguranta voi arunca instructiunile in romana smilie
Ok deci pana la urma de ce m-au invadat algele ? Ca am ph mare si po4 mic ? Sau ph nu are legatura cu "dansele" , pana la urma din cauza lor am facut testele !

Edit : cred ca m-am prins ph mare - > lipsa co2->dezvoltare proasta a plantelor ->alge

This message was edited 1 time. Last update was at 31/05/2011 14:56:26

Totul sau nimic
banika
Member
[Avatar]

IP:

Deci nu imi vine sa cred BBA iar incepe sa apara pe Valisneria si alga aia filamentoasa pe Elodea iar pe buturugi a mai aparut un tip de alga verde ceva gen blyxa japonica in miniatura foarte foarte mica si foarte stufoasa , pe anubias niste pete negre micute....
Plante am mai bagat , lumina am redus-o , ce sa mai fac ? sa dau reset , sa scot tot sa arunc ce e afectat si apoi sa replantez ? Buturugile sa le scot sa le dau cu clor ? Apa oxigenata ? ce sa fac deja credeti-ma ma streseaza maxim.

Totul sau nimic
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Pune o poza cu acvariul. Daca iti inchipui ca rezolvi ceva pentru mai mult de o saptamana maxim te inseli. Am un prieten care face la fel ca tine si care nu a scapat de alge ever pentru ca nu a putut intelelge ca si tine cum sta treaba. I am explicat si lui ca si tie dar degeaba.

Uite asta http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15110.page a fost tot ce mi a trebuit sa ma indrume cineva aici plus mullllllllllllte ore de cautare pe net .

banika
Member
[Avatar]

IP:

Am citit articolul si alte n'spe mii tu mi-ai explicat foarte bine la fel si colegul alber. Dar totusi am acvariul de 2 luni sunt foarte incepator asa ca nu da nene'n mine ca doare .
Deci cam ce am inteles eu pe scurt:
Algele la mine au aparut doarece la startul acvariului nu am folosit destule plante.
Acvariul meu este inca in perioada de start deci nu este ceva anormal aparitia unor alge - acvariul inca nu este stabilizat.
Am inceput fertilizarea prea devreme plantele fiind inca neadaptate si substratul nu si-a dat "drumu"
Co2 bag din bomba deci rezulta fluctuatii de ph.
Lumina am tinut-o 2 zile peste 12-13 ore alte 2 10 ore
Fertilizand doar cu microelemente plantele au avut lipsa unor nutrienti ceea ce a blocat asimilarea celorlalti.
Deci in mare cred ca am inteles ce ati spus , si cred eu m-am conformat cu cele spuse de voi. Vor veni si celelalte cum ar fii - instalatie de co2 si probabil un filtru extern dar va trebui sa mai astepte putin deoarece am cheltuit cateva sute de euro bune .
Acum ce am eu de gand sa fac -
Sa arunc elodea densa deoarece incep algele sa reapara pe ea si oricum nu prea imi placea.
Sa scot buturuga si sa o dezinfectez cu spirt clor apa oxigenata nu stiu asta sa imi spune-ti voi.
In rest sa tai din frunzele afectate.
Sa mai bag plante cu crestere rapida adica in proportie de 60% din acvariu sa fie plantat.
Dupa ce fac tot ce am enumerat acvariul va fi mai "curat" , cu mai multe plante pentru a elimina cauza si nu efectul , si bineinteles fertilizare micro si macro si un progam corespunzator de lumina.

P.S.- nu va ganditi ca acvariul e plin cu alge se vad foarte putin dar cred ca daca las situatia asa fara indepartare mecanica atunci ma voi umple.
-am probleme cu aparatul care este nou cumparat... Nu pot scoate dupa card , daca nu rezolv voi face cu telefonu poze.

Totul sau nimic
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Ce mi se pare mie gresit la acvariul tau. Poate gresesc si ma rog sa fie asa .

1. Bomba dupa parerea mea nu face fata la acvariu de 200 litri cat e al tau.
2. Nu ai plante destule cu crestere rapida . Asa cum am mai spus cam 60 % macar pana inveti cum sta treaba .
3. Nu ai citit despre REDFIELD RATIO garantat. Eu cand am vazut ca un producator ca si EASYLIFE tine cont de treaba asta nu mi au trebuit multe vorbe ca sa incerc sa o pun in aplicare.

Acum pe scurt indrumarile pe care ti le dau eu care nu sunt nici alfa nici omega si nici marele acvarist al lui peste ci asa cum isi mai spun si altii " UN OM CU UN HOBBY. Stiu ca ai sa spui ca e scump dar acvaristica e scumpa mai ales cand vrei plantat.

1. Sistem co2
2. Despre REDFIELD RATIO o sa iti spun cate ceva pe scurt si anume ca trebuie pastrat un anumit raport dinte fosfati si nitrati care nu favorizeaza aparita algelor dar favorizeaza dezvoltarea plantelor. Despre cat trebuie sa fie acest raport nu vreau sa iti stric bucuria bucuria cititului pe net.
3. Teste individuale ca sa urmaresti volorile de mai sus
4 . Kaliumul despre care ti am mai scris mai sus care mareste capacitatea plantelor de a asimila fertilizantul.
5. Fosfati trebuie sa ai indeferent ca sunt de firma sau nu si pe care ii dozezi astfel incat sa ai raportul de la punctul 2. Nitratii ii ai deja in acvariu asa ca pe momentu nu trebuie sa ii cumperi.
6. Util dar nu obligatoriu EASYCARBO pentru aditie zilnica.

Scump ? Da . Mie imi spui ?

This message was edited 1 time. Last update was at 01/06/2011 19:15:59

banika
Member
[Avatar]

IP:

Testele le-am cumparat(ph,gh,kh,no2,no3,po4,fe nu am luat pentru ca am auzit ca nu prea indica prezenta fe chiar daca el este in apa) , mai am de luat instalatia de co2 dar un pic mai tarziu si maine mai mult ca sigur voi cumpara solutile macro.
De citit am citit si redfield ratio din cate am inteles din tabel daca am Nitrati 5 trebuie sa ridic fosfatii la 0,175 corect ? Redfield ratio 20.
Pana la venirea instalatiei pot folosii 2 bombe ? Din cate am calculat co2 din teste ph kh am 4.5 !
Sunt curios daca acest tabel e valabil adica tu ai mers pe valorile acelea si a fost ok?

Edit: apropo de easycarbo satisface nevoia plantelor de carbon?

This message was edited 1 time. Last update was at 01/06/2011 20:25:48

Totul sau nimic
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Da este binevenit . Alaturi de cel in stare gazoasa desigur.

banika
Member
[Avatar]

IP:

Am inteles , cumparat !
De dimineata am tot umblat , am fost la magazinul Reef la cumparaturi si m-am intors doar cu 3 SAE si EasyCarbo , de ce nu am luat macro ? Le-am povestit la baieti de acvariul meu , plante , alge etc. si mi-au spus un NU cu desavarsire la aditia de macro momentan sa mai astept pentru ca acvariul este inceput de prea putin timp ( nici 2 luni ). Asa ca o sa mai astept putin pana la macro....2 sapt -1luna.
Am facut si o mica prostioara cred...
-am cumparat plante
-am scos plantele din acvariu si le-am curatat pe cat posibil , ce nu la gunoi , apoi am replantat.
-am scos buturugile si am pus apa fiarta cu sare peste ele apoi date cu o periuta , clatite de multe ori
Culmea algele sunt tot pe buturuga si la fel de verzi ca inainte
Acum si pozele promise : imi cer scuze de calitate dar sunt cu telefonul.

[Thumb - IMAG0039.jpg]

[Thumb - IMAG0027.jpg]

Totul sau nimic
banika
Member
[Avatar]

IP:

In poza cu Valisneria celebra alga BBA cred..poza de mai sus.
Alta alga pe buturuga - nu stiu cum se numeste poate ma ajutati voi.
[Thumb - IMAG0038.jpg]

Totul sau nimic
banika
Member
[Avatar]

IP:

Si alga filamentoasa pe Elodea- nu sunt sigur , fuzz , staghorn ...
Sa nu credeti ca gata asta sunt toate mai am pe anubias ceva pete negre si pe la marginea frunzelor apare si BBA nu am pus poza ca nu am una suficient de clara.
[Thumb - IMAG0049.jpg]

Totul sau nimic
banika
Member
[Avatar]

IP:

Sunt sigur ca mai sunt persoane in afara de alber si don pisote care ma pot ajuta , cu un sfat , o idee .
Aveti curaj ca nu mananca pe nimeni topicul acesta a mancat mai devreme pe cineva si e satul

Totul sau nimic
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Pai nu prea mai are nimeni ce sa-ti spuna, asta este ideea.
Ti s-a spus de relatia dintre lumina, CO2 si fertilizare (macro si micro). Acestea trebuiesc urmarite si puse in armonie. Nimeni in afara de tine nu poate face teste, nu poate vedea bazinul in fiecare zi sa-l vada cum evolueaza.
In clipa in care bazinul va fi stabil, vei vedea ca si algele vor incepe sa regreseze.

[Email] [Yahoo!]
banika
Member
[Avatar]

IP:

O sa pun in aplicare toate sfaturile primite , voi urmari evolutia bazinului si va voi tine la curent. Multumesc tuturor care m-ati lamurit in special alber si donpisote

Totul sau nimic

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: