Luna asta se implinesc 3 ani, de cand am dat acvariul asta la apa, asa ca e musai sa prezint un filmulet aniversar.
Mi-am incercat camera si la niste poze fara blit, mult mai greu de realizat decat cu blitul activat. Mi-au iesit doar cateva poze mai clare, restul praf
Sa-ti traiasca pestanii! La multi ani!
Filmarea si pozele sunt edficatoare
Nu pot sa nu remarc ultima poza, in care se vede masculul de Caeruleus! Frumos! Cred ca este emblema bazinului, masculul cu vechimea cea mai mare!
La Multi Ani si cu mult spor si multe realizari!
Acvariul arata intr-adevar foarte fain si pestanii la fel l-am vazut in acest sfarsit de saptamana live.
This message was edited 1 time. Last update was at 02/04/2013 05:38:33
....ce mai trece vremea ?! 3 ani...Parca a fost ieri..
La Mult Mai Multi Ani i in formula aceasta, cu pestani frumosi si sanatosi!!!
Este un acvariu care, pentru majoritatea "africanistilor" de pe la noi, fie ca o recunosc sau nu, si nu numai (ma refer si la "strainezi")a reprezentat si continua sa reprezinte un exemplu de urmat in ceea ce priveste set up ul extrem de natural si reusit, "castigator" din toate punctele de vedere .
Felicitari maestre Silviu! Ma consider norocos ca am avut ocazia sa ne cunoastem , sa vad acest acvariu "live" si sa i urmaresc evolutia de a lungul timpului!
Sper ca "povestea" sa continue pe acelea si coordonate ca si pana acum .
Sa zicem ca singura scuza sau motiv temeinic ca acest acvariu sa si inceteze existenta ar fi mutarea la o casa mai mare(bineinteles cu promisiunea de a face unul si mai mare ) dar deocamdata nu cred ca este cazul sa ne gandim in aceasta directie.
Succes in continuare !
Sa ne revedem bine!
Cristian
This message was edited 1 time. Last update was at 02/04/2013 14:17:20
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
De cateva luni, masculul meu Borleyi de 15cm, prezinta pe cap niste pete albe. Nu arata ca un puf, ca la fungus, ci ca o pelicula fina, care pe alocuri contureaza solzii. La inceput, am zis ca e Columnaris si l-am tratat cu Furanol, conform prospectului. Chiar in prima zi de tratament, albeata i-a "cazut" de pe cap, formandu-se pe fundul acvariului spital, niste bobite albe, ca si cum as fi presarat sare. Dupa 1-2 saptamani dupa reintroducerea in acvariu, petele au reaparut.
Dupa un timp, am zis sa incerc si tratamentul fulger, cu baie scurta de 30 minute. La fel, albeata a cazut pe fundul acvariului, dar dupa un timp, a reaparut.
Dupa un alt timp, am incercat un tratament si cu Gyrodol, crezand ca are Gyrodactylus. Aceeasi poveste, dupa reintroducerea pestelui in acvariul comun.
Mai am o singura banuiala, cum ca ar fi Oodinium, dar am zis sa cer sfaturi mai intai, ca sa nu il mai stresez cu prinsul, separatul in alt acvariu, medicamente aiurea, etc...
Inafara ca nu mai e asa de intens colorat ca inainte, pestele nu prezinta nici un stres: e activ, mananca, depune, etc....
De obicei, situatiile in care se cere un diagnostic sunt "cu cantec" iar daca incerci sa ti spui parerea sau sa dai vreun sfat, risti sa fii pus la zid de anumite personaje cu veleitati de doctori sau "dumnezei auto-incoronati in ale patologiei acvaristice" care se ascund in spatele anumitor clisee de genul "un examen microscopic ar face lumina" pentru a parea mai interesanti. Am patit o personal prin "alte parti"; as fi putut sa "atac" personajul in cauza insa am preferat sa ma retrag pentru ca pana la urma nu se merita sa ti strici Karma cu asemenea personaje .
Sa nu ma intelegeti gresit . De acord cu acel cliseu de care am pomenit .Examenului microscopic realizat de catre un specialist este singurul care iti poate oferi un diagnostic precis.Insa trebuie sa fim realisti si sa admitem ca nici macar 0.1% dintre noi , nu a facut si nu va face un asemenea examen in cazul in care in acvariu apare un peste bolnav din varii motive .
Pana cand vom ajunge la nivelul la care fiecare dintre noi, pasionatii de acvaristica , va avea cate un microscop performant la el acasa si ceva studii academice de patologie acvaristica(adica, poate, niciodata), vom merge "pe bajbaite" si vom aplica tratamentele in functie de diagnosticul stabilit pe baza a ceea ce se vede cu ochiul liber (modificari la nivelul mucoasei, comportament anormal etc) .
Revenind la masculul de Borley, parerea mea este ca ai facut bine ca l ai tratat separat insa , din moment ce , dupa tratament , problema reapare atunci cand introduci pestele inapoi in acvariul principal, este clar ca "vinovatul" este prezent in acvariu iar tratamentele facute pestelui in acvariul separat nu vor avea rezultatele scontate. Nu se recomanda sau este de evitat aplicarea unui tratament in acvariul principal (motivele le cunoastem cu totii) insa uneori suntem nevoiti sa recurgem si la solutii de acest gen. Ramane la latitudinea ta , daca vei lua decizia sa tratezi intreg acvariul sau nu.
Despre Oodinium , umila mea parere este ca nu face obiectul in cazul de fata.
As merge tot pe varianta Gyrodactylus - viermi paraziti ai pielii - si as repeta tratamentul in consecinta . O infestare cu viermi paraziti ai pielii poate fi asociata si cu o infectie bacteriana (Columnaris de exemplu) .
Ar trebui sa faci o analiza a intregului acvariu- fiecare peste in parte .
Eu am revazut ultimul tau filmulet. Nu este foarte clar insa am putut observa ca si femela de Borley nu e tocmai in regula - prezinta pe corp anumite pete ;la masculul de Daktari am vazut un parazit agatat aproape de opercul pe partea dreapta si parca si pe dorsala era ceva.
O intrebare: pestii se freaca frecvent de substrat? Daca da, cauzele pot fi legate de calitatea apei (concentratii peste limita de compusi ai azotului - desi la tine nu cred ca e cazul) sau , parazitii nostri (Gyrodactylus sau Dactylogyrus)
Asteptam oricum si alte pareri.
Tinem legatura!
Numai bine!
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Pestii se scarpina in limitele normalului, adica nu vad mai mult de 2-3 scarpinaturi intr-o saptamana in tot acvariul.
Urmele de pe femelele de Borleyi sunt de la frenezia mascului si se vindeca in 2-3 zile de la sine. La masculul de Daktari, am vazut si eu in filmare chestia aia de langa operculi, dar acum vad ca nu mai e prezenta. Ultimul test de NO3, facut acum vreo 2 saptamani cu ajutorul lui Boby, a dat rezultatul in jur de 10, din cate tin minte, deci e ok.
Acuma, cine stie ce bazaconii oi fi introdus in acvariu de-a lungul timpului, prin hrana congelata si pesti noi, asa ca m-am decis sa incerc un tratament general de la EasyLife, adica Anti-Spot in combinatie cu Multicura. Am apa verde
Daca nici dupa tratamentul asta nu isi revine masculul de Borleyi, va ajunge "la pisica". E grea decizia, dar decat sa apara si la alti pesti, eu zic ca e mai corect asa.
Initial am crezut ca te ai dotat cu vreo scula "underwater" Sincer , nu era chiar imposibil ..
Oricum , de efect filmuletul! Bravo! O sa stranga o gramada de accesari pe YT - iti dai seama ca filmuletele de genul "Malawi dive" sunt la mare cautare
Sper ca totusi inverzeala apei sa fi avut vreun efect benefic pana la urma , si ma refer la cazul masculului de Borley.
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."