In sfarsit m-am linistit si pot sa va arat noua mea "aventura".
Acum cativa ani am pornit la drum prin constructia unei case noi, in care am "strecurat" inca din faza de proiect un nou acvariu. Fusese negociat 2.5x1x0.8 m cu sotia, idee in care am si facut primul stand pe aceste dimensiuni. Cand l-am bagat in casa m-a luat panica, desi nu pare 1 m latime era putin cam mult . Am redus la 80 de cm latimea si cred ca a fost o dezicie buna din punct de vedere logistic. Si asa este foarte greu sa ajung in partea din spate a acvariului cu tot cu scara cu trei trepte. Noul stand l-am facut mai inalt sa imi incapa mai bine sumpul si sa fie usor de umblat la el.
Am purces la proiectat si cumparat sticla accesorii etc. Mai mult Sorin Vasilescu la proiecta, eu mai mult la cumparat .
Lucrarea a mers foarte bine, cu mici hopuri peste care am trecut cu bine.
Asta era primul stand, mai jos o sa-l pun pe al doilea.
Geamul din fata este ultraclar iau celelalte sunt simple. Din pacate m-am pricopsit cu ceva zgarieturi de toata frumusetea. Abia dupa am aflat ca geamul ultraclar este mult mai sensibil . In fine trecand peste acvariul e foarte bine inchegat cu topate intaritoarele. Fundul e dublu si lateralele sunt de 12. Desi poate nu mare la prima vedere, acvariul este cu adevarat masiv. Latimea mi se pare dementiala, adauga mult la efectul 3D al fundalului Aquadecor. Asta e de nota 20, sincer nivelul de detalii este absolut incredibil. E foarte scump dar merita din plin fiecare banut.
This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2020 09:45:19
Dupa constructie a urmat prima umplere, sincer, fara emotii. A durat cam doua zile ptr ca la acel moment nu aveam gaz si am fost nevoit sa il umplu cu apa de la un robinet electric de pe terasa. Apa din retea era foarte rece si riscam sa sa crape.
La iluminat am ales o varianta "low cost", am luat doau benzi de leduri cu lumina neutra si 3 Xiaomi Yelight RGB reglabile si programabile de pe tel. Benzile le-am lipit pe niste profile de AL din Dedeman si le-am grupat intre ele in fata 1 alb 1 RGB si in spate 2 RGB si 1 alb. Cu putina bataie de cap am impresia ca e destul de OK. Cele albe sunt programate din priza sa porneasca intre 8 si 21 iar cele RGB intre 7 si 23. Obtin asa un efect de rasarit respectiv apus, foarte placut. In poze am facut cateva probe. Combinate, cand merg toate lumina e destul de intensa si naturala, la asfintit si rasarit pestii arata putin radioactivi
Sumpul a fost proiectat integral de Sorin. L-am executat pe terasa si la final a iesit perfect. Are cca 160x78x40 cm. Preia la fix apa xcare trece de piaptan. Asta era si ideea . A fost proiectat cu o camera in care deverseaza tevile de sus , camera 2 pentru perlon si bureti, camera 3 pentru ceramice, camera 4 "puscarie" in caz ca e nevoie, camera 5 pentru roca vulcanica, camera 6 pentru pompa. Reglajele fine au durat cam 2 ore insa odata facute e destul de simplu de adus in parametri.
Sorin mi-a spus de la inceput ca avem nevoie de o supapa de sens dupa pompa sa nu se intoarca apa din sump pe acolo. Din prostie am facut un botez parchetului, ocazie cu care am rezolvat simplu aceasta ultima problema de siguranta. Am dat o gaura in cotul de retur al apei in acvariu astfel incat sa se dezamorseze curcuitul pompei cum scade apa in acvariu cam 2 cm.
Corpul acvariului l-am "imbracat" in placi de pal care se clipseaza in pozitie, sa pot avea acces pe sub acvariu fara nici o restrictie. Se detaseaza fiecare panou in functie de ce zona am de accesat. Pe partea laterala, la bean, am facut un dulap cu doua usi de unde accesez zona de reglaj a robinetilor si prizele de la lumini si de la incalzitor.
Dim finale sunt 250x80x70. Din 70 inaltime folosesc cam 65.
Gemurile mari sunt tot de 12 daca nu ma insel. NU mai stiu exact, a fost de multisor .
Pompa este Jebao DCP 3000 Sine Wave, mi se pare super silentioasa si puternica. In plus e reglabila, eu o tin cam la 90% din putere si are flow. Consumul instant e pe la 24 de W.
La BA am trei tevi de 32 parca, prima e sub nivel, a doua abia picura pe ea si a treia e siguranta.
Oscarii sa ii vezi seara cand "radiaza". Ala red are cam 30 de cm, restul 26-27-28.
This message was edited 2 times. Last update was at 13/08/2020 10:25:22
In poza 2 din primul post apare o rama de 4mm la foaia de fund. Are vreun rol?
In rest arata bestial, sunt convins ca in realitate e si mai impresionant.
Super, intrebarile le-a pus koala au mai ramas aprecierile la superlativ. Nah totusi as avea una: daca poti sa detailezi cum e cu gaura aceia pentru dezamorsare la retur(partea aia de creier e la somn acum).Am si eu unul in plan putin mai lung si macar cu 5 cm mai inalt(in caz ca mi se pune pata iar pe altumi ) dar e tot asa cu bataie lunga(daca mai apuc). Cred ca in cazul meu la 300/80/75 sticla va trebui sa fie mai groasa(probabil foi lipite/presate-nu stiu exact cum se cheama), decorul tau e bestial, o sa incerc sa fac ceva asemanator, dar ma tine si pe mine o incapere neterminata, de asemenea am in plan-sa vedem daca gasesc si cu cine un sistem de incalzire mai altfel:am vazut unul pe net cu radiator(in sump) derivat de la apa calda cu senzor ce cupleaza doar la nevoie in rest blocheaza circuitul, nah planuri..
This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2020 12:29:51
ocean wrote:... daca poti sa detailezi cum e cu gaura aceia pentru dezamorsare la retur...
In cazu' in care teava de retur e scufundata prea adanc in apa (ma refer la partea care intra in bazin) atunci, la o eventuala pana de curent, apa incepe si o ia "pe retur in jos".
Ca sa nu se scurga prea multa apa pe teava aia, e bine sa dai o gaura in ea (la un centimetru adancime sub nivelul normal de functionare - sub nivelul apei).
Cand se taie curentul, apa incepe si scade... si scade... si ajunge la gaura aia, unde "trage aer" si circuitul se dezamorseaza.
Treaba asta te fereste de pericolul sa se scurga prea multa apa in sump, daca "moare" pompa de recirculare.
Sper ca am fost destul de clar.
This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2020 12:53:13
Acvariul se stabilizeaza bine, locatarii sunt foarte multumiti.
Am constatat ca pot face reglajele fine de debit din pompa. Foarte inteligent device! Are reglaj la putere parca intre 20 si 100%, eu il tineam pe la 90 cu un consum de cca 24 de W, putin mai mult decat un filtru obisnuit. Dincolo aveam 4 . In plus are protectie cand scade nivelul apei si incepe sa traga aer sa decupleaza automat.
Avem putin zgomot, ca pe teava 2 se deversa putin mai multa apa decat e necesar, cat sa fie neplacut. Reglajul fin din robineti fiind foarte greu de realizat, am setat pompa la un 87% si voila, totul perfect. Nu am coturile alea in capatul tevii de scurgere sa previn zgomotul, insa asa functionand la debitul perfect nu am deloc.
In plus are Feed mode care inseamna o pauza de cca 10 min dupa care reia functionarea automat. Foarte practica functie daca esti pe fuga.
Singura chestie e ca dupa ce apas Feed, trebuie sa astept pana se scurge absolut tot surplusul de apa din acvariu, ca imi pleaca granulele prin piaptan ceva de speriat, chiar si cand abia mai susura apa prin el. In plus ma ajuta nivelul mai scazut cand sar baboii la mancare ca dau astia apa afara cu lejeritate.
La mobilier as recomanda oricui sistemul asta clip on al panourilor, e foarte usor de utilizat si accesul la acareturi este foarte facil.
PS s-a lenevit Gibigepsul ceva de speriat, nu mai curata mai nimic zici ca face greva.
Este super acvariul! Mai rar asa ceva....
Oare ca si material filtrant de ce nu folosesti Matrix sau Siporax? (ai zis ceramice si nu mi dau seama ce sunt mai exact)
Plus, sunt curios cum faci cu schimburile de apa ......
Mult succes cu acvariul si la ce volum ai acolo mai trebuie ceva pestiuci
This message was edited 1 time. Last update was at 24/08/2020 13:51:12
Bebetto atasez mai jos poze explicative, sper eu, pentru sistem. Practic e o piesa care se prinde pe placa si una cu role care se prinde pe cadru. Ce de pe placa intra intre cele doua role (flexibile) si ramane fixa intre ele. Practic la mine placa sta pe pardoseala si la partea de sus am doua clipsuri din astea care o tin pe pozitie.
Alinutzu80 folosesc si Matrix si Siporax, in plus mai am un compartiment cu roca vulcanica. Legat de schimburi, intotdeauna le-am facut cu furtunul. Deversez apa intr-o galeata, sa nu pierd nisipul aspirat odata cu rahatul, iar apa din galeata o las sa curga in gradina sau in cada la dus iarna cand e prea frig sa stau cu usa deschisa la terasa. Completez cu acelasi furtun direct de la dus cu apa la cca 27 de grade. Am facut un prim schimb, cca 50% si mi-a luat cam 2 ore. Ideea e ca aspiratul si curatarea geamurilor sunt munca efectiva, in rest las furtunul fixat si cand scot si cand bag apa.
Salut. Poti sa-mi spui te rog de unde ai luat sistemele de prindere a Pal-ului ca pe la Leroy Merlin le-am aratat si pozele si tot se uitau la mine ca la nebun. Multumesc.