In Austria e apa altfel, cel putin in Mallnitz. Probabil si in zona ta.
La fel se intampla si in Romania. In Bucuresti e o apa, in Cluj e alta. La Constanta curge apa solida la robinet.
Fadds wrote:Trebuie sa intelegem aici conceptul de "trauma cumulativa". Ex un om daca fumeaza un pachet de tigari intr-o zi nu cade imediat mort. Doar cu trecerea anilor apar urmarile asupra sanatatii, daca apar. Putem spune ca era mai bine pt el sa nu fi fumat deloc?
Este un acvarist din Constanta pe care il urmaresc pe YT, care a observat fenomenul acesta. Timp de multi ani a schimbat cu apa nedeclorinata si a observat ca pestii lui nu se dezvolta la fel de bine ca ai altora care folosesc declorinator.
La el, crescator fiind, pot sa cred ca este fortat de imprejurari sa foloseasca, la crescatori lucrurile stau cu totul altfel, noi tinem un bazin de cativa litri iar ei , bazine de cateva mii de litrii poate, bazine sterile cu multi indivizi, filtrare la care noi nici nu putem concepe .
Si pana la urma el incepe cu
Clorul le face rau pestilor sau nu le face rau
Parca nu se adapteaza la situatia noastra dar este o experienta de care trebuie sa tinem si noi cont.
Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1021
Location: Fish Room
IP:
Offline
Eu unul prefer sa folosesc Prime sau un alt declorinator de fiecare data cand schimb apa. Costul declorinatorului este infim in comparatie cu costul urmarilor unui filtru deciclat.
Este adevarat ca de clor se poate scapa usor prin invechirea si/sau aerarea apei. Dar eu nu am nici timpul nici spatiul necesar sa fac asta.
In plus ma tem mai mult de prezenta cloraminei, care nu poate fi eliminata prin metodele de mai sus. De aceea dozez de fiecar e data pentru cloramina. Este posibila si prezenta metalelor grele in apa de la robinet.
Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1465
Location: Austria
IP:
Offline
Fadds wrote:
Samy wrote:Nu , voi baga apa voi da drumul la tot si dupa ciclare completa voi scoate apa sa plantez.
Foarte corect procedezi. Alte detalii legate de ciclare ne mai oferi?
Nu prea vad ce detali mai pot oferi,bazinul va merge cateva saptamani pana se va cicla si solul desigur. Voi adauga putina mancare de pesti la cateva zile ,voi merge cu co2 pornit . Iar în canistra voi folosi undeva la 3 litri siporax si un burete 20 ppi plus bacteri de start direct în canistra. Pe viitor voi renunta la prefiltru de la canistra .
Ce alte detali doriti?
Era interesant sa pui poze sau un filmulet cu etapele care le ai parcurs. Am vazut f multe bazine de genul, va iesi cu siguranta ceva frumos. Spor în continuare.
Buna seara !
Nu am calitatea necesara de a judeca un hard scape, dar cred ca pot face o apreciere si pot sa imi expun parerea !
Nu reprezinta un stil, nu este un hard scape care sa te dea pe spate,dar este un exercitiu de disciplina, de imaginatie si procedura de lucru, de etapizare in vederea construiri si obtinerii acestui scape si a efectului scontat. Un exercitiu in care pui in practica,din care inveti si capeti experienta. Odata cu acest scape ai evoluat si tu, ai mai asimilat informatii si ai mai facut probabil cateva conexiuni pe care in mod normal nu ai fi reusit sa le intelegi.
Pana la urma este o creatie a ta, o creatie care va face parte din palmaresul tau, posibil sa fie reprezentativ mai tarziu in evolutia ta. Vom vedea cum va arata dupa plantare, potentialul hard scape-ului nu este extraordinar, dar daca stii sa folosesti genul de plante care te pot ajuta sa dezvolti pana la potentialul maxim al hard scape-ului, probabil , va fi mult mai atragator. Acum nu trebuie sa te sperie critica sau parerile ce vor aparea, nu ai gresit cu nimic, doar ca nu este WOW, bineinteles ca nu suntem aquascape-eri dar asa invatam sa ajungem.
Ai facut ce trebuie, cu ce trebuie,cum trebuie si asta este suficient !