varu'
Garniturile alea (cele mai mari) se folosesc acolo unde furtunele cu robinetii se prind prin infiletare de acel "aqua stop" (imi scapa denumirea din manual) - chestia ce are o parghie ce inchide pur si simplu atit aspiratia cit si refularea si te ajuta sa deconectezi rapid ambele furtune. Cele mici se pun chiar pe aquastop acolo unde intra in filtru. Sper ca nu am incurcat marimile dar oricum se monteaza acolo unde ti-am indicat.
Din cauza meseriei am lucrat destul de mult (pina acum vreo citiva ani) cu pompe

(deh, coleg de breasla cu nenea Traian si cu aceeasi specializare - tancuri).
Principiul este urmatorul - daca pompa este afara din lichid - cum e cazul acestor filtre - atunci ii trebuie "backpressure" (mica sau mare depinde de pompa) pe partea de refulare. Aceasta backpressure (nu ii stiu denumirea in frumoasa noastra limba - imi pare rau) este data la noi de prezenta apei pe furtunul de refulare. Daca nu ai coloana de apa pe refulare atunci capatul refularii trebuie sa stea putin in apa (eu il tin cam 50/50) in asa fel incit atunci cind actionezi butonul de amorsare sa traga apa pe aspiratie dar refularea sa nu fie complet in aer ca sa aiba acea mica backpressure (de fapt faci un mic vacuum pe aspiratie). Daca nu ai backpresuure atunci "plimbi aerul" ca sa folosesc tot un termen marinaresc (ma rog plimbi era de fapt un alt cuvint dar nu il putem scrie aici).
Sa stii ca ti se poate intimpla sa nu poti amorsa si din urmatoarele motive
- nu ai etanseitate pe partea de aspiratie (cea care conteaza initial - nu intelege ca trebuie ca DOAR aspiratia sa fie etansa)
- nu folosesti furtunul original al filtrului (chiar unul cu acelasi diametru dar grosime a peretilor mai mica iti poate da batai de cap pentru ca la formarea vacuumului se poate ca furtunul sa se ingusteze si sa restrictioneze fluxul de apa sau chiar sa se "inchida")
- nu ai inchis bine canistra si nu e etansa
- sau pur si simplu mica pompa de vacuum e defecta
Cel mai simplu e cum ti-a spus Geroge mai jos. Inchizi canistra si, pina sa cuplezi furtunele, o umpli cu apa (cu ajutorul unei palnii). Apoi treaba merge "ca unsa".
Unele filtre canistra au pe partea de refulare, undeva sus, in cotul prin care se intra in acvariu, o chestie ca un mic stut ce se obtureaza cu un capac. Pe aici poti fie sa aspiri apa cu gura fie sa umpli filtrul cu palnia ca mai sus.