[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
alegere substrat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
radu_vas
Junior member

IP:

M-am gandit la Dupla Ground + Dupla Root.

Acvariu 225 l (100 x 50 x 45 )
Lumina: 4 x 39 w Osram + reflectoare
Fertilizare: MasterLine
CO2 presurizat dintr-o butelie de 9kg

Plantele o sa fie in mare parte easy ( Staurogyne repens, , Hydrocotyle verticillata, Eleocharis , Bolbitis heudelotii, Microsorium sp. (Semi Narrow), moss ).
O sa am nevoie de 35-40l substrat. Buget 350-400 RON.

Daca ma puteti ajuta cu ceva pareri despre Dupla Ground sau recomandari de alte substrate care se incadreaza in buget.

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!

Iti trimit o sugestie primita de la alt coleg, pentru proiectul meu, si care m-a convins:
Pietris natural Dennerle Plantahunter Rio Xingu 2-22mm 5kg, 53 lei. Ii place, are personalitate.

Cred ca 6-7 portii ar trebui sa-ti ajunga. Ce parere ai?
Oricum, la Dennerle ai o gama destul de larga.

Ar fi important daca ai decide si ce fel de animalute vei avea prin acvariu.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
radu_vas
Junior member

IP:

Silviu Man wrote:Salut!

Ar fi important daca ai decide si ce fel de animalute vei avea prin acvariu.

Pai fauna o sa fie compusa din cativa guppy, creveti( red cherry si amano), melci (Melanoides tuberculata, spiral horn), otto sau sae (depinde ce gasesc) si un grup de cory.

Ca si completare :
-In partea din fata o sa fie gazon cu eleocharis parvula
-filtrare: tetratec ex1200 plus plin cu matrix + un prefiltru sunsun HW-603A
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu vreau sa te descurajez daca iti plac guppy dar nu prea au ce cauta impreuna cu crevetii. Amano se descurca, sunt mari, insa RCS nu cred.
SAE sunt buni la inceput, apoi cresc mari si vor intra in conflict cu Corry. Eu am avut SAE, la inceput a fost Ok dar cind au crescut au "uitat" de
alge si scurmau pe substrat, printre plante,... Erau asa de mari incit reuseau sa dezradacineze unele plante. Nici Corry nu sunt foarte prietenosi
cu crevetii si nu pentru ca ii ataca, insa vor imparti anumite zone de "pascut".

Daca imi permiti, eu as face una din doua : ori pastrez crevetii si inlocuiesc Guppy, ori renunt la RCS si pastrez Guppy. Exista variante interesante
(mie imi plac mult neonii negri, Rasbora si Boraras-ii, care nu au nici o traba cu crevetii). Insa este o chestiune de preferinta personala.

Uite un articol interesant :
http://www.planetinverts.com/safe_tankmates_for_shrimp.html

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Am recitit prima postare. Esti sigur cu lumina? Fara reflectoare ajungi la peste 0,7 w/litru. Cu reflectoare, chiar daca nu asigura
100% amplificare, treci binisor peste 1 W/litru. De ce iti trebuie atita lumina? Chiar si Eleocharis nu are nevoie de atit de multa lumina.
Ca sa nu mai vorbim de restul plantelor. Cum vei controla dezvoltarea algelor si fortarea plantelor, pe masura ce cresc?

This message was edited 1 time. Last update was at 06/04/2017 20:19:36

[Email]
radu_vas
Junior member

IP:

Silviu Man wrote:Nu vreau sa te descurajez daca iti plac guppy dar nu prea au ce cauta impreuna cu crevetii. Amano se descurca, sunt mari, insa RCS nu cred.

SAE sunt buni la inceput, apoi cresc mari si vor intra in conflict cu Corry. Eu am avut SAE, la inceput a fost Ok dar cind au crescut au "uitat" de
alge si scurmau pe substrat, printre plante,... Erau asa de mari incit reuseau sa dezradacineze unele plante. Nici Corry nu sunt foarte prietenosi
cu crevetii si nu pentru ca ii ataca, insa vor imparti anumite zone de "pascut".

Daca imi permiti, eu as face una din doua : ori pastrez crevetii si inlocuiesc Guppy, ori renunt la RCS si pastrez Guppy. Exista variante interesante
(mie imi plac mult neonii negri, Rasbora si Boraras-ii, care nu au nici o traba cu crevetii). Insa este o chestiune de preferinta personala.

Am mai avut guppy cu RCS. Daca acvariul ii bine plantat nu cred ca o sa fie probleme.
SAE o sa iau doar in cazul in care nu aflu otto.
La cory as renunta, dar nu stiu cu ce as putea sa ii inlocuiesc.

Din cate am citit eu reflectoarele doar directioneaza lumina.
[Email]
radu_vas
Junior member

IP:

Nici o parere despre Dupla Ground + Dupla Root?
Toata lumea il lauda mai demult, mai nou s-au schimbat parerile despre el. Ii de calitate mai proasta ca si inainte? Au aparut alte substraturi mai bune in acelasi pret?

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

M-am documentat putin. Seamana destul de mult cu Manado. Daca toate comentariile pe care le-am vazut despre Dupla sunt adevarate
(nu am experienta, doar am citit despre el) atunci vei avea aceleasi probleme pe care le-au avut si altii cu Manado.

De ce nu studiezi si gama Dennerle, ADA si Tropica.

[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Daca nu te deranjeaza ca-i foarte usor poti sa-l folosesti.

Poze: smilie ... Poze cu plante
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

Am avut combinatia dorita de tine, Dupla Ground+Root si am fost multumit de ea. Ca si completare la ceea ce a spus colegul Porcu, dupla mai are obiceiul de a mari kh. Deci daca stai intr-o zona cu un kh mai mare (de la 7-8 in sus), trebuie sa te gandesti ca substratul il va ridica si mai sus. In rest am fost multumit de el, dar de ce nu incerci un substrat bazat pe lut? ceva de genul amazonia sau scapers soil?

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
radu_vas
Junior member

IP:

multumesc pentru raspunsuri!
[Email]
radu_vas
Junior member

IP:

Revin cu o intrebare. Daca aleg substratul Dupla Ground pot face niste dealuri, munti asemanatori cu ai colegului nostru alex08? (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/39614.page)

Dupa ce aranjez substratul ramane asezat sau se niveleaza?
[Email]
radu_vas
Junior member

IP:

Dupa ce am mai rasfoit internetul, am vazut ca multi s-au plans de Dupla Ground ca are tendinte de nivelare. Deci iese din calcul deoarece nu-i potrivit pentru hardscape-ul meu.

Acuma intreb daca se poate folosi Dupla Root si cu alte substraturi? (gen Dennerle Crystal Quartz Diamond Black).
Motivul pentru care m-am gandit la Dupla Ground a fost pentru Dupla Root, adica sa am un pic de fertilizare si in substrat.

Substratul fertil iese din discutie din mai multe motive, principalul fiind bugetul . Intretinerea acvariului a ajuns la niste sume maricele, daca mai adaug si substratul fertil o sa fiu dat afara din casa .

Ceva pareri despre Dennerle Crystal Quartz Diamond Black?
[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

De ce sa folosesti Dupla Root, exista alternative si la Dennerle, Nutribasis sau Deponitmix.
Dar asta inseamna, in oricare varianta, sa pui substratul hranitor si sa il acopri cu gravel.
Solutia cea mai simpla este un substrat complet cum este Scaper's soil de la Dennerle.
Iar dealul din hardscape va fi o piatra invelita in ceva plasa, vezi cum a facut Alex la ultimul setup.

Din punct de vedere al costului cred ca preturile sint asemanatoare daca folosesti un substrat complet
sau folosesti un substrat nutritiv plus un gravel.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2017 14:38:20

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Am dat o cautare scurta, pe gama Dennerle. Vezi ca, uneori, substratul nutritiv este chiar mai ieftin
decit cel decorativ! Oricum, ocupa impreuna acelasi volum!

[Email]
radu_vas
Junior member

IP:

O sa studiez un pic scaper's soil de la dennerle.

Silviu Man: Am vazut ca unele substraturi nutritive is mai ieftine, dar trebuie schimbate anual. Nu as dori lucrul acesta, de aia as prefera substrat inert plus un praf gen Dupla Root si cand fac reset la acvariu sa cumpar doar praful.

Nu am folosit substraturi fertile pana acuma deci nu prea stiu diferente intre sol fertil, substrat nutritiv si restul substraturilor care mai exista.
Daca aveti ceva linkuri sa vad diferente, avantaje, dezavantaje mi-ar fi foarte utile.
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Cum sa schimbi substratul fertil anual?! Nicidecum. Dupa o perioada de timp, ai solutii de fertilizare IN substrat!
Pai tu vrei sa faci restart anual?!

This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2017 15:21:10

[Email]
radu_vas
Junior member

IP:

Silviu Man wrote:Cum sa schimbi substratul fertil anual?! Nicidecum. Dupa o perioada de timp, ai solutii de fertilizare IN substrat!
Pai tu vrei sa faci restart anual?!

Pai cam anual sau cel mult un an jumate fac cate un reset. Problema ii ca in vreo 8-10 luni o sa fiu nevoit sa mut acvariul in alta incapere.
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Cred ca subiectul ma depaseste. Poate alti colegi, mai experimentati, ne dau ceva indicatii despre
necesitatea si oportunitatea reset-ului. Eu personal cred ca un acvariu echilibrat trebuie tinut
pina apare o problema care sa reclame reset.

OK, daca trebuie mutat, e alta discutie ...

This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2017 15:38:12

[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Exista foarte multi acvaristi care fac cate 2 setupuri pe an, vorbim de aquascaping in fond...

Substratul fertil este extrem de usor de folosit si este eficient pe o perioada lunga de timp, ani de zile.
E cea mai la indemana varianta, nu tulbura apa, ba chiar unele dintre ele cum este si Scaper's soil iti modifica
favorabil parametri apei.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: