[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Lipire acvariu.  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Talanelu
Member

IP:

Salut. Am luat de la donatii un acvariu de 130/60/60 geam de 10. A trebuit sa il dezasamblez adica sa il dezlipesc ca nu avea loc in masina. Ce sfat imi dati in legatura cu lipitul la loc. Sa tai capetele unde a fost siliconul vechi?? Siliconul vechi nu prea se curata. Sa il fac mai mic? Parca adancimea este cam mare. A mai facut cineva asa ceva ?
Mentionez ca nu am mai lipit niciodata un acvariu. Sunt riscuri mari , apa multa si am zis sa cer sfatul profesionistilor deoarece stau la etajul 8 si nu as vrea sa ajunga apa pana la parter ).
Multumesc.

Staight outta Bucharest
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Siliconul vechi se curata foarte bine, numai ca trebuie putina munca... iei o lama de ras/lama de cutter si te-apuci de treaba.
Cureti bine-bine de tot... apoi, degresezi geamurile cu alcool si ai grija sa le pastrezi cat mai curate... siliconul adera foarte bine pe sticla, daca geamul e perfect curat.

Mie mi se pare ca sticla de 10 mm e cam subtire pentru un bazin cu inaltimea de 60 cm... esti sigur ca astea-s cotele?
La o inaltime de 60 cm eu nu as folosi sticla mai subtire de 12 mm... chiar si-asa, tot as pune ranforsari superioare.

Tinand cont ca nu ai mai lipit acvarii, ar trebui sa te uiti peste topicurile colegilor... avem destule exemple.
- acvariul trebuie lipit pe locul unde va sta in final.
- ar trebui sa ai loc destul, de jur-imprejur... ar trebui sa ai pe cineva care sa te ajute.
- trebuie sa fii pregatit cu de toate: silicon, banda de hartie (ca sa protejezi geamul si ca sa iasa lipitura estetica), benzi elastice si lemne pentru fixare, eventual menghine de colt.
- lipesti banda de hartie pe geamuri, in asa fel incat siliconul sa nu se intinda aiurea si in asa fel incat lipitura sa fie "aratoasa" la final... un exemplu ar fi aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/25254.page
- se incepe cu una din laturile mari... dai bine cu silicon pe muchia sticlei si o asezi pe geamul de fund... ar fi ideal sa fiti 2 persoane, ca sa poti aseza geamul pe pozitie dintr-o singura miscare.
- apoi urmeaza una din laturile mici... dai cu silicon pe cele 2 muchii (cea care se lipeste de fund + cea care se lipeste de fata mare pusa anterior)...
- la fel, geamul ar trebui pus pe pozitie dintr-o miscare.... fara sa-l muti si fara sa-l mai potrivesti ulterior. Asta te scapa de riscul de aparitie a bulelor de aer in lipitura.
- la fel se procedeaza si cu cealalta latura mica.

Astepti sa sa usuce lipiturile si abia apoi lipesti ultima latura... adica, cealalta fata mare. Dupa alte 2-3 zile te apuci sa lipesti ranforsarile superioare (daca ai luat asta in calcul).
Dupa cateva zile de la ultima lipitura te poti apuca sa "cosmetizezi" siliconul dat in exces... nu te grabi sa bagi apa in el, lasa-l sa se usuce bine de tot (2-3 saptamani).

Succes!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Talanelu
Member

IP:

Iti multumesc mult koala. Foarte la subiect si foarte informativ raspunsul tau. Si mie imi este frica cu grosimea geamului. Ma gandeam sa tai capetele unde a fost siliconul vechi ca sa nu stau sa il mai curat, cred ca dureaza ceva timp, si sa il aduc la dimensiunea de 120/50/50 sau 120/50/40. Legat de postul exemplu cred ca am acolo toate toate informatiile necesare. Iti multumesc mult.

Staight outta Bucharest
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Adancimea de 60 este numai buna Merge cu geam de 10 la inaltimea de 60 doar daca ai intaritoare duble in H cu latimea de ~6cm
Nu este usor nici sa tai geam de 10 pe latimi mici (am vazut geamgii experimentati care au dat-o in bara la taierea straifurilor pentru intaritoare de 5cm ...). Mai bine te concentrezi, te gandesti ca esti un chinez batran si incepi sa cureti siliconul. Am vazut pe undeva (nu mai tin minte unde Hornbach/Dedeman sau altundeva cu toate ca pe aici bantui eu de obicei...) o solutie de curatat siliconul. Incearca sa nu zgarii geamul - cu toate ca am tinde sa credem ca pe suprafete rugoase un adeziv prinde mai bine, la siliconul pentru sticla nu este asa - el prinde cel mai bine pe suprafata lisa a sticlei...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Atelierele de sticla mai serioase au masina, acolo iti poate taia 2-3 cm de pe fiecare latura. Fara masina e foarte greu de obtinut taietura dreapta.
Nu ma refer la o linie dreapta pe lungime ci taietura in profunzime a sticlei.
Nu e chiar asa complicat sa cureti siliconul. Am curatat sticla mai mare ca dimensiuni decat a ta (am participat pe alocuri dar cel mai mult am privit ).
Intr-o dupa-masa ai rezolvat. Doar ca nu-ti mai simti degetele 2-3 zile. Porcu stie.
Talanelu
Member

IP:

Acvariul vechi are intaritoare pe lungime. Ii mai pot pune inca doua sau unul pe mijloc sa fie H. O sa vad ce rezolv cu indepartarea siliconului vechi. Poate iau doar grosul si pe urma o sa gasesc o solutie pe baza de diluat ceva sa o curete.
[Thumb - IMG_20160830_155728.jpg]

Staight outta Bucharest
Talanelu
Member

IP:

Am observat dupa ce am ajuns cu el acasa ca are un fel de crapatura pe o latura din geamul mare. Asta este motivul taierii de 10 cm din geamul lung. Daca o sa fie complicat o sa cumpar un geam nou pe care o sa il pun pe fata si cel care am eu impresia ca e crapat il pun dublura pe fund. Asta este acea crapatura, sa o pun pe forum o poza sa va dati cu parerea voi daca este zgariat sau crapat. Este o dunga mica si se vede ceva in adancime pe cant. Ma gandesc ca din cauza presiunii acea zgarietuca care poate fi asemanatoare cu zgarietura de diamant poate plesni la momentul umplerii.
[Thumb - IMG_20160830_161014.jpg]

Staight outta Bucharest
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Incearca o poza cu focusul pe sticla nu pe ghiveci.
Talanelu
Member

IP:

Este vorba de ce se vede incercuit. Ce se vede este o zgarietura pe partea din dreapta la 4 centimetri spre ghiveci.
[Thumb - IMG_20160830_161014.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 31/08/2016 16:29:05

Staight outta Bucharest
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Am inteles din prima poza la ce te referi doar ca nu se vede bine, e imposibil sa ne dam seama ce e acolo.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Din poza nu se intelege nimic.
Insa, daca ai cel mai mic dubiu cu privire la geamu' ala, pune mana si schimba-l... nu e o avere si vei dormi linistit.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Talanelu
Member

IP:

Am incercat sa fac si alte poze dar nu se intelege nimic. In aceasta poza se vede datorita blit-ului care reflecta in zgarietura pe cant. Da koala asa o sa fac cred ca e cel mai bine. Si geamul asta o sa il pun intaritor pe fund. Sau il ingreunez degeaba? Sa il mai pun ?

Staight outta Bucharest
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

La volumul ala de apa, eu as face acvariu cu fund dublu.
De altfel, am mai spus-o si cu alte ocazii: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page

Talanelu
Member

IP:

Va multumesc. O sa revin cu poze cand o sa il fac. M-am hotarat o sa cumpar un geam sau chiar doua din cele mari ca sa nu am surprize. Abia astept sa pun apa in el si oscarul mult dorit .

Staight outta Bucharest

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: