Author |
Message |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/03/2006 18:07:34
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
IP:
|
Salut,
Stie careva, exista sensori pe care sa ii poti pune pe sustrat si care sa masoare intensitatea luminoasa? Ma gandesc ca faza cu watts per litru este destul de empirica (depinde de adancimea coloanei de apa, turbiditatea ei, etc).
Ar fi misto daca am putea sa ne dam seama cata lumina trebuie sa avem in acvarii luandu-ne dupa un astfel de indicator. Am putea sa stim mai exact ce ne trebuie pentru anumite plante.
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2006 10:50:34
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
NU ,stimabile anubias nu exista senzori pentru intensitatea luminoasa
Exista aparate special facute pentru spectru luminos ,exista aparate pentru masurarea intesitatii luminoase si nu, cred ca ai vrea sa stii preturile lor
 Oricum intensitatea luminoasa este afectata de multi factori si de la suprafata apei si pana la baza substratului este cale lunga si procese destul de complexe.
Iar regula de W/ litru sau alte reguli sunt pur orientative.
Ca daca nu ai cresteri de plante cum ai vrea tu trebuie sa iei in considerare multi factori precum:
1. Ce plante vrei sa cresti ,se stie ca plantele se comporta diferit la intensitati diferite ale luminii .
2. Temperatura apei ,PH ,DGH, kh ,co2 ,
3,Anuminte plante nu pot fi asociate ,avand biotopuri total diferite
Si discutia ar putea continua cu multe alte probleme pe aceasta tema .
Singurul "senzor " valabil este ochiul tau si experienta . :-)
Sa fii sanatos
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2006 21:34:30
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Nu stiu preturile, dar in normal n-ar avea de ce sa fie asa de scumpe. Ma gandeam ca se poate pune un senzor similar celulelor fotoelectrice, care ar da mai mult curent la intensitate luminoasa mai mare (daca nu ma insel). Si astfel s-ar putea masura usor acea intensitate. In mod normal nu ar trebui sa fie scumpa o astfel de instalatie.
In rest sunt de acord cu tine cu acei factori, n-am ce sa comentez. Te cred cand zici ca ochiul tau sau al altor impatimiti este un senzor de ajuns. Din pacate ochiul fara experienta nu ajuta, si aici multi incepatori suntem dezavantajati. Asa ca noi cautam metode mai stiintifice care sa compenseze lipsa de experienta.
|
Galeria mea |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2006 10:09:38
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
lazarginel wrote:intensitatea luminoasa este afectata de multi factori si de la suprafata apei si pana la baza substratului este cale lunga si procese destul de complexe.
In primu' rind cred ca e afectata de ....... masa vegetala  . Principalu' element care umbreste un acvariu e chiar vegetatia - plantele isi tin umbra la greu cind se indesesc. Intensitatea luminoasa variaza de la o saptamina la alta dupa cum cresc plantele.
Daca lumina nu-i suficienta, se poate observa ca plantele de jos vor avea intrenoduri lungi, plantele covor se vor intinde in sus in loc s-o ia pe orizontala, plantele rosii vor da lastari decolorati la baza, unele plante vor pierde frunzele de jos ....... iar altele nu vor creste deloc.
P.S. Frumusetea cresterii plantelor sta chiar in experienta acumulata urmarind ce se intimpla in propriul acvariu  . Nu-i totuna sa stii ca Glossostigma o ia in sus la lumina putina citind dintr-o carte sau de pe net sau sa chiar observi femomenu' in acvariu' tau. S-o vezi tu cum o ia in sus si apoi cum se culca ascultatoare dupa ce i-ai mai dat doua tuburi de neon  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2006 13:05:10
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Sa stii ca sunt multe de spus la acest capitol , si daca te-ai simtit cumva ofensat scuze ,toti am fost la inceput" pionieri" ,nimeni nu sa nascut acvarist
Hai in cateva cuvinte sa -ti explic de ce nu se poate pune senzor al intensitatii de lumina [daca ar fi sau poate exista mai nou],
Intensitatea luminoasa se masoara la cativa cm de neon si dupa aceea se departeaza de neon ca sa se vada cu cat se diminuiaza
Cand vine vorba despre apa lucrurile stau mai dificil .
1.Gradul de claritate al apei .
2. La suprafata apei undele luminoase se reflecta in nenumarate directii altele dispar in primii cm. altele patrund mai adanc in masa apei
3.In cazul in care un peste sau o frunza se interpune in fata senzorului fiabilitatea lui scade care si asa nu era apropiata de realitatea de la cativa cm de tub.
SI problemele pot continua , deci de aceea nu se justifica un senzor ,poate cu timpul stiinta ne va uimii cu totii si vom avea acvarii virtuale , cine stie ?
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2006 13:38:14
|
Anubias
Senior member
IP:
|
lazarginel wrote:Sa stii ca sunt multe de spus la acest capitol , si daca te-ai simtit cumva ofensat scuze ,toti am fost la inceput" pionieri" ,nimeni nu sa nascut acvarist
Doamne fereste!  Nu am de ce sa ma fi ofensat. Am zis doar motivul care m-a facut sa-mi vina ideea asta
Insa aveti dreptate si tu si MA, sunt prea multe variabile (valurele, turbiditate, plante umbroase, etc) si deci nu ar fi foarte practica ideea asta. Eh, "ata ete!". M-am lamurit, asa ca din punctul meu de vedere, consider topicul incheiat.
|
Galeria mea |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2006 13:47:50
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
Din exerienta unei alte pasiuni mi-a venit o idee:
Daca am folosi un exponometru foto? Ori unul stand alone, ori, pur si simplu regland sensibilitatea aparatului foto la o anumita valoare (sa zicem 100), apoi masuram ca si cum am face poza, si vedem ce expunere calculeaza aparatul...
Este o solutie care ne-ar da o idee... ceva mai exacta decat metoda "W/l"
Pur teoretica, dar este...
Teoretica pentru ca nici substratul si nici plantele, fie ele verzi, rosii, maro, sau mai stiu eu ce culoare, nu cred ca se incadreaza in standardul "18% gri". Asa ca mai trebuie facute niste ajustari. Mai sunt si alte neajunsuri, nu vreau sa intru in amanunte.
...Dar, repet, pentru a ne forma o idee cred ca ar fi mai exacta masuratoarea asa decat ics Watts pe litru.
Val.
|
|
 |
kata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2006 16:30:15
|
kata
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/10766924634419994b0f37b.jpg)
IP:
|
Dupa parerea mea aceasta problema intra la capitolul "stii si la ce te ajuta ca stii".
Sa presupunem ca afli rezultatul dar poate plantele care le ai nu au nevoie de lumina mai multa ci de CO2 sau vor un sol cu aport de nutrienti.
Cel mai bine modifici (si mai usor zic eu) acesti factori pana observi "cu ochiul liber" ca le merge mai bine plantelor.
|
"Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine!" |
|
 |
|