[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inteligenta la pestii de acvariu  XML
Forum Index » General info
Author Message
ekosekthor
Junior member

Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
IP:
Offline

Efectul pavlov tine de instincte.


Efectul lui pavlov nu tine de instincte. Tine de formarea reflexului pe baza de stimul si raspuns. O fi ideea de baza ca ala dadea din clopotel si cainele saliva, dar explicatia nu e chiar asa de simpla si nici cainele prea prost.

In primul rand reflexul este un proces de invatare si are legatura cu inteligenta pentru ca 2 pesti din aceeasi specie (caini sau oameni daca vreti) pot da un raspuns diferit la acelasi stimul. Cainele lui Pavlov saliva cand auzea clopotelul fara sa mai gandeasca ce se intampla dar pana sa ajunga acolo acea informatie a fost analizata si transformata in reflex.

Cum se formeaza acest reflex?

Informatia pentru a fi analizata ajunge la creier si este pusa in alerta pentru ca acesta sa o analizeze (sa vada ce raspuns adecvat trebuie sa dea) si sa "ia o decizie" in privinta ei. Este relevanta aceasta informatie pentru buna functionare a individului sau este irelevanta?

Aceasta informatie sa zicem ca este apasarea pedalei de ambreiaj. Apesi pedala de ambreiaj = schimbi viteza , daca nu o apesi, cutia de viteze o sa caraie (face zgomot). Prima data cand inveti sa conduci aceste informatii ajung la creier, acesta le analizeaza si in functie de gradul de importanta pe care acea actiune il are, creierul ia decizia. Daca pentru tine inca nu este importanta pedala de ambreiaj si esti MULT MAI ATENT (acorzi un grad de importanta mai mare) la semnalizare si sa te asiguri cand treci prin intersectie, creierul da la o parte apasatul pedalei pentru a se concentra pe invatatul semnalizarii si sa te asiguri cand treci strada. Asta inseamna ca atunci cand trebuie doar sa apesi ambreiajul dar nu ai si altceva de facut, vei proceda corect, dar cand mai trebuie sa faci si altele mai importante, vei proceda gresit. Inca nu ai invatat sa apesi pedala ci doar ai apasat-o gandind deoarece procesul de invatare a fost orientat pe semnalizare si asigurare.

Aruncarea informatiei de catre creier se face in 2 sensuri.
1. In exterior si vei repeta greseala.
2. Spre cerebel, unde informatia + raspunsul adecvat adaugat de creier se transforma in reflex.

Can inveti sa conduci masina de fapt iti formezi reflexe. Schimbi viteza, te uiti in oglinda, semnalizezi, iti pui centura, te asiguri prima data in stanga (unii invata sa se asigure prima data indreapta sau chiar haotic). Si dupa ce actiunilele astea au fost invatate/transformate in reflexe pe rand, in timp ce conduci poti poti trece la invatarea altora - sa schimbi melodiile de la cd player, sa iti aprinzi o tigara, poti sa bei apa etc. Urmand ca si acestea sa fie invatate, trecute in cerebel ca reflex.

Si acum sa revenim la Pavlov. Multi stiu ca acel caine saliva cand se aprindea un beculet sau cand auzea clopotelul. Continuarea nu stiu pe cati i-a mai interesat dar cainele lui Pavlov a incetat sa mai saliveze cand auzea clopotelul dar nu mai primea mancarea, deci nu era prost . Si de aici se confirma zicala ca orice invatz are si un dezvatz.

Filmuletul cu acei carasi e facatura.


Nu cred ca e fake. Din cate observ acei pesti reactioneaza la un stimul apoi dau un raspuns. Chinezu ala face niste miscari specifice cu mana pentru a obtine un anumit raspuns de la pesti. Naiba stie cum i-a invatzat sa faca asa dar cred ca e posibil.


RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Pai ba da, efectul pavlov tine de instincte, nu este altceva decat conditionarea instinctelor. La fel cum demonstreaza si Thorndike in experimentul cu pisica inchisa intr-un acvariu avand la dispozitie un singur maner intr-o parte a acvariului. Bineanteles ca instinctul de conservare a facut pisica sa se zbata in acvariu si sa apese manerul accidental la inceput si sa-si deschida usa, insa dupa cateva izolari instinctul de conservare a condus-o sa-si conditioneze un reflex si sa stie sa apese pe buton pentru a scapa.
Nu am inteles de ce te-ai simtit dator sa oferi o explicatie atat de lunga si greu de citit care mi se pare si putin puerila. Oricum cred ca mergi pe o panta gresita, mergi pe panta neurologica in loc sa mergi pe panta comportamentala de unde si rezulta cat de inteligent este un animal.

ekosekthor wrote:Nu cred ca e fake. Din cate observ acei pesti reactioneaza la un stimul apoi dau un raspuns. Chinezu ala face niste miscari specifice cu mana pentru a obtine un anumit raspuns de la pesti. Naiba stie cum i-a invatzat sa faca asa dar cred ca e posibil.


Fiecare cu parerea lui, pai nu?! Traiasca chinezii!
[Email]
ekosekthor
Junior member

Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
IP:
Offline

Am mers pe parte neurologica pentru ca era vorba de reflex si tu spuneai ca nu tine de inteligenta... cand reflexele fac parte din procesul de invatare . De unde rezulta "capacitatea de a invata = inteligenta". - CORECT?

Daca vrei vorbim si despre persoanele cu retard mental care nu pot sa mute un pahar cu mana chiar daca nu au handicap fizic. Putem discuta si pe partea cognitiv-comportamentala sau chiar NLP. Pavlov a facut acolo o descoperire interesanta care merge mai departe decat intelegerea nevoii de a se balosha cainele cand aude clopotelul stiind ca ii vine mancarea.

Nu am inteles de ce te-ai simtit dator sa oferi o explicatie atat de lunga si greu de citit care mi se pare si putin puerila.


Nu am inteles de ce ai inteles ca m-am simtit dator sa explic...
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com