Salut,
Andrei ma numesc, ma bucur ca am gasit forumul acesta, iar dupa ce l-am tot cercetat si studiat, m-am hotart sa deschid topicul.
Am un acvariu de 230-250 L (e ciclat, are cel putin un an) , cu dispozitiv de filtrare/aerare, neon 40W (12-14 ore), temp 23-24^C, 15% ocupat de plante (nu stiu denumirea), si 14 pestisori (dintre care 2 au murit pana acum, deci 12): 9 Xyfo, 1 Guppy si 2 Ancistrus. Saptamanal aspir si inlocuiesc 25-30% din apa si cam odata pe saptamana se infunda si filtrul si il schimb.
Problema nu a existat pana acum si vizeaza specia Xyfo. Acum 2 saptamani a murit primul. L-am observat doar cu 12 ore inainte, parea "ametit" nu isi tinea echilibrul, nu se putea mentine la suprafata , dupa 2 zvacniri ajungea iar pe fundul acvariului. Nu refuza mancarea dar avea pigmentul usor intunecat (poate simptom comun inainte de a muri?).
AM considerat ca a fost o exceptie, dar la cateva zile un alt caz, tot Xyfo. L-am urmarit mai atent si am ramas nedumerit: am observat ca o paralizie a sistemului nervos, indoit la 90 de grade de la jumatate si avea odata la cateva zeci de minute ca niste spasme puternice dupa care binecunoscuta "ameteala" si pierderi de echilibru. Am incercat un tratament antibacterian dupa ce am observat un inceput de finrot, am respectat instructiunile de pe prospect, dar al doilea specimen intre timp a murit.
Ceea ce ma sperie e ca mai am 4 Xifo care incep sa prezinte aceleasi simptome, 2 dintre ei indoiti de la jumatate in unghiuri ciudate, pierderi de echilibru, stat doar pe fundul acvariului...aceeasi poveste. Pot vizualiza deja ce urmeaza.
Sper sa ma sfatuiti asupra problemei pe care o au vietatile, sau daca e ceva ce nu fac bine si omor involuntar animalele
Mersi mult,
Andrei