[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Mor Xifo, simptome ciudate  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
old_progressive
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut,

Andrei ma numesc, ma bucur ca am gasit forumul acesta, iar dupa ce l-am tot cercetat si studiat, m-am hotart sa deschid topicul.

Am un acvariu de 230-250 L (e ciclat, are cel putin un an) , cu dispozitiv de filtrare/aerare, neon 40W (12-14 ore), temp 23-24^C, 15% ocupat de plante (nu stiu denumirea), si 14 pestisori (dintre care 2 au murit pana acum, deci 12): 9 Xyfo, 1 Guppy si 2 Ancistrus. Saptamanal aspir si inlocuiesc 25-30% din apa si cam odata pe saptamana se infunda si filtrul si il schimb.

Problema nu a existat pana acum si vizeaza specia Xyfo. Acum 2 saptamani a murit primul. L-am observat doar cu 12 ore inainte, parea "ametit" nu isi tinea echilibrul, nu se putea mentine la suprafata , dupa 2 zvacniri ajungea iar pe fundul acvariului. Nu refuza mancarea dar avea pigmentul usor intunecat (poate simptom comun inainte de a muri?).
AM considerat ca a fost o exceptie, dar la cateva zile un alt caz, tot Xyfo. L-am urmarit mai atent si am ramas nedumerit: am observat ca o paralizie a sistemului nervos, indoit la 90 de grade de la jumatate si avea odata la cateva zeci de minute ca niste spasme puternice dupa care binecunoscuta "ameteala" si pierderi de echilibru. Am incercat un tratament antibacterian dupa ce am observat un inceput de finrot, am respectat instructiunile de pe prospect, dar al doilea specimen intre timp a murit.

Ceea ce ma sperie e ca mai am 4 Xifo care incep sa prezinte aceleasi simptome, 2 dintre ei indoiti de la jumatate in unghiuri ciudate, pierderi de echilibru, stat doar pe fundul acvariului...aceeasi poveste. Pot vizualiza deja ce urmeaza.

Sper sa ma sfatuiti asupra problemei pe care o au vietatile, sau daca e ceva ce nu fac bine si omor involuntar animalele

Mersi mult,
Andrei

-old school-
[WWW]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu ne spui si noua din ce oras esti, poate ai apa prea moale si pestii prezinta lipsuri de calciu de se curbeaza in halul asta. Tipul filtrului si mediile filtrante din el poate sa constituie o cauza in calitatea apei de afecteaza pestii. Un pic mai multe detalii.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Sorry, dublu post. Rog stergere.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/09/2010 18:33:30

[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

In primul rind, separa toti pestii cu probleme. Apoi gindeste-te bine daca nu ai schimbat ceva la acvariu, masoara parametrii apei si baga un ochi aici - http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2 - poate te ajuta cu ceva.

Descrierile date de tine sunt destul de vagi din pacate...dar sunt sigura ca ii vei da de capat.
old_progressive
Junior member
[Avatar]

IP:

scificuss wrote:Nu ne spui si noua din ce oras esti, poate ai apa prea moale si pestii prezinta lipsuri de calciu de se curbeaza in halul asta. Tipul filtrului si mediile filtrante din el poate sa constituie o cauza in calitatea apei de afecteaza pestii. Un pic mai multe detalii.

Sunt din Cluj Napoca. Din pacate pH-ul si duritatea apei nu am reusit sa le masor. Dar un an de zile nu au existat probleme de genul acesta, apa cred ca e in regula. Invatati-ma ce detalii ar trebui sa mai postez. Acum am ajuns acasa si animalele tot pe substrat stau...nu mai sunt contorsionate, dar...hmmm observ ca masculul (sigurul mascul din specimenele cu probleme) se tot freaca cu abdomenul de piatra dar nu observ absolut nimic neobisnuit pe epiderma lui. Am cercetat "spitalul JBL" in lung si in lat dar nu am gasit nimic care sa semene cu simptomele prezentate.

Ca sa fiu mai clar, eu m-am mutat in apartamentul acesta (in chirie) de cateva luni, acvariul e al proprietarului apartamentului, iar eu am grija de el. Am mai fost posesor de pesti exotici dar e posibil ca eu sa fac ceva care nu le prieste pestisorilor. Inainte de a veni eu cica au mai murit dintre ei, dar din neglijenta fostilor chiriasi. Nu vreau ca situatia sa mai continuie asa, ci vreau sa le ofer ambianta propice pentru a se dezvolta linistiti pana la 10 cm+ .

Mersi din nou

-old school-
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Fa si tu macar niste teste de apa. JBL EasyTest 5 in 1 nu sunt nemaipomenite, dar macar iti faci o idee. Si nu-i indopa cu mincare. Cit maninca 1n 2-3 min e suficient. Daca zici ca se freaca cu burta de substrat, pietre, poate avea "Gris". Da un Search pe butonul de sus al paginii si vei vedea tratamente destule. Ce temperatura ai acolo? Ce mancare le dai? E aceeasi zilnic?

Sau pot fi si batrini...iar atunci, nu mai ai ce face...
old_progressive
Junior member
[Avatar]

IP:

23 grade C, cat a fost cald am scapat-o si mai sus dar ii vedeam foarte happy si in largul lor, deci nu cred ca s-au suparat atunci pe mine.
Pe langa faptul ca am cam amestecat tipul de mancare (fulgi, larve, microgranule etc.) am fost inspirat sa verific termenul de valabilitate care bineinteles ca era depasit, iar ei au fost hraniti asa cu mult inainte de a ma ocupa eu de ei.
Am cumparat un flacon de TetraMin Crisps cu care ii voi hrani si....sper din suflet ca asta sa fi fost tot disconfortul lor.

Mersi mult celor de pe forum,
Andrei

P.S. Cei tinerei sunt cu probleme, care au peste 5-6 cm sunt ok. Care e durata de viata medie a unui Xifo? Am citit ba 2-3 ani, ba 10+...
Aaaa....am uitat sa mai spun ca acvariul mai e populat de vreo 25 de melci galbeni, parca Pomacea le zice (asta dupa ce la insistentele mele a transferat vreo 65 dintre ei, ca erau peste 80 cand i-am vazut prima oara). Tot e prea mult daca au ramas 25-30 Pomacea la 230 L de apa?

This message was edited 2 times. Last update was at 15/09/2010 15:49:49

-old school-
[WWW]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Acum nu e mult dar sigur acei pomaceea au "tras" cam toate sarurile din apa si astfel sigur au suferit o decalcefiere pestisorii. Plus ca mancarea la pliculete de la tarabe nu prea e completa cu ce le-ar trebui pestisorilor. Si calitatea apei a contat foarte mult la sanatatea vietuitoarelor. De curiozitate, la schimbul de apa sifonezi si pietrisul? S-ar putea sa ai surpriza cu ce gasesti pe acolo, plus eventualele pungi anaerobe cu hidrogen sulfurat care este otrava curata. Legat de temperatura apei, am avut si 32-33 grade fara nici un deces. Dar in perioada asta am facut schimburi mai mici si mai dese si hranit mai putin ca de obicei.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/09/2010 16:14:17

[Yahoo!]

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: