[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incepator si intrebari stupide despre plante  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

1. E destul de multa lumina mai ales tinand cont ca nu ai CO2 deloc. Radacinile alea le poti taia, dar tine cont ca o sa dea altele. Pentru Heteranthera, ii tai varfurile si le replantezi. Numai sa tai destule noduri, sa se poata prinde. Planta taiata o sa dea lastari, o sa se indeseasca.

2. Nu baga macro fara CO2. CO2-ul este un element foarte foarte important intr-un acvariu plantat. Excel-ul o fi avand un efect benefic, dar nu se conpara cu aditia de CO2. La 40 de litri 2 (sau 5) amano shrimp nu o sa aiba un efect major. Singurul sfat impotriva algelor e sa dai tot ce trebuie plantelor: micro + CO2 + lumina + macro.

3. HC-ul creste greu, are nevoie de multa lumina si aditie de CO2 constanta. Il poti tunde dar asa creste el, se incaleca, se face strat mai gros. Are o crestere lenta si se intinde greu.

4. Platy si neonii nu sunt o combinatie potrivita. Nu ca ar avea ceva unii cu altii, ci pentru ca au preferinte diferite in ceea ce priveste chimia apei. Eu ti-as sugera sa dai si platy. Sau neonii... Ai grija la ancistrus, cand creste are tendinta de a "afecta" platele de gazon. Otto sunt ok, la fel si Amano shrimp. Nannostomus - cresc marisori... 6cm. Cred ca te-ai indrepta spre suprapopulare. Eu as baga asa: 8-10 neoni, 2 SAE + creveti (de care vrei tu, depreferat Amano). Cand cresc SAE, poti sa-i inlocuiesti cu altii mici, ca si astia cresc marisori. Creveti poti sa bagi destui.

In toate cele de mai sus e un cuvant cheie repetat de multe ori: CO2. Vezi cum faci sa ai aditie de CO2 (inca o data).

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc gengiskhan pentru raspuns.

Mi-a intrat bine in cap ca imi TREBUIE CO2 . Lucrez la asta, insa pana atunci va trebui sa ma descurc fara.

Sa vad cum fac cu platy - daca reusesc sa-i dau inapoi.
Despre ancistrus ai dreptate: cam imi strica treaba cu HC-ul. Si cand il apuca sa mai fugareasca cate un peste care intra pe teriroriul lui...Cand l-am cumparat nu stiam nimic despre pesti/acvariu si l-am luat ca multi altii "sa curete mizeria". Cand era mic era ok, dar acum ca e marisor nu prea imi place. Daca il dau - ce pierd? Ottosii sau crevetii inlocuiesc treaba ancistrusului?

Pe Nannostomus mi s-a pus pata citind un post (cred ca al tau gengiskhan despre o alternativa pt neoni) in care colegul cibserg a aratat haita lui. Am fost la magazin ieri si culmea ca aveau si erau chiar mici (am bagat la cap ca vor creste). Si eu vreau pesti de card. Am inteles ca tre sa ai acvariu mare si mai multi pesti de acelasi fel sa se vada efectul. Rumy nose n-am gasit iar neonii mei numai grupati nu stau. Sunt imprastiati peste tot.

SAE voi lua 2 vineri. Sper sa gasesc si melcii de care va ziceam pana vineri. Probabil ca voi lua 10 creveti.

Deci decat cu multa lumina si fara CO2/macro mai bine inchid un neon pana rezolv treaba cu CO2 si macro?

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Ancistrus-ul nu cred ca te ajuta mult la alge, cel putin nu la algele care te streseaza. Sunt foarte buni pentru algele maro, dar alea trec de la sine. Eu zic ca poti sa-l dai fara probleme.
Despre neoni... stiu ca nu stau chiar grupati. Am avut, i-am dat. Dar totusi, daca mai pui cativa pana pe la 8 - 10 (total), o sa se simta si ei mai bine. Ar sta mai grupati daca in bazin ar fi si niste pesti mai mari pe care i-ar vedea drept pericol. Dar la acvariul tau, nu se pune problema de pesti mari. Intr-adevar, rummy nose sunt chiar pesti de card in adevaratul sens al cuvantului. pacat ca nu ai gasit.

Despre lumina: eu asa as spune. Ori sa inchizi un tub, ori sa reduci drastic periaoda de luminare. Nu de alta, dar sa nu ai probleme cu algele.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

OK. Cred ca asa o sa fac, renunt si la ancistrus. Imi pare rau de el ca face parte din "primul lot" si are oarecare incarcatura emotionala dar nu e prea "finut" cu ce-l inconjoara.

Acum, despre inceputul meu de BBA (cred ca e BBA o sa ma uit atent cand ajung acasa) - daca nu-l mananca nimeni (ca inca nu am melci sau SAE si pe Otto nu-i vad decat pe geamuri) simpla reducere a luminii o va face sa dispara?

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Salutare!

Dupa cum va ziceam, m-am uitat cu atentie la algele mele si nu sunt BBA. Cred ca sunt fuzz algae. Am atasat niste poze, puteti sa-mi confirmati/infirmati ce fel de alge sunt SI daca Otto/SAE/Amano/Neritina snail (care din astia) le vor manca?

p.s. stiu ca tre sa pun apa pana sus ca se vede urat dar dupa ce am facut modificarea cu neonul nou sub capac, acesta din urma este mai jos...si nu pot sa pun apa pana sus asa ca nu va luati de mine

Multumesc

p.s 2. Am mai citit si acum inclin sa cred ca sunt staghorn algae? cine ce zice?
[Thumb - CIMG1236.jpg]

[Thumb - CIMG1237.jpg]

[Thumb - CIMG1239.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 17/12/2009 13:47:02

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Staghorn este fara discutii, ai intuit bine. Vezi ca se scapa relativ repede de ea, curatenie in acvariu, schimburi dese de apa, etc. Si pigule cat poti de mult din ea.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc Alber,

Si pigule cat poti de mult din ea.

Se tine destul de bine de frunze...taiatul frunzei este o solutie?

Tipu asta zice ca
Higher ammonia/ammonium levels (overstocking and substrate disturbance) and low CO2 levels will favour this algae
. Overstocking...s-ar putea in cazu meu si substrate disturbance...cred ca ancistrusu e de vina, sper ca sapt asta sa-l dau.

Din experienta ta/voastra ce pesti (of any) mananca chestia asta?

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Nu mai stiu daca o papa careva. Dupa cum ai vazut, este destul de tare nemernica.
Eu as cam lasa si substratul si Ancistrusul in paca. M-as ocupa mai degraba de CO2 si nitrati. dupa umila mea parere, mai mult CO2-ul ar fi raspunzator.
Incearca sa smulgi de pe frunza smocul de alga. Mai bine decat sa rupi frunza. Asta este ultima solutie. Eu am reusit sa pigul mult din ea si m-a ajutat lucrul acesta.

[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc Alber - CO2'u bata-l vina

Am mai citit pe net acum si unii au folosit Hydrogen peroxide (H2O2) pe alga. A incercat cineva? Se scoate planta si se pune h2o2 pe ea sau se injecteaza pe planta in apa?

Altii zic ca au scapat de ea cu excel dozat de 2-3x dar io am avt o experienta neplacuta cu excelu dupa ce am dozat cum zic ei prima si prima data: au murit din pesti...asa ca nu m-as baga sa-l supradozez.

O sa incerc sa o scot de pe frunzele pe care sta si/sau sa le tai in ultima instanta. Fac schimburi mai dese de apa 2 ori pe saptamana sper sa reusesc.

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Orice ai incerca, pana nu rezolvi cauza, nu vei elimina efectul. De fapt il vei elimina, dar va reapare. Poate sub alta forma.
H2O2 nu este apa oxigenata? Cauta pe forum ca s-a folosit des metoda. Eu nu am apucat, am scapat de alge...babeste.
Nici alte solutii nu am folosit, asa ca....
Ti-am mai spus, cea mai tare solutie antialga, este un acvariu echilibrat.

[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Ba da, apa oxigenata. Am uitat cum ii zice in romaneste, nu vorbesc cu nimeni aici romaneste si in nici un caz despre acvarii.

Bine domnule, am inteles cum e cu cauza si efectu!

Multumesc

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu prea se stie ce si cum provoaca staghorn. oricum se pare ca marirea aditiei de CO2 ajuta. in rest, poti sa scoti cati pesti vrei sau sa reducii nitratii, alga nu va disparea.

ca sa elimini alga (efectul si nu cauza) poti aplica local si H2O2 (max 50 ml la 100 l apa) si Easy Carbo sau Excell. taie cat de multe frunze afectate poti.

o alta metoda care functioneaza excelent impotriva majoritatii algelor, dar din pacate poate fi implementata numai in anumite cazuri, este sa scoti suficient de multa apa din acvariu asa incat plantele sa intre in contact cu aerul (cu CO2-ul din aer, ca sa fiu mai exact).

dupa jumatate de ora de asemenea "tratament", majoritatea algelor vor muri in decurs de 1-2 zile. e cea mai buna si mai putin periculoasa metoda pt acvariu, dar din pacate n-o poti aplica decat daca ai plante cat de cat inalte. dupa cum am zis, cresterea CO2-ului la care sunt expuse plantele (fie in apa, fie in aer) ajuta intotdeauna.

alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Wow, super tare! Multumesc de sfat Humbert. Cred ca voi putea scoate ceva apa astfel in cat cateva funze afectate sa stea in "aer". Voi incerca!

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
LUPmic
Senior member

IP:

"Din experienta ta/voastra ce pesti (of any) mananca chestia asta?"

SAE nu o manaca sigur
Cel putin la mine nu a vrut, sau nu am eu SAE( o fi fals)
[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Buna dimineata!

Multumesc @Adriancalotescu pentru informatia despre SAE. Poate altcineva are alta parere? Vreau sa fiu 100% inainte sa-mi iau 2.

CIUDATENIA despre care scrie in titlu s-a intamplat azi dimineata cam la 30min dupa ce am aprins lumina (1 neon). Eram prin casa si aud un zgomot in acvariu (oarecum similar sticlei cand se sparge) si cand ma uit ... acvariul arata ca in poza din atasament, cu un fel de ceata destul de deasa inauntru si acum, este mai clar dar tot vad "particule de ceata" (daca exista asa ceva ) plutind prin apa fiind purtate de curent. Nu radeti "n-am gasit alta rima".

CE POATE SA FIE? Neonul nu cred ca e spart pt ca e aprins (dar gazul din neon arata ca "ceata" nu?)

Sfaturi va rog! Multumesc!
[Thumb - CIMG1244.jpg]

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

n-am idee ce e cu apa tulbure, voiam sa zic ca otocinclus si neritina sigur nu se ating de staghorn.
sigur in sensul ca am si oto si neritine si nu m-au ajutat deloc atunci cand am avut staghorn.
despre SAE si amano, din cate am citit, nici ei nu se ating de ea.

myem
Unripe member

IP:

Am un acvariu cu 3 betta:2 femele si 1 mascul; de 10l. Pot sa pun in acvariu orice planta care pluteste pentru a asigura adapost pentru icre sau chiar trebuie sa iau Riccia fluitans etc.? Eu am pus de incercare o planta care seamana cu trifoiul, ce pluteste si observ ca pestii se cam adapostesc acolo in sensul ca le place. Ce sa fac? Sa o las acolo sau sa achizitionez plantele specifice pentru betta? Astept un raspuns urgent! Merci!
LUPmic
Senior member

IP:

myem wrote:Am un acvariu cu 3 betta:2 femele si 1 mascul; de 10l. Pot sa pun in acvariu orice planta care pluteste pentru a asigura adapost pentru icre sau chiar trebuie sa iau Riccia fluitans etc.? Eu am pus de incercare o planta care seamana cu trifoiul, ce pluteste si observ ca pestii se cam adapostesc acolo in sensul ca le place. Ce sa fac? Sa o las acolo sau sa achizitionez plantele specifice pentru betta? Astept un raspuns urgent! Merci!

Intai "Buna seara!" adica sa treci pe la "Despre noi"
Nu-i foc, si eu am descoperit mai tarziu treaba asta.
On topic: Betanii se tin separat, se pun impreuna doar daca vrei sa-i inmultesti sau daca ai un acvariu imens.
[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Salutare !

Ceata mea s-a dus peste noapte, filtrul si-a facut meseria. Intre timp, am dat perechea de molly dar, dupa 30 min de incercari nereusite de a prinde singurul rasbora ramas, am luat la schimb 2 rasbora asa ca acum sunt 3. Stiu ca ar trebui mai multi sa se simta bine dar, deocamdata nu se poate. Am mai luat 3 cardinia japonica si am acum 5, plus 2 SAE micuti care dupa prima noapte destat pe fund, acum "ciugulesc" plantele.

Despre problema mea cu CO2 presurizat, am cam dato-n bara (cu ajutorul unui tip de la un pet shop). Sa va povestesc: Ieri, merg cu nevasta-mea la cumparaturi, si pt ca stiam un magazin care vind butelii de toate felurile si in vitrina se vedea una pe care scria mare CO2 o rog sa mearga sa-l intrebe pe ala cat costa si daca are reductor pt ea si tot ce-i trebe. (io nu vorbesc poloneza atat de bine ca sa ma bag in detalii). Se duce ea si afla ca butelia e relativ ieftina dat ca nu are reductor asa finut pt acvariu. Toate bune pana aici. Intamplarea face ca, langa acest magazin e unu e acvaristica (nu vand decat pesti/plante) si tipa intra sa-l intrebe pe ala de recuctor si alte, crezand ca-mi face un bine . La care tipu de la shop o intreaba cati litrii are acvariu si cand afla ca pana in 45 ii zice: "oo, dar nu se merita sa pui butelie la un asa acvariu mic, plus ca e periculos, ca daca nu o folosesti cum trebe explodeaza etc etc. Ca el are acasa u acvariu plantat de 70l si ii da numai Excel si foloseste apa de osmoza si ca plantele lui produc oxigen si totul e un vis."

Va dati seama ca, asta mica (nevasta) era foarte incantata ca nu tre' sa-mi cumpere butelia sau sa tina sticla de plastic cu drojdie. Multmiri domnului de la magazinul de acvaristica! Moth#@ Fuc^$#

INTREBARE: apa de ozmoza inversa este acelasi lucru cu apa distilata? (m-am uitat in magazin pe sicla de apa distilata si scrie pe ea ca e buna printre altele la ... acvarii dar nu zice nimic de osmoza inversa).

Week-end fain!

This message was edited 1 time. Last update was at 19/12/2009 13:38:14

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Salutare!

Cand mi-ati spus sa iau Heteranthera pt ca e planta cu crestere rapida, nu ati zis cat de rapida Cand am adus-o avea 3 firicele micute si amarate (dupa transport arata groaznic) si acum e luuunga cu multe radacini acvatice.

Ce nu inteleg este: de ce e asa ... "bleaga"? Pe net vad poze cu Heteranthera frumoasa care sta dreapta si stufoasa, a mea e lunga si ... indoita. Ce ma sfatuiti?

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: