[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
moss-uri sau variante  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare si scuze daca pe undeva am scapat din vedere ceva topicuri pe tema asta ( ce am gasit in search nu m-a lamurit complet). Va expun problema mea :
intr-un acvariu de 82x35x45, substrat nisip de quartz granulatie cca 2 mm, cu ceva pietr, oale si niste radacini de vie tratate, in care a deja cateva plante ( un anubias care se dezvolta ok, ceva echinodorus cred, si inca o planta cu frunze subtiri dar care cresc pe o tulpina mai lunga si ramificata, ceva care seamana cu acorus din pozele de pe net, si se inmulteste prin stoloni , ceva fire de rotala sau ludvigia cu frunze rosii- nu stiu sa le deosebesc, ma pot lua doar dupa imaginile de pe net ) as vrea sa instalez ceva moss sau o alta planta care sa fie capabila sa acopere pietre, cioate si in cazul ideal substratul vizibil dintre ele ( poate sa fie si ceva gen iarba foarte marunta).
La capitolul fertilizare , am in felul urmator : CO2 nu...( acum o sa sara lumea pe mine, dar nu am )fertilizare saptamanala si la 2 saptamani cu ceva solutii de pe la Tetra si inca ceva romanesc ( care paradoxal dupa aplicarea in acvariu a facut sa inceapa sa dea frunze noi si lastari la buruienile mele mai vechi ) si Tetra initial sticks in substrat in partea din spate a acvariului, unde sunt plantate majoritatea plantelor.
La capitolul iluminare sunt in faza de dezvoltare DIY a unui capac cu 4 neoane T4 de 8-10 vati bucata ( momentan am doua care sunt "suspendate deasupra acvariului si ilumineaza cam 10 ore pe zi), iar lumina naturala am in intensitate f mica si doar vreo 2 ore dimineata.

Ideea e in felul urmator : ma indrept catre vestitele java sau riccia ( cu intrebarea daca acestea sunt in stare sa se prinda si de nisipul meu de quartz) sau caut o alta plantuta - si aci astept sugestii?
Ca si pesti am 2 pleco tineri care m-ar putea ingrijora la capitolul fixare ( mi-au mai scos niste pui de plantuta din aia cu stoloni), dar in rest nu am alte griji....

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

ca idee m-ar interesa ceva de genul :
image
sau
iarba de pe jos la image

sau

image

sau

image

cu nota ca nu am suficient timp cat sa stau sa le bibilesc, adica ar trebui sa fie ceva destul de putin pretentios..

multumesc in avans

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Poti pune Java moss pe nisip, apoi presari nisip peste ea sa n-o acoperi complet, daca n-o deranjeaza nimeni o sa creasca incet. Cred ca pleco o sa strice ideea, da' poti incerca.

Poze: smilie ... Poze cu plante
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Eu zic sa uiti de riccia in primul rand.Ca gazon e pretentioasa,vrea lumina puternica si Co2.Mossul iar nu stiu cat va sta avand in vedere ca ai pleco si nici nu va arata a gazon.In schimbi poti incerca cu planta din prima poza,nu e asa pretentioasa...se numeste Marsilea Hirsuta.Sau mai poti incerca si cea din a2a poza,insa nu stiu cum se comporta fara Co2.Se numeste Eleocharis parvula.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/09/2009 12:47:16

Until you find someone worth dying for, you never really live.
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

va multumex ... ma apuc sa caut respectivele plantute

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

se numeste Marsilea Hirsuta

Puteam sa jur, judecand dupa culoare (ca detalii, ciu-ciu), ca in prima poza e Glossostigma elatinoides.
Dar, da. Poti incerca cu Marsilea care e mai putin pretentioasa si arata si ea foarte bine. Doar ca verdele e mai inchis...

This message was edited 1 time. Last update was at 23/09/2009 13:46:58

ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Bineinteles ca in poza poate fi oricare din cele 2 plante.Insa nu ai de unde sti daca verdele ala nu se datoreaza cumva pozei,iar in realitate e mai inchis Eu i-am recomandat-o pe cea mai putin pretentioasa din cele 2.

gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Si mie mi se pare a fi Glosso cea din prima poza din cauza formei frunzelor. Marsilea are frunzele putin mai mari si mai rotunde.

Oricum, Marsilea este foarte ok din punct de vedere al cerintelor fata de glosso care... e putin mai "demanding".

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:Si mie mi se pare a fi Glosso cea din prima poza din cauza formei frunzelor. Marsilea are frunzele putin mai mari si mai rotunde.

Oricum, Marsilea este foarte ok din punct de vedere al cerintelor fata de glosso care... e putin mai "demanding".

Este Glosso,pentru ca daca era Marileea s-ar fi vazut macar o frunza despicata trifoi...Si chiar si asa cu necesitati reduse marsileea vrea si ea CO2 si fier,in schimb nu necesita cinestie ce iluminare
[Email]
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

oricum, eu am demarat cautarile....deocamdata am achizitionat ceva moss, daca reusesc sa gasesc si marsilea o voi instala si vad care se comporta mai bine.....selectie naturala

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutari...revin cu intrebarile mele pe tema "buruienilor".... desi vreau sa va intreb pe o alta tema , am zis sa nu mai deschid inca un topic pt o singura intrebare, sau doua :

1: in acvariul mai sus mentionat am infipt si un anubias nana....din lipsa de timp abia incoace am apucat sa ma interesez pe tema asta ( desi am mai avut acvarii sunt total afon la capitolul plante)... si am vazut ca e recomandat sa se fixeze anubiasul pe buturugi ( eu l-am infipt in substrat intr-un colt de acvariu...si mi-a dat initial o frunza noua)....pt treaba asta exista indicatii speciale, sau pur si simplu o fixez usor cu niste nailon de pescuit? ( am in acvariu niste cioate de vita de vie, pe care am pus pana acum doar ceva java moss, tot cu nailon)
2: a doua problema.... se leaga si de prima mea frica ( cea cu pleco)....nevasta-mea a luat dintr-un shop cateva fire de planta cu frunze rosii ( din ce am vazut pe site ar fi Ludwigia repens "rubin") ...am plantat 3 fire in centrul acvariului si 2 in colt langa anubiasul mai sus mentionat.... acestea din colt sunt ok, am frunze noi ( cam verzi...dar o pun pe seama luminii sau a fertilizarii insuficiente) dar cele din centrul acvariului au suferit foarte tare: pleco au dezvoltat o adevarata pasiune pt frunzele lor( le mananca si le rup), desi ii hranesc intensiv cu pastile de spirulina......Le-am mutat deja.... dar pleco le-au gasit, si chinuie in continuare doar firele care au fost in centrul acvariului. As putea cumva sa le protejez?

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Leaga Anubiasu' cu nylon sau elastic. Dupa ce se prinde singur, poti scoate legatura.
andrei.a wrote:As putea cumva sa le protejez?

Ma tem ca nu .

Poze: smilie ... Poze cu plante
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

deeeeci .... domnule Porcu, pot sa zic ca va inselati ... le-am protejat deja... Acum cele 3 fire chinuite de Ludwigia stau in alt acvariu, cu ai mei conconiusi exilati la taica-miu acasa , fara pleco

Acum lasand gluma, am scos plantele mancate, si le-am lasat doar pe cele de care pleco nu s-au atins pana acum, sa vad daca vor fi lasate in pace in continuare... Legat de Anubias, l-am legat cu tippet de 0.1 mm de capatul unei cioate de vita de vie, in asa fel incat toate radacinutele sa ajunga in contact cu lemnul.... nu mi-e mie foarte clar cum o sa se prinda de el, dar na..omul cat traieste invata .. Sper sa nu fie problema ca cioata are zona unde e legat anubiasul fix sub sirul de neoane si ca are cca 4 cm pana la substrat ( adica se mai plimba pestiucii si pe sub cioata acolo...)

Sa auzim de bine...

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Anubiasul prefera umbra Altfel se vor forma alge pe el cred ...

andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

ptiu iar tre sa il mut
mercic

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Draga andrei a
Ce vrei sa faci tu cu plante tip covor este o munca migaloasa si grea
Ti-o spune un patit
Daca nu ai un substrat gen uni (Amazonia,sau al lui oliver knot)imi scapa numele
Nu vei reusi cresteri asa de spectaculoase ale plantelor cu radacini mici
Iar lumina trebuie sa fie de top
Adica puternica
Co2 peste limita
Aici cum zicea si Val in unele postari de ale lui
Tabelul Kh- co2 nu prea are valoare aici
trebuie si o mare atentie la socierea de plante
evita covor ricia
tine doar 1-2 luni
Dupa care decoleaza
Uite niste poze cu HC
Din acvariul meu
image
Si gloso
image

Ogar batrin dar.... cu miros fin
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

got it .... m-am linistit oricum.... bucuria mea este ca la nici o saptamana de cand am mutat anubiasul meu pe o creanga de vie, surprizaaaa a mai dat o frunza nouaaaaaaa
si acum stau in dubii...clar celelalte plante sufera din pricina iluminarii insuficiente ( nici co2, nici substratul nu e neam)...daca imi mai trantesc in acvariu un neon de fo 35 w....nu zapacesc anubiasul ?
Ca dintre toate ala imi place cel mai tare

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Daca nu ai aditie de CO2, nu e bine sa te arunci la lumina multa. O sa se intample lucruri ciudate pe-acolo daca faci asta. Toate elementele acestea merg mana in mana: lumina + CO2 + fertilizare

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
andrei.a
Junior member
[Avatar]

IP:

va multumex de sfaturi .... in conditiile in care observ ca doar anubiasul si inca una ( nuj cum ii zice ) merg bine, sa renunt usor usor la celelalte? Da, o sa arate mai dubios acvariul... dar decat sa le chinui

do, or die trying
[Email] [WWW] [Yahoo!]
mosu
Administrator
[Avatar]

IP:

Nu renunta. gandeste-te cum faci sa bagi co2 + lumina

in curand
[Email] [WWW]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: