[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
nettucu
Junior member

Joined: 24/07/2009 12:07:17
Messages: 32
Location: Brasov
IP:
Offline

Doresc sa pun la punct un acvariu de 180l (cantitate utila ~ 160l) si desigur ca va rog sa ma sfatuiti (sunt incepator in ce priveste pestii dar am avut testoase si sunt relativ familiarizat cu ce inseamna ciclare si calitatea apei; am citit de asemenea ghidul incepatorului si alte asemenea docomente de pe jbl.de, eheim.de, tetra.de, etc.).
De la inceput vreau sa spun ca nu conteaza finantele ci doar buna viata a pestilor. O sa va expun modul in care am gandit eu ca as putea da viata acestui acvariu si o sa va rog sa comentati si sa ma ajutati.

1. Filtrarea
1.1. Filtru: am deja un filtru Eheim Proffessional 3e 2078 (ala electronic); debitul lui cand este incarcat cu material filtrant este intre 350 si 700 l/h.
Este prea mare sau prea mic? Poate face fata singur si nu innebuneste pestii cu curenti prea puternici?
1.2. Materiale filtrante: as merge pe materiale de la Eheim:
a) burete grosier
b) vata
c) 3 x SubstratPro x 2l
d) 1 x BioMech x 2l
1.3. Evacuarea standard la Eheim se face pe o teava gaurita:
cum ar trebui orientata, asezata ?
1.4 Filtru de fund: este necesar sau nu ?

2. Substratul
2.1. substrat nutritiv: JBL AquaBasis Plus (~ 1-2 cm)
2.2. pietris cu granulatie 2-4 mm (culoare nisip natural) (~3cm)
Ar trebui mai gros substratul ?

3. Incalzirea:
3.1. Incalzitor Jeager de 200W
3.2. Incalzitor substrat: da sau nu?

4. Decorurile:
1. Pietre: m-am gandit sa pun niste pietre de rau (culese de mine din rau de munte; is frumos rotunjite) pe care sa plantez muschi
2. Radacini: sa pun sau nu asa ceva (as planta muschi pe ele)

5. Plante:
La plante sunt deja pierdut; in afara de muschi si ferigi de Java nu cunosc speciile (ma doare capul numai cand citesc denumirile :-) ). Problema mea este pe de o parte numarul plantelor si pe de alta parte pozitionarea lor in acvariu. Prin ghiuri sunt foarte multi care recomanda etajarea spate - fata (mai mari in spate si mai mici in fata). Prin forum am vazut recomandarea plantarii plantelor mari in colturi. Sigur ca in final depinde de "ochiul" fiecaruia dar v-as ruga sa ma sfatuiti.
Ma gandesc ca mai mult de 4-5 specii ar cam fi o varza.

5. Pesti:
In final pestii. Prefer pesti linistiti, viu colorati, cu dimensiuni pana la 6cm la maturitate. Mergand pe formula 1cm peste/l ar cam iesi 150cm pesti (aproximativ 30-35 de exemplare)
Acum e acum, speciile; eu ma gandeam la vreo 8 gupy, vreo 5-6 sanitari de fund (de care?), cativa sanitari de "sticla" (habar nu am care-s aia), vreo 6-7-8 neoni, probabil niste tetra; mi-au placut f. mult masculii de betta (am inteles ca unul singur cu vreo doua femele e prietenos). Mai departe va rog sa ma sfatuiti; am inteles de asemenea ca ar fii specii care prefera mijlocul acvariului si altele care prefera suprafata (ar fi ideal sa pot "umple" acvariul)
De asemenea ma intereseaza ordinea optima de introducere a pestilor (ma indoiesc ca ar fi indicat sa-i "balacesc" pe toti odata)

6. Probleme suplimentare:
6.1. CO2: este indicat sa instalez si un CO2 ? daca da, ce ma sfatuiti ?
6.2. Unelte de curatare pentru acvariu:
6.2.1. Pentru substrat imi place pompa Eheim cu baterie speciala pentru asa ceva
Va rog sa-mi mai dati ceva indicii.

Sper ca nu am fost prea "lung" si va multumesc pentru ajutor.
nettucu
Junior member

Joined: 24/07/2009 12:07:17
Messages: 32
Location: Brasov
IP:
Offline

Am uitat de cateva aspecte
7. Chimicale
7.1. Conditionarea apei; la schimbul saptamanal nu am spatiu sa depozitez 30-40l de apa pentru "invechire" asa ca voi folosi substante de conditionare; am ales JBL Biotopol
7.2. Ciclare acvariu: JBL FilterStart + JBL Denitrol
7.3. JBL FilterBoost merita utilizat
7.4. Fertilizare plante: JBL Ferropol; cam cat si cum (JBL recomanda saptamanal)

UVC: JBL AquaCristal UV-C este necesar, util, merita ?

Cam caldut afara si vrand nevrand si in casa se cam fac 27-28 de grade; oare nu trebuie si racita cumva apa ?

In ce priveste alegerea JBL; nu doresc sa incepem o discutie pe tema firmelor producatoare de echipament; am ales JBL dupa o oarecare documentare si cred ca au o calitate ok a echipamentelor. Stiu ca sunt si alte firme producatoare cu echipamente similare dar asta este alta discutie.

Daca am uitat cate ceva (in mod sigur) nu ezitati sa-mi dati peste mana.
Dragosdiscus
Junior member
[Avatar]

Joined: 23/07/2009 16:03:54
Messages: 80
Location: Targoviste
IP:
Offline

Waw!
Vad ca te-ai hotarat deja la firmele cu care vrei sa lucrezi. Nu comentez, pentru ca au fost atentionari pe alte forumuri in legatura cu reclame/antireclame, dar, fiecare firma exceleaza in anunite domenii, iar in altele este la nivel sa spunem mediu.
1. Filtrul nu este prea mare, debitul ar fi suficient, dar punctele forte ale unei "canistre" sunt altele (volum, elemente filtrante etc). Evacuarea se monteaza orizontal, fie deaspra nivelului apei, cand are avantajul unei aerari eficiente, fie imediat sub luciu pentru silentiozitate. Curentul nu este puternic, iar metode de temperare sunt multe.
Filtrul exterior (canistra) este dedicat filtrarii biologice. Evident ca va realiza si o filtrare mecanica, dar va impune interventii dese, cu repercusiuni asupra culturilor de bacterii si chiar a longevitatii aparatului in sine. Nu se utilizeaza vata (sper ca te referi la cea de perlon, pentru ca cea medicinala este din bumbac, deci putrezeste). Un suport excelent pentru culturile de bacterii este siporax-ul (produs de mai mule firme), in combinatie cu 2 tipuri de burete cred ca este sufucient. La admisie monteaza un burete mai grosier, pe care poti sa-l speli cum vrei si de cate ori vrei, fara grija.
2. Fiecare strat nutritiv are particularitatile lui de folosire (de combinare). Tine cont de ele, altfel toata lucrarea este compromisa. De regula, se pune deasupra, ca un fel de ixolare un strat de cca 4 cm nisip de cuart, 2-4 mm.
Substratul se aseaza in panta spre geamul din fata, cu grosime de la 7 cm (in spate) la 5 cm (in fata).
3. Suficient. Pozitioneaza-l in curent de apa (ideal o piatra de aerare sub el). Incalzitorul de substrat este o treaba foarte buna, din pacate prea putin mediatizata si intleasa.
4. Atentie maxima la pietre. Frecvent, in paraiele alpine sunt sisturi, gresii, calcare, deci total neindicate. Cauta pe la pet shop, ca la cat costa celelalte chiar nu mai conteaza. . Cu aceeasi ocazie poti alege si ceva radacini, pe care sa ancorezi muschi de Jawa, anubias nana etc. Dupa ceva experient, incerci un "gazon" din Riccia sau asemenea.
5. Aici e mult de spus. Plantele mari in sparele acvariului, preferabil colturile din fata se lasa libere, altfel "micsoreaza" acvariul. Plantele cu tija se aseaza in buchete, iar in general se grupeaza pe specii.
5. (!) Subiect interminabil, Mai vorbim dupa ce setezi acvariul. De regula, primii se introduc pestii mai rezistenti, se observa comportamentul, se fac analizele apei (OBLIGATORIU) si mai apoi alte specii.
6. Mai asteapta. CO2 face plante frumoase, dsar antreneaza tot ansamblu "vegetal" { calitatea apei, nutrientii, iluminare). Are si un risc: socuri de pH, in caz de defectiuni. Un sistem complet, cu electrovalva, pH controller s.a. se ridica la o suma consideranila (lejer ? 700lei).
Un razuitor cu magnet si/sau cu tija pentru plante, furtun de aspirat ...
7. Un conditioner pentru pregatirea apei si un "sprojim pemtry strtarea culturilor de bacterii. Prea multe chimicale strica.
Nutrientii sunt de multe feluri, fa o corelare cu substratul nutritiv (probabil producatorul sugereaza ceva). Atentie ca la inceput, plantele nu vegeteaza prea binem asa ca escesul de nutrirnyi va favoriza algele.
Lampa UV este buna, dar nu neaparat necesara, Se pare ca eficienta reala este mult sub cea afisata.
Bafta!

Hope the best, expect the worst.
[Yahoo!]
cardone
Junior member

Joined: 11/05/2009 20:58:55
Messages: 28
Location: Suceava-Obcini
IP:
Offline

Ai scris o gramada, eu ti-as da un sfat renunta la gupy si baga endleri, nu merg si unu si celalalt ca se "corcesc" rau de tot
nettucu
Junior member

Joined: 24/07/2009 12:07:17
Messages: 32
Location: Brasov
IP:
Offline

Multumesc,

In ce priveste firma, dupa cum am spus, cred ca JBL face produse ok si as vrea sa merg pe o singura varianta de producator, tocmai pentru ca produsele sunt "legate" intre ele.

Nimic despre filtrul de fund si incalzitor de substrat ?

Sistem complet pentru calitatea apei chiar m-ar interesa. paralele nu conteaza cand e vb. de buna stare a pestoilor.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut!

1.
Materialele de la Eheim sunt ok, e bine daca folosesti ceea ce-ti da producatorul filtrului.
Acea teava gaurita se aseaza orizontal (prinsa cu ventuzele alea), putin sub nivelul apei si cu evacuarea (gaurile alea) orientate putin in sus, spre luciul apei, dar nu foarte mult, doar cat sa faca niste valuri micute, sa ai circulatie si schimb de gaze acolo.
Filtru de fund? Nu ai nevoie.

2.
JBL recomanda 2cm de substrat fertilizand si deasupra 4cm de substrat de 2 - 3mm deasupra. Chiar specifica sa nu aiba granulatie mai mare, probabil din cauza substratului fertilizant de dedesubt. Eu as face substratul mai gros...

4.
Vezi sa speli bine pietrele si sa ai grija sa nu fie calcaroase.
Daca vrei sa pui si radacini... iarasi, cauta pe forum pe-aici cum trebuiesc tratate. Din punctul meu de vedere, eu as folosi ori niste pietre puse in puncte cheie si niste radacini doar daca se simte nevoia, ori invers. Dar acuma depinde si de preferinte.

5. (adica plante, nu pesti )
nettucu wrote:Ma gandesc ca mai mult de 4-5 specii ar cam fi o varza

:-) Intr-adevar. Pai mai intai hotaraste-te daca vrei plante tip gazon sau nu, daca vrei plante mai mult sau mai putin pretentioase. Te poti uita aici ca sa-ti faci o idee despre multe specii de plante. La fiecare, ai si detalii despre ce conditii doreste, cum se creste, cat de greu sau usor.

5'. (adica pesti, nu plante)
Intereseaza-te de compatibilitatea intre ei. De exemplu, ai acolo guppy si neoni care nu se pupa. Ordinea de introducere nu este atat de importanta cat momentul in care o sa-i introduci. Acvariul trebuie sa stea la ciclat o vreme, timp in care e indicat sa nu bagi pesti, sau daca bagi, sa fie unu - doi

6.
CO2-ul este necesar in conditiile in care vrei sa te axezi pe un acvariu plantat si doresti niste plante mai speciale. Intr-adevar, ajuta foarte mult. De asemenea, daca vei fertiliza si in masa apei... e iarasi indicata aditia de CO2.
In ceea ce priveste aspirarea substratului, eu personal nu stiu ce sa-ti spun despre acea pompa, eu folosesc un clopot de-ala tot de la eheim cu care aspir substratul si totodata scot si apa pe care urmeaza sa o schimb. Poate iti da detalii cineva care a folosit asa ceva.

7.
Am folosit si eu substante pentru tratarea apei ca sa nu o mai las sa stea, dar nu-mi plac. Si cea de la JBL si cea de la Dupla au ca efect aparitia unei spume intense. Nu am inteles inca de ce. Ma refer ca apare spuma in galeata in care am apa pe care o tratez. Da' vreau sa spun ca era considerabila! Drept urmare, am renuntat si las apa la decantat o zi. Daca nu ai posibilitatea, poti sa conditionezi apa inainte sa o schimbi. Totusi sa ai grija la diferenta de temperatura dintre apa pe care o adaugi si cea din acvariu.
UVC-ul este o "unealta" ... geniala! Daca ai posibilitatea, ia-ti si din asta. O sa ai impresia ca l-ai luat degeaba pana in momentul in care o sa ai nevoie de el! Poti sa cauti pe forum, erau ceva posturi cu probleme rezolvate de UV.
Ferropol si alti fertilizanti se adauga exact dupa reteta producatorului, incepand cu o doza mult mai mica, de exemplu jumatate din doza necesara acvariului tau. Asta pentru a nu da in alge. Cum spuneam mai sus, aici te ajuta mult de tot o instalatie de CO2.
Temperatura este o problema pentru multi pe aici. Iarasi, daca o sa cauti putin pe-aici, sunt niste topicuri in care s-au discutat solutii de racire. Una ar fi un chiller... Alta ar fi niste coolere de calculator instalate in capac care sa-ti bage aer acolo. Efectul este garantat.

Punctul 3. l-am sarit, stiu.
3.
Incalzitorul de substrat... poti merge si fara el fara nicio problema.
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Incerc sa-ti raspund, nu la tot, dar cat de cat.
In primul rand trebuie sa stii foarte bine ce vrei. Daca vrei sa te axezi pe un acvariu in care sa primeze pestii, fara multe plante si alea nepretentioase, trebuiesc indeplinite anumite conditii. Daca vrei un acvariu plantat, (si cam asta cred ca vrei), atunci se schimba treaba, va trebui sa investesti si sa te documentezi in privinta luminii, fertilizarii, CO2-ului.
Bun, sa vedem
1 Filtrarea
1.1 Filtrul zic eu ca e ok, daca ti se va parea curentul prea mare in acvariu, vei putea regla debitul.
1.2 Ca medii de filtrare as folosi bureti si ceramica. Nu stiu cum e treba cu vata si cu "SubstratPro"
1.3 Orientezi orificiile astfel incar apa sa valureasca usor la suprafata.
1.4 Probabil ar fi necesar intr-un acvariu cu ciclide, intr-unul plantat nu.

2. Substratul
2.1 Este un substrat low cost destul de bun, incercat de multi dintre noi. Il pui exact cum reconamda producatorul
2.2 As zice mai degraba 2-3 mm (parca asa recomanda si JBL), iar grosimea ceva mai mare parca. 3-4 in fata, 5-6 in spate. La fel, mai vezi ce zice producatorul. PArca 3-4 pe toata suprafata, dar pentru a avea un mic efect de adancime, trebuie pus mai gros in spate, sa formezi o mica panta.

3. Incalzirea
1.1 Ar trebiu sa ajunga la volumul acvariului tau
1.2 Incalzitor de substrat da, dar nu pentru primul an . Este nevoie de destul de multa experienta pentru a obtine performante. Este bun, asigura o foarte buna circulatie a apei in substrat si impiedica "racirea" radacinilor.

4. Decoruri
4.1 Ai grija ce pietre aduni, sa nu fie calcaroase. Pui otet pe ele, si daca sfaraie, afara cu ele. Nu ai nevoie sa cresti duritatea.
4.2 Ramane la latitudinea ta sa hotarasti, dupa ce mai studiezi forumul si alte poze cu acvarii plantate.
In privinta decorarii esti singurul care poate hatara, dar dupa ce ne intrebi pe noi

5. Plante
Aici ai mult de studiat. Gasesti pe Tropica, sau pe aquaticplantcentral o tona de plante cu explicatii referitoare la necesitatile lor. Lumina, CO2, fertilizare. ORicum, la startarea acvariului, va trebui sa introduci nelipsita Cabomba, Ceratopteris, si altele mari consumatoare de nutrienti, pentru a putea pacali algele. Apoi, le poti inlocui.

6. Pesti (io zic 6, chiar daca ai scris tu 5 )
Niste Characidae mici ar fi cele mai indicate, avand in vedere faoptul ca vrei un acvariu plantat. Pentru fund, (-ul acvariului ) vreo 6 Corydoras ar fi minunati. Mie imi plac panda, si nu mi-e rusine cu ei.
Renunta la Betta, mai ales daca vrei si Guppy. Vezi sa te feresti de femele, altfel risti sa suprapopulezi ( la Guppy ma refer).

7. CO2
7.1Indispensabil intr-un acvariu plantat.
Daca iti permiti si un Ph-controler, ar fi minunat. Aici avem un articol foarte bun referitor la sistemele de CO2 si utilitatea lor si a CO2-ului in acvriul plantat
7.2 Un mincioc si un magnet de razuit geamul sunt utile. O penseta, pentru plantare si eventual o foarfeca (de tuns via )
7.2.1 Renunta la idee. Aspiratoarele de substrat sunt "nocive" acvriilor plantate. Daca acvariul va fi bine plantat, fara suprapopulare cu animale, atunci nu vei avea nevoie de aspirator de substrat.

8. La chimicale nu ma bag, nu folosesc. Daca ai unde tine un butoias de varza, poti declorina apa in el. Tot acolo vei putea pune iarna un incalzitor, pentru a putea aduce apa de schimb la temperatura celei din acvariu. In acest fel, pestii vor scapa de eventualele socuri termice.
La fertilizant, mai adauga Ferropol 24 si ceva macro. Asta pentru a avea niste plante happy.
Am retinut ca ai dragoste mare pentru JBL ( si eu), dar vezi ca lumea se cam plange de lamopile lor UV. Se pare ca au scapari de apa, lucru de nedorit. Este necesara o lampa UV, pew care sa o pornesti ( cu o priza programabile) 2-3 ore pe noapte.

Racirea apei o poti face cu ventilatoare montate in capac, sau profesional, cu un chiler.
Lung si postul meu, sper sa nu te plictiseasca
P.S. Lumina, cum faci cu lumina?

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
nettucu
Junior member

Joined: 24/07/2009 12:07:17
Messages: 32
Location: Brasov
IP:
Offline

Pai acvariul vine cu capac dotat cu 2 lampi T8; le pot schimba foarte usor daca este cazul. Este vorba de un acvariu MP de la Hornbach. Ca lampi chiar nu pot sa ma pronunt care ar fi mai bune. JBL are SOLAR TROPIC (4000K temperatura de culoare) si mi se par in regula.
Ar mai fi desigur PHILLIPS Aquarelle.
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Cred ca te gandesti la acvariul Aquapro 100. Lumina va fi insuficienta (0.3 W/litru e cam putin pentru un acvariu plantat), chiar daca vei schimba tuburile (si le vei schimba-alea sunt tuburi de bucatarie). Va trebui sa mai bricolezi la capac pentru a adauga tuburi, sau sa faci un alt capac. Arunca o privire pe acest articol

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Dragosdiscus
Junior member
[Avatar]

Joined: 23/07/2009 16:03:54
Messages: 80
Location: Targoviste
IP:
Offline

Geaba CO, geaba substrat fertil, daca lumina nu e. In general acvariile de-a gata sunt subdimensionate la tehnica.
Daca tot nu-s probleme cu banii, eu as mai renunta din fitze si as lua un bazin mai mare . Adica >200l, and now we're talking!

Hope the best, expect the worst.
[Yahoo!]
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 22/05/2009 09:43:00
Messages: 447
Location: Constanta
IP:
Offline

Da,mai mare ,cat de mare! Asta tu o stabilesti.Colegii ti-au dat sfaturi utile,la care vreau sa adaug ca trebuie refacuta inst de iluminat,mai multe tuburi si ideal t5-uri,mediu filtrant recomand ceramica siporax si burete,este f bine sa ai incalzitor de substrat dar inainte de al porni sa te documentezi sau sa ceri sfaturi de pe forum!,daca iti permiti cooler e super,verile au devenit destul de cumplite pt acvaristi ,si as adauga filtru de osmoza inversa, nu recomand chimicalele in apa acvariului...
[Email]
nettucu
Junior member

Joined: 24/07/2009 12:07:17
Messages: 32
Location: Brasov
IP:
Offline

@dragosdiscus
Un acvariu mai mare de 200l nu pot face pentru ca nu am spatiul necesar. Deh! Un ap. de bloc e totusi un ap. de bloc. In plus mai trebuie sa tratez si cu sotia pentru "donarea" spatiului
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 22/05/2009 09:43:00
Messages: 447
Location: Constanta
IP:
Offline

Da asta e o problema!Da trebuie un pic pregatita psihic si in momentul urmator intri pe usa cu bazinul cel mare,ideea e sa o faci sa inteleaga ca e foarte mic...si ca ii dai cardul tau sa iasa la shoping pana aranjezi tu acvariul! multi dintre noi am trecut prin asa ceva :jumpers:
[Email]
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

@narcis.b "daca iti permiti cooler e super,verile au devenit destul de cumplite pt acvaristi "
Pai asa ne trebe daca stam la campie(a se citi vapaie), omu' sta mai la deal
[Email] [Yahoo!]
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 22/05/2009 09:43:00
Messages: 447
Location: Constanta
IP:
Offline

Dap! ciubucul lui!fara temperaturi mari,fara evaporare...ce viata!
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

nettucu wrote:Filtru de fund: este necesar sau nu ?
Categoric nu .

nettucu wrote:substrat nutritiv: JBL AquaBasis Plus (~ 1-2 cm)
Schema de fertilizare JBL poate cam asa ceva. Doar ca in loc de Aquabasis e Florapol. Nu stiu ce rezultate poti avea cu Aquabasis ca inca nu l-am folosit da' nu poate fi prost.

nettucu wrote:pietris cu granulatie 2-4 mm (culoare nisip natural) (~3cm)
Ar trebui mai gros substratul ?

JBL recomanda o granulatie de 1-3 mm, mi se pare decisiv sa respecti asta. A aparut solu' JBL, Manado, poate-l incerci .

nettucu wrote:Incalzitor substrat: da sau nu?

Vezi asta , cu siguranta te vei lamuri .

nettucu wrote:CO2: este indicat sa instalez si un CO2 ? daca da, ce ma sfatuiti ?

Citeste articolu' asta si-o sa iei pe urma o decizie .


Daca vrei in acvariu tau plante pretentioase io zic sa folosesti CO2, incalzitor de substrat si un acvariu DIY la care poti pune lumina cita vrei. N-are rost sa iei un acvariu de firma la care sa te chinui sa improvizezi suplimentarea luminii.
Daca nu esti fascinat de plantele dificile, merge si acvariu de firma.

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com