La sfarsitul lunii trecute am achizitionat un nou acvariu (multumesc colegului de forum dan_p67):
- Acvariu 1500x550x900 home made din sticla Deltaglass 10mm, lipit cu Bison, intarituri fund, transversale, gauri supraplin
- capacul este din 3 bucati detasabile din pal pe care sunt montate momentan tuburi T8 - 7 buc: 5x36W + 2x18W, 2 programatoare mecanice
- Filtru extern 70l cu 3 compartimente (bureti, inele ceramice) + UV 11W, pompa 1200l/h + Incalzitor inox cu termostat electronic extern 300W
- CO2 - butelie 4 kg, reductor Aquamedic cu 2 ceasuri, numarator bule JBL, valva antiretur, electrovalva Aquamedic, ph Controller + sonda Aquamedic.
Am reusit astfel sa-i fac sotiei o surpriza si ... voi manca probabil tot anul mancare rece deoarece .... ("prietenii stiu de ce" ). Dar acest lucru este prea putin interesant avand in vedere drumul lung si frumos ce ma asteapta... un nou proiect, noi provocari, alte satisfactii care sper sa se ridice la dimensiunea acvariului.
Si povestea incepe cam asa:
- intr-o zi frumoasa de primavara tarzie am luat acvariul de la Bucuresti - l-am coborat 3 etaje si l-am urcat alte doua - operatiune foarte anevoioasa si cu durere in oase imi amintesc de ea - numai acvariul presupun ca are intre 200 si 300 kg (ne-am chinuit cu el 4 persoane) iar masa putin peste 150 kg (avand in vedere ca este confectionata din blat pt mobila de bucatarie)
- ajuns acasa am hotarat ca locul in care va fi amplasata mica piscina sa fie sufrageria
- dupa 2 zile am facut mici modificari in casa pe cat se poate de "firesti" -> am tras alimentarea cu apa si scurgerea in sufragerie pe PPR pentru noua instalatie de schimb la picatura ce va fi montata direct in filtru
- a 3-a zi am confectionat suportul (dulapul) pentru filtrul extern din cornier, suport ce este de aceeasi inaltime cu bazinul si are 2 nivele, la cel superior se afla recipientul in care se va face filtrarea (in el vor fi instalate toate instalatiile auxiliare: reactor(e) CO2, incalzitor, termometru, test CO2, tevi, robinete s.a.) si unul inferior unde se va afla butelia CO2, filtre de apa si alte chestii utile si inutile acvaristicii ::hammer:
- spre sfarsitul saptamanii trecute am intrat in contact cu cei de la MarboMedia pentru a achizitiona tuburi noi acvariului: 4 X 36 W Osram Fluora + 1 X 36 W Osram 830 Lumilux + 2 X 18 W Osram 830 Lumilux (inca nu am dat comanda - o voi face saptamana viitoare Luni)
- m-am hotarat saptamana trecuta asupra substratului pe care-l voi folosi si am achizitionat 7 pungi JBL Aqua Basis 5L care au sosit acum 2 zile (eu zic ca este suficient pentru bazinul meu)
- weekendul trecut am sapat prin 2 vii pentru a scoate cioate uscate necesare noului setup - urmeaza sa le fierb serios in apa saturata cu sare pentru a scoate taninul din ele (le voi fierbe la foc de lemne pentru ca voi putea sa ridic temperatura mai mult decat se poate face la aragaz)
Cam atat am facut pina acum. Am si planuri viitoare ce ar suna cam asa:
- sa inlatur background-ul acvariului facut din "spuma de mare" si sa pun pe spatele acvariului si pe laterala dreapta autocolant negru
- sa caut niste roci pentru a avea puncte fixe in noul peisaj (voi avea un drum la Severin si sper ca voi gasi ceva p'acolo)
- va trebui sa achizitionez o instalatie de osmoza inversa - in Slatina apa de la robinet are kh-ul de 9 si Gh de 17 - 19 (aceasta duritate mi-a topit riccia, rotala, incercarea de covor de hemianthus callitrichoides si multe altele) -> nu stiu inca ce ar fi mai bun raport pret calitate si de aceea apelez la sfaturile voastre
- va trebui sa cumpar Prodibio Start-up 12 fiole ce imi va fi suficient pentru ciclarea acvariului + solutii calibrare sonda ph
- voi merge la o cariera din apropierea orasului pentru a lua un sac de nisip granulatie 2-3 mm
- fertilizarea o voi face cu JBL Ferropol, JBL Ferropol 24 si solutie macro pentru fertilizare EI preparata de colegul de forum Val
- in cele din urma voi incepe cumpararea plantelor pentru ca la sfarsitul saptamanii viitoare sa pot sa fac amenajarea propriu-zisa si umplerea bazinului cu apa
Va adresez rugamintea in final de a va imagina ca acest acvariu este al vostru.
Cum l-ati amenaja?
Imi doresc mult prea mult sa fac ceva frumos in acest acvariu de aceea am nevoie de sfaturile voastre, a utilizatorilor acestui forum cu mai multa sau mai putina experienta in ale acvarististicii. Orice idee conteaza pentru mine ... indiferent cat ar fi ea de ciudata pentru unii (sunt adeptul brainstormingului si sunt convins ca acesta poate da rezultate).
Ca punct de plecare al acestei discutii as dori sa fie aceasta poza care este un acvariu de la AGA 2008 ce nu a luat nici un premiu (eu nu-mi pot lua gandul de la ea de ceva zile incoace si ma gandeam sa incerc sa fac ceva asemanator cu mici / mari exceptii):