[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Constructie acvariu 300 Litri  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna tuturor. Sunt incepator in ale acvaristicii; am un acvariu de 20L de 1 an si ceva; 2 xipho, 2 corydoras, si 3 zebre. Acum m-am hotarat sa imi confectionez singur unul mai mare, mai exact de 300 litri,dimensiunile vor fi 120x50x50, capacul si standul le voi confectiona tot eu. Am scotocit toate forumurile, si am citi aproape toate articolele referitoare la constructia unui acvariu acasa.Totusi, ca sa nu gresesc undeva, o sa va dau dimensiunile si materialele folosite, si voi sa ma corectati daca am gresit undeva.

- grosimea sticlei 8 mm cu intaritoare (aici imi spuneti voi de care; ajung numai longitudinale sau nu), cu fund dublu
- dimensiunile fetelor : fata-spate 120x50, laterale 50x50, fundul acvariului 120x52, fundul dublu 118x50 (sticla de deasupra va fi incadrata de toate cele patru laterale)
- silicon, nu stiu daca am de unde sa iau Dow Corner, asa ca o sa folosesc Bison (ptr acvarii bineinteles)
- la filtru, m-am gandit la un Tetratec EX 700
- la sistem de iluminare m-am cam impotmolit prin cautarile mele, asa ca astept o solutie de la voi, inclusiv referitor la dimensiunile acvariului... daca gasesc naoane exact pe masura asta ; acvariu va fi plantat, dar cu plante nepretentioase, care nu necesita instalatie de CO2, nu cunosc speciile, iar pestii vor fi: xipho, moly, zebre, corydoras, deci pesti de talie mica. Ajung doua neoane de 36 W ? Cred ca vor fi T8 ca am vazut ca cele T5 sunt mai scumpe, si bugetul este destul de redus.
- substrat, la fel sfatuiti-ma voi... nu vreau unul scump, v-am spus , nu voi tine plante pretentioase
- background, home made, normal, il voi face din polistiren cu ciment, sau spuma poliuretanica...ma mai gandesc
- capacul il voi face din lambriu de PVC, am deja in cap proiectul, dar va voi mai cere sfaturi la momentul respectiv
- standul din Pal melaminat cu structura din teava rectangulara
Astept parerile voastre. Va multumesc.
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit.

Parerea mea este ca in primul rand sa duci lungimea acvariului undeva pe la 125 ~ 127 cm. La o lungime de fix 120 cm, tuburile de neon de 36 watti (120 cm lungime) nu vor incapea in capac, iar cele de 30 watti (90 cm lungime) sunt al naibii de greu de gasit (aici vorbesc de tuburi cu spectru pentru plante: Osram Floura, TLD-urie 830, 840, 865, 965, etc...) si o sa iti ramana marginile acvariului neluminate.

Referitor la filtru: si eu am tot un Tetra Ex700, la un acvariu de 100 x 50 x 50, cam 200 litri volum real de apa. Tu probabil vei avea undeva pe la 250 ~ 260 litri volum real (pui in calcul dimensiunile interne ale acvariului, grosimea substratului, cei 3 cm lasati liberi in partea superioara, ceva pietroaie, etc...), deci cu un Ex 700 ai fi cam la limita, dupa cum recomanda Tetra. Din cate stiam Ex 700 zic ei ca merge pana in 250 litri.

Luminile acuma: daca zici ca nu prea dispui de bani multi, ai putea incerca o cmbinatie dintre Osram Fluora si Philips TLD 830, 865 sau 965 (sau echivalentul de la Osram) daca gasesti. Eu am o combinatie de 3 x Osram Fl. si 1 x Philips 830, toate de 30 watti si sunt multumit si ca aspect si si ca fiabilitate. Doua tuburi de 36 watti nu o sa fie suficiente. Gandeste-te ca trebuie sa ai macar un minimum de 0,5 watti/litru de apa. Fa un calcul si vei constata ca ai avea nevoie de minimum 4 tuburi de 36 watti.

Plantele le-am lasat la final: acuma nu stiu ce sa zic in privinta lipsei de co2. Planta care sa nu necesite co2 pentru fotosinteza eu inca nu am vazut. Sincer, in locul tau, tot as vace pe dracu'n patru sa iau un substrat fertil (de la JBL de exmplu ca e ieftin si destul de bun, din cate am auzit si am vazut) si decat fara co2, mai bine o bomba cu drojdie.

Era sa uit un aspect la constructia acvariului: intaritoare transversale si longitudinale neaparat, desi, parerea mea, eu nu l-as face din sticla de 8 mm... Mi se pare prea la limita. Din sticla de 10 mm ar fi ok.
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Aceasi parere ca m3:

sticla de 10mm
dim 130x50x50, mie nu-mi incap neoanele de 36W la 124cm tot cu instalatia.
2x36W ar fi de ajunsi pt anubiasi, moss-uri, care nu sunt plante care sa necesite substrat fertil nici CO2, insa cresterea lor va fi foarte lenta.
Daca vrei mai mult, mai multa lumina si CO2.

galeria mea
[Email] [WWW]
parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc ptr raspuns. Stiu ca sticla de 10 mm este mai indicata ptr un acvariu de dimensiunile dorite de mine, dar in Bacau nu se gaseste. Grosimea maxima pe care am gasit-o este de 8 mm, asa ca trebuie sa ma descurc cu asta.
Referitor la filtru: daca o sa vad ca nu face fata, o sa mai cumpar unul intern, care o sa mearga in paralel cu cel extern; am vazut ca se mai practica asta. Cel extern o sa-mi asigure filtrarea biologica, iar cel intern, filtrarea mecanica.
Stiu ca toate plantele necesita CO2 ptr fotosinteza, dar totusi, sunt unele plante, care nu au nevoie de un aport de CO2 , se descurca cu cel produs in acvariu. La acele plante ma refeream. Acum nu stiu, poate cu timpul, voi dori si eu plante mai deosebite in acvariu, si atunci va fi nevoie de o instalatie.
Despre neoane; voi de unde va procurati neoanele Osram?

Acum o intrebare despre constructia acvariului. Ptr fundul dublu, cum trebuie sa lipesc cele doua geamuri ? Pun silicon pe toata suprafata, sau doar pe margini?
Cum este mai indicat, lateralele sa fie deasupra fundului, sa-l incadreze, sau mixt, asa cum am ales eu sa fac?
parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

Daca nu merge cu sticla de 8, atunci o sa mai reduc din dimensiuni. O sa il fac 100x50x50, alta solutie nu am. Totusi daca ii pun si intaritoare longitudinale si transversale nu ar merge ?
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

La aportul presiune participa cel mai semnifivativ inaltimea. Daca ai reduce din el 5cm (130x50x45) si ai pune intaritori in forma de H (doua laterale, una transversala la mijloc) ar merge. Poate ar merge si cu inaltime de 50cm, dar ai fi la limita.
Eu am una de 124x40x50, am avut doua intaritoare laterale, fisii de 5cm (sa nu pui in toata lungimea sa incapa filtrul extern), dar a mai trebuit a adaog una transversala din motive de siguranta. Fara acesta transversala am avut o burta de cca. 1,5mm la o fata, deci nu prea periculoasa, dar am bebe in casa, care deja pune scaunul unde trebuie si trage de acvariu sa ajunga, si sa se scalda in el.

galeria mea
[Email] [WWW]
parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

Grija mare la bebe . Luni ma duc sa cumpar sticla :o ... pana la urma o sa raman la dimensiunile initiale 130x50x50 ca sa imi incapa neoane de 120. O sa pun intaritoare longitudinale, si doua transversale sa fiu sigur ca nu imi face "burta". Va tin la curent .... Stiti vreun magazin online de unde pot cumpara neoane OSRAM?
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Domnul Andras avea o adresa de la o firma care comercializeaza toate tipurile si firmele de tuburi de neon. Daca suni, poti afla daca au depozit si in orasul tau sau in ceva oras invecinat. Eu de la ei mi-am luat tuburile si bobinele. Adresa am sters-o din pacate, pentru ca stiu unde e depozitul si nu mai aveam nevoie de ea...
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

m_3 wrote:Domnul Andras...

Eu sunt simplu Andras :-)

m_3 wrote:avea o adresa de la o firma care comercializeaza toate tipurile si firmele de tuburi de neon. Daca suni, poti afla daca au depozit si in orasul tau sau in ceva oras invecinat. Eu de la ei mi-am luat tuburile si bobinele. Adresa am sters-o din pacate, pentru ca stiu unde e depozitul si nu mai aveam nevoie de ea...

Adresa e: http://www.arc-electronic.ro/contact.php
Dar din pacate nu au magazin la Bacau.

galeria mea
[Email] [WWW]
parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc ptr raspuns. Astazi am fost la Real, si am vazut ca au acolo tot ce imi trebuie, neoane, filtre externe, substraturi iar preturile mi s-au parut destul de bune. Am mai vorbit si cu cineva din Bacau care se ocupa cu confectionarea de acvarii, si o sa imi aduca pe comanda sticla de 10 mm de la Buzau (contra unui comision desigur). Dintre Tetratec Ex700 si Fluval 205 voi ce ati alege ?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

parazitul80 wrote:Astazi am fost la Real, si am vazut ca au acolo tot ce imi trebuie, neoane, filtre externe, substraturi iar preturile mi s-au parut destul de bune.
Spune-ne mai intii ce vrei sa cumperi sa nu-ti spunem noi pe urma ca ai cumparat gresit .

parazitul80 wrote:Dintre Tetratec Ex700 si Fluval 205 voi ce ati alege ?
Categoric Tetra. Da' mai bine un Eheim echivalent .

Poze: smilie ... Poze cu plante
parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Spune-ne mai intii ce vrei sa cumperi sa nu-ti spunem noi pe urma ca ai cumparat gresit .

Cand ajung la accesorii va intreb atunci. Deocamdata sa imi aduca sticla sa ma apuc de treaba.

Porcu wrote:Categoric Tetra. Da' mai bine un Eheim echivalent .
Scump dom'le ... scump. Bugetul nu prea imi permite sa iau un Eheim. Ce variante de filtru extern as mai avea ptr acvariu de 300 de litri?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

parazitul80 wrote:
Porcu wrote:Categoric Tetra. Da' mai bine un Eheim echivalent .
Scump dom'le ... scump. Bugetul nu prea imi permite sa iau un Eheim. Ce variante de filtru extern as mai avea ptr acvariu de 300 de litri?

Decit Fluval, mai bine Tetra . Vezi ca era un topic pe undeva cu defectiunile canistrelor Tetra, cauta-l, citeste-l si apoi ia decizia.

parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

Pentru Porcu' : :help:
Ptr fundul dublu, cum trebuie sa lipesc cele doua geamuri ? Pun silicon pe toata suprafata, sau doar pe margini?
Avand in vedere ca va avea fund dublu, cum este mai indicat, lateralele sa fie deasupra fundului, sa-l incadreze, sau mixt, asa cum am ales eu sa fac?
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Porcu wrote: Decit Fluval, mai bine Tetra . Vezi ca era un topic pe undeva cu defectiunile canistrelor Tetra, cauta-l, citeste-l si apoi ia decizia.

Topicul acesta scris de Lofty?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

parazitul80 wrote:Ptr fundul dublu, cum trebuie sa lipesc cele doua geamuri ? Pun silicon pe toata suprafata, sau doar pe margini?

Nu pune pe toata suprafata . Pune in puncte distribuite uniform. Sau linii. Sa nu apara portiuni inchise din care sa nu poata iesi aeru' .

parazitul80 wrote:Avand in vedere ca va avea fund dublu, cum este mai indicat, lateralele sa fie deasupra fundului, sa-l incadreze, sau mixt, asa cum am ales eu sa fac?

Mixt .

parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

La varianta cu fundul incadrat , toate lateralele incadreaza fundul, sau numai cele mari, ptr ca am vazut ambele cazuri. Care din ele este mai bun ?
parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

nimeni ?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

parazitul80 wrote:La varianta cu fundul incadrat , toate lateralele incadreaza fundul, sau numai cele mari, ptr ca am vazut ambele cazuri. Care din ele este mai bun ?

Vorbesti de fund dublu?

parazitul80
Junior member
[Avatar]

IP:

nu. de fund simplu. Nu am rausit sa gasesc sticla de 10 mm asa ca o sa il fac din sticla de 8mm, bineinteles la dimensiuni mai mici. 105 x 45 x 50. M-am gandit sa il fac fara fund dublu, cu intaritoare longitudinale si transversale. si ranforsari pe fund. Nu stiu cum sa incadrez fundul, intre toate lateralele sau numai intre cele mari ?

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: