[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Scalar bolnav, rog ajutor  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
dreammer
Junior member

IP:

Salutare.
Am de ceva timp un scalar bolnav si nu-mi dau seama ce boala/afectiune este, ca sa pot incerca un tratament.
Primul semn a fost innegrirea capului (partea de sus), fara insa ca pestele sa-si schimbe comportamentul.Aparent n-avea nimic.
Dupa o saptamana a aparut un puf alb pe aripioare, despre care am citit ca ar fi saprolegnia. Totodata pestele a adoptat o pozitie anormala pentru un scalar si a inceput sa inoate sacadat.
La petshop-urile de aici n-am gasit nici unul din tratamentele recomandate pe forum, insa mi-au zis ca peste o saptamana vor aduce TetraFungistop - ceea ce nu s-a intamplat.
Asa ca am trecut la alte "tratamente", adica sare neiodata, 29-30 grade si 3 pastile furazolidon (bazinul are 100 litri net).Dupa 5 zile am inceput sa schimb cate 20-25 % zilnic pentru a elimina sarea si furazolidonul din acvariu.
Saprolegnia a disparut de pe peste, insa acesta inoata in continuare in aceeasi pozitie nefireasca pentru un scalar si continua sa refuze sistematic hrana.(sunt 2 saptamanai de cand nu mai vine la mancare, nu stiu cum, cand si cu ce se hraneste).
Le dau fulgi Nutra, fulgi TetraMin, Tubifex fulgi, granule TrocoPrim (pentru ca astea au fost preferatele lor dintotdeauna. Am incercat si granule Tetra dar nici nu s-au atins de ele) si o mixtura din inima de vita plus cele de mai sus.
Poze aici:
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=random&cat=12881&pos=-7374
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=lastup&cat=12881&pos=0

Va multumesc.
[Email]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Vezi postul acesta>
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=6072
[Email] [WWW]
dreammer
Junior member

IP:

Ms. Am vazut link-ul, am si cautat cu google. Se cam potriveste, innegrire, ascundere dupa plante sau spre fundul acvariului, nu mai mananca...
[Email]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Sa speram ca-si revine. Ai exemplare frumoase.
[Email] [WWW]
dreammer
Junior member

IP:

Cel bolnav, ala din poze, din pacate are o deformare mecanica la aripioara de sus, dar asta nu-i motiv ca sa renunt la el. Mai ales ca face parte din perechea pe care o am in acvariu.
Azi dupa-amiaza am gasit la petshop Tetra FungiStop.Urmeaza schimb apa, cum zice pe instructiuni si apoi sa-l folosesc, poate ajuta, macar sa tina departe de el ciuperca si alte infectii/bacterii...
[Email]
dreammer
Junior member

IP:

Mai am in acvariu un scalar negru, care a inceput sa-l ciupeasca pe cel bolnav, dupa ce acesta din urma a dat primele semne de boala. Probabil i-o fi simtit slabiciunea.
Cel bolnav nu riposta deloc la atacuri, isi schimba doar pozitia (ridicand capul) si plutea usor spre fundul acvariului sau se retragea, greoi, intre plante si astepta sa se calmeze agresorul...
Astazi dimineata am pus Tetra Fungistop in acvariu, doza recomandata de producator, 5 ml/20 litri apa. Acum cateva minute, in timp ce eram cu ochii in acvariu, surpriza mare: cel bolnav nu numai ca este mai vioi, mai prezent, dar a raspuns cu succes la atacul celuilalt scalar, pe care l-a ciupit de vreo cateva ori, facandu-l sa bata in retragere.
Parca n-as crede ca un tratament (in speta,Fungistop) sa produca efecte vizibile intr-un timp asa scurt (cateva ore), mai ales ca in prospect zice ca tratamentul dureaza 4-5 zile. Totusi, in afara de schimb de apa azi-dimineata, 20 litri din 100, altceva n-am facut.
[Email]
florin_niky
Member
[Avatar]

IP:

Ce mai face scalarul?
Si-a revenit?
[Email] [WWW]
dreammer
Junior member

IP:

Nu, tot apatic este. Rar de tot, mai face cate o tura prin acvariu, dupa care revine intre firele de limnophila. In continuare, refuza sa manance, de fapt incearca, sta cu botul la suprafata apei, dar trec fulgii/granulele pe langa el de parca nu le-ar vedea.
N-am observat sa-l mai atace celalalt scalar.
[Email]
florin_niky
Member
[Avatar]

IP:

Imi pare extrem de rau.
Ai mai continuat tratamentul?
Ca parca ziceai ca isi revenise spectaculos.
Doamne ajuta.
[Email] [WWW]
dreammer
Junior member

IP:

Tratamentul il urmez asa cum scrie in prospect. Inceput marti, durata 5 zile. Azi e ultima zi, maine o sa fac schimb de apa. Probabil ca dupa asta o sa mai incerc inca 5 zile cu acelasi Fungistop.
Da, la cateva ore dupa ce pusesem Fungistop in apa, pestele devenise foarte vioi, dar n-a tinut prea mult. Oricum, e mai bine decat inainte de Fungistop.
Despre final voi scrie aici, fie ca va fi finalul bolii, fie al pestelui.
[Email]
dreammer
Junior member

IP:

Am zis ca o sa scriu daca vad vreo schimbare in comportamentul scalarului bolnav.
N-am mai repetat tratamentul cu Fungistop, deoarece am apreciat ca nu ar mai fi nevoie, pestele fiind acum "curat", fara puf pe el.
Se pare ca isi revine. Inca mai inoata greoi, putin sacadat, dar:
- nu mai sta tot timpul ascuns printre plante;
- nu mai sta cu capul/botul sus - coada jos;
- se plimba, ca si inainte prin tot acvariul;
- a inceput sa mai "detecteze" si sa prinda din mancare, acum nu mai trece toata pe langa el, de parca ar fi fost orb.

Daca e cazul, anticipat va rog sa scuzati "stilul" in care am descris comportamentul acestui peste...
[Email]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Ne bucuram pt schimbare :pigeons:

galeria mea
[Email] [WWW]
dreammer
Junior member

IP:

De la ultima postare si pana in prezent nu am observat nici un progres sau regres in starea de sanatate a scalarului. Acesta se comporta asa cum am descris mai sus (postul din 27 iunie). Probabil ca nici nu-si va mai reveni complet...
[Email]

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: