mircea peres
Junior member
Joined: 21/01/2008 12:41:41
Messages: 13
Location: cluj-napoca
IP:
Offline
|
Salutare tuturor,
In primul rand imi cer scuze pentru prezentare si implicit postare tarzie, dar lipsa de timp, acuta in ultima vreme, si unele probleme de conexiune la net sunt explicatia.
Ma numesc Mircea, am 31 de ani si locuiesc in Cluj-Napoca (satmarean la origine).
Acvaristica e o pasiune mai veche, practicata la nivel elementar inainte de ’89, iar din 2004 la nivel de diy-cu toate consecintele de rigoare. Am invatat foarte multe lucruri de pe acest forum-in masura accesului liber pana la un anumit nivel- dar si de pe cel vechi, mai ales in perioada in care existau mai multe dezbateri (mai mult sau mai putin aprinse) cu multe/putine argumente. Oricum acele discutii au fost un stimulent in a cerceta si mai mult informatiile existente pe internet in acest domeniu.
Unul din principiile mele legat de experienta-invatare este acela ca fie te folosesti/accepti intr-o masura mai mare sau mai mica experienta obtinuta de altii, materializata scriptic, auditiv sau vizual, fie o parcurgi personal, cu toate consecintele ce deriva de-aici.
Concluzia anilor care au trecut si in care am practicat acvaristica la nivel diy este urmatoarea: poti sa incerci diferite tipuri de fertilizare diy (tipuri de sol, turba, etc), co2 la nivel de bomba, iluminare mai mult sau mai putin eficienta (becuri economice, etc), rezultatul se va incadra aproape intotdeauna in acelasi limite: un boom intial spectaculos care sporeste increderea in solutia incercata, urmata apoi de o goana continua in incercarea de a mentine ceea ce s-a declansat anterior (evolutie buna plantelor, chiar a unor soiuri mai pretentioase), goana determinata de scaderea nivelului de fertilizanti, co2 dizolvat, etc, avand ca finalitate un setup mediu spre mediocru, lupta continua cu algele de diferite tipuri, exemplare sterse de plante, timp pierdut aiurea, nervi, etc.
Aceasta expunere reprezinta punctul meu de vedere si nu se vrea a fi ‘’indrumar’’ pentru altii- fiecare este liber sa faca ce vrea, cu atat mai mult sa experimenteze.
Drept urmare, in toamna anului trecut am trecut la varianta echipamentelor dedicate acvaristicii, nu in totalitate, deoarece consider (tinand cont de experienta obtinuta ulterior de mine si de catre altii) ca nu toate produsele comercializate de diferiti producatori isi merita banii.
Asadar, la momentul actual am, printre alaturi de alte acvarii mai mici, 1 acvariu de 360 l brut (L=120cm l=60cm h=50cm), adica 310 l net, cu un sump sub el de 113 l brut, aprox 90 l net. Acvariul principal este prevazut cu 2 gauri de supraplin.
Dotari tehnice:existente doar in sump- incalzitor sera 300w, instalatie co2 butelie cu ph controller s.a.m.d (reactorul e diy-powerhead cu un capat de pet -pt dizolvare co2- si ciorap dama), pompa 1400 l/h pt urcarea apei in acvariul principal, iluminare 4 TLD 830 + 1 Osram Flora fiecare avand 120 cm lungime si prevazute cu reflector JBL;
Filtrare mecanica -2 straturi de burete coarse 5 cm fiecare, un strat de burete mai dens 2 cm.
Filtrare biologica: 5 l bioballs argila, 12 seturi de bioballs Hailea 26 mm, 6 kg de inele ceramica Hailea.
Fertilizare : substrat JBL Aqua Basis plus 10 l, JBL Ferropol, Sera daily drops 24h, nisip decorativ 2 mm-50 kg.
Parametri: ph 6,7-6,8, kh 2
Vegetatie: Mayaca Sellowiniana, Pogostemon helferi, Ludwigia glandulosa, Hemianthus callitrichoides sp Cuba, Nesaea pedicellata, Rotala nanjenshan, moss, Cladophora aegagrophila, 2 cioate mangrove (conform vanzatorului),
Fauna: Paracheirodon innesi, Paracheirodon axelrodi, Nematobrycon palmeri, Blue Emperor Tetra ( Inpaichthys kerri), Crossocheilus siamensis, Neocaridina denticulata sinensis "red", neritine.
Scopul prezentei mele pe acest forum: dobandirea de noi cunostinte in domeniu, impartasirea propriei mele experiente atat cat este acumulata (cu bune si rele)- in acord cu politica forumului.
Scuze pentru prezentarea lunga-dar mai bine acum, decat ulterior repetata in alte topicuri.
[/i]
|