De vermitid am scapat cu bumblebee snails, si de flatworms tot ei cred ca au fost responsabili.
Deci da, va urma un harlequin, daca gasesc pe undeva. Tre sa aranjez sump-ul sa pun steaua si crevetele din display.
De aiptasia m-a pazit Poseidon pana acum, sper s-o faca si pe viitor
Resetul iese din discutie acum, cel putin pana scap de apa dulce si eliberez locul, ca altfel dorm pe pres
dan.pavelescu wrote:Si cand ma gandesc, la primul "marin" pe care l-am facut, cand am vazut o asterina m-am udat tot
Si eu ma gandeam, cand o sa fie gata bazinul, cum sa fac/ cumpar/cer moca niste astfel de lighioane. Dane, parca pe vremea noatra ne bucuram si de lucruri mici...
Lucian Jitaru wrote:De vermitid am scapat cu bumblebee snails, si de flatworms tot ei cred ca au fost responsabili.
Deci da, va urma un harlequin, daca gasesc pe undeva. Tre sa aranjez sump-ul sa pun steaua si crevetele din display.
De aiptasia m-a pazit Poseidon pana acum, sper s-o faca si pe viitor
Resetul iese din discutie acum, cel putin pana scap de apa dulce si eliberez locul, ca altfel dorm pe pres
Cateodata scapi de daunatori dar si de pradator. Eu cand ma pricopsisem cu aiptasia , mi-am luat un Tomentosus. Dupa ce amancat tot, a sarit din acvariu.
Iar referitor la dormitul pe pres, nu-ti face griji. Te cazam pe timpul iernii la Bucuresti. Doar ca noi n-avem partii de schi, sanius. In cel mai fericit caz, ne distram la lopata.
Nu am luat un harlequin, imi este prea mare bataia de cap pentru a pune crevetele de il am (are max 2 cm) si steaua in sump, pentru ca nu am efectiv loc in sump
Asa ca, m-am mancat in coor si am luat un tomini tang , il astept maine la gara, livrarea pe bus de la nenea peti plus alte capete de LPS O sa pun maine seara niste poze cu toti/toate, sper sa se integreze ok totul
dan.pavelescu si eu m-am "udat" la primul bristle worm, deci esti bine tare cu asterinele
ionut_dt multumesc de oferta, mai trag de pres pe partie daca e cazul , urasc aglomeratia din suflet, si "abia incept" sarbatorile si agitatia in Brasov
dan.pavelescu wrote:Sa fie intr-un ceas cu cuc E reef safe, e pasnic si mananca alge, asa ca tot la inlaturarea manuala ramai
Apai lucru manual facem toata viata
Sa fie primit, il astept cu mare drag, imi doream fie un angelfish d-asta minion, fie un tang tot minion.
Dupa ce am vazut ce pot face cateva asterine puse pe treaba, imi e frica ce ar face un angelfish pus pe aceeasi treaba Asa ca merg pe safe, oricum imi "miroase" a upgrade dupa ce scap de bazinul de 570l de apa dulce
Au ajuns aseara si noii locatari.
Tang-ul s-a ales cu cativa solzi sariti pe o parte, a fost fie "pupat" de bun venit de careva, fie s-a julit prin bolovani, dar pare ok
Sa fie cu noroc zic si eu Acum, am o mica alta problema. De la toate schimbarile facute, coralii n-au mai consumat alcalinitate prea multa, si dupa ce am bagat si o piatra noua (aquaforest sintetica) am ajuns la 10.9 dkh azi dim, ceea ce mi se pare foarte mult.
Unii corali incep sa sufere tare dupa ce am oprit dozarea de All For Reef, dar evident ca nu pot doza avand nivelul curent.
O sa fac probabil schimburi zilnice de cate 20-25l, pentru cateva zile, sa vedem unde ajung.
Are cineva alta abordare, cum sa scad dkh-ul mai usor ?
N-am trait experienta asta ,dar cum am mult timp liber, am citit cam de pe toate forumurile -inclusiv despre genul asta de problema si concluzia este ca schimbul de apa este cel mai sigur- metodele cu acidifierea apei pot fi riscante(chiar daunatoare).Succes !
Am ajuns azi dim la dkh 10.0, dupa 3 schimburi de apa (n-am facut zilnic, fac 2 zile cu una pauza).
Restul de parametrii sunt aprox PO4 ~0.10, NO3 ~3-7, Mag ~ 1380, Ca ~ 400, toate in ppm.
Or sa mai urmeze vreo 3-4 schimburi, vreau sa ajung la dkh 9, sa pot reincepe cu AFR.
Schimburile insemnand 25l/tura, schimburi mai mari nici n-o sa fac, nu vreau chiar sa dinamitez acvariul si nici n-as avea unde sa tin apa.
Coralii incep sa faca bleach, cel putin chalice-urile; acanii si favia sunt relativ ok. Zoasii s-au oprit din crestere, hammerii si torch-urile sunt ok.
Am lasat mai jos un video, nu-i chiar ce trebuie, dar este cat de cat o vedere de ansamblu. (plug-ul ala cazut este intentionat pus, sper sa isi revina acea euphilie )
Scape-ul este inca o mizerie imprastiata peste tot, pe weekend planuiesc sa refac totul, am cateva pietre la "murat", nu vreau sa risc un alt spike de alk.
Dupa ce termini cu aranjatul si toate cele te sfatuiesc sa ii dai pace, sa nu mai umbli la el o perioada de cateva luni - nici la lumina.
Ma rog, in afara de ce e strict necesar, un schimb de apa, mai ridici un coral cazut, dar fara interventii mari.
Asa ii sfatuiesc pe toti si din pacate o spun din proprie experienta (eram genul cu mainile in acvariu zilnic. dupa ce m-am potolit, s-au reglat si treburile in bazin)
This message was edited 1 time. Last update was at 20/11/2025 09:42:09
Pana avum vreo 2 luni nu ma atingeam de el, problemele au inceput cand am inceput sa pierd euphilii din lipsa de no3. Si de acolo, s-a dus dracu echilibrul meu.
Nu-mi place absolut deloc sa stau mereu cu mainile in bazin, ideal ar fi odata pe saptamana cand schimb apa si la 2-3-4 zile cand curat geamurile.
Asta e, momentan vreau sa scad alcalinitatea vietii, si dupaia mai vedem ce si cum
Mie mi se pare ca arata bine, acum cu alcalinitatea am citit ca depinde de convingerile de practica acvaristica,in natura ar fi in medie cam 7-9 ,acvaristi americani merg pana la 12 cu succes,totodata ma gandeam,(personal nu mi-am pus problema fiindca intotdeauna am avut putini corali si aia soft) daca toti coralii sunt compatibili intre ei si mai ales fata de aceiasi parametrii ai apei, lumina ,flux de apa.Important este sa supravietuiasca cat mai multe vietuitoare .Daca nu mai faci aditii teoretic alcalinitatea trebuie sa scada de la sine,am vazut ca ai si pesti destui care respira CO2(ar trebui sa reduca pH-ul).Vezi si ph-ul si in ultima instanta tipul de sare folosit.Bafta in continuare!