[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Medii de filtrare biologica adecvate ,neadecvate, eficiente, ineficiente si modul lor de utilizarea  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

flo77 a spus:
"DOC-ul sau TOC-uleste este un motiv ptr care fac schimb de apa. Mai ales datorita faptului ca nu este usor, nici ieftin sa-l masor."

Nu... Intr-un acvariu bine filtrat motivul schimbului de apa este acumularea de nitrati.
DOC trebuie sa fie consumat rapid de heterotrofele din filtru. Daca nu, atunci vom dezvolta bacterii heterotrofe in coloana apa, asa numita "supa de bacterii" in cazuri mai severe. Eu nu cred ca filtrarea ta are asemenea probleme.
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

[quote=Fadds]flo77 a spus:
"DOC-ul sau TOC-uleste este un motiv ptr care fac schimb de apa. Mai ales datorita faptului ca nu este usor, nici ieftin sa-l masor."

Nu... Intr-un acvariu bine filtrat motivul schimbului de apa este acumularea de nitrati.
DOC trebuie sa fie consumat rapid de heterotrofele din filtru. Daca nu, atunci vom dezvolta bacterii heterotrofe in coloana apa, asa numita "supa de bacterii" in cazuri mai severe. Eu nu cred ca filtrarea ta are asemenea probleme.[/quote]

Nu sunt de acord cu tine. De nitrati scap mult mai simplu decat de substantele organice dizolvate sau nu in apa din acvariu. o zona anoxica nu este greu de creat in sump sau prin folosirea de Seachem Matrix(sic stiu ca nu-ti place) sau de pumice(poor man Matrix). Ca sa dezvolt o colonie de heteretrofe acceptabila imi trebuie o suprafata mult mai mare decat cea necesara bacteriilor autotrofe. Bineinteles ca se poate folosi si activated carbon pentru a scapa de compusii organici, dar asta nu este o solutie in cazul plantatelor.
In cazul acvariilor des plantate si cu densitate mica de pesti, si daca daca exista o sursa suficienta de alti fertilizanti plantele vor asimila o mare parte din amoniac, de aceea este necesara suplimentarea cu o alta sursa de azot. Cel mai des folosit este azotatul de potasiu.
Cat despre acvariile cu schimb de apa anual tin sa-l felicit pe Dan pentru ceea ce a obtinut , dar eu o sa zic pas la aceasta metoda. Pentru acvariile pe care le detin asta ar insemna un dezastru de proportii.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
dandumitru
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/01/2012 00:57:30
Messages: 542
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

[quote=flo77]Pai cam in aceste situatii folosesc eu Matrixul.
Dar am si un acvariu de 300l, suprapopulat si supraplantat. Si Matrixul isi face treaba in ceea ce priveste nitratii. Dar pentru asta tot schimb apa saptamanal ca sa scap de compusi organici. De fapt chiar asta fac acum.
Tu de ce crezi ca Matrixul nu se recomanda in acvarii plantate?[/quote]

Deci il folosesti inteligent pentru ca ai ajuns la un anumit nivel de cunostinte si performanta, lucrezi dupa o schema consacrata care nu poate da gres, intelegi fenomene care se intampla in bazin si stii ce trebuie sa faci, la tine functioneaza.

Daca te citeste un incepator si pune in practica aceasi configuratie pe care o ai tu , crezi ca la el va functiona ?

Pentru tine schimbul de apa este vital ( un cuvant prea mare ) pentru ca asa cere sistemul tau, iar daca te-ai oprit de la asta, dupa cum ai spus si tu va fi un dezastru, foarte corect. Aici te -ai oprit si nu poti trece peste asta pentru ca nu vezi si alt mod in care poate functiona un bazin si poate chiar pe buna dreptate nu te intereseaza pentru ca tie iti merge.

== Tu de ce crezi ca Matrix-ul nu se recomanda in acvarii plantate ? ==

O spui ca si cum Seachem ar recomanda asta, dar ai vrea sa stii si parerea mea !
Din potriva toata lumea il recomanda pe Matrix ca cel mai bun mediu de filtrrare biologica, da este, dar la ce se raporteaza toti cei care il recomanda ?
Eu nu recomand Matrix intr-un bazin plantat, mai ales suprafiltrare cu el, pentru ca dupa o perioada de timp se va comporta altfel decat stim noi, si nu poti ajunge la aceasta concluzie decat daca uzezi mai mult timp de el sau folosesti cantitati mai mari decat necesarul estimat al bazinului. Este un bun absorbant de elemente , cauza care duce la destabilizarea ratiilor de fertilizanti , acest aspect este greu de observat, deoarece efectele apar mult mai tarziu, cand deja este mai greu de redresat, de regula nu se mai poate face nimic.

In concluzie daca citim despre Matrix, recomandarile spun clar ce cantitate trebuie sa folosim, ce face Matrix, cum trebuie utilizat, in mare parte nimic din aceste recomandari nu se respecta, probabil ca multi nici nu citesc aceste recomandari, sau nu tin cont de ele, ne rezumam la cat mai mult cu atat mai bine si uite asa intram in complicatii. Daca am avea o supra filtrare cu Matrix, la calitatile pe care le are, in mod normal pentru un bazin supra plantat, suprapopulat ,ar trebui sa nu duci grija schimbului de apa.
Oare o fi corect ?


This message was edited 2 times. Last update was at 12/03/2022 11:21:14


sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Ca si mine ,multi alti am ales medile filtrante la recomandare sau citind care e cel mai bun. Iar daca avem Probleme dam vina pe toate dar nu pe medile filtrante ,ca doar avem ce e mai bun .
In loc sa vedem ce avem nevoie pentru noi mergem pe principiul cat mai bun cu atat mai bine. Si asa ramanem mereu cu acea Idee implementata in cap ca am facut alegerea buna. Iar daca suntem contatacati gasim mereu un raspuns ca am facut ce trebuia fara a sta sa ne mai documentat putin daca chiar asa este ,oare chiar am ce trebuie?
[Email]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

flo77: "De nitrati scap mult mai simplu decat de substantele organice dizolvate sau nu in apa din acvariu. o zona anoxica nu este greu de creat in sump sau prin folosirea de Seachem Matrix(sic stiu ca nu-ti place) sau de pumice(poor man Matrix)"

tare asta. Iti propun un experiment: incearca un setup similar cu al meu, adica pesti, pietre, nisip, fara plante. Filtrare doar cu Matrix. Dupa aceea te astept sa-mi povestesti mai multe despre "denitrificare" si filtrare "anoxica", in urma rezultatelor obtinute.
dandumitru
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/01/2012 00:57:30
Messages: 542
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

Fadds wrote:flo77: "De nitrati scap mult mai simplu decat de substantele organice dizolvate sau nu in apa din acvariu. o zona anoxica nu este greu de creat in sump sau prin folosirea de Seachem Matrix(sic stiu ca nu-ti place) sau de pumice(poor man Matrix)"

tare asta. Iti propun un experiment: incearca un setup similar cu al meu, adica pesti, pietre, nisip, fara plante. Filtrare doar cu Matrix. Dupa aceea te astept sa-mi povestesti mai multe despre "denitrificare" si filtrare "anoxica", in urma rezultatelor obtinute.


Eu propun un alt experiment !
Daca intelegeti pe deplin FENOMENUL bazin, apa, substrat,decor,flora si fauna, filtrare, sisteme de filtrare, medii de filtrare, ciclare, genuri si tipuri de bacterii si daca reusiti sa concepeti o schema de functionare a unui bazin,doar cu ce aveti nevoie de fapt, daca alegeti dintre toate genurile de bacterii doar ce va intereseaza si va serveste interesul cu adevarat, si nu permiteti dezvoltarea celorlalte genuri in bazin, raman la convingerea mea ca lucrurile pot fi mult mai simple si mai usor de realizat si sigur nu va da gres.
Sigur cunoasteti ca dezvoltarea unor genuri inhiba dezvoltarea altor genuri, ca unele au nevoie de anumite conditii, altele de altfel de conditii, plecand de la aceasta premiza trebuie sa faceti alegerea corecta pentru sistemul vostru.

Este o provocare in special pentru cei care vor bazine luxuriante !

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2022 12:50:00


sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Online

O sa spun si eu ceva, nu ma voi implica mai mult.
Vreo 3 ani, am tot plecat de acasa, perioade mai lungi sau mai scurte, intre 3 si 9 luni. In perioada asta nimeni nu a facut nimic la acvarii, doar completare cand era cazul si mancare la pesti si creveti. Fara fertilizare, co2 cat a tinut butelia. În bazinul de 96 litrii brut, am filtrare asigurata de un jbl e900, cu 2 sertare matrix si unul siporax, cu buretele original pe iesire. Totul a fost ok, plantele s-au dezvoltat, criptocorine, bucephalandre, moss si ce mai era pe acolo. Creveti erau sute, vreo 2 ancistrusi pereche, cel mare la vreo 15 cm,neoni,hemigramus,puntius, adunati erau vreo 20 minim. Am mai populat, dupa un an, cu vreo 12 Cory, dar si cu o pereche de ramirezi. Pierderi au fost în randul neoni lor si hemigrammus, astia erau deja batrani. Ramirezii au dus-o vreo 3 ani în conditiile astea. Un mascul de puntius, cumparati probabil prin 2015 - 2016, ultimul din serie, a murit saptamana trecuta.
La bazinul de 160, nu a fost totul pe roze, acolo erau alt gen de plante, lemnele erau radacina de vie si rodeau ancistrusii la ea, etc. Filtrarea era un jbl 1500 cu ceva roca, bile de la jbl, ceva siporax si un sertar cu matrix.,cu bureti originali pe iesire. Aici a aparut bba, multe plante s-au topit dar au prosperat altele. Pierderi la pesti au fost, cauza decesului fiind evadarea, nivelul de apa foarte sus,acest bazin e cu lampa nu cu capac, ca la celalalt.
Personal, ma declar multumit de matrix,siporax. Cu roca, nu ma pronunt, am in 2 sumpuri, pe langa matrix, siporax, burete, sarma de la sera parca, perlon. De ceva timp, am pus si un alt filtru cu biohome, paduri si roca, intr-un filtru oase, pentru a suplimenta filtrarea la nannacare, dar si pentru ca aici mai gazduiesc ocazional ancistrusi. Apa e ok, vad linistit prin laterala bazinului mare bazinul cu bucephalandre.
[ICQ]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Narcis wrote:Apa e ok, vad linistit prin laterala bazinului mare bazinul cu bucephalandre.

Asta e cel mai bun criteriu de evaluare al filtrarii, in opinia mea.
dandumitru
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/01/2012 00:57:30
Messages: 542
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

narcis wrote:O sa spun si eu ceva, nu ma voi implica mai mult.
Vreo 3 ani, am tot plecat de acasa, perioade mai lungi sau mai scurte, intre 3 si 9 luni. In perioada asta nimeni nu a facut nimic la acvarii, doar completare cand era cazul si mancare la pesti si creveti. Fara fertilizare, co2 cat a tinut butelia. În bazinul de 96 litrii brut, am filtrare asigurata de un jbl e900, cu 2 sertare matrix si unul siporax, cu buretele original pe iesire. Totul a fost ok, plantele s-au dezvoltat, criptocorine, bucephalandre, moss si ce mai era pe acolo. Creveti erau sute, vreo 2 ancistrusi pereche, cel mare la vreo 15 cm,neoni,hemigramus,puntius, adunati erau vreo 20 minim. Am mai populat, dupa un an, cu vreo 12 Cory, dar si cu o pereche de ramirezi. Pierderi au fost în randul neoni lor si hemigrammus, astia erau deja batrani. Ramirezii au dus-o vreo 3 ani în conditiile astea. Un mascul de puntius, cumparati probabil prin 2015 - 2016, ultimul din serie, a murit saptamana trecuta.
La bazinul de 160, nu a fost totul pe roze, acolo erau alt gen de plante, lemnele erau radacina de vie si rodeau ancistrusii la ea, etc. Filtrarea era un jbl 1500 cu ceva roca, bile de la jbl, ceva siporax si un sertar cu matrix.,cu bureti originali pe iesire. Aici a aparut bba, multe plante s-au topit dar au prosperat altele. Pierderi la pesti au fost, cauza decesului fiind evadarea, nivelul de apa foarte sus,acest bazin e cu lampa nu cu capac, ca la celalalt.
Personal, ma declar multumit de matrix,siporax. Cu roca, nu ma pronunt, am in 2 sumpuri, pe langa matrix, siporax, burete, sarma de la sera parca, perlon. De ceva timp, am pus si un alt filtru cu biohome, paduri si roca, intr-un filtru oase, pentru a suplimenta filtrarea la nannacare, dar si pentru ca aici mai gazduiesc ocazional ancistrusi. Apa e ok, vad linistit prin laterala bazinului mare bazinul cu bucephalandre.


Deci in trei ani nu ai facut nici un fel de modificare !
Dupa trei ani ai mai modificat ceva ?
Te intreb, pentru ca este momentul oportun de a mai aduce in discutie inca un aspect .

sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Online

Bineinteles, am facut curat in ambele bazine, in cel Mare am schimbat tot in afara de filtrare si substrat. In cel cu bucephalandre, e aceeasi filtrare, acelasi substrat, doar mentenatele difera. Restul acvariilor au si ele filtrare buna, in functie de populatie. Una e cand ai 50-100 ancistrusi si creveti sute, alta e cand ai 100 neoni. Ca exemplu, la puii de ancistrusi, fara numar, dar si creveti, am 4 filtre interne, le curat consecutiv, schimburi de apa la cel mult 2 zile, cam 25-30%. Am si vreo 3 melci sulawesi aici, la o temperatura de 22,coafura rezista. Specific, aici nu am substrat, mai bag minerale de la csf, dennerle si shrimp salt, cateodata si shirakura stone.
[ICQ]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/01/2012 00:57:30
Messages: 542
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

narcis wrote:Bineinteles, am facut curat in ambele bazine, in cel Mare am schimbat tot in afara de filtrare si substrat. In cel cu bucephalandre, e aceeasi filtrare, acelasi substrat, doar mentenatele difera. Restul acvariilor au si ele filtrare buna, in functie de populatie. Una e cand ai 50-100 ancistrusi si creveti sute, alta e cand ai 100 neoni. Ca exemplu, la puii de ancistrusi, fara numar, dar si creveti, am 4 filtre interne, le curat consecutiv, schimburi de apa la cel mult 2 zile, cam 25-30%. Am si vreo 3 melci sulawesi aici, la o temperatura de 22,coafura rezista. Specific, aici nu am substrat, mai bag minerale de la csf, dennerle si shrimp salt, cateodata si shirakura stone.


Multumesc !
Am inteles .
Ma gandeam ca putem avea o discutie si o concluzie vizavi de constanta unui bazin. De regula la noi se merge pe un singur tip de setup care este rascolit in permanenta pe toata durata lui de functionare, deci nu poate fi vorba de o constanta.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2022 15:51:49


sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Online

Asa am invatat, asa am facut. Cand am considerat ca e timpul de schimbare, am facut-o. Nu sunt adeptul schimbarilor dese, doar cand consider ca e necesar. Daca vrei, iti caut, ma uitam mai demult la un nene chinez, prin America, care merge pe varianta fara schimburi de apa, are o afacere în domeniu.
L. E. https://youtu.be/rg1u-XVMU3Q



Editat de Lucian: Am pus link-ul corect!

This message was edited 2 times. Last update was at 13/03/2022 13:32:06

[ICQ]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/01/2012 00:57:30
Messages: 542
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

narcis wrote:Asa am invatat, asa am facut. Cand am considerat ca e timpul de schimbare, am facut-o. Nu sunt adeptul schimbarilor dese, doar cand consider ca e necesar. Daca vrei, iti caut, ma uitam mai demult la un nene chinez, prin America, care merge pe varianta fara schimburi de apa, are o afacere în domeniu.
L. E. https://youtu.be/rg1u-XVMU3Q


Il stiu si eu !
Cand a aparut acest filmulet cu activitatea si teoriile lui, explicate simplu, motivatia pentru care a procedat asa, constatarile sale si rezultatele de necontestat, m-au impresionat profund , pentru ca el era fortat de imprejurari sa faca niste lucruri pe care noi nu le putem concepe. Am mai avut o revelatie cand am vazut cum dozeaza CO2-ul, strict pentru consum.












This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2022 17:44:18


sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

dandumitru wrote:
Daca te citeste un incepator si pune in practica aceasi configuratie pe care o ai tu , crezi ca la el va functiona ?


Pai cam acelasi lucru ma intreb si eu. Crezi ca daca un incepator incearca sa nu schimbe apa 2 ani de zile va avea sanse de reusita? Eu am pus numeroase intrebari nu pentru a contesta ceea ce ai reusit tu ci pentru a intelege fenomenele care s-au petrecut in acel acvariu. Inteleg ca vrei sa creezi acea aura de mister in scopul de a stimula discutiile dar la un moment dat va trebui sa dai si propria ta explicatie(clara, nu gen Pythia) pentru factorii care au dus la reusita ta. Eu personal am inteles cum ai reusit o balanta a compusilor anorganici din bazin. Majoritatea intrebarilor le-am pus(numarul de pesti, hranire, daca ai folosit activated carbon sau nu) pentru a gasi o explicatie la cum ai reusit sa tii sub control compusii organici. Acum am vazut ca ai folosit filtru de fund(te referi la undergravel filter?) Ai folosit power heads, airstones sau ai lasat libere tuburile? Pe tuburi se formau colonii de bacterii heterotrofe? aceeasi intrebare si pentru intake-urile si outflowurile de la canistre.

dandumitru wrote:
In concluzie daca citim despre Matrix, recomandarile spun clar ce cantitate trebuie sa folosim, ce face Matrix, cum trebuie utilizat, in mare parte nimic din aceste recomandari nu se respecta, probabil ca multi nici nu citesc aceste recomandari, sau nu tin cont de ele, ne rezumam la cat mai mult cu atat mai bine si uite asa intram in complicatii. Daca am avea o supra filtrare cu Matrix, la calitatile pe care le are, in mod normal pentru un bazin supra plantat, suprapopulat ,ar trebui sa nu duci grija schimbului de apa.


Te referi la recomandarile producatorului sau la ce spun utilizatorii? Caci daca te referi la recomandarile Seachem, ei nu recomanda sa-l schimbi niciodata. Eu personal il folosesc in sump, intr-o zona unde am curent foarte mic de apa. Functioneaza satisfacator pentru a mentine nitratii in valori acceptabile intre schimburile regulate de apa(scopul pentru care l-am introdus).Cantitatea pusa este cea recomandata de Seachem. Il utilizez si intr-o canistra pentru alt acvariu, dar acolo nu pot sa spun cat de eficient este datorita regimului de de shimbare al apei(nu pot sa spun sigur daca schimburile de apa sau matrixul ma ajuta).
Se pare ca Matrixul este pumice pe care Seachem a selectat-o dupa anumite criterii porozitate, dimensiuni etc. Stiu ca nu prea are legatura cu mediile de filtrare, dar banuies ca ADA foloseste aceeasi rioc pe care a incarcat-o cu fertilizanti si o vinde sub forma de power sand. Este o parere bazata observatii personale utilizand Power Sand.

fadds wrote:
tare asta. Iti propun un experiment: incearca un setup similar cu al meu, adica pesti, pietre, nisip, fara plante. Filtrare doar cu Matrix. Dupa aceea te astept sa-mi povestesti mai multe despre "denitrificare" si filtrare "anoxica", in urma rezultatelor obtinute.

Nu ,nu o sa fac chestia asta. In definitiv de ce as face-o?Iti inteleg punctul de vedere, nu am nici un interes sa consum timp, resurse financiare, energie pentru o copilarie. Uneori este util sa ne scoatem ochelarii de cal si sa intelegem ca exista si alte acvarii in afara celor detinute de noi si ca motivul pentru care cineva alege sa faca schimb de apa poate fi diferit fata de motivul nostru. Dar ce este mai important este sa intelegem ca sunt si alte surse de documentare in afara "bibliei" noastre acvaristice.

@narcis Dupa experimentul cu apa neschimbata timp de 3 ani, cat timp ai merge acum cu buna stiinta fara sa schimbi apa? In ce conditii?

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2022 18:28:10

flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

narcis wrote:Asa am invatat, asa am facut. Cand am considerat ca e timpul de schimbare, am facut-o. Nu sunt adeptul schimbarilor dese, doar cand consider ca e necesar. Daca vrei, iti caut, ma uitam mai demult la un nene chinez, prin America, care merge pe varianta fara schimburi de apa, are o afacere în domeniu.
L. E. https://youtu.be/rg1u-XVMU3Q


Foarte interesant filmul, ma bucur ca am trecut peste cine l-a facut si l-am urmarit.
Multe de invatat, merita urmarit. Este interesant de vazut ce tipuri de pesti are in acvarii.
Cu niste chestii nu sunt de acord cu el, daca vreti putem discuta, dar nu fac parte din topicul nostru.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
dandumitru
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/01/2012 00:57:30
Messages: 542
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

flo77 wrote:
dandumitru wrote:
Daca te citeste un incepator si pune in practica aceasi configuratie pe care o ai tu , crezi ca la el va functiona ?


Pai cam acelasi lucru ma intreb si eu. Crezi ca daca un incepator incearca sa nu schimbe apa 2 ani de zile va avea sanse de reusita? Eu am pus numeroase intrebari nu pentru a contesta ceea ce ai reusit tu ci pentru a intelege fenomenele care s-au petrecut in acel acvariu. Inteleg ca vrei sa creezi acea aura de mister in scopul de a stimula discutiile dar la un moment dat va trebui sa dai si propria ta explicatie(clara, nu gen Pythia) pentru factorii care au dus la reusita ta. Eu personal am inteles cum ai reusit o balanta a compusilor anorganici din bazin. Majoritatea intrebarilor le-am pus(numarul de pesti, hranire, daca ai folosit activated carbon sau nu) pentru a gasi o explicatie la cum ai reusit sa tii sub control compusii organici. Acum am vazut ca ai folosit filtru de fund(te referi la undergravel filter?) Ai folosit power heads, airstones sau ai lasat libere tuburile? Pe tuburi se formau colonii de bacterii heterotrofe? aceeasi intrebare si pentru intake-urile si outflowurile de la canistre.

Te referi la recomandarile producatorului sau la ce spun utilizatorii? Caci daca te referi la recomandarile Seachem, ei nu recomanda sa-l schimbi niciodata. Eu personal il folosesc in sump, intr-o zona unde am curent foarte mic de apa. Functioneaza satisfacator pentru a mentine nitratii in valori acceptabile intre schimburile regulate de apa(scopul pentru care l-am introdus).Cantitatea pusa este cea recomandata de Seachem.


Pai s-ar intampla c-am acelasi lucru ca si la tine , doar ca eu sunt greu de crezut , pentru ca nu spun si nu sustin asta la fiecare colt de strada, am spus-o aici pentru ca s-a adus in discutie problema, altfel trebuie sa ai curaj sa faci asta fara sa fii atent si la celelalte detaalii, daca copiezi corect vei avea sanse de reusita macar 75%, daca ma si intrebi cum si de ce s-ar putea ca reusita sa fie maxima , totusi sunt potentiale riscuri datorita parametrilor si calitati apei.
Am folosit power head-uri, pe tevile filtrului se forma ceva mazga maronie ( daca spui tu ca erau colonii de bacterii heterotrofe , eu nu le pot identifica, nu am microscop ) dar niciodata nu am avut exces, la fel si pe furtunele de in si out al canistrelor pe care nu le-am curatat niciodata.
Compusi organici, tehnic vorbind, inaintea noastra au fost alti baieti destepti care au rezolvat aceasta problema foarte simplu, drept pentru care nu trebuie sa ne mai obosim noi, este suficient sa folosesti surface skimmer , mai departe stie mediul din canistra ce sa faca. Daca vrei sa intelegi ce se intampla si cum se intampla este o tema de studiu pentru cunostinte generale ce te priveste doar pe tine ( nu pe tine fizic Flo ), multi dintre acvaristi nu cunosc mai mult de cat termenul BIOFILM, poate nici atat si daca mai citesti pe forumuri din ce cauza apare mazga aia alba ai sa te crucesti de numarul aberatiilor.
Ma refer doar la recomandarile Seachem , recomandarile consumatorilor sunt in functie de rezultatele lor, sau de genul, cum am mai spus, pune frate ca nu strica.
Nu incerc sa creez o aura de mister, pentru ca este totul expus si nu ma deranjeaza nici o intrebare, daca am o explicatie pertinenta o spun cu mare drag, imagineazati ca sunt si lucruri pe care nu le inteleg, nu am cum sa fiu a tot stiutor, ca am experienta practica asta nu ma autorizeaza sa sutin teorii, pot sa spun cum am procedat eu si ce rezultate am avut, daca ajung la explicatii stiintifice inseamna ca sunt un ipocrit, ca stiu explicatii din manual este alt aspect, nu este teoria mea.
Pana la urma , daca este cineva interesat, cred ca pot da cateva explicatii, numai daca consider ca asta conteaza si ajuta.

Termenul = compusi anorganici = sau expresia = am inteles cum ai reusit o balanta a compusilor anorganici in bazin = nu este prea mult spus , ca noi sincer nu avem asa de multi in bazin ?

This message was edited 3 times. Last update was at 12/03/2022 19:51:18

[Yahoo!]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

dandumitru wrote:

Compusi organici, tehnic vorbind, inaintea noastra au fost alti baieti destepti care au rezolvat aceasta problema foarte simplu, drept pentru care nu trebuie sa ne mai obosim noi, este suficient sa folosesti surface skimmer , mai departe stie mediul din canistra ce sa faca. Daca vrei sa intelegi ce se intampla si cum se intampla este o tema de studiu pentru cunostinte generale ce te priveste doar pe tine ( nu pe tine fizic Flo )

Dupa cum am spus am incercat sa inteleg fenomenele care sau petrecut in acvariul tau , cum de nu ai ajuns la un pH crash datorita acularii de compusi organici. Nu am luat in considerare un protein skimmer deoarece nu ai mentionat ca ai. Parerea mea este ca ai format o colonie considerabila de bacterii heterotrofe in filtrele folosite, probabil cele mai multe on elementele filtrului de fund. Cel putin asta este explicatia simplista pe care o gasesc eu la momentul de fata.
Si ca sa fim complet obiectivi, la un moment dat cred ca ai avut o mica problema cu GSA, probabil ca ai rezolvat-o simplu manevrand dozajul fertilizantilor.
dandumitru
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/01/2012 00:57:30
Messages: 542
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

flo77 wrote:
dandumitru wrote:

Compusi organici, tehnic vorbind, inaintea noastra au fost alti baieti destepti care au rezolvat aceasta problema foarte simplu, drept pentru care nu trebuie sa ne mai obosim noi, este suficient sa folosesti surface skimmer , mai departe stie mediul din canistra ce sa faca. Daca vrei sa intelegi ce se intampla si cum se intampla este o tema de studiu pentru cunostinte generale ce te priveste doar pe tine ( nu pe tine fizic Flo )

Dupa cum am spus am incercat sa inteleg fenomenele care sau petrecut in acvariul tau , cum de nu ai ajuns la un pH crash datorita acularii de compusi organici. Nu am luat in considerare un protein skimmer deoarece nu ai mentionat ca ai. Parerea mea este ca ai format o colonie considerabila de bacterii heterotrofe in filtrele folosite, probabil cele mai multe on elementele filtrului de fund. Cel putin asta este explicatia simplista pe care o gasesc eu la momentul de fata.
Si ca sa fim complet obiectivi, la un moment dat cred ca ai avut o mica problema cu GSA, probabil ca ai rezolvat-o simplu manevrand dozajul fertilizantilor.

Am avut o intentie mai la inceput intr-un alt setup sa folosesc un micro skimmer dar nu s-a mai intamplat,il cumparasem, am vrut sa-l instalez dar in drumurile mele am intalnit pe cineva care mi-a explicat prin ceva rudimentar ce ar trebui sa fac. Nu am mai folosit jucaria , am donato cuiva mult timp mai tarziu, nu mai tin minte cui dar tot aici pe forum.
GSA am avut, nu excesiv , nu pe plante, nu pe decor , mai mult pe sticla si doar la partea superioara a bazinului , cel mai mult pe partea din fata, si foarte multa pe partea superioara a skimmer-ului, acolo se aduna masiv, periodic inlaturam straturi cu grosimi de 1-2 mm.

In elementele filtrului de fund nu prea are ce sa se formeze pentru ca ala este un gratar pur si simplu care tine totul ( substrat, decor ) la o distanta de 1 cm fata de fundul bazinului, dar daca te gandesti la ce se formeaza in substrat este cu totul si cu totul altceva.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2022 20:48:58

[Yahoo!]
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Online

@flo77. Ca sa iti raspund la intrebare, e putin cam greu. Am bazine la care schimbul de apa e obligatoriu. Dar ca sa ma refer la cel mai vechi, la cel cu bucephalandre, sunt convins ca ar rezista lejer, o perioada de un an pe putin. Nu sunt dispus sa fac asta, imi place sa mai schimb amplasamentul. Aici, aspiratul se face doar în 5 cm partea fata a bazinului, cu schimb de apa aproximativ 50% saptamanal. La filtru nu umblu, am un burete pe in care il curat la schimbul de apa. Am neoni care au cam 4 ani, se duc pe rand. E o jungla acolo, dar am grija sa nu pierd noile achizitii, care vin din emers, exclus sa nu imi bag manutele. De fapt, pensete, ca mana mai rar.
O observatie, in canistre mediile de filtrare isi schimba culoarea, si matrixul dar si siporaxul. In sump, au ramas mult mai deschise la culoare.
La bazinul de 650 litrii, unde sumpul de 200 litrii e full de material filtrant, unde nu am control la mancare/fertilizare permanent, apar alge, biofilm in sump, acum e si ceva ciano. Dar acolo sunt copii mici, baga diverse in apa, pisicile beau mereu de acolo, nu are un program de fertilizare/masa /schimb de apa/se mai joaca la lumini. Filtrare e suficienta, dar asta nu e suficient pentru a avea un bazin stabil. Factorii care intervin din afara, fara ca noi sa putem interveni, duc la dezechilibre.
[ICQ]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Fiecare acvariu are nevoie de regimul sau specific de mentenanta.

Voi doua exemple total opuse:

1.
Acvariul suprapopulat cu pesti - schimb de apa masiv, saptamanal cel putin. In functie de frecventa si cantitatea schimbului de apa vei atinge o anumita concentratie maxima de nitrati. Fiecare decide pt el cat e de acceptabila acea concentratie (pentru unii e 50ppm, pt altii e 150 etc), ideea este ca fara schimb de apa nu scapi, indiferent de filtrare.

2.
Acvariul bine plantat cu putini pesti de dimensiuni mici - acel acvariu in care nutrientii scad mai repede decat se aduna, (inclusiv nitratii), fiind consumati de plante.
Acele plante noi le tundem si le inlaturam din sistem, deci scoatem azotul si carbonul organic fara schimb de apa, dar echivaleaza cu un schimb de apa. Este necesara fertilizarea pentru completare.
Un asemenea acvariu poate sa mearga fara schimburi de apa foarte mult timp.



 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com