[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
FILTRU EXTERIOR HOME MADE  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
bob_de_grau
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutari lume.
Cam asa sta treaba:
Mi-am propus sa construiesc un filtru exterior HM pentru acvariul meu de 60*30*35(L, l, h)(cam 50l net)
Pe scurt cam asa: un vas din sticla de 4 cu dimensiuni de 15*15*35 (L, l, h) va sta langa acvariu(la acelasi nivel). Apa ajunge in filtru prin principiul vaselor comunicante si dupa ce e filtrata se intoarce in acvariu cu ajutorul unei pompe de apa. Apa ajunge in filtru prin 2 tevi de pexal amorsate, prinse de sticla cu ventuze.Filtrul va avea un volum de 7,8 l
Eu ma gandeam la urmatoarele medii filtrante, de jos in sus:
-Bio-balls
-Inele de ceramica
-burete grosier
-eventual un saculet de nisip
-alt burete grosier
-vata de tip perlon
Principiul de functionare, dupa logica mea ar fi urmatorul: apa ajunge cu mizeriile in filtru
,mizeria ramane in stratul de vata si eventual in urmatoarele 2 iar in ultimele 2 straturi(inelele de ceramica si bioballs) se dezvolta bacteriile denitrificatoare(asa se numesc nu?)
Am sa folosesc o pompa ce scoate minim 150l\h, debit ce va fi masurat personal.
Filtrul va fi pozitionat pe o laterala mica a acvariului iar substratul va fi in panta spre aceasta laterala. Asta pentru a facilita o recoltare mai buna a mizeriei din acvariu.
Deci, ce parere aveti.......astept sugestii de imbunatatire(in special legat de mediile filtrante) si eventuale puncte slabe ale modelului.

Cam asta ar fi planul pe scurt.
Modelul l-am preluat de pe adresa de mai jos si l-am modificat un piculet.(Mergeti la sectiunea "Articole" si apoi la "Construiti singuri un filtru exterior"

http://www...............com/

Bine ati venit in Turnul Babel
[Yahoo!]
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Daca primul mediu de filtrare care va intampina "mizeria" va fi vata de perlon, atunci filtru va colmata in timp foarte scurt, asa ca iti sugerez ca apa sa treaca prin mediile de filtrare (alese de tine) in urmatoarea ordine: burete grosier, alt burete grosier, saculet de nisip, vata de tip perlon, Inele de ceramica, Bio-balls.
Daca tot faci un filtru extern, de ce nu faci un wet&dry, pentru ca e mai fiabil.
axy
Junior member

IP:

ai facut deja acvariul ?? ca daca, nu te sfatuiesc sa il faci un pic mai mare si sa-i faci intr-unul din capete un compartiment care sa joace rolul de filtru extern ; asa vei scapa de inesteticele tevi din pexal care atarna prin acvariu si care risca oricand sa se dezamorseze .
zic asta pentru ca ai putea sa aduci apa in filtru printr-un furtun care va fi ingropat in substrat , iar capatul din acvariu va putea iesi undeva la aprox. 10 cm deasupra substratului , si capatul din filtru sa dea deasupra materialului filtrant
va functiona pe principiul vaselor comunicante , trecerea din acvariu in filtru se va face taind coltul din spate - jos al peretelui despartitor ( prin care va trece furtunul si care se poate masca cu substratul ) , totodata va fi sigur ca nu vei avea surpriza sa te inunzi daca se va intampla ceva cu vasul separat
ca medii filtrante e bine sa folosesti de la rar la des tocmai pentru a preveni colmatarea , asa cum bine a zis si monoceros ,
atat doar ca va trebui sa ajustezi grosimea furtunului la debitul pompei
[Yahoo!]
bob_de_grau
Junior member
[Avatar]

IP:

monoceros wrote:Daca primul mediu de filtrare care va intampina "mizeria" va fi vata de perlon, atunci filtru va colmata in timp foarte scurt, asa ca iti sugerez ca apa sa treaca prin mediile de filtrare (alese de tine) in urmatoarea ordine: burete grosier, alt burete grosier, saculet de nisip, vata de tip perlon, Inele de ceramica, Bio-balls.
Daca tot faci un filtru extern, de ce nu faci un wet&dry, pentru ca e mai fiabil.

Pai nu prea ma atrage ideea de a-mi bate capul cu un wet and dry pentru un amarat de acvariu de 50 de litri. Indiscutabil ar face o treaba mult mai buna iar pentru un acvariu mai mare chiar m-as incumeta la un W&D. Pentru un "borcam" de 50 de l e un efort prea mare pentru intelectul si buzunarul meu.
In ceea ce priveste ordinea mediilor filtrante am hotarat sa jonglez un pic cu ele pana gasesc combinatia optica. Asa ca merci de sugestie

axy wrote:ai facut deja acvariul ?? ca daca, nu te sfatuiesc sa il faci un pic mai mare si sa-i faci intr-unul din capete un compartiment care sa joace rolul de filtru extern ; asa vei scapa de inesteticele tevi din pexal care atarna prin acvariu si care risca oricand sa se dezamorseze .
zic asta pentru ca ai putea sa aduci apa in filtru printr-un furtun care va fi ingropat in substrat , iar capatul din acvariu va putea iesi undeva la aprox. 10 cm deasupra substratului , si capatul din filtru sa dea deasupra materialului filtrant
va functiona pe principiul vaselor comunicante , trecerea din acvariu in filtru se va face taind coltul din spate - jos al peretelui despartitor ( prin care va trece furtunul si care se poate masca cu substratul ) , totodata va fi sigur ca nu vei avea surpriza sa te inunzi daca se va intampla ceva cu vasul separat
ca medii filtrante e bine sa folosesti de la rar la des tocmai pentru a preveni colmatarea , asa cum bine a zis si monoceros ,
atat doar ca va trebui sa ajustezi grosimea furtunului la debitul pompei

Pai acvariul e deja locuit de prin aprilie anul asta.
E tare interesant proiectul propus de tine insa cam tarziu pt mine. Cred ca o sa raman totusi la proiectul meu pentru ca nu am acum chef sa ma pun sa modific acvariul. Vad eu...daca nu-mi convine ce o sa iasa cu proiectul meu o sa-l pun in aplicare pe cel propus de tine, dupa ce mai clarificam niste detalii tehnice.
Oricum pe week-end vreau sa pun niste poze cu filtrul asta al meu si om vedea ce-o sa iasa.
Merci mult de sugestii

Bine ati venit in Turnul Babel
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: