[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme cu apa din acvariu... etc  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna seara, va scriu din dorinta de a ma ajuta deoarece nu stiu ce sa mai fac , am un acvariu de 230 l cu un filtru extern eiheim si unul home made (un fel de sump) de aproape o saptamana apa este cetoasa si face spume pe margine acvariului de jos (sump-ului) am sa incerc sa pun cateva poze. In acvariu am 6 piranha mari 19-20 cm + 3 mai mici la 4-5 cm., acvariul il am din martie si nu am avut problema asta pana acum. Saptamana trecuta am schimbat pompa de jos din sump de 1400 l/h resun cu una eiheim 2000 l/h... apa a fost ok pana sambata acum. Fac schimburi de apa in fiecare vineri 70 % stiu ca e mult. Stau la curte si folosesc apa de put cred ca la o adancime de maxim 11 m , dar repet fac asta din martie si nu au fost probleme.

Poate ma invatati cum sa aranjez mediile filtrante in "sumpul" nici asta nu am stiut, ordinea lor....

pozele sunt facute acum 2 min:

http://imgur.com/a/NW43d

This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2017 17:48:38

Liv
Ultrahigh member

IP:

1. Ce material ai in filtre?
2. Cu ce ii hranesti si cit?
3. Ceva analize la apa?

Vad ca un piranha are nevoie de 120litri de apa (doar un singur peste). Ai o suprastocare gigantica acolo. Probabil ai o deciclare serioasa. Cred ca nu ai avut probleme cit au fost mai mici. Cind au inceput sa creasca mai repede si sa manince mai mult cantitatea de dejectii a crescut si a depasit capacitatea de filtrare. Subliniez "cred".
Vad ca in acvariu ajung la 30-40 cm lungime (in natura ajung la 50cm). Ce o sa faci - ca nici macar nu o sa poate sa dea din coada?

This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2017 18:19:26

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Filtrul extern eheim professionel 4+ 600 are mediile lui ... iar cel home made contine asa: bureti, siporax, bio balls, perlon si roca vulcanica
Le dau sa manace o data pe zi, seara numai carne (peste, pui, vita) hrana le-o dau legata cu sarma si dupa ce mananca scot ce ramane... ce cade in acvariu mananca melci pomacea (25-30) maturi
Analiza la apa nu am facut niciodata, am postat un link cu pozele

CUm am scris si in postare am acvariul din martie si este prima oara cand se intampla asta...
Stiu de cerintele pestilor piranha , urmeaza prin vara sa le schimb acvariul cu unul de cel putin 650 l

Am facut o greseala weekendul trecut cand am pus pompa nou, am curatat ambele filtre cu apa de la robinet ceea ce a dus la distrugerea bacteriilor din ele... cred ca aici e greseala... dar ma intreb daca din cauza asta poate sa ajunga apa asa urata si sa faca si spume asa

This message was edited 3 times. Last update was at 23/01/2017 18:33:07

adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

normal... asta inseamna ca ai deciclat filtrele ceea ce nu e bine , la barosanii aia... Deci o sa ai nevoie de ceva timp sa se colonizeze materialul filtrant... cred ca ar fi bine sa faci schimburi de apa mai dese... la 2 sau 3 zile cite 30% ca sa nu ai probleme cu amoniacul si la fiecare schimb sa adaugi aditii cu bacterii
Iarasi cu mentenanta... trebuie sa faci mai des curatenie...
Nu stiu cit timp ar fi nevoie sa ti se colonizeze materialul filtrant... banuiesc ca 3 saptamini... cred ca e ca si cum ai restarta acvariul
sa vedem ce zic si colegii

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Alta problema este "sumpul" nu mai merge cum trebuie, primul compartimet unde intra apa din acvariu sta sa dea pe-afara... inainte toate compartimentele aveau aproape acelasi nivel al apei... tot din cauza asta sa mearga asa... parca si apa pare mai vascoasa... nu stiu ce sa zic...

Se vede si in poze... poate ma ajuta cineva sa aranjez sumpul cum trebuie..

This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2017 19:12:41

ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Asa cum ti s-a spus mai sus ti-ai deciclat bazinul, cam o luna de zile sa faci schimburi zilnice sau cel mult la doua zile de ~30%, eu le-as face zilnice(am fost si eu in exact aceiasi situatie, doar ca la mine a fost fortuita treaba-atrebuit sa bag discusii in bazin nou). La sump scoate buretii din sicane, nu-si au rostul, iar restul (cel putin cei din prima camera) inlocuieste-i cu burete cu pori mari(asta se colmateaza repede, si ai crescut debitul) a inca o treaba : burete (pori mari) in prima camera in rest mai mult material filtrant biologic (matrix, ada bio rio, eheim pro, ponce, lava vulcanica-ce iti permiti) asa apa va putea sa circule mai bine-FILTRAREA BIOLOGICA E IMPORTANTA nu cea mecanica facuta de bureti, da sigur mai fac si ei ceva a bio dar la ce incarcatura biologica ai e nesemnificativa. Crede-ma va merge mult mai bine. Ca sa-ti faci o ideie ia in considerare ca la acvariile marine nu folosim deloc bureti, iar sumpul tot pe acelasi principiu cu sicane e facut. in mod normal la un sump bine facut si cu destul material filtrant BIOLOGIC nu mai ai nevoie de filtru extern
[Email]
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Va multumesc pentru sfaturi, mi-au fost de mare ajutor... o sa ma duc chiar acum sa scot din bureti.. o sa revin cu poze si va mai tin la curent cu evolutia acvariului, o seara buna tuturor

This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2017 20:40:11

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

O filtrare biologica de calitate presupune o cantitate suficienta de material biologic,
sa zicem undeva in jur de 10% din volumul total de apa si, foarte important, un debit
nu prea mare prin mediile de filtrare, debit care sa iti asigure un timp de retentie
hidraulica suficient pentru a avea loc filtrarea.

Asta e ca o completare la ce ti-au scris colegii mei inainte. Filtrele tale sint deciclate daca
le-ai spalat cu apa de la robinet. In plus ai o supra incarcare biologica, prea putina apa
si probabil prea putin material filtrant pentru ce si cati pesti ai. In semnatura mea exista un
link catre un articol despre filtrarea biologica, citeste-l si ai sa realizezi ce greseli ai facut.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Filtrele spalate in apa de robinet? Check!
Pompa schimbata cu una cu debit marit? Check!

... bazinul sufera o deciclare partiala.
Ce recomand?

- schimburi frecvente de apa,
- mancare mai pe sponci,
- renunta la aproape toti buretii aia si pune mai mult material de filtrare biologica (spartura de lava, siporax, etc).

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut! Va multumesc frumos pt informatiile utile, am mai invatat ceva din ce nu prea stiam , bureti am lasat doar intre compartimente pt ca nu stiu cum sa aranjez siporaxul si spartura de lava. Am sa mai cumpar din abele sa umplu compartimentele.
Voi schimba din apa in fiecare zi 30% La pompa eheim debitul se regleza intre 1000 si 2000 l/h asa ca am redus si debitul undeva la 1400 l/h sper sa fie ok... apa parca nu mai face spuma dar tot cetoasa este... stiu ca dureaza ciclarea ceva timp dar asta e...
Am pus poze cu sumpul modificat...

http://imgur.com/a/X3yHy

This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2017 10:43:21

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- eu as scoate buretii aia din mijloc (cei aflati intre spartura de lava si siporax).
- daca vrei filtrare mecanica, incropeste-ti un ciorap pe care sa-l atarni sub teava de overflow...
- nu mai stiu preturile, da' spartura de lava era mult mai ieftina ca siporaxu'... asa ca as umple tot sumpu' cu spartura de lava.
- la bazinul meu, pentru 2 astronotusi mari si niste ancistrusi, eu folosesc 25 litri spartura de lava (~600 litri apa).
- as da pompa la minim... ideea este ca apa sa circule cat mai incet printre mediile filtrante, pentru ca bacteriile alea sa poa' sa-si faca treaba.
- as hrani pestii la 2-3 zile, pana cand bazinul se stabilizeaza iar.

Later edit: Acum am recitit primul post si-am realizat ca ai pomenit de 6 ciortani mari si niste puiet, intr-un bazin de 2oo si ceva de litri. Nu te vad bine! Pune mana si fa-le un bazin mare, daca vrei sa nu ai probleme cu ei...

This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2017 10:59:28

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Stiu ca este foarte mic acvariu nu mic dar pana la sfarsitul verii am sa fac un acvariu la comanda de vreo 650 l pe care vreau sa-l bag in peret in living (stau la curte) la fata peretelui si restul sa dea intro camera (o sa revin cu poze cand totul este gata) am sa scot si restul de bureti. Saptamana viitoare am sa cumpar si spartura de lava , au in dedeman la 26 lei 3 kg si este foarte buna...
http://www.dedeman.ro/ro/piatra-vulcanica-3kg/p/7025034

Nu prea inteleg , daca tot scot bureti mizeria cine o mai filtreaza...
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Din poza (cat inteleg) nu prea e bine : in primul compartiment unde iti vine apa din acvariu acolo pui burete grosier sau ciorap de filtrare>sub asta poti pune spartura aceia(material filtrant)>in urmatoarele compartimente doar material filtrant (pare siporax, si ce mai ai) nu nai e nevoie de bureti. Dar faci cum crezi
[Email]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

RBPiranha wrote:Nu prea inteleg , daca tot scot bureti mizeria cine o mai filtreaza...

Bacteriile-asta e treaba lor, plus apa se decanteaza, pentru mizeria mai mare asa cum ti-am mai spus in primul compartiment burete grosier sau ciorap de filtrare
[Email]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

.. Nu stiu .. dar poate ca nu intelegi principil filtrarii... exista 3 tipuri de filtrare, pentru un bazin..
1- filtrare chimica,filtrare care se face cu carbune activ... in general se utilizeaza dupa tratamente ,sa elimine chimicalele din apa...
2- biologica... este filtrarea care dr fapt nu este un filtru de impuritati,este ocantitate de material (siporax ,spartura de lava etc) in care se fac colonii de bacteri . Aceste bacterii iti transforma amoniacul in nitriti ,nitritii in nitrati....nitritii, de la o valoare de 03 sunt toxici
3- filtrare mecanica, aceasta filtrare iti scoate din suspensiile din apa si reziduri care plutesc prin bazin
Ultimile doua de fapt fac parte din filtrarea de baza..prima se folosesta doar la nevoie...
fara o filtrare biologica adecvata....nu poti avea un acvariu stabil.....

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Am inteles pricipiul filtrarii, am sa fac intocmai cum ma-ti sfatuit, multumesc inca o data tuturor, o seara buna... va tin la curent cu evolutia acvariului...
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut! Am revenit cu vesti bune. Acvariul si-a revenit , am schimbat zilnic cate 30, 40 % si i-am hranit o data la 2 zile, am renuntat la aproape toti buretii si acum totul este ok cu ajutorul sfaturilor voastre... va multumesc frumos. Pun mai jos un link cu o poza facuta acum cateva minute...

http://imgur.com/a/isYaT
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

, Teava alba e de la overflow ?
[Email]
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Da, am o gaura în acvariu pe unde intra... asa e la mine, ?tiu ca arata urat ?i ocupa ?i spa?iu dar urmeaz? sa fac alt acvariu ?i atunci poate folosesc caseta overflow...
RBPiranha
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut! Revin cu o intrebare , am reusit sa cumpar 6 kg de roca vulcanica... sunt bucati foarte mari ajung si dimensiunea unui ou... cum e bine sa fac sa o las asa sa sa o sparg in bucati mai mici pt filtrul DiY... multumesc... atasesz niste poze...

http://imgur.com/a/Mt8CC

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: