Author |
Message |
SefulPestilor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/12/2016 23:18:43
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
SefulPestilor
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d0622bf20c3152d6c0d4335f537707ca.png)
IP:
|
Salut ma numesc Bogdan si de cateva zile ma gandesc serios sa imi iau un acvariu.M-am documentat ceva timp si totusi vreau sa va cer parerea cu privire la alegerile pe care urmeaza sa le fac.In primul rand am observat ca acvariile sferice(boluri) sunt mai ieftine dar nu le recomanda nimeni.As vrea sa iau unul de 10L pentru ca din cate am inteles acesta este un volum potrivit pentru 2 pesti.Pestii as dori sa fie vivipari deoarce am inteles ca sunt foarte buni pentru incepatori.Pe de alta parte,acestia se inmultesc foarte repde si pentru ca acvariul va fi mic intentionez sa aleg 2 masculi ,daca se poate.Intentionez sa ii pun si niste pietris pentru a face posibila plantarea cu toate ca nu stiu de unde sa iau plante(oare are la petshop?).O sa il decorez cu primii bolovani care imi pica la mana (pe care o sa ii spal si fierb).Am ajuns la partea complicata.Filtrele si pompa de aer par sa fie potrivite doar pentru acvariile cu forma de paralelipiped(si cam scumpe) asa ca nu stiu cum o sa procedez.Cunosc pe cineva care a tinut un peste Betta intr-un acvariu bol timp de 2 ani fara filtru ,lampa,incalzitor,pompa de aer,pietris sau ornamente.As incerca si eu asta dar nu vreau sa risc sa pierd viitorii pestisori.Acestea fiind spuse va rog sa imi spuneti opinia voastra.Daca am inteles ceva gresit va rog sa ma corectati iar in privinta acvariului daca imi puteti recomanda un acvariu paralelipiped plus accesoriile strict necesare ar fi perfect.Multumesc.
|
|
 |
rxget21
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2016 00:10:28
|
rxget21
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2ac4692cb4f636b0769d2c291af6aa88.jpg)
IP:
|
In primul rand bine ai venit. Spune-ne si de unde esti ca sa iti dam sfaturi si poti sa iti treci locatia si la profil. In al doilea rand intr-un bol o sa chinui orice peste si o sa te chinui si tu cu aranjatu lui asa ca gandeste-te la optiunea unui acvariu mai mare. Cu cat este mai mare acvariu cu atat este mai usor sa il intreti(stiu ca suna ciudat dar asa este).
Poti incerca un acvariu de 30L si 5-10 guppy chit ca fara femele nu o sa traiasca mai mult de cateva luni. Zi un buget in care sa ne incadram cu sugestiile. Plante gasesti la petshop si hornbach depinde ce ai la tine in oras sau la colegii de pe forum. Nu iti sugerez sa folosesti primii bolovani care iti pica in mana, acestia trebuie testati inainte ca sa nu fie calcarosi(iei niste detartrant din supermarket si torni peste, daca incepe sa sfaraie si sa faca bule multe nu sunt buni), ar fi recomandat sa cumperi bolovanii tot de la petshop pentru ca esti inca la inceput si nu stii care pietre se preteaza. Ca si substrat poti folosii pietris de 1-2mm tot de la pet shop. NU UITA: nu cumpara nimic fara sa ne intrebi mai ales de la petshop fiindca persoanele de acolo sunt puse sa vanda nu sa dea sugestii bune si citeste despre ciclul azotului.
This message was edited 3 times. Last update was at 04/12/2016 00:12:54
|
|
 |
SefulPestilor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2016 19:43:28
|
SefulPestilor
Junior member
IP:
|
Multumesc pentru sfaturi.Am fost azi la Animax-ul din Buzau si am ales un acvariu de 25 de litri.In privinta celorlalte accesorii sa revin cu intrebari.M-am hotarat sa iau doar 2 masculi si o femela si o sa astept sa se inmulteasca.Daca nu se inmultesc o sa mai adaug eu mai tarziu.Dar nu am vazut plante.Chiar nu stiu de unde sa iau,probabil de pe net.
|
|
 |
criss.z
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2016 22:28:09
|
criss.z
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/40dfe505df48f152d8a0c574872251aa.jpg)
IP:
|
SefulPestilor wrote:M-am hotarat sa iau doar 2 masculi si o femela si o sa astept sa se inmulteasca.Daca nu se inmultesc o sa mai adaug eu mai tarziu./quote]
Ce si cum???  Ma rog la Dumnezeu sa nu fi în?eles eu bine sau sa fi vrut sa zici altceva!
Nu am foarte multa experienta, nu ma compar cu multi alti colegi de pe acest forum, dar ceva nu-i ok!
In primul rand, NU ITI LUA VIVIPARI IN ACEL ACVARIU, mai ales masculi si femele. Daca vrei o informa?ie in plus, nu ar fi oricum bine sa iei doar o femela si 2 masculi, ci 2 femele si un mascul, dar in 25l (probabil brut) ar fi un dezastru de proportii astronomice!  Eu am un mascul si o femela de guppy in 54l brut, pe langa alti cativa pesti si este destul de greu ca in fiecare luna ma trezesc cu 2-30 pui, deci...MAI BINE NU! Ai putea alege altceva, orice altceva! Nu recomand deloc vivipari! Ei sunt buni ca sunt rezistenti la gre?elile incepatorilor, nu de altceva! Nu ar fi bine sa începi cu iei, ca ai un acvariu mic!
In al doilea rand, ce o sa faci cu puii (am mai spus-o si o mai spun: nu accept lasarea puilor in acvariul comunitar pe principiul "nu mai raman multi"  ). Si cum vine aia ca daca nu fac pui mai bagi?
Ar fi nu bine, foarte bine daca ai opta pentru un betta cu altceva (cativa neoni/cory/rummynose/zebre) sau mai frumos, acesti pesti (neoni etc.) cu niste creve?i (cati vrei, dar pana in 20  )! Nu baga betta cu creveti, ca ii mananca!
Iti dau aceste sfaturi din compasiune si ti-ai face viata mai u?oar?, zic eu, daca le-ai lua in considerare!
This message was edited 1 time. Last update was at 04/12/2016 22:28:41
|
|
 |
SefulPestilor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2016 23:04:40
|
SefulPestilor
Junior member
IP:
|
In loc sa zici "niste " ai putea sa-mi spui un numar maxim(25l).Am ales vivipari pentru ca sunt foarte rezistenti si na..cred ca asta e foarte important in momentul asta.
|
|
 |
happy hippo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/12/2016 23:43:51
|
happy hippo
Junior member
IP:
|
saluti.
Acvariul tau are capac? daca da, atunci ai putea sa bagi o familie de killie. Sunt frumosi, rezistenti, si este imposibil sa nu gasesti ceva ce sa iti placa. Pe un site, erau comparati cu pestii de apa sarata, datorita coloritului.
Spor.
|
|
 |
rxget21
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/12/2016 00:05:43
|
rxget21
Member
IP:
|
La fiecare mascult de guppy trebuie doua femele minim. Dar hai sa facem o pauza de la pesti ca aia este peste o luna dupa ce pui acvariu in functiune. Acvariul tau a venit cu filtru si toate cele sau este doar sticla?
P.S. In acvariile de la animax imi e greu sa cred ca nu au ceva plante.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/12/2016 00:06:37
|
|
 |
criss.z
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/12/2016 08:48:17
|
criss.z
Member
IP:
|
Totusi, nimeni nu a întrebat care sunt dimensiunile acvariului?  Speciile de pesti si chiar decorul depind de lungime, latime si inaltime!
|
|
 |
rxget21
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/12/2016 10:11:02
|
rxget21
Member
IP:
|
[quote=criss.z]Totusi, nimeni nu a întrebat care sunt dimensiunile acvariului? Speciile de pesti si chiar decorul depind de lungime, latime si inaltime![/quote]
La 25L nu sunt asa multe specii de pesti care pot fi bagate in el.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/12/2016 10:11:44
|
|
 |
criss.z
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/12/2016 10:51:35
|
criss.z
Member
IP:
|
[quote=rxget21]La 25L nu sunt asa multe specii de pesti care pot fi bagate in el.[/quote]
Poate pestii nu depind atat de mult de aceste dimensiuni, avand in vedere ca este un acvariu mic, dar plantele, de exemplu, depind; daca acvariul este mai lung decat inalt, ar trebui optat pentru plante scunde si foarte scunde (moss, elocharis pusilla mini etc.), dar daca este mai inalt decat lung ar trebui mai mult optat pentru plante inalte (macar pe fundal: vallisneria, echinodorus etc.).
|
|
 |
SefulPestilor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/12/2016 10:27:46
|
SefulPestilor
Junior member
IP:
|
Acum sunt hotarat sa merg la magazin si sa cumpar tot.Voi cumpara totul din Animax Buzau si/sau magazine mai mici din Buzau.Tot insemnand toate cele necesare pentru perioada de ciclare si din cate am inteles eu doar pestii nu trebuie cumparati.Acestea fiind spuse va rog sa imi recomandati cate un produs pentru fiecare categorie(:
1.Acvariul.Probabil va avea 25-30 de Litri.
2.Substrat.Din cate am inteles acesta difera daca vrei sa il plantezi sau nu.M-am uitat in magazine si nu pare prea scump.Am mai inteles si ca trebuie un strat de 3-4 cm.
3.Plante.Din cate stiu trebuie plantate inainte de perioada de ciclare.Pe de alta parte pare ca sunt cam greu de intretinut.In cazul in care va trebuie sa le dau fertilizator lichid si solid as ramane la un acvariu neplantat.
4.Filtru.Nu prea am inteles ce ar trebui sa aleg intre intern sau extern.Cred ca cele externe sunt pentru un volum mai mare sau poate pentru un acvariu suprapopulat.
5.Termostat.Nu prea pare prea important.Am inteles ca sunt 2 tipuri unu care se scufunda complet si altele doar jumatate.
6.Mancare.Chiar daca nu pun pesti cica hraneste bacteriile alea din ciclare.
7.Pompa de aer.Nu stiu daca este sau nu necesara.Ajutor.
Daca am omis ceva din greseala (mai mult din necunostinta) va rog sa adaugati.
UPDATE:Am scris Buzau la search si am vazut ca toata lumea zice ceva de sticla din Buzau.Care e faza?Multumesc pentru tot ajutorul.
This message was edited 1 time. Last update was at 12/12/2016 10:37:47
|
|
 |
Radu_B
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/12/2016 13:32:17
|
Radu_B
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3c30bc3ec05967d33995f258b184fabb.png)
IP:
|
1. 25-30 de litri nu e acvariu ci nano acvariu. Cel mai bine te obistuiesti cu denunirea asta pentru ca si accesoriile sunt denumite la fel (ex. lampa pentru nano, substrat special pentru nano, fertilizant etc.)
E posibil sa te grabesti!
Daca te duci acum si iei ce gasesti e posibil sa dai banii si sa iti dai seama mai incolo ca nu e ceea ce trebuie. Iti recomand ceva de firma (Eheim, Dennerle) care vine si cu o lampa adecvata pentru el. Ori iti iei doar sticla si o lampa separat. (exclus acvariu cu capac din plastic si neon prins pe capac)
Cauta pe net un acvariu cum ti-ar placea sa ai si uplodeaza poza aici. Vei primi un raspuns cu ce ai nevoie
2. Da, in mare exista un substrat nutritiv care vine acoperit de cativa centimetri de substrat inert. La dimensiunea nano-ului tau nu va costa mult
3. Exista mai multe moduri de a cicla un acvariu (eu am preferat-o mereu pe aia fara plante)
Exista plante easy cre nu necesita fertilizanti, nici lumina speiala si nici injectie de CO2 (triunghiul de aur in acvaristica)
Ori plantat dar cu cativa pesti (3-4) ori neplantat cu ... 3-4  In 30 de litri nu poti baga prea multi pesti.
4. Intradevar, externele sunt pentru acvarii mai mari doar ca, avand un acvariu asa mic un filtru intern iti va lua foarte mult din spatiu. Ia-ti de la inceput unul extern!!!
Pentru 30 l iti recomand un filtru cascada (cauta pe google) ~ 120 ron
5. Ceva de genu. In functie de temperatura din casa ta e posibil sa-ti trebuiasca unul de 25 w
6. Nu, nu ai nevoie de pompa de aer (mai ales la filtru cascada)
Geamgeriile din Bucuresti au "besini" in cap si-s fitosi cand vine vorba de sticla. In Buzau sunt vreo doua cu creerul mai aerisit cand vine vorba de sticla pentru acvarii.
This message was edited 1 time. Last update was at 12/12/2016 13:34:43
|
|
 |
Radu_B
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/12/2016 09:42:01
|
Radu_B
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3c30bc3ec05967d33995f258b184fabb.png)
IP:
|
SefulPestilor wrote:Salut.Mi-ai raspuns la un topic cu niste recomandari pentru acvariu.In principal as dori sa iau un acvariu doar din sticla fara capac.Si sa folosesc o lampa separata.O lampa normala cu un bec special(nu stiu ce inseamna asta).La animax-ul din Buzau sunt acvarii deala dotate cu multe si cam scumpe si mai sunt si cele doar cu sticla(fara capac) si mai sunt si alea din plastic(cu capac) dar chiar nu vreau sa iau unul dela.Trebuie sa aiba neaparat capac?Tu ce imi recomanzi?20-30 L
Salut Bogdan!
Hai sa vorbim aici si nu pe PM ca se foloseasca si altii de informatii.
In principal as dori sa iau un acvariu doar din sticla fara capac
Eu iti recomand si capac. E folositor pentru a preveni evaporarea apei si pentru a nu sari pestii din acvariu.
Totusi capacul nu trebuie sa fie ceva "clasic". Eu la un nano am o bucata de plexiglas (poti folosi sticla la fel de bine)
Si sa folosesc o lampa separata.O lampa normala cu un bec special(nu stiu ce inseamna asta)
E bine sa folosesti o lampa dedicat pentru ca lumina trebuie sa aiba un spectru care sa reflecte cat mai bine lumina naturala.
Altfel, cresterea plantelor va fi afectata iar, cel mai important, vei avea probleme cu algele.
La animax-ul din Buzau sunt acvarii deala dotate cu multe si cam scumpe
Nu iti recomand acele kituri formate din acvariu, capac cu lumina, filtru intern, incalzitor si mincioc sau ce plm mai pun ei acolo.
si mai sunt si cele doar cu sticla(fara capac)
Dap asta e. Eu mi-am luat unul de 25 l din Hornbach. Foarte, FOARTE frumos lucrate si cred ca ca a fost cam 80 lei. Sticla ultraclara, toate marginile slefuite, in cutie; clar facut de ceva firma specializata.
Capacul l-am facut din plexiglas pentru ca am vrut sa decupez "in-ul si out-ul" filtrului cascada. Putea fi si din sticla.
si mai sunt si alea din plastic(cu capac) dar chiar nu vreau sa iau unul dela
Nope. Plasticul se va zgaria cu timpul (poate fi polisat dar NU vrei asta  )
Trebuie sa aiba neaparat capac?
Cu capac DIY sau deloc
Tu ce imi recomanzi?20-30 L
In sfarsit o intrebare buna
Uite ce-ti recomand:
1. Acvariu: Ceva simplu de genul asta: http://www.aquariumprest.ro/acvarii/acvariu-ocean-free-30-25-30cm-22-5litri.html
Daca ai fost cuminte si vine Mosu' poti sa te bagi si la asa ceva: http://www.happypets.ro/2650-acvariu-aquael-shrimp-set-smart-30-5905546191432.html
Nu l-am vazut live dar cred ca e OK (mai putin filtrul)
2. Capac simplu din plexiglas sau sticla cantuita (~ 15 lei). Nu e 100% obligatoriu dar e bine sa fie.
3. Filtru cascada: Folosesc un Aquael FZN2
http://www.petbazar.ro/Filtre-Hang-On-Acvaristica/Aquael-Versamax-FZN-2/o/2246/86/
Un filtru extern e cam mult pentru 30l si, mai ales, unui incepator dar nu imposibil de setat. Daca vrei sa arunci o privire:
http://www.happypets.ro/4732-filtru-extern-pentru-acvariu-eheim-2211-classic-150-4011708220207.html?search_query=filtru+extern&results=105
http://www.happypets.ro/5706-jbl-cristalprofi-e401-greenline-4014162602008.html?search_query=filtru+extern&results=105
4. Mediu bio pentru filtru: Eheim substrat Pro
5. Lumina: Nu's ce sa-ti recomand ceva ieftin. La nano folosesc un Eheim (dar e scump): http://www.happypets.ro/6094-eheim-aqua-light-led-daylight-4011708640173.html
Eu tocmai mi-am comandat o lampa de 15 w ca asta: http://www.ebay.com/itm/252603723980
plecand de aici ... sunt curios https://www.youtube.com/watch?v=LU_y6OK2qK0&t=283s
6. Ca incepator nu-ti recomand substrat fertil la primul setup...o sa dai buleala cu siguranta  si o sa-ti fie mai usor cand o sa il restartezi.
7. Sustrat: ceva de genul asta: http://www.happypets.ro/6961-wave-quartz-acvariu-negru-5kg-8023222002326.html
Pentru inceput nu ti recomand ceva pe baza de roca vulcanica (ex. JBL Manado pe care-l gasest foarte des) pentru ca se lucreaza greu cu el fiind foarte usor (mai ales ca incepator)
8. Fertilizanti: EasyCarbo si Profito
This message was edited 1 time. Last update was at 13/12/2016 09:43:57
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/12/2016 10:49:44
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
IP:
|
Cu un lucru nu as fi de acord cu colegul Radu, punctul 6. Daca vrei plantute, care sa le plantezi in substrat( nu anubias, microsorum, moss sau plante de suprafata) eu as recomanda un substrat fertil, dupa cum ii spune si numele, ajuta la fertilizarea plantelor, la sanatatea lor, te vei obisnui cu el, pe viitor vei avea o vedere mai larga. Nu toata lumea da gres din prima, acum depinde de tine ce alegi  . O zi buna, Narcis.
|
|
 |
SefulPestilor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/12/2016 23:07:28
|
SefulPestilor
Junior member
IP:
|
In primul rand vreau sa va multumesc pentru tot ajutorul.
1. Acvariu: Ceva simplu de genul asta:
Da ceva de genul o sa iau dar am vazut un acvariu de 25L la animax dar care are margini rotunjite.Nu stiu daca au importanta dar o sa il aleg pe acela pentru ca e mai mare.
2. Capac simplu din plexiglas sau sticla cantuita (~ 15 lei). Nu e 100% obligatoriu dar e bine sa fie.
O sa il las la urma chiar daca e mai ieftin.Poate pe parcursul perioadei de ciclare.
3. Filtru cascada: Folosesc un Aquael FZN2
In orice caz o sa iau unul cascada neaparat pentru ca am observat (prin eliminarea celorlalte) ca e potrivit pentru un nano.Inteleg ca cel Aquel este foarte bun ca il ai tu deja si poti sa iti spui o parare si pentru ca e de firma dar e cam scump.Intr-un final daca nu exista alta varianta o sa iau ceva de genu.De urmatoarele ce parere ai.
http://www.aquariumprest.ro/filtre-cascada/filtru-cascada-crystal-hang-on-nr-1.html
http://www.aquariumprest.ro/filtre-cascada/filtru-cascada-pentru-acvarii-of-super-hang-on-mini.html
4. Mediu bio pentru filtru: Eheim substrat Pro
Am cautat chesti asta pe google si am gasit pe site-ul oficial si pe alte site-uri.Si cum pare cam scump(pentru bugetul meu de minor fara venit) am incercat sa caut un inlocuitor.Si as vrea sa te intreb daca prin Mediu bio pentru filtru te referi la chestii de genul:
-https://animax.ro/biobox-rezerva-burete-grosier-l.html
-https://animax.ro/material-filtrant-perlon-100-gr.html
-https://animax.ro/biobox-rezerva-burete-carbon-xs.html
-http://www.aquariumprest.ro/medii-de-filtrare/bio-ceramica-filtranta-classica-super-grande-ceramic-rings-250-gr.html
5. Lumina: Nu's ce sa-ti recomand ceva ieftin.
Daca nu pun plante la ciclare nu mai e nevoie nu?In caz ca e,am mai incercat sa iti spun dar nu m-am explicat cum trebuie.Am o lampa de birou si m-am gandit sa ii pun un bec special.In continuare iti astept opiniile si/sau corectarile.
6.Substratul.Chiar daca nu pun plantele.O sa pun si daca pun tot trebuie substrat fertil.
Asa ceva e bun?Substratul nutritiv este mai bun decat cel fertil?
-http://www.aquariumprest.ro/substraturi/substrat-fertil-plante-acvatice-p13-absolute-planting-soil-negru.html
-http://www.aquariumprest.ro/substraturi/substrat-nutritiv-plante-acvatice-p12-absolute-plant-base-1-5-kg.html
7.Pe langa substrat-ul feritil mai trebuie inca unul care sa stea jos de tot?Daca da,care sunt proportiile.Am inteles ca trebuie sa pun un substrat de 3cm.
8.Fertilizanti nu mai iau pentru ca nu o sa iau plante.
PS:-O sa fac ciclarea pe care o preferi tu adica fara plante si presupun ca fara pesti.
-Daca imi mai recomanzi ceva te-as ruga sa lasi linkuri de pe aquariumprest sau animax pentru ca in cazul in care o sa comand ceva de acolo(probabil filtrul) am sa incerc sa iau totul de acolo.
-In cazul in care nu se poate cu chestii deastea mai ieftine si fara brand o sa astept sa strang bani si o sa incep mult mai tarziu.
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/12/2016 10:02:20
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
IP:
|
Iar nu-s de acord cu ciclarea fara plante. In cele 3 saptamani, plantele au timp sa se acomodeze, sa-si intinda radacinile, sa se stabilizeze putin. Daca tu o sa le plantezi dupa ciclare, iar zapacesti substratul , fiind la inceput plantele o sa mai iasa din substrat, le vei pune iar...etc. Ce dreac, uita-te putin le youtube cum se planteaza un acvariu, vezi acolo cum se taie radacinile la diverse plante inainte de plantare, cum se aranjeaza, cum se pune apa, iti va fi mai usor sa intelegi.
Nu iti dau un link, dar iti dau un sfat: substratul fertil din primul link ales de tine este ceva usor de intretinut, nu trebuie sa il acoperi cu alt substrat, nu se va amesteca cu altceva la replantare, iti va fi mai usor. Sunt mai multe modele de astfel de substrat de la mai multe firme, iti alegi ce te coafeaza pe tine la banuti, culoare sau altceva,
|
|
 |
|