In primul rand salutari tuturor utilizatorilor acestui forum intrucat eu sunt mai nou in ceea ce priveste acvaristica .
Am mare nevoie de cateva pareri / sfaturi / indrumari ale voastre in problema cu care ma confrunt . O sa incerc sa fiu cat mai clar si cat mai la obiect cu problema prin care trec in momentul de fata .
Am achizitionat un acvariu de 63 litri intr-un pachet facut de catre cei de la Hornbach adica acvariul, filtrul, incalzitorul termometrul etc . in urma cu aproximativ 6 saptamani .
La momentul cand am pregatit acvariul am gresit din cate mi s-a spus ca am pus ambele solutii din pachet in apa atat aqua safe cat si easy balance . A doua zi deja am observat o tulburare severa a apei din bazin .
Am tinut acvariul gol , nepopulat cam o saptamana dupa care am incercat sa introduc primii pesti nerabdator fiind. Am introdus doar 6 pesti ( guppy, molly, neoni ) iar in cam 4 zile am ramas doar cu neonii, restul nesupravietuind.
Nu am mai achizitionat alti pesti decat dupa o alta saptamana si am luat doar neoni intrucat am observat ca le merge ok in acvariu . In momentul de fata detin in acvariu 7 astfel de neoni pe care ii am de cam 5 saptamani si observ ca le merge foarte bine . In urma cu o saptamana, mergand pe principiul ca acum apa s-a format ok iar acvariul este deja ciclat am mai achizitionat inca 4 pestisori ca si prima daca, insa istoria s-a repetat si acestia au decedat. Cu alte cuvinte singurii pesti care sunt Ok in acvariu se pare ca sunt Neonii .
Acvariul nu este plantat ci are doar cateva plante artificiale, substratul este un pietris de culoare inchisa pe care l-am spalat foarte bine in 3 ape inainte de a il pune in bazin, ca si schimburi de apa am inlocuit o data pe saptamana cam 10 litri din cei 63 ai acvariului, substratul a fost aspirat saptamanal de asemenea cu un furtun, pestii au fost hraniti o singura data pe zi si cu foarte putina mancare, temperatura in acvariu este mentinuta constant la 24 de grade, iar apa pe care o inlocuiesc periodic o las la statut si o tratez cu easy life solutie recomandata intr-un petshop.
In prezent apa acvariului este mai ok in sensul ca am observat o limpezire a acesteia insa mai are o tenta laptoasa usor tulbure , posibil aici ma gandesc sa fie vorba de o ciclare a bazinului gresita sau nefinalizata inca . .
Vreau sa stiu ce ar trebui sa fac intrucat am incercat toate posibilitatile si variantele posibile din minte.
Mentionez ca in aceasta perioada am clatit de doua ori materialul filtrant din filtru dar cu apa din acvariu, si ca am incercat sa pun bacterii inclusiv pe filtru pentru a facilita ciclarea apei.
De asemenea daca ar putea sa va ajute acest detaliu pestii nu au rezistat decat maxim 4 zile in care nu au fost extraordinari de activi in bazin insa innotau , de multe ori cei molly stateau si pe fundul apei, iar in momentul in care au mureau isi luau o viteza haotica prin acvariu dupa care in cateva secunde erau prabusiti . P.S. Neonii sunt foarte ok si in prezent si ma gandesc ca nu ar fi vorba neaparat de o boala din moment ce acestia sunt bine iar restul nu imi supravietuiesc.
Multumesc pentru interes !
Filtrul pe care il ai tu este prea mic ptr acvariu , un filtru extern te-ar ajuta mai mult , apa laptoasa este semn ca acvariul este neciclat tot ptr ca filtrul este prea mic si ineficient .
Ar trebui sa te documentezi mai mult inainte sa incepi sa populezi un acvariu . Plantele artificiale nu te ajuta , le poti arunca si ia plante gen anubias , microsorum , cryptocoryne , valisneria , egeria densa .
Multumesc mult pentru o prima parere insa am un mare semn de intrebare . . . filtru extern la 63 de litri ?
Stiu ca nu ma ajuta plantele artificiale insa nu am gandesc cel putin deocamdata sa trec la plante naturale intrucat nu imi doresc momentan alta bataie de cap .
Nu sunt singurul cu acvariul neplantat asadar nu cred ca plantele sunt motivul situatiei prin care acvariul meu trece .
P.S. O sa incerc sa citesc specificatiile filtrului pe care il detin si sa le comunic si aici pe topic .
Filtrul extern nu e musai sa fie canistra, poti folosi un HOB daca iti permite capacul, pe care il poti umple cu mai mult material filtrant de calitate (sera mini siporax, eheim substrat pro mini, micromec). Daca filtrarea se face in momentul de fata doar cu un buretel, acvariul ala nu se va cicla niciodata.
Totusi pestii nu mor foarte repede in bazine neciclate. Moartea prin intoxicatie cu amoniac e lenta si chinuitoare. Deci mai e o posibila cauza a deceselor. Incepator fiind, nu stiu daca ti-a explicat cineva cum se face aclimatizarea corecta.
Merci foarte mult de idee . Chiar ma voi interesa si o sa fac si asta pe viitor .
La partea de aclimatizare as putea sa iti spun ce am facut si sa imi spui ce gresesc - am pus pestii in punga sa pluteasca in apa acvariului cam 20 minute, dupa care am desfacut punga si am inceput sa pun cate putina apa din acvariu si sa ii mai las inca vreo 10 minute sa pluteasca , dupa care usor am inclinat punga si am asteptat ca pestii sa iasa usor catre acvariu .
Asa este pestii nu mor treptat ci au o moarte subita care intervine in cateva secunde maxim un minut . Neonii cum spuneam in schimb fac exceptie de la regula mergandule foarte bine .
In principiu cam asa se face aclimatizarea. Ii obisnuiesti cu temperatura acvariului in care vor sta, dar nu numai. Trebuie obisnuiti treptat si la parametrii chimici ai noului mediu. Deci se pune cate putina apa din acvariu in recipientul in care sunt, pana cand cantitatea de apa noua e egala sau chiar mai mare decat cea veche. 10 minute nu sunt sufieciente.
Transferati intr-o apa cu proprietati chimice mult diferite de cea in care au trait, pestii sufera soc osmotic si mor relativ repede. Ai observat cumva daca respirau la suprafata sau aveau branhiile inrosite?
Am observat ca sanitarul din cand in cand dadeau sa iasa la suprafata bazinului cate o tura rapida, iar restul se adunau in zona filtrului zona superioara sau se localizau in partea inferioara pe substrat unde stateau destul de inerti . Respiratia mi se pare sa aibe un ritm destul de scazut .
P.S. referitor la filtru crezi ca imi poti recomanda sau exista posibilitatea de a schimba doar materialul filtrant . . adica sa renunt la buretele ala cu ochiuri mari si sa trec la un material filtrant mai bun pe care sa il pun in filtrul meu ?
Materiale filtrante de calitate ti-am enumerat cateva posturi mai sus. Nu stiu daca poti inlocui buretele, pentru ca nu ai dat detalii despre filtrul pe care il detii. Conteaza sa aiba un volum marisor care sa gazduiasca o cantintate maricica de material filtrant bio.
La HOB-uri nu ma pricep, n-am folosit niciodata, dar sunt colegi care sunt multumiti de el si iti pot recomanda ceva bun.
Filtru este cel mai important lucru la orice acvariu indiferent de felul lui , subfiltrarea sa zis asa este greseala pe care o fac 99% din acvaristii incepatori .
Daca ma crezi sau nu eu am filtru extern cu 3.5 litri de material filtrant la acvariu de 64 de litri.
Daca doresti sa intelegi acest lucru bine daca nu .....asta e
Daca nu imi venea sa cred nu eram aici si nu ceream ajutor.
Poate imi puteti recomanda un filtru intern OK pentru ceea ce folosesc eu CA si acvariu .
O sa pun o poza sa va faceti idee de filtrul folosit in prezent si sa imi dati parei
Multumesc
Am inteles Ce parere aveti de jbl ChristalProfi i80 sau modelul i100 tot intern dar ceva mai capabil ma gandesc decat ce folosesc in prezent . Astept ceva opinii .
Este o super idee CA si filtru dar es am un acvariu in living unde din pacate nu am nici posibilitatea de a instala o altfel de aparatura iar spatiul este si el limitat. Acesta ar fi motivul pentru care ma orientez tot catre unul intern .
Filtrele interne sunt folosite pentru filtrare mecanica, pentru ca nu au suficient spatiu pentru medii de filtrare biologica.
Iar fara cea din urma nu-ti traiesc pestii.
Salutari tuturor ! O scurta intrebare ieri pe langa cei 7 neoni pe care ii aveam (neoni normali rosi/albastru) am cumparat sa vad cum se comporta si desigur pentru faptul ca mi-au placut foarte mult 3 neoni portocalii ( cu dunga de pe ei portocalie ). S-au grupat initial toti 3 intr-o patre a acvariului, fara sa observ un conflict cu restul , dupa care astazi dimineata absolut toti 3 erau morti in bazin.
Aveti ceva pareri in aceasta situatie ? Am gresit eu prin ai combina? Au alte nevoi decat restul ?
Multumesc!