Author |
Message |
Manuelita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 10:41:34
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Manuelita
Member
IP:
|
La fascultatea de Bio din Bucuresti exista un profesor care a transformat 2 sere de plante in ..2 serecu acvarii. Acum cativa ani acvariile erau mia curate, mai ingrijite, parca mai multe specii de pesti, am fost acum cateva saptamani si mi s-a parut cam parasit locul, mai mult cu plante decat cu pesti si cu putini studenti entuziasti.
Anyway, vroiam sa va zic ca sunt acolo si cateva bazine mai mari din beton in care sunt cazati crapi, sturioni, etc. Ei bine pe post de filtru aveau cate o ladita de plastic ( din acea ca de fructe, cu fundul din zig-zaguri de plastic si inalte de ~7 cm) . Ladita era pusa deasupra bazinului, sprijinindu-se chiar pe coltul lui, in ea erau puse brichete de ceramica si pe desupra ceramicii, in locul unde curgea apa, vata. O pompa scotea apa printr-un furtun din bazin si o urca deasupra laditei, lasand-o sa se scurga prin vata, apoi prin brichetele de ceramica si in final prin fundul laditei direct in bazin.
Credeti ca e eficient sistemul? Apa nu cadeain ladita in perdea sau cu cine stie ce suprafata, ci pur si simplu din furtunul rotund.
Aici eu nu prea inteleg de ce mai era nevoie de o suprafata asa mare de ceramica daca oricum apa nu trecea decat prn zona centrala a laditei.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 12:03:28
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
... este sistem "wet & dry" ... foarte eficient dpdv al componentei biologice a filtrarii ... evident ca ceea ce ai vazut tu este o varianta home-made, fara mari pretentii, insa se poate face asa ceva si acasa, cu o eficienta destul de mare ...
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 12:13:57
|
siliconu`
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/11172568344459ecfe5ef04.jpg)
IP:
|
Din ceea ce ai descris tu, ca siguranta ca are o eficienta slaba( ca si solutie de filtrare), este un filtru w&d da o leaca mai taranesc  Acuma sigur ca din punctul de vedere al sanatatii bazinului mai multi factori isi spun cuvantul :volumul mare de apa fata de pesti (eu asa am inteles ca este), cat sunt de hraniti,ce fel de pesti sunt, cat de mari sunt schimburile de apa, plante,s.a.m.d. Oricum, fata de constructia filtrului respectiv, eu zic ca nu lipsea mult sa faca un w&d de bun simt.Da` las ca merge si asa...
|
clin uatar for iu, mai uait frend!  |
|
 |
Manuelita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 14:26:35
|
Manuelita
Member
IP:
|
dar oare un astfel de filtru construit in felul urmator: pusa o astfel de "tava" cu ceramica deasupra acvaruiului, pe 2/3 din lungimea lui, sau poate mai mult, ( adica ca o sita care se pune intre acvariu si capac ) , iar prin spatiul ramas liber sa iasa un furtun ( sau 2-3 cu debit mai micut) care sa toarne apa in sita, ar fi eficient?
ar fi sub capac si deci nu s-ar vedea, suprafata de filtrare imensa si expusa aerului, furtunul ar putea avea in capat un dispozitiv care s atransforme jetul intr-o perdea de apa...
fantasmez fara legatura cu logica?daca da, nu va sfiiti sa-mi spuneti va rog.
|
|
 |
LooSeR
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 14:48:01
|
LooSeR
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1431578819441bdb81e3005.gif)
IP:
|
din cate stiu sunt filtre externe dar facute mai bine .. din vase din sticla .. cu diverse medii filtrante .. prin care apa circula ..
Intr-o poza se poate vedea un filtru ... de mare amploare si foarte bine facut .. dar si pt acvariu pe marimea lui
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10239/18.jpg
poate ne explica g.g.
In poza e pentru apa sarata .. recif
|
Vand Pui vijla maghiar ! Pt detalii PM ! |
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 15:16:31
|
siliconu`
Senior member
IP:
|
Manuelita wrote:dar oare un astfel de filtru construit in felul urmator: pusa o astfel de "tava" cu ceramica deasupra acvaruiului, pe 2/3 din lungimea lui, sau poate mai mult, ( adica ca o sita care se pune intre acvariu si capac ) , iar prin spatiul ramas liber sa iasa un furtun ( sau 2-3 cu debit mai micut) care sa toarne apa in sita, ar fi eficient?
ar fi sub capac si deci nu s-ar vedea, suprafata de filtrare imensa si expusa aerului, furtunul ar putea avea in capat un dispozitiv care s atransforme jetul intr-o perdea de apa...
fantasmez fara legatura cu logica?daca da, nu va sfiiti sa-mi spuneti va rog.
Nu fantasmezi deloc ("Nu cred in fantome, dar ma tem de ele-Artur.C.Klark")  .Ai descris in esenta un filtru gutiera, un filtru de conceptie deloc noua si care este destul de eficient in anumite conditii si care are anumite avantaje- buna oxigenare a apei,posibilitatea de amplasare de diverse medii de filtrare, comod de realizat tehnic,etc. Ce e realmente  la acest filtru este ca e groaznic de vizibil si de inestetic
|
|
 |
Manuelita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 15:21:25
|
Manuelita
Member
IP:
|
si eu care speram ca am o idee noua, fie si ea nepractica :aaa:
|
|
 |
siliconu`
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 16:02:47
|
siliconu`
Senior member
IP:
|
Manuelita wrote:si eu care speram ca am o idee noua, fie si ea nepractica :aaa:
Propun sa bagam un topic cu cele mai nepractice idei noi.Deja imi vine una pe tzava...
|
|
 |
sydney
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 16:13:20
|
sydney
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19119794884489f6c07925c.gif)
IP:
|
Manuelita wrote:pusa o astfel de "tava" cu ceramica deasupra acvaruiului, pe 2/3 din lungimea lui, sau poate mai mult, ( adica ca o sita care se pune intre acvariu si capac ) , iar prin spatiul ramas liber sa iasa un furtun ( sau 2-3 cu debit mai micut) care sa toarne apa in sita, ar fi eficient?
Poate ca n-am inteles eu exact cum ai vrut tu sa zici, dar daca "tava" este intre acvariu si capac nu obtureaza cumva lumina care pleaca din capac inspre acvariu? In plus, probabil ca "tava" respectiva ar trebui sa fie cam groasa ca sa poti baga in ea mai multe medii pentru filtrare mecanica, biologica, eventual si chimica. Cam nepractic sa ai in capacul de la acvariu o uzina din asta.
Varianta cu filtrul wet & dry clasic (bazin cu medii de filtrare situat sub acvariu, bazin din care se pompeaza apa filtrata in acvariu si surplusul din acvariu (apa care trebuie filtrata) curge inapoi in bazinul de jos), desi mai greu de realizat, cred ca ar fi mult mai eficienta si mai eleganta.
|
Îmi oglindesc sufletul în acvariu. |
|
 |
Manuelita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2006 16:39:39
|
Manuelita
Member
IP:
|
@ Sydney,la treaba cu lumina ai mare dreptate, nu m-am gandit.
@siliconu' , daca tu ai curaj si deschizi topicul promit sa postez prima..sunt sigura ca as avea idei nepractice. partea cu creativitatea poate mai slabut... :smecher:
|
|
 |
|