[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu 100l  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
debussy
Junior member

Joined: 10/03/2015 00:06:51
Messages: 9
Location: Iasi
IP:
Offline

Va salut
Acum cativa ani pe vremea cand eram plecat din tara am primit un acvariu folosit de catre cineva ca si acvariu marin si un stand nou. In momentul in care m-am intors in tara nu am avut posibilitatea sa-l iau cu mine iar acum mi-am facut curaj sa intru si eu in lumea minunata a acvaristicii.De cateva saptamani am inceput sa citesc pe ici pe colo fiind primul acvariu si neexperimentat dar vazand ca sunteti niste oameni diponibili sa-i ajutati pe toti cei care sunt la inceput de drum “profit” si eu de bunatatea voastra ? .
Standul: 80x32x60 care daca il montez asa cum zice schita nu o sa am loc pentru filtru extern.O sa atasez o poza cum cere schita sa fie montat si una cum m-am gandit eu si as vrea sa stiu daca ar putea afecta rezistenta ?
Acvariu: 80x30x40 – 100 litri si aici am o intrebare.Cu ce solutie se poate spala geamul de la acvariu ?
Iluminare: - capacul original contine : ( sunt bune ? )
- 1 x POWER GLO 22"/55 cm 24W T5 HO
- 1 x LIFE GLO 22"/55 cm 24W T5 HO
Filtrare: - ma gandeam la un SunSun HW-302 ( am citit si pro si contra ) – aveti alte sugestii ?
Incalzitor: - nu am cautat inca nimic dar ma gandeam la ceva de 100w.Este suficient ? O idee ?
Fertilizare: - aici am mare nevoie de ajutorul vostru.Am intalnit des vorbinduse pe forum despre Manado.
M-am tot gandit cum sa-l fac, ce sa pun in el si inca nu m-am hotarat.Initial plecasem cu ideea sa-l fac cu ciclide africane dar din ce m-am documentat nu este recomandat sa le tii intr-un acvariu de 100 l ( daca voi credeti ca este posibil as prefera sa incep cu ciclidele ). De plantat ma cam sperii nu stiu de ce ( probabil lipsa de experienta ) dar e cam singura optiune pe care o am.
Vreau sa inchei prin a va spune ca nu vreau sa ma grabesc cu acvariul.Daca este nevoie ma mai documentez inainte sa incep pentru a nu da gres.Ca si o paranteza, in weekend am drum la Vatra Dornei ma gandeam ca daca ma opresc pe marginea raurilor din munti poate gasesc si niste pietre frumoase, iar pentru crengi, lemne la fel in weekend o sa ajung pe barajul raului Siret unde mi-a spus cineva ca se gasesc.Pana atunci as dori sa am pregatit tot ceea ce imi trebuie pentru a incepe.
Va multumesc anticipat si astept orice sfat, sugestie
 Filename attachment-2.php [Disk] Download
 Description acvariul
 Filesize 45 Kbytes
 Downloaded:  580 time(s)

 Filename attachment-1.php [Disk] Download
 Description stand cu spatiu pt filtru extern
 Filesize 53 Kbytes
 Downloaded:  549 time(s)

 Filename attachment.php [Disk] Download
 Description stand dupa schita
 Filesize 52 Kbytes
 Downloaded:  646 time(s)

sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Sunsun este destul de tentant casi pret da ma bine cauta ceva second, eheim sau jbl.
Si eu ca si tine am cautat ceva destu de ieftin de care nu am fost multumit iar in cele din urma am ajuns la a-mi confectiona un sump.
Manado este o alegere destul de buna avand ca dezavantaj faptul ca este destul de usor si tinde sa pluteasaca anumite granule din el iar daca vrei sa ai un acvariu plantat va trebui sa ai un strat de jbl aquabasic de 2..2,5 cm sub manado.


sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Nam mai putut edita

Inalzitor ar trebui unul de minim 150w, 100w este cam la limita.
De populat vei popula numai dupa ciclarea acvariului, adica pui substratul si ce mai vrei tu sa pui in acvariu echipezi filtrul cu mediile filtrante (eu recomand burete, perlon si siporax) apoi umpli acvariu cu apa, pornesti filtru si il lasi asa timp de doua saptamani fara a face schimburi de apa si adaugati zilnic cantitati mici de mancare pt. pesti.(ajuta bacteriile denitrificatoare sa se dezvolte)
Dupa aceasta perioada puteti introduce un pestisor in acvariu pe care il lasati singur o saptamana doua si pe care il hraniti normal( eu le dau o data pe zi cat pot ei manca in cateva secunde fara sa ramana mancare pe fundul acvariului)
Dupa ce ciclarea a fost facuta puteti popula acvariu dar mare atentie, nu suprapopulati acvariu!
Eu va recomand sa incepeti cu vivipari, sunt mai rezistenti si nu sunt pretentiosi.
Ca si regula ar fi 1,5 litri apa la 1 cm de peste(se ia in calcul lungimea pestelui la maturitate)
Si la capitolul plante, Vallisneria, Elodea, Cryptocorine, Anubias, Microsorium, Nucus, muschi, unele specii de Ludwigia,
muschiul, anubiasul si microsorium le poti prinde pe ceva lemne.
Pietrele de rau sunt bune dar inainte de ale baga in acvariu toarna otet sau detratant pe ele sa vezi daca produc efervescenta, daca are loc o reactie efervescenta nu se pot folosi in acvariu
Daca au trecut detestul otetului fierbele pentru a le dezinfecta.
Vizavi de lemne luate de prin rau, prepararea lor este destul de anevoioasa, fierberi repetatae dezinfectare cu verde de malacit, mai de graba cumperi din magazin.


Daca am gresit ceva rog pe cei cu mai multa experienta sa ma corecteze
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

Draga omule, bine ai venit

Din partea mea, ar fi o intrebare: Doresti sa pornesti in lumea acvaristicii mai serios sau datorita unui acvariu primit vrei sa vezi cum ar fi daca..?

Intreb pentru ca, dupa parerea mea, acvariul are niste dimensiuni nepotrivite - raport aiurea intre lungimea lui, latimea si inaltimea. Va arata a acvariu-tablou. Nu e foarte grav dar se poate remedia (se face alt acvariu, fara sa coste o avere).
Un acvariu frumos trebuie sa fie mai lat, desi un incepator ia in calcul latimea la final, dupa ce a ales lungimea si inaltimea.

De asta intreb, sa vedem daca sa raspundem la intrebarea pusa de tine sau sa profitam ca nu ai cumparat/facut inca nimic si sa-ti sugeram ce ar fi potrivit si frumos.

Atasamentelel nu se vad, probabil fiind nou, n-ai stiut sa le uploadezi cum trebuie.

Bugetul, pentru echipamentele de care-i nevoie, cam cum e? Filtrul extern e una dintre cele mai importante, daca nu cea mai importanta chestie de care vei avea nevoie, indiferent de ce pesti pui, daca e plantat sau neplantat samd.

Standul e foarte important. 100 litri nu e extraordinar de mult dar eu n-as incerca fara cadru din teava rectangulara subtire, imbracat in pal sau daca-l faci din pal, musai intarit dublu pe structurile de rezistenta (constat ca la ore tarzii ma exprim ca un tehnician constructor )

sa ne auzim cu bine
debussy
Junior member

Joined: 10/03/2015 00:06:51
Messages: 9
Location: Iasi
IP:
Offline

Am atasat din nou pozele.
[Thumb - acvariu.jpg]

[Thumb - stand dupa schita.jpg]

[Thumb - stand cu spatiu pentru filtru extern.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2015 09:58:04

Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

Acvariu arata bine, din descrierea dimensiunilor mi-am inchipuit altceva.

Lumina este ok pentru inceput, pe viitor, daca iti vor place plantele si vei dori sa cresti ceva mai deosebit, ai sa poti sa-i aduci modificari si sa mai adaugi 1-2 neoane.

Incalzitorul - 100 W e suficient. Ar trebui mai mult daca acvariul va sta intr-o camera neincalzita (in care iarna e mai rece) sau daca vrei o temperatura a apei mai mare 27+ dar nu e cazul.

Substrat (Manado asta de care ai auzit): parerea mea e ca la inceput n-ai nevoie. La inceput ai sa cresti plante usoare, cu cerinte de lumina scazute, fara nevoie de fertilizare, de CO2 samd. Astea ai sa le faci mai tarziu, dupa ce vei invata un pic despre intretinerea lui, ciclare samd. Cauta un substrat de nisip mai grunjos (granulatie cam jumate cat bobul de orez ~1-2mm, max 3mm granulatie, nu mai mare). Daca-ti place culoarea caramizie a Manadoului, poti merge pe varianta asta, multi considera ca nu are o culoare naturala. Eu cred ca poti face un set-up frumos cu el dar trebuie experienta, pietre in aceeasi nuanta sau negre, fundal negru. Dar cred ca 100 leiul pe care-l vei da pe un sac de 20 kg de Manado mai bine-l bagi intr-un filtru mai bun.

Repet, substratul nu e important in acest moment in care abia incepi si nu stii cum se cresc plantele si ce le trebuie.

Citeste despre ciclare, asta va fi foarte importanta

Nu ceda tentatiei de a cumpara multi pesti/multe specii de pesti si a le pune impreuna. Multi pesti = mizerie multa, dezechilibre in acvariu, acvariu care va ajunge o sursa de frustrare in loc sa bucure ochiul.

Ciclide n-ai sa poti tine, in niciun caz sau poate doar 3-4 ciclide de talie mica (cauta, citeste, nu ma pricep la ciclide). Pentru ciclide ai nevoie de substrat din nisip foarte foarte fin.

Fa-l ori cu pietre ori cu lemn, nu adauga si lemn si pietre in el, nu ai loc pentru asa ceva. In plus, ca sa faci un aranjament frumos de lemn si bolovani trebuie experienta.

documentare:
http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori

http://www.acvariu.ro/ciclul-azotului

Mult noroc!

edit: Masa trebuie intarita cu inca un rand de pal pe toate picioarele verticale si tine pisoiul ala departe de pesti

This message was edited 2 times. Last update was at 10/03/2015 11:20:10

ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2935
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Daca vrei africane poti tine pelvicachromis kribenzis(~7-8cm masculii,femelele mai mici) sunt usor de tinut ,si niste parinti grozavi , sau ti-as recomanda (ca tot iti plac cichlidele) apistograme nu ramirezii pentru ca prea esti la inceput ,oricare alte apistograme sunt mici si mai adecvate spatiului pe care il ai, daca mergi pe kribenzis 6-8 buc poti pune doar sa fie destule radacini si grote (chiar nuci de cocos gaurite)dar atunci nisip fin(filtre piscina quartz) nu manado asta doar daca vrei sa mergi pe plantate ,indiferent pentru ce extern optezi la filtrare orienteaza-te dupa spatiul oferit pentru materialul filtrant debitul nu conteaza daca ai peste 400-500l/h e ok ,lasa ca prefiltrare in el doar un burete restul ocupa-l cu materiale gen siporax /matrix etc., arunci bioballs-urile sau mai stiu eu ce minuni de plastic mai are pe acolo in interior . La partea de decor as opta mai mult pentru radacini si mai putin pentru stanci/pietre iti iau din spatiu si se aduna mizerie intre ele,merge o piatra ici colo dar nu gramezi , asta tinand cont de specificul cu cichlide al bazinului ,daca optezi pentru alceva....


L.E. Si nu sari peste ciclare

This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2015 12:10:27

[Email]
debussy
Junior member

Joined: 10/03/2015 00:06:51
Messages: 9
Location: Iasi
IP:
Offline

sonic11 wrote:Sunsun este destul de tentant casi pret da ma bine cauta ceva second, eheim sau jbl.
Si eu ca si tine am cautat ceva destu de ieftin de care nu am fost multumit iar in cele din urma am ajuns la a-mi confectiona un sump.

Despre Hagen Fluval 206 ce parere aveti ? L-am gasit la un pret bun, respectiv 279 lei – am vazut ca are 4 “forme de filtrare” respectiv :
- 1 x 70g Carbon ( ar putea fi inlocuit cu perlon ? )
- 1 x Polishing Pad
- 1 x 120 g BIOMAX
- 1 x Bio-Foam
Ar mai fi Jbl E701 mai accesibil ca pret, iar Eheim din gama Professional sar toate de 500 lei.
sonic11 wrote:Manado este o alegere destul de buna avand ca dezavantaj faptul ca este destul de usor si tinde sa pluteasaca anumite granule din el iar daca vrei sa ai un acvariu plantat va trebui sa ai un strat de jbl aquabasic de 2..2,5 cm sub manado.

Despre combinatia JBL Aquabasic si nisip negru luat eventual de la magazinele cu materiale de constructii ce ziceti ? Cred ca ar da bine un background pe spate tot negru si plantele verzi ca si contrast ar trebui sa fie ok.
sonic11 wrote:Incalzitor ar trebui unul de minim 150w, 100w este cam la limita.

Ca si incalzitor ma gandeam la un Hagen Elite 150 W ajunge undeva in jur de 60 de lei. Foloseste cineva ?
sonic11 wrote:Eu va recomand sa incepeti cu vivipari, sunt mai rezistenti si nu sunt pretentiosi.

O sa incep cu vivipari pana mai prind experienta
sonic11 wrote:Vallisneria, Elodea, Cryptocorine, Anubias, Microsorium, Nucus, muschi, unele specii de Ludwigia, muschiul, anubiasul si microsorium le poti prinde pe ceva lemne.

Cineva din Iasi care ma poate ajuta cu plante ? Nu prea am incredere in Pet Shop-uri
sonic11 wrote:Pietrele de rau sunt bune dar inainte de ale baga in acvariu toarna otet sau detratant pe ele sa vezi daca produc efervescenta, daca are loc o reactie efervescenta nu se pot folosi in acvariu.Daca au trecut detestul otetului fierbele pentru a le dezinfecta.

Imi iau direct cu mine niste otel si fac testul la fata locului

debussy
Junior member

Joined: 10/03/2015 00:06:51
Messages: 9
Location: Iasi
IP:
Offline

Koh-i-Noor wrote:Din partea mea, ar fi o intrebare: Doresti sa pornesti in lumea acvaristicii mai serios sau datorita unui acvariu primit vrei sa vezi cum ar fi daca..?

Serios serios doar ca vreau sa incep incet da sigur
Koh-i-Noor wrote:Bugetul, pentru echipamentele de care-i nevoie, cam cum e? Filtrul extern e una dintre cele mai importante, daca nu cea mai importanta chestie de care vei avea nevoie, indiferent de ce pesti pui, daca e plantat sau neplantat samd.

Cred ca undeva in 500 - 600 lei pentru inceput pana mai prind experienta si cu siguranta mai tarziu o sa ajung si eu ca toti voi sa aloc din ce in ce mai mult buget pentru acest "microb"
Koh-i-Noor wrote:Standul e foarte important. 100 litri nu e extraordinar de mult dar eu n-as incerca fara cadru din teava rectangulara subtire, imbracat in pal sau daca-l faci din pal, musai intarit dublu pe structurile de rezistenta (constat ca la ore tarzii ma exprim ca un tehnician constructor)
edit: Masa trebuie intarita cu inca un rand de pal pe toate picioarele verticale si tine pisoiul ala departe de pesti.

Daca acest stand este facut de catre producator special pentru acest acvariu ( nu stiu daca am mentionat dar standul si acvariul au fost cumparate la set ) de ce consideri ca trebuie intarit ?
Koh-i-Noor wrote:Lumina este ok pentru inceput, pe viitor, daca iti vor place plantele si vei dori sa cresti ceva mai deosebit, ai sa poti sa-i aduci modificari si sa mai adaugi 1-2 neoane.

Nu stiu daca se observa in poza dar capacul acel transparent care acopera neoanele nu mai este atat de transparent si sunt sigur ca fara el lumina ar patrunde mai bine in acvariu. Voi ce parere aveti ?
Koh-i-Noor wrote:Nu ceda tentatiei de a cumpara multi pesti/multe specii de pesti si a le pune impreuna. Multi pesti = mizerie multa, dezechilibre in acvariu, acvariu care va ajunge o sursa de frustrare in loc sa bucure ochiul.

Eu sper sa nu cedez. Dar o sa fac tot posibilul sa fiu rabdator si sa fac lucrurile "ca la carte" ca la final sa am ceva exact cum ai zis tu "sa bucure ochiul"
Koh-i-Noor wrote:Fa-l ori cu pietre ori cu lemn, nu adauga si lemn si pietre in el, nu ai loc pentru asa ceva. In plus, ca sa faci un aranjament frumos de lemn si bolovani trebuie experienta.

Vad ce gasesc de o parte si de alta si dupa ma hotarasc daca raman doar cu pietre, doar cu lemne sau reusesc sa creez un aranjament lemne+pietre.
Koh-i-Noor wrote:Citeste despre ciclare, asta va fi foarte importanta.
documentare:
http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori
http://www.acvariu.ro/ciclul-azotului

O sa citesc cat pot de mult si cat imi permite timpul ca sa plec cu dreptul dar as vrea sa incep sa cumpar tot ce am nevoie pentru pornire.
debussy
Junior member

Joined: 10/03/2015 00:06:51
Messages: 9
Location: Iasi
IP:
Offline

@ocean
Multumesc pentru sugestii dar cred ca am luat o hotarare. O sa incerc un plantat ( chiar daca din punctul meu de vedere o vad ca o provocare si mai greu de realizat, dar asa o sa prind experienta ) si cine stie pe viitor un acvariu mai mare cu cichlide
sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Amandoua filtrele sunt bune, eu unu as alege jbl e701 pentru ca are mai mult spatiu pentru mediile filtrante, 6,1litri fata de 4,6 la hagen fluval
Poti lua si nisip dar sa nu depaseasca granulatia 1-3mm pentru ca in timp se va colmata cu resturi si fecale si va fi aproape imposibil de curatat, i-ti recomand sa cauti nisip qartos ce se foloseste la filtrele de piscina.
Daca te hotarasti sa cumperi nisip de la magazinele de constructi va trebuii sa-l speli bine si sa-l fierbi.
Da este bun incalzitorul, am recomandat un incalzitor mai mare pentru ca este posibil sa te confrunti si cu musafiri nepoftiti gen gris si va trebui sa cresti temperatura apei la 29-30 grade pentru tratament
Pentru a evita lucrul acesta i-ti recomand ca plantele cumparate sa le dezinfectezi inainte de a le pune in acvariu iar pestii noi sa-i ti in carantina in alt acvariu mai micut cateva zile.


Bafta si nu uita ciclarea este cel mai important lucru.
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/03/2013 13:08:18
Messages: 1363
Location: Iasi
IP:
Offline

Buna,
sincer s-a zis cam tot ce era de spus, asa ca am sa incep punctual cu parerea mea, plecand de la hotararea ta de a avea un acvariu plantat:
- Filtrul extern - mergi linistit pe un Sun Sun 302 sau chiar 303, sunt destul de fiabile, au garantie 2 ani si se gasesc piese de schimb, pe care il umpli tot cu Siporx, vezi ca se gaseste vrac tot de unde cumperi filtrul (in functie de model iti trebuie intre 4 si 6 litri). Pe IN ii pui un burete ptr retinerea mizeriilor si asta e tot.
- Substrat ptr plantat ieftin e asa: Aquabasis minim 3-4 cm (il pui primul fara sa il speli) iti trebuie cam 10 litri; si pietris quartzos ptr filtre piscina minim 4-5 cm, gasesti in Baumax la gradina (afara) saci de 25 kg la 28 lei, il speli f bine.
- Incalzitor : este suficient de 100 W si varianta ieftin cu garantie doi ani e un Resun de la Zoomania (Iulius Mall parter), pana in 45 lei. Tot aici gasesti si lemne ptr acvariu pe care le recomand. Mai bine dai 40 lei pe o cioata de reed moore (care va arata mult mai bine) decat sa pui orice lemn gasit in padure (spun asta doa ptr tine ptr ca esti la inceput si nu stii cum trebuie tratat lemnul si daca nu o faci corect ai sa ai numai necazuri - tanin, bucati care putrezesc etc)
- Plante gasesti in piata de animale de la Doi Baieti din Tatarasi in fiecare duminca, sau chiar in petshopuri, dar trebuie sa te uiti atent sa nu aiba alege. Oricum ar trebui sa le tratezi pe toate inainte de a le baga in acvariu. Pui intr o galeata 9 parti apa si 1 parte clor (nu domestos sau altceva ce contine clor, CLOR simplu) si introduci planta acolo ptr 1 min sau daca vb de plante cu frunze tari (Anubias, Crypotcorine) le poti lasa pana la maxim 5 min, dupa care le clatesti sub jet de apa curat si asta e tot. Sa nu le iei totusi din Zoomania pe cele negre de alge ca nu le scapa acest tratament.
- Referitor la stand daca Koh-i-Noor iti sugereaza sa il intaresti ar fi bine sa il asculti, deoarece stie ce vorbeste. E doar alegerea ta.
- Referitor la lumina: cele doua neoane sunt suficiente doar ptr inceput dar asa cum ai spus si tu sa scoti plasticul ala. Iti sugerez sa te gandesti sa mai adaugi inca un neon de 24 W ca sa te apropii de 0.7 W/l.
- Pesti poti lua din piata : inainte de a cumpara pesti sau plante citeste pe net despre ei/ele, nu arunca banii , nu te lua dupa vanzatorii din petshop sunt slab pregatitit si mai mult dezinformeaza (vb de cei din Iasi), iar vanzatorii din piata sunt bisnitari toti vor sa te pacaleasca sa cumperi cat mai mult, la ei toti pestii merg oricum si cu oricare, nu arunca banii aiurea (eu am facut- o deja)

Eu zic sa incepi asa: speli acvariul bine cu apa si eventual cu solutie de curatat geamuri apoi clatesti iar bine cu apa. Pui Aquabasis, apoi pietrisul spalat bine, incalzitorul, filtrul plin cu Siporax, pui apa incetisor si pornesti filtrul.
La doua zile pui cate putina mancare ptr pesti si poti incepe sa aprinzi un neon cate patru ore / zi prima saptamana, a doua sapt il aprinzi pe al doilea doua ore si in a treia sapt primul il aprinzi 6 ore si al doilea 4 ore, fara sa schimbi apa, doar cu filtrul si incalzitorul pornit. Neoanele le pui pe cate o priza programabila.
Daca gasesti intre timp pui si o cioata si cateva plantute rezistente.
Dupa vreo luna schimb 50 % din apa si adaugi vreo doi pesti, astepti cam 4-5 zile si daca sunt ok mai adaugi cativa. Nu ii pui toti o data ci la distanta de cateva zile.

Dupa ce ai facut ciclarea si ai pus pestii te poti gandi si la plante. Acum trebuie sa mai adaugi un neon si eventual sa te gandesti la o instalatie de co 2 (fara 600 lei nu ai ce face).

Asa cum am spus la inceput este doar PAREREA mea, eu asa as face, as incepe usor intai cu echipamentele si cu ciclarea, apoi cu pestii si dupa aceea m-as gandi si la plante.
Spor.

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2935
Location: Targu Mures
IP:
Offline

O mentiune, in loc sa folosesti detergenti ca sa cureti acvariul e foarte buna apa oxigenata,dupa clatire nu risti sa-ti ajunga in apa tot felul de chimicale nedorite , plus ca e fungicid si bactericid ,iar plantele inaintea pestilor nu vorbesc de cele pretentioase ci de plante care sa ajute la start
[Email]
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

debussy wrote:
Daca acest stand este facut de catre producator special pentru acest acvariu ( nu stiu daca am mentionat dar standul si acvariul au fost cumparate la set ) de ce consideri ca trebuie intarit ?


debussy, eu nu-s expert in rezistenta materialelor. Sfatul a fost dat pe baza bunului-simt mai mult. Ai dreptate, este posibil sa nu ai nicio problema cu standul ala.
E gandit bine, picioarele alea mai pe mijlocul mesei, podul ala intre ele pentru o rigidizare mai buna si la urma urmei vor fi vreo.. 120Kg acolo (sticla + apa + pietre sau ce decor vei mai pune).

Am preferat sa-ti spun sa-l intaresti putin din 2 motive: n-am incredere in PAL. E frumos, usor de lucrat, multe culori samd dar vorbim de rumegus de rasinoase incleiat. Lemnul de rasinoase e cel mai entry-level cand vorbim de lucruri trainice ("lucreaza" foarte mult, absoarbe apa la greu, etc, nu intram in detalii)

Al 2-lea motiv e cel mai important: am trecut printr-o inundatie. N-ai idee ce-ti da casa peste cap, cred ca doar un incendiu ar fi mai oribil. 100l = zece galeti pline cu apa aruncate in dormitor sau sufragerie sau unde vei tine acvariu. Rezulta parchet umflat care trebuie scos deci golita toata camera de mobilier.. si ma opresc aici, poate te-am speriat suficient

Ca sa dormi linistit, mai ales ca inca n-ai apucat sa-l pornesti si e la inceput totul, dubleaza cele 2 picioare din fata, legate cu puntea aia, cred ca e suficient.

Si gandeste-te bine unde-l amplasezi in casa, odata pus va fi greu de mutat sau repozitionat.

Si ia toate sfaturile (inclusiv al meu) ca atare, pe internet toata lumea e experta si-si da cu parerea (cu buna credinta) dar e posibil de multe ori sa fie in necunostiinta de cauza

Spor
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/03/2013 13:08:18
Messages: 1363
Location: Iasi
IP:
Offline

Koh-i-Noor wrote:

Si ia toate sfaturile (inclusiv al meu) ca atare, pe internet toata lumea e experta si-si da cu parerea (cu buna credinta) dar e posibil de multe ori sa fie in necunostiinta de cauza


Datorita remarcilor de genul astora prefer sa nu ma implic si sa nu dau nimanui sfaturi, dar colegul @debussy m-a rugat in privat sa-i dau cateva sfaturi si am considerat ca macar atat pot face ptr un coleg din acelasi oras cu mine, sa mi exprim parerea MEA despre ce si cum as face EU.
Nu-mi (mai) dau cu parerea aproape deloc decat foarte rar.


"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

Anca NUUUUUUUUUUUuuuu

Ai inteles gresit, eu vorbeam la modul general. Nu era indreptata spre tine remarca...

Un forum nici n-ar putea functiona altfel.. cine i-ar acredita pe "experti"

Si cei care raspund o fac cu buna credinta doar. Dar e posibil sa nu fie un sfat bun, sa gresim fara sa vrem, uneori

Imi pare rau ca s-a perceput asa, pun asta pe seama faptului ca vorbim cu un ecran alb si nu omeneste, fata in fata.

Scuze de neintelegere...
sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Cred ca eu sunt cel vizat, având experienta mai putina....

Dar se rezolva, nu o sa mai postez, ca vad ca spun numai balarii...
debussy
Junior member

Joined: 10/03/2015 00:06:51
Messages: 9
Location: Iasi
IP:
Offline

sonic11 wrote:Amandoua filtrele sunt bune, eu unu as alege jbl e701 pentru ca are mai mult spatiu pentru mediile filtrante, 6,1litri fata de 4,6 la hagen fluval
Poti lua si nisip dar sa nu depaseasca granulatia 1-3mm pentru ca in timp se va colmata cu resturi si fecale si va fi aproape imposibil de curatat, i-ti recomand sa cauti nisip qartos ce se foloseste la filtrele de piscina.
Daca te hotarasti sa cumperi nisip de la magazinele de constructi va trebuii sa-l speli bine si sa-l fierbi.
Da este bun incalzitorul, am recomandat un incalzitor mai mare pentru ca este posibil sa te confrunti si cu musafiri nepoftiti gen gris si va trebui sa cresti temperatura apei la 29-30 grade pentru tratament
Pentru a evita lucrul acesta i-ti recomand ca plantele cumparate sa le dezinfectezi inainte de a le pune in acvariu iar pestii noi sa-i ti in carantina in alt acvariu mai micut cateva zile.


Bafta si nu uita ciclarea este cel mai important lucru.


Iti multumesc mult pentru raspunsuri. Consider ca orice imi spuneti este un + pentru mine si informatii care ma vor ajuta.
debussy
Junior member

Joined: 10/03/2015 00:06:51
Messages: 9
Location: Iasi
IP:
Offline

Nu am mai putut edita. Scuze
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

@Ancamarketing Informatii foarte utile. Practic este ce am eu nevoie. Indrumare in lumea acvaristicii pas cu pas pana prind experienta.

Ancamarketing wrote:La doua zile pui cate putina mancare ptr pesti si poti incepe sa aprinzi un neon cate patru ore / zi prima saptamana, a doua sapt il aprinzi pe al doilea doua ore si in a treia sapt primul il aprinzi 6 ore si al doilea 4 ore, fara sa schimbi apa, doar cu filtrul si incalzitorul pornit. Neoanele le pui pe cate o priza programabila.
Aici avem o mica problema. Neoanele sunt legate amandoua pe un singur fir . Ce solutie de iluminare imi dai tinand cont ca le pot aprinde doar concomitent ?

O mentiune, in loc sa folosesti detergenti ca sa cureti acvariul e foarte buna apa oxigenata,dupa clatire nu risti sa-ti ajunga in apa tot felul de chimicale nedorite , plus ca e fungicid si bactericid ,iar plantele inaintea pestilor nu vorbesc de cele pretentioase ci de plante care sa ajute la start
Am vazut ca sunt si solutii speciale pentru curatarea sticlei de acvariu dar varianta cu apa oxigenata este mai ieftina . A folosit cineva aceste solutii ? ex : JBL BioClean T.

@Koh-i-Noor In weekend daca reusesc o sa-l ansamblez si vedem rezistenta lui initiala. Daca mi se pare suspect mai intaresc pe unde trebuie

Si fara bataie va rog . Repet va multumesc tuturor ( si urmatorilor care vor avea placerea sa posteze pe acest topic ). Consider folositor tot ceea ce imi spuneti tinand cont ca sunt fara experienta. Cate putin de la fiecare asimilez informatii importante.

Inca nu m-am hotarat la Filtru. Oscilez intre SUN SUN HW-302 si HAGEN FLUVAL 206. O intrebare aici : la ce ajuta becul UV ( din ce am citit te ajuta daca ai apa verzuie sa ti-o limpezeasca. Alte beneficii ? )

O sa merg pe JBL Aquabasis + Florapol + nisip cuartos ( oscilez intre negru si culoarea naturala al nisipului. Voi ce ziceti ? ) + niste plante easy + lemn si/sau piatra daca gasesc si reusesc sa fac un decor frumos pentru ciclare la inceput.

Va salut si astept orice sugestie, sfat, ....

PS : stiu ca deocamdata nu prea aveti ce sa-mi scrieti pana nu incep si apar "problemele" sau idei de aranjare in acvariu dar .... orice consider folositor
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

sonic11 wrote:Cred ca eu sunt cel vizat, având experienta mai putina....

Dar se rezolva, nu o sa mai postez, ca vad ca spun numai balarii...


Oameni buni, nu-i vizat nimeni.. Cand m-am luat eu de cineva? Ce naiba
Am spus la modul cat se poate de general. Nu mi se pare ca a spus prostii careva.
In plus, si eu sunt un incepator, poate cu un dram de experienta in plus dar nu-s nu-s ce mare cunoscator.
Si nici nu cred ca am avut atitudinea asta, nici aici pe forum si nici in traiul meu de zi cu zi. Numai prostii au iluzia grandorii (am avut unul aici pe forum, facea reactoare si-si punea numele pe toate gardurile)
Nu inteleg de ce va simtiti atacati si va victimizati asa.. e bizar.

Imi pare rau pentru toata confuzia asta
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com