[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incepator: Acvariu curb 25L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
MihaiGr
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna seara!
Am primit cadou de curand 2 Guppy si 4 Neoni (+ o planta Cabomba Aquatica + un filtru Claro 200 + o punga de cuart decorativ negru de granulatie 2-4mm), care momentan stau intr-un acvariu de 10l, pe care il am din copilarie. Pentru a le oferi conditii mai bune mi-am achizitionat un acvariu Curb de 25 de litri, dimensiuni: 400x250x250mm
image
Acesta vine echipat cu:
Capac cu lampa 11W
Filtru intern
Incalzitor 25W
Termometru
De o luna tot urmaresc siteul si forumul si incerc sa aflu cat mai multe lucruri dar pe langa ce am citit as mai avea nevoie de cateva informatii.
1. Referitor la plantele din acvariu:
-Eu m-am gandit sa fac un acvariu plantat doar ca nu am o instalatie de CO2... Ce plante pot pune fara sa am o astfel de instalatie?
-Pentru plante banuiesc ca nu este suficient cuartul decorativ si am nevoie sub el, de un substrat fertil, ce imi recomandati? As vrea ceva care sa nu imi murdareasca apa.
-Imi plac foarte mult planntele acelea mici, care formeaza un covor, va rog, daca imi puteti spune cum se numesc si daca le pot planta doar in jumatate de acvariu, in cealalta sa ramana stratul de cuart si daca imi puteti spune si alte plante care se potrivesc in micutul meu acvariu.
2. Ce teste de apa sa fac in timpul ciclarii?
3. Ce furtun sa folosesc pentru schimbul de apa saptamanal? Eu foloseam unul de 5-6mm diametru si daca prindeam graunte de cuart se infunda...
4. Pe langa acestia 6 pesti as mai vrea sa imi cumpar un Corydoras aeneus, sa se ocupe de mancarea de pe fundul acvariului si ma tenteaza foarte mult o femela Betta (am inteles ca este mai pasnica si ea nu ar ataca masculii Guppy).
5. La ce temperatura trebuie sa tin apa? Stiu ca este o diferenta de 3-4 grade intre ce se recomanda pentru Betta si ceilalti pesti pe care ii am.
6. Nu ma hotarasc la culoarea stratului ce cuart decorativ (sau mai bine zis non-culoarea, sunt intre alb si negru...). Ma gandeam si la o combinatie intre acestea 70-80% alb si restul negru.
7. Am citit pe un alt forum ca sunt persoane care in acvariul de apa dulce pun si o cantitate foarte mica de sare, este nevoie? si daca da, in ce cantitate?
Va multumesc anticipat!

This message was edited 2 times. Last update was at 30/12/2014 00:50:32

Daniel1402
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Bine ai venit,

O sa-ti raspund doar la ce ma pricep
Depinde cat de plantat vrei sa fie acvariul, nu stiu exact care sunt plantele easy, mai ales ca esti conditionat de un acvariu mic. Cand vei cumpara plantele asigura-te ca nu sunt de talie mare si nu prea merg tunse (ex. cred ca multe specii de echinodorus).
Iti poti face o bomba pt co2 (cauta "bomba co2 reteta noua") te va ajuta la cresterea plantelor dar si sa nu ai alge.
Gazonul este un pic pretentios, are nevoie de o lumina puternica 1w/litru, co2, etc. Nu stiu ce gazon ti-a placut, o fi hc cuba sau marsilea, posibil sa-ti invadeze acvariul, sunt plante care cresc astfel, indiferent de marime.
Ti-as sugera sa nu-ti iei plante cu frunze late, nu-l va pune in valoare, cauta si vezi ce-ti place.
Ar fi bine sa folosesti si un substrat fertil, eu am folosit doar jbl aquabasis, dar acesta iti murdareste apa un pic, la replantari. Acum toate depind si de buget.

Daca nu gresesc in timpul ciclarii poti testa nivelul azotului.

Eu folosesc un aspirator cu clopot cu grilaj si are un furtun de 12, la pietris de 4 mm nu se infunda, in schimb se infunda la cel de 1-2 mm sj la jbl manado.

Beta stiu ca sunt agresivi, poate te lamureste mai bine alt coleg, sa nu-i asculti prea mult pe uniifintre vanzatorii de la petshop. Vezi ca la cory sa-i dai mancare pt acest gen de pesti, nu merge pe teoria ca mananca resturi.

Temperatura optima este de 25°C, daca creste cu 2-3 grade nu-i o problema.
Citisem si eu pe undeva faza cu sarea, nu este nevoie, nu cred ca este vre-un remediu pt ceva anume.

Succes,
Dan
Laurentiu
Junior member
[Avatar]

IP:

MihaiGr wrote:1. Referitor la plantele din acvariu:-Eu m-am gandit sa fac un acvariu plantat doar ca nu am o instalatie de CO2... Ce plante pot pune fara sa am o astfel de instalatie?

Ai sa ai surpriza sa vezi ca sunt foarte multe plante easy care nu necesita co2...google it
MihaiGr wrote: Pentru plante banuiesc ca nu este suficient cuartul decorativ si am nevoie sub el, de un substrat fertil, ce imi recomandati? As vrea ceva care sa nu imi murdareasca apa ?

Poti merge pe substrat inert ( quartz sa zicem )...nu e absolut necesar sa ai substrat fertil,stiu multe a cvarii frumoase cu rezultate bune in asemenea pietris.Fertilizare in coloana de apa e de ajuns.Granulatie 1-2 mm...vei gasi multe variante.
MihaiGr wrote:-Imi plac foarte mult planntele acelea mici, care formeaza un covor, va rog, daca imi puteti spune cum se numesc si daca le pot planta doar in jumatate de acvariu, in cealalta sa ramana stratul de cuart si daca imi puteti spune si alte plante care se potrivesc in micutul meu acvariu.

Nu te gandi la gazon fara sa ai conditiile necesare cresterii lui...nu va merge.Momentan colegul de mai sus ti-a recomandat deja,plante cu Frunze mici iti vor pune in valoare acvariul mic.Alege specii de anubias cu frunze mici ( anubias nana si anubias nana petite ) pe care le legi de o bucatica de lemn sau o piatra.
MihaiGr wrote:- 2. Ce teste de apa sa fac in timpul ciclarii?

Poti sa-ti cumperi teste dedicate sau daca nu ai buget sa iei teste x in 1 insa acestea nu sunt foarte precise.
Uite un link in care ti-e explicat ciclul azotului si cam ce teste se fac....sau poti sa nu faci deloc
http://acvablog.ro/ro/ciclul-azotului-sau-ciclarea-acvariului/
MihaiGr wrote:- 3. Ce furtun sa folosesc pentru schimbul de apa saptamanal? Eu foloseam unul de 5-6mm diametru si daca prindeam graunte de cuart se infunda...

Gasesti in petshoop-uri gravel cleaner de la mai multe firme.Este unul de la Sera care e chiar bun.Pana si cel chinezesc face aceeasi treaba.
MihaiGr wrote:- 4. Pe langa acestia 6 pesti as mai vrea sa imi cumpar un Corydoras aeneus, sa se ocupe de mancarea de pe fundul acvariului si ma tenteaza foarte mult o femela Betta (am inteles ca este mai pasnica si ea nu ar ataca masculii Guppy...

Nu baga pesti dupa culoarea ochilor...citeste despre compatibilitati.Ce ai acum e ok..acvariul este foarte mic,ai grija sa nu faci o suprapopulare !
MihaiGr wrote:- 5. La ce temperatura trebuie sa tin apa? Stiu ca este o diferenta de 3-4 grade intre ce se recomanda pentru Betta si ceilalti pesti pe care ii am.

Temperatura optima pt pestii tai e 24-25 de grade.
MihaiGr wrote:-6. Nu ma hotarasc la culoarea stratului ce cuart decorativ (sau mai bine zis non-culoarea, sunt intre alb si negru...). Ma gandeam si la o combinatie intre acestea 70-80% alb si restul negru .

Eu recomand sa mergi pe nuanta inchisa si sa fie tot aceeasi culoare...cu timpul vei capata experienta si o sa poti face tot felul de combinatii.
MihaiGr wrote:-7. Am citit pe un alt forum ca sunt persoane care in acvariul de apa dulce pun si o cantitate foarte mica de sare, este nevoie? si daca da, in ce cantitate?

Da,se mai practica...1 lingura de sare la 10 litri de apa pt a preveni boli commune ale pestilor.Eu zic ca nu e cazul daca faci un schimb saptamanal de 30 % din vol acvariului.
Am incercat sa-ti raspund punctual la fiecare intrebare...daca te mai putem ajuta,suntem aici...pana atunci,citeste mult tot ce gasesti legat de acvaristica.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/12/2014 12:20:02

MihaiGr
Junior member
[Avatar]

IP:

Va multumesc frumos pentru raspunsuri, o sa ma documentez cat pot de mult si o sa revin cu poze cu starea acvariului.
O sa renunt la gazaon, merg pe substrat inert de quartz cu plante micute care nu necesita CO2.
M-am uitat pe compatibilitati, am vazut si topicul de aici din sectiunea "Coltul incepatorului" referitor la calclulul volumul de apa necesar fiecarui peste. Dar din tabelul de compatibilitate reisea ca Guppy cu femela Betta se inteleg.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/12/2014 13:26:42

MihaiGr
Junior member
[Avatar]

IP:

Va salut,
Mi-a sosit acvariul si de 5 zile este amenajat, am cumparat o radacina de Mangrove si cateva plante (cred ca o sa mai cumpar ca mi se par cam putine)

image

image

Astept parerile si sfaturile voastre
psihoactiv
Member
[Avatar]

IP:

salut. bine ai venit.
O mica observatie de estetica: lipeste un autocolant negru sau albastru pe spatele acvariului, negru iti scoate in evidenta plantele verzi, iar cel albastru iti da impresia de spatiu, acum e alegerea ta
Laurentiu
Junior member
[Avatar]

IP:

Umple acvariul pana sus...si da,un autocolant negru va pune in evidenta verdele plantelor.Plantele ce le-ai pus tu nu pun in valoare un acvariu mic...incearca plante cu frunza mica.
Incearca sa iesi din tipar cu clasica combinatie de valisneria si cabomba.Daca vrei magrova e ok,cauta ceva de effect de care sa prinzi cateva plante de anubias.Va iesi ceva dragut,crede-ma...si foarte easy.Sau,cauta un hardscape mai indraznet...o radacina de red moor ar fi faina ;) si niste roci la baza.

Nu zic ca nu sunt roci frumoase destule insa mie,doua roci imi sunt prioritare pt un setup : Seiryu Stone si Ada Dragon Stone
Uite un model simplu si de effect cu Dragon Stone...ma refer la hardscape,nu la plante !

hai sa vedem ceva dragut de la tine !

[Thumb - 10-A-Journey-to-Iwagumi-Tim-Schmiedeshoff-Deutschland.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 05/01/2015 16:44:27

stefanp
Moderator

IP:

Totusi, trebuie sa stii ca necesita si rabdare ca sa ajungi sa faci niste acvarii precum poza de mai sus.
Nu te grabi, mergi pas cu pas, invata intai cum sa tii un acvariu stabil, cum sa cresti niste plante sanatoase si pe urma va veni si momentul aquascapingului

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: