[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Calciul din apa  XML
Forum Index » Apa
Author Message
alecspv
Member
[Avatar]

IP:

Salutare,

O mica nelamurire in privinta calciului necesar in acvariu.
Explicatie: de cand am acvariul toti melcii pomaceea mor dupa o perioada de timp cu cochiliile gaurite. Am inteles ca este din cauza calciului din apa sau mai precis a lipsei lui. Am facut doua teste de apa Ph-7.5 si Gh-15.
Intrebarea este ce test as putea sa fac pentru a stii ce valoare de Ca am in apa si ce necesar de Ca trebuie sa fie in mod normal. Exista vreo corelatie intre Ph,Gh si Ca?. Am un acvariu de 100l cu 8 neoni, 2 ancistrusi cu 6(cred)pui, 2 sanitari,1 xifo bine plantat.
mersi
[Yahoo!]
viviparu'
Senior member

IP:

Ceva nu e in regula in ce spui tu. De regula cochiliile gaurite sunt din cauza unei ape acide. Tu spui ca ai un PH usor bazic, 7.5. Cand l-ai masurat? La cat timp dupa schimbul de apa? La cat timp schimbi apa si in ce proportie?

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]
alecspv
Member
[Avatar]

IP:

apa o schimb la 1 sapt. si schimb 25 l. am masurat astazi la 3 zile de la schimb de apa
am luat acum tester de Kh si a iesit 5dKH valoarea
deci:
PH-7,5
GH-15
Kh-5
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Pentru construirea cochiliilor melcii folosesc carbonatul de calciu, care este reflectat in valoarea duritatii temporare (kH). La tine e 5. E cam la limita inferioara. Poate ai mai multi carbonati de magneziu...
Acum vreo doi ani am avut si eu problema asta cu melcii. Am rezolvat-o punand in apa Sera Mineral Salt, cam o data pe luna.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
alecspv
Member
[Avatar]

IP:

exista vreo metoda de a vedea concentratia de magneziu?
mi sa recomandat Nutrafin basix sa pun in acvariu. ce parere aveti?
[Yahoo!]
danyel
Junior member
[Avatar]

IP:

exact aceiasi problema o am si eu iar valorile din apa de la mne sunt cam aceleasi Ph=8 spre 7.5 kh=6 gh=11 plantele nu au nimic ca fertilizant folosesc planta min de la tetra .Cidat este faptul ca numai melcii pomaceea sunt afectati de acest lucru iar cei de substrat si cei cu cochilia maro nu au nimica sau cel putin asa pare .Dimensiunile acvariului sun 100*40*40 .Mai sus dalles mentionai ca un motiv ar putea fii concentratia mare de magneziu acum intrebarea mea este - desigur daca stii - care este motivul pentru care si alecspv ,eu si poate multi alti acvaristi incepatori ( vorbesc in cazul meu ) avem aceasta problema

"Perfer sa fiu apreciat de un singur om inteligent, decat de o mie prosti ..."
[Email] [Yahoo!] [MSN]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

alecspv wrote:exista vreo metoda de a vedea concentratia de magneziu?
danyel wrote:...dalles mentionai ca un motiv ar putea fii concentratia mare de magneziu...

Nu-nu-nu, e o mica neintelegere! Nu am vrut sa spun ca motivul e concentratia mare de magneziu! Rationamentul meu a fost urmatorul:
- melcii folosesc carbonatul de calciu pentru constructia cochiliilor;
- duritatea temporara a apei (kH) e data de cantitatea de carbonati de calciu si de magneziu;
- cochiliile melcilor se fragilizeaza cand dispare carbonatul de calciu din apa, adica atunci cand e in cantitate zero;
- kH-ul la voi - totusi - nu e zero, deci mai sunt carbonati in apa;
- acei carbonati care influenteaza reactivul testerului de kH probabil ca sunt doar de magneziu.

A, si nu in ultimul rand: un kH=5º (sau 6º) e aproape de limita inferioara a valorii admise in acvariu, deci nici pe departe nu e vorba de o "concentratie mare de magneziu".

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
alecspv
Member
[Avatar]

IP:

ok, atunci asi putea sa pun niste supliment de calciu si minerale adica Nutrafin? si in in ce cantitate? am luat calciu din ala pentru broscute, in forma de broscuta .....este bun pentru asa ceva?
[Yahoo!]
alecspv
Member
[Avatar]

IP:

ieri am pus o broscuta din aia de calciu in apa.Azi am verificat KH si am 4 dKH si 13 dGH. nu stiu daca are vreo vina ''broscuta'' desi nu cred......eu stiam ca aceste broscute de calciu si magneziu ca si acele pietre, sunt pentru a mari duritarea apei adica a creste concentratia de calciu si magneziu din apa....
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am testat calciul la mine in acvariu, este la valoarea de 40mg/L (cu un tester de Ca de la Sera).

Este mult sau putin ? Nu gasesc nicaieri informatia..
[WWW]

Forum Index » Apa
Go to: