Author |
Message |
dianaserbi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/03/2014 16:45:22
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
dianaserbi
Junior member
IP:
|
Salut,
Am un acvariu de 80l de care din pacate nu am avut timp sa ma ocup pana acum. Doresc sa o iau de la inceput si sa ma asigur ca fac ceea ce trebuie.
Am:
- filtru intern Hailea HL-BT400 (380 l/h) cumparat de 2 luni, dar am impresia ca momentan functioneaza la jumatate puterea cu care functiona la inceput
- incalzitor cu termostat 50 W.
- neon care a venit cu capacul, doar 15 W.
- substrat: pietris cu granulariate mare ~4mm (~18 kg)
Fauna:
- 3 gurami ambastri batraini (cel putin 5 ani) de 10 -15 cm.... au venit cu acvariu de la persoana care l-a vandut, din pacate i-am pus direct in acvariu ca sa nu moara.
Flora:
- plantele au murit, nu le-am dat ingrasamant si lumina suficienta.
Am pus o poza cu capacul, prima intrebare ar fi cam de ce luminanta am nevoie in total, si daca se poate asigura cu un neon care s-ar potrivi in locul celui vechi, sa nu fiu nevoit sa schimb capacul sau sa fac altul nou.
In general ce solutie sa abordez pentru iluminat? ce neoane si cum sa le montez. Am vazut ca in general se opteaza pentru 0.5 - 1W pe litru, dar nimeni nu zice nimic de luminanta.
Pentru o dezvoltare normala a plantelor, trebuie neaprat un substrat fertil gen JBL?
Daca cumpar substrat JBL manado, cam de ce cantitate am nevoie? Ma gandesc sa il pun sub pietrisul actual.
Pietrisul actual l-am cumparat de la un Pet-shop si l-am spalat doar. Ar fi necesar sa il pun la cuptor? sau sa ii fac alte tratamente?
 link: http://postimg.org/image/f7mdshbx5/
Banuiesc ca filtru trebuie schimbat... Ma gandesc sa incerc cu un filtru extern care sa asigure filtrarea necesara.
Ca si raport calitate pret ce imi puteti recomanda?
Imi puteti recomanda niste plante cu care sa incep?
Pentru decor m-am gandit la niste pietre necalcaroase si lemn (cumparat din pet-shop sau lemn de fag - e ok fag-ul?).
Va multumesc.
|
|
 |
cingo171179
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/03/2014 00:24:28
|
cingo171179
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c37f36800219dcb5960c40d1d4bade55.jpg)
IP:
|
nu bagi nimic la cuptor
un filtru nou extern pt acvariul tau pleca de la 250 ron, iar un filtru intern nou mai bun de la 100 ron
trebuie sa stii cam ce buget ai disponibil
lumina de la capac presupun ca este un t8 de 15w, in cazul asta nu prea ai ce plante sa pui
trebuie sa modifici capacul, si sa pui 2 neoane t5 24w,(cost 2 set socluri aprox 20ron,2 balasturi 50ron,2 neoane t5 24w 80-100 ron)) sau renunti la capac si cumperi o lampa
gurami tai daca zici tu ca au 5 ani, mai traiesc inca 5 daca ai grije de ei
vezi ce buget ai si ce modificari poti face
|
pestisoru meu de aur
|
|
 |
akos09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2014 13:43:50
|
akos09
Junior member
IP:
|
Bun venit!
Manado nu se ameste si nu se pune sub nimic,este un nisip.
Nu stiu care sunt dimensiunile acvariului tau....15-20 L de manado iti sunt de ajuns.
Nu prea vad rostul sa cumperi substrat fertilizant(aquabasis de exemplu)pt. ca sunt o gramada de acvarii fara substrat fertilizant,doar nisip si arata foarte bine plantele crescute.
In legatura cu lumina:eu zic sa nu depasesti 0.5 w/litru fara sa adaugi co2 pentru ca vei avea probleme cu algele.
Ori faci un capac la comanda(sunt niste membrii pe forum care fac asa ceva)ori cumperi o lampa.In capacul actual nu se prea poate modifica in special pt. 1w/L.
Daca vei adauga co2 din butelie(un sistem cu componentele minime ca idee costa in jur de 500+ lei sh) atunci poti urca si la 1 w/l si sa fertilizezi cu doza recomandata sau chiar supradoza.
Plante pt. inceput ar fi:
-limnophila sessiliflora
-hetheranthera zosterofolia
-ceratopteris thalictroides
-blyxa japonica
-Pistia stratiotes
Plantele daca le cumperi de pe forum(cauta la sectiunea vanzari) cu aprox 30 lei iti umplii acvariul de plante.Din petshop nu cumpara pt. ca sunt foarte scumpe si calitatea lor lasa de dorit.
Filtru extern poti cumpara unul sh,este mai ieftin decat unul nou.Daca pentru tine un factor decisiv e silentiozitatea atunci recomand filtrele JBL.Cristalprofi e 701 gl este de ajuns pt.80L.
Daca vrei ceva cat de cat calumea mai trebuie sa investesti minim 1000 lei dupa parerea mea, cu conditia ca sa fie filtrul si sistemul co2 sh(butelie-reductor-valva sens-difuzor ceramic sau reactor pasiv intern)iar lumina daca faci capac la comanda si neoane+balast(asta v a costa minim spre 200 lei) sau cumperi o lampa noua sau sh.
|
|
 |
cingo171179
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2014 14:10:29
|
cingo171179
Senior member
IP:
|
utilizarea corecta jbl aquabasis
Utilizare: se pune în acvariu un strat de 2-4 cm JBL AquaBasis plus, peste care se pune un strat de 5-8 cm JBL Manado.
manado = Substrat nutritiv ce stimuleaz? cre?terea plantelor.
aquabasis= Amestec de p?mânt de cultur? gata preparat pentru amenajarea unui nou acvariu.
poti pune doar aquabasis si peste pietris natur dar cu granulatie mica
|
pestisoru meu de aur
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2014 18:59:42
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Formula de calcul pentru manado este:
Lungime (cm) x latime (cm) : 200 = litri de JBL Manado de 5 cm grosime
Lungime (cm) x latime (cm) : 125 = litri de JBL Manado de 8 cm grosime
Manado nu este substrat nutritiv si nici nisip. E un pietris, inert.
Daca te intereseaza, am niste manado de la setupul vechi, iti pot vinde cat ai nevoie, la un pret evident sub cel de magazin.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
dianaserbi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/03/2014 23:28:04
|
dianaserbi
Junior member
IP:
|
Va multumesc pentru sfaturi.
Mi-ar placea foarte mult ideea cu CO2, dar din pacate nu dispun de fondurile necesare. O sa pastrez deocamdata sub 0.5 W/l dar caut sa schimb neonul de 15 W cu ceva neon mai bun (Phillips) de putere ceva mai mare. Am gasit la un pret de sub 20 de lei. Deasemenea o sa cumpar niste plante mai putin pretentioase de pe forum, sa vad cum se comporta. Momentan schimb 20 l de apa pe saptamana, dar apa ramane murdara. Gourami mei uriasi fac foarte multa mizerie.
Ar trebui sa schimb mai multa apa si mai des? apa este de la robinet si nu prea este potabila... o tin vreo 3 zile in canistre ca sa iasa clorul.
Melcisorii urca pe geam. Am citit pe undeva ca am prea multi nitriti in apa. Trebuie schimbata mai des?
O sa apelez pentru un capac la comanda pe viitor cu mai multa lumina. Vreau sa fac pasi mici, sa nu las loc de prea multe greseli.
Multumesc.
|
|
 |
akos09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2014 00:40:43
|
akos09
Junior member
IP:
|
" Vreau sa fac pasi mici, sa nu las loc de prea multe greseli. "
Intr adevar greselile costa(timp si bani pierduti) si la un acvariu.
Sunt balast uri electronice prin baumax costa in jur de 10 lei au si socluri cu fire si cleme pt. prinderea neoanelor.Mai cumperi un neon osram sau philips T8 de 18w(cumpara 830,840,865 sau 965 daca gasesti),cu maxim 30 lei ai mai adaugat inca un tub.
Acele plante pe care ti le am enumerat cresc binisor si fara co2.Daca mai fertilizezi cu micro si macro jumatate de doza ar fi de ajuns.
Eu as dona cei 3 gurami si as cumpara vre o 6-8 neoni sau rasbora arlechin.Cu treaba asta s ar imbunatati lucrurile la tine in acvariu in legatura cu calitatea apei.
This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2014 00:41:23
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2014 01:33:41
|
stefanp
Moderator
IP:
|
dianaserbi wrote:caut sa schimb neonul de 15 W cu ceva neon mai bun (Phillips) de putere ceva mai mare.
Ai grija ca neoanele de putere mai mare sunt si mai lungi ...
This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2014 01:34:01
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
cingo171179
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2014 10:53:47
|
cingo171179
Senior member
IP:
|
schimb de apa la sptamana aprox 25-30% din volum , clatesti buretele in apa scoasa din acvariu, la fel trebuie sa faci si cu restul de componete ale filtrului.
eu scoate carbunele activ din filtru
aici se opresc sfaturile , chestile legate de fertilizare ma depasesc, dar iti pot spune ca la 15 w si fara un pic de fertilizare nu vei obtine nimic
cred ca cel mai bine te poate ajuta "stefanp"
|
pestisoru meu de aur
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2014 12:06:58
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
cingo171179 wrote:schimb de apa la sptamana aprox 25-30% din volum , clatesti buretele in apa scoasa din acvariu,
Mediile de filtrare ale filtrului se curata doar atunci cand scade mult debitul filtrului. Si se clatesc usor in apa scoasa din acvariu, practic doar se face o decolmatare usoara.
Cauta un tub de laPhillips sau de la Osram cu indice de culoare 865
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
dianaserbi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/03/2014 23:29:38
|
dianaserbi
Junior member
IP:
|
Salut,
Am masurat acvariul (abia acum am pus mana pe un metru) si dimensiunile acestuia sunt 60/30/35 (L/h/l) => undeva sub 60 de litrii efectivi. Vanzatorul a spus ca are 80 l si l-am crezut pe cuvant. Am cautat neoane Philips si Osram si nu prea am gasit sub 60 cm. Capacul e ceva mai mic, deci o dimensiune maxima a neoanelor ar fi 45 cm. Singura solutie in cazul acesta ar fi Lampa? In aceste conditii, ajunge neonul de 15 W? eu am impresia ca nu. E totusi mult sub 0.5 W/l.
Am atasat o poza cu starea actuala a acvariului. Am primit 2 fire de egeria densa pe care le-am pus in mijlocul acvariului sa aibe mai multa lumina, si pare sa le placa. In colt am o planta pe care nu am reusit sa o identific inca, initial s-au uscat cateva frunze, apoi a scos frunze noi, si cateva fire de vasileria.
http://postimg.org/image/tbbrzkcw
Un capac la comanda ma costa cam mult pentru bugetul de care dispun momentan. Caut solutii mai simple pentru iluminat. Am primit cadou un gourami portocaliu (pitic)... exact ce imi lipsea  ) .
Am incercat sa donez pe cei 3 albastrii dar nu mi i-a luat nimeni.
As prefera sa pastrez capacul, pentru ca am citit ca nu e prea bine sa ramana descoperit (pentru lampa) .
Am cules niste pietre de rau dar am ezitat sa le pun inca in acvariu fara sa va cer parerea.
Exista vreun tip de gazon care s-ar dezvolta in conditiile actuale din acvariul meu, sau cu imbunatatiri la iluminare?
Ar fi viabile solutii cu LED-uri, sau altele?
Multumesc
This message was edited 1 time. Last update was at 16/03/2014 23:30:05
|
|
 |
varol
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/03/2014 00:05:57
|
varol
Member
IP:
|
Filtrarea pe care o ai, descrisa la inceput, nu este suficienta si o sa ai numai probleme.
Daca ai deja un neon de 15 w confectioneaza capacul astfel incat sa-ti mai incapa inca doua si ai terminat problema iluminarii. Poti sa atasezi si o folie reflectorizanta. Mai sunt neoane PL dar la alea iti trebuie soclu cu 4 pini in linie care sunt mai scumpi.
Daca te pricepi la bricolare fa-ti tu un capac si gata.
Mai bine spui care este bugetul si o sa primesti mai multe sfaturi.
Pietrele le testezi cu detartrant. Bolboroseste ca dracu daca sunt calcaroase. Altii le testeaza cu otet.
Poza nu se vede.
|
|
 |
dianaserbi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/03/2014 23:45:12
|
dianaserbi
Junior member
IP:
|
dianaserbi wrote:Salut,
Am masurat acvariul (abia acum am pus mana pe un metru) si dimensiunile acestuia sunt 60/30/35 (L/h/l) => undeva sub 60 de litrii efectivi. Vanzatorul a spus ca are 80 l si l-am crezut pe cuvant. Am cautat neoane Philips si Osram si nu prea am gasit sub 60 cm. Capacul e ceva mai mic, deci o dimensiune maxima a neoanelor ar fi 45 cm. Singura solutie in cazul acesta ar fi Lampa? In aceste conditii, ajunge neonul de 15 W? eu am impresia ca nu. E totusi mult sub 0.5 W/l.
Am atasat o poza cu starea actuala a acvariului. Am primit 2 fire de egeria densa pe care le-am pus in mijlocul acvariului sa aibe mai multa lumina, si pare sa le placa. In colt am o planta pe care nu am reusit sa o identific inca, initial s-au uscat cateva frunze, apoi a scos frunze noi, si cateva fire de vasileria.
http://i58.tinypic.com/9kwk29.jpg
Un capac la comanda ma costa cam mult pentru bugetul de care dispun momentan. Caut solutii mai simple pentru iluminat. Am primit cadou un gourami portocaliu (pitic)... exact ce imi lipsea  ) .
Am incercat sa donez pe cei 3 albastrii dar nu mi i-a luat nimeni.
As prefera sa pastrez capacul, pentru ca am citit ca nu e prea bine sa ramana descoperit (pentru lampa) .
Am cules niste pietre de rau dar am ezitat sa le pun inca in acvariu fara sa va cer parerea.
Exista vreun tip de gazon care s-ar dezvolta in conditiile actuale din acvariul meu, sau cu imbunatatiri la iluminare?
Ar fi viabile solutii cu LED-uri, sau altele?
Multumesc
|
|
 |
|