canadezu wrote:1. cred ca si in Romania se gasesc acum
2. apropos de biomasa vegetala -Inteleg ca vorbim aici despre acvarii masiv plantate, sau cel putin incercam sa le aducem la nivelul de masiv plantate.
3. oricit de mult micro elemente (trace elements Fe) ai doza nu poti sa dai in alge
1. Din pacate NU, sau nu atat de simplu si in varianta adaptata de care avem nevoie. De o luna caut clorura de potasiu sau sulfat de potasiu si nu prea gasesc, desi ma invart intr-un mediu profesional in care folosesc, dar pe "piata libera", ba, si nu e doar asta singura problema, ca altfel nu scriam degeaba ce am scris mai sus despre lipsurile citate.
2. Evident ca tendinta si dorinta este de acvarii masiv plantate, ce subliniam eu era ca multi citesc prospectul de fertilizant lichid si dau constiinciosi dozele conform prospectului, raportat la volumul de apa din acvariul in care au 2-3 plantute si de aici ajung la punctul
3 - excesul de fier nu ar duce la alge, cu care nu sunt in nici un caz de acord, si nu ar fi vorba de mine contra Tom Barr, ci de opinii ale multor utilizatori si de la noi din forum cu care am mai discutat duminica si pe alte forumuri serioase din strainatate, nu vreau sa le numesc neaparat; dar iata ce a patit unul din cunoscutii moderatori ai unuia din forumuri
"would accidently overdosing iron cause an algae bloom? ...... well, it turned my water brown.... i hate to admit that. it's green powder algae on all of the glass. also thread algae in the cabombas. what can i do for the algae?" si altul "Lastly, I experienced once when I accidently stir up the nutrients from root tablets during replanting. One of my tank went from algae free to crap within 2 days. "
Iar ca o ultima referinta bibliografica ce mi-a cazut in mana Handbook-ul Plantelor acvatice de la Oriental Aquarium uite ce spun la pagina 16: "Iron concentration in the aquarium is kept at around 0,1mg/l, because a higher dose of iron can encourage algae growth", iar acestia nu au doar un acvariu de tinut .... In alta carte " Creer un aquarium d'eau douce, Hachette, 2002, (e adevarat o carte pentru incepatori, dar scrisa de experti), la pagina 111, referitor la fier, "La concentration de ce dernier element, ne doit cependant jamais depasser 0,1mg/litre", explicand ca excesul freneaza absorbtia altor oligoelemente necesare cresterii plantelor si daca plantele nu cresc se gaseste cine sa creasca pe acolo cu "putinul' care il gaseste... Diana Walstad a incercat diverse tehnici (cu mai mult sau mai putin succes) de tinere in frau a algelor utilizand metode ale factorilor lilmitativi, una din ele cu limitarea disponibilului de fier. Daca fierul nu contribuie la productia de alge (cand este in exces bineinteles) de ce oare l-a ales tocmai pe el ca factor limitativ? Din ce am patit eu pot sa spun clar ca intre 0,1-0,25mg/l mai merge, preferabil in jur de 0,1mg/l, peste 0,25 si mai ales peste 0,5mg/l (cum recomanda Sera in kit-ul ce il folosesc pentru dozare a Fe

), m-am ales ultima data cu niste alge de care am tras luni de zile sa scap.
In concluzie zic ca articolul lui Tom Barr il stiam si
il apreciam, sunt multe de invatat acolo; ce deplangeam eu erau dificultatile de aici in a-l pune in practica, dar nu ne lasam...