[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Fertilizare  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
canadezu
Member
[Avatar]

Joined: 24/02/2006 08:18:36
Messages: 155
Location: Vancouver BC Canada
IP:
Offline

Acesta este un articol f bun poate va intereseaza
http://www.barrreport.com/forums/showthread.php?t=1
Raspunde si la o gramada de intrebari despre alge si care sunt motivele pentru care apar.

Daca stiati de el, scuzati repetitia.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Tom Barr - wow - nu stiam ca are un forum. Ii citesc toate posturile pe un anume forum - le devorez practic. Multumesc pentru link.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Exista probleme serioase in a pune in practica indexul estimativ la acvariile noastre. Ei pot controla si corecta independent toate variatiile unor macro- si chiar micronutrienti, avand solutii monocomponent ( ex sulfat de potasiu, sau clorura de potasiu, sau nitrat de potasiu, sau solutii chelate de fier, etc). La noi nitratii si fosfatii sunt cum vin pe teava de apa si de la pesti+mancare, fiind putini din noi cei care cream deliberat un factor limitativ de macronutrienti pe linia nitrat, fosfat si pe care sa il aducem prin interventie dirijata la un raport N / P dorit si cu un ritm de consum dependent de biomasa vegetala (apropos de biomasa vegetala - cati din noi dozam fertilizantii lichizi nu la volumul de apa din acvariu ca in prospect, ci la biomasa vegetala din acvariu ajustat cu un factor de corectie ce tine de nivelul iluminarii si CO2, deci de ritmul de crestere?). Vorbeam cu Sandu, cu ceva timp in urma, la intalnirile duminicale, ca majoritatea acvariilor la care fertilizarea este naturala (stiti la ce ma refer) plus fertilizantii lichizi clasici pe la noi, dezvolta o carenta cronica de potasiu, ce simuleaza una de fier (a carui utilizare o diminua). Daca adaugam Plantamin sau echivalenti crezand ca avem deficit de Fier, sau chiar daca intuim pe cel de K si dam aceleasi produse de fertilizare mentionate (ce contin si K) nu facem decat sa crestem fierul peste limitele tolerabile si de aici (in pofida celor scrise in prospect) alge. Solutia ar fi bineinteles solutiile monocomponent cu care sa jonglam cu corectii selective ale diversilor parametri.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
canadezu
Member
[Avatar]

Joined: 24/02/2006 08:18:36
Messages: 155
Location: Vancouver BC Canada
IP:
Offline

Ei pot controla si corecta independent toate variatiile unor macro- si chiar micronutrienti, avand solutii monocomponent ( ex sulfat de potasiu, sau clorura de potasiu, sau nitrat de potasiu, sau solutii chelate de fier, etc)

Aceste solutii nu sunt altceva decit ingrasaminte chimice, pt agricultura sau pentru flori, care toata lumea le foloseste (cred ca si in Romania se gasesc acum).
aici este un alt site unde se arata cum sa folosesti aceste ingrasaminte
http://users.ev1.net/~spituch/Chemicals/chemicals.html

apropos de biomasa vegetala - cati din noi dozam fertilizantii lichizi nu la volumul de apa din acvariu ca in prospect, ci la biomasa vegetala din acvariu ajustat cu un factor de corectie ce tine de nivelul iluminarii si CO2, deci de ritmul de crestere?

Inteleg ca vorbim aici despre acvarii masiv plantate :-) sau cel putin incercam sa le aducem la nivelul de masiv plantate.

Vorbeam cu Sandu, cu ceva timp in urma, la intalnirile duminicale, ca majoritatea acvariilor la care fertilizarea este naturala (stiti la ce ma refer) plus fertilizantii lichizi clasici pe la noi, dezvolta o carenta cronica de potasiu, ce simuleaza una de fier (a carui utilizare o diminua). Daca adaugam Plantamin sau echivalenti crezand ca avem deficit de Fier, sau chiar daca intuim pe cel de K si dam aceleasi produse de fertilizare mentionate (ce contin si K) nu facem decat sa crestem fierul peste limitele tolerabile si de aici (in pofida celor scrise in prospect) alge


Daca citesti articolul pina la sfirsit Tom zice ca indiferent cit de mult ai doza la schimbarile de apa saptaminale totul se modifica si oricit de mult micro elemente (trace elements Fe) ai doza nu poti sa dai in alge
I can tell from my own experiences that high levels of traces (Fe) have in no way contributed to any algae presence

Suppose you dose 10ppm of NO3 total to a tank per week. Assume you do a 50% weekly water change. If you do the math, you find out that:

If you assume that NONE of it is used up, you can build up a maximum of 20 PPM

If you assume that 25%of it is used up, you can build up a maximum of 16 PPM

If you assume that 50%of it is used up, you can build up a maximum of 13.3 PPM

If you assume that 75%of it is used up, you can build up a maximum of 11.4 PPM

The concentration will not be 15ppm with 25% weekly uptake because of the previous week’s build up if factored into the equation.


Aici este un calculator foarte folositor :
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_dosage_calc.htm
iar aici un alt articol foarte interesant despre aparitia algelor
http://www.cam.org/~tomlins/algae.html
Eu cred ca merita incercat daca puteti face rost de solutii. Eu nu am avut probleme cu algele pina acum. Toate materialele le cumpar de la magazinele de flori sau "Landscaping" din motive de pret. Pentru phosphate folosesc Fleet Enema care este un medicament diuretic, ma gindesc ca se gaseste substitutul si in Romania.
Plantele mele trebuiesc taiate in fiecare saptamina cind schimb apa altfel pesti nu au unde sa inoate

BTW mi-ar face o deosebita placere sa particip la intrunirile voastre duminicale dar acum pentru mine Piata Obor este prea departe
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

INTROS wrote:Ei pot controla si corecta independent toate variatiile unor macro- si chiar micronutrienti, avand solutii monocomponent
A postat cindva (cind era activ pe forum) ca poate aduce de la Seachem tot felu' de chestii coolte™. Erau acolo tot felu' de fertilizanti. A renuntat la idee din lipsa de "audienta" . Nimeni n-a vrut nimic d-acolo .

INTROS wrote:Solutia ar fi bineinteles solutiile monocomponent cu care sa jonglam cu corectii selective ale diversilor parametri.
Pe linga solutiile monocomponent avem nevoie si de teste. Un cumparator de asa ceva trebuie sa indeplineasca doua conditii:
1. sa aiba cu ce cumpara
2. sa aiba pasiune pentru plante, sa priceapa cum e cu nutritia plantelor = sa inteleaga utilitatea acestor produse
Citi dintre forumisti le indeplinesc? Nu-mi raspundeti mie (ca dam iar intr-un megaofftopic ), raspundeti-va voua.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

canadezu wrote:1. cred ca si in Romania se gasesc acum

2. apropos de biomasa vegetala -Inteleg ca vorbim aici despre acvarii masiv plantate, sau cel putin incercam sa le aducem la nivelul de masiv plantate.
3. oricit de mult micro elemente (trace elements Fe) ai doza nu poti sa dai in alge

1. Din pacate NU, sau nu atat de simplu si in varianta adaptata de care avem nevoie. De o luna caut clorura de potasiu sau sulfat de potasiu si nu prea gasesc, desi ma invart intr-un mediu profesional in care folosesc, dar pe "piata libera", ba, si nu e doar asta singura problema, ca altfel nu scriam degeaba ce am scris mai sus despre lipsurile citate.
2. Evident ca tendinta si dorinta este de acvarii masiv plantate, ce subliniam eu era ca multi citesc prospectul de fertilizant lichid si dau constiinciosi dozele conform prospectului, raportat la volumul de apa din acvariul in care au 2-3 plantute si de aici ajung la punctul
3 - excesul de fier nu ar duce la alge, cu care nu sunt in nici un caz de acord, si nu ar fi vorba de mine contra Tom Barr, ci de opinii ale multor utilizatori si de la noi din forum cu care am mai discutat duminica si pe alte forumuri serioase din strainatate, nu vreau sa le numesc neaparat; dar iata ce a patit unul din cunoscutii moderatori ai unuia din forumuri
"would accidently overdosing iron cause an algae bloom? ...... well, it turned my water brown.... i hate to admit that. it's green powder algae on all of the glass. also thread algae in the cabombas. what can i do for the algae?" si altul "Lastly, I experienced once when I accidently stir up the nutrients from root tablets during replanting. One of my tank went from algae free to crap within 2 days. "

Iar ca o ultima referinta bibliografica ce mi-a cazut in mana Handbook-ul Plantelor acvatice de la Oriental Aquarium uite ce spun la pagina 16: "Iron concentration in the aquarium is kept at around 0,1mg/l, because a higher dose of iron can encourage algae growth", iar acestia nu au doar un acvariu de tinut .... In alta carte " Creer un aquarium d'eau douce, Hachette, 2002, (e adevarat o carte pentru incepatori, dar scrisa de experti), la pagina 111, referitor la fier, "La concentration de ce dernier element, ne doit cependant jamais depasser 0,1mg/litre", explicand ca excesul freneaza absorbtia altor oligoelemente necesare cresterii plantelor si daca plantele nu cresc se gaseste cine sa creasca pe acolo cu "putinul' care il gaseste... Diana Walstad a incercat diverse tehnici (cu mai mult sau mai putin succes) de tinere in frau a algelor utilizand metode ale factorilor lilmitativi, una din ele cu limitarea disponibilului de fier. Daca fierul nu contribuie la productia de alge (cand este in exces bineinteles) de ce oare l-a ales tocmai pe el ca factor limitativ? Din ce am patit eu pot sa spun clar ca intre 0,1-0,25mg/l mai merge, preferabil in jur de 0,1mg/l, peste 0,25 si mai ales peste 0,5mg/l (cum recomanda Sera in kit-ul ce il folosesc pentru dozare a Fe ), m-am ales ultima data cu niste alge de care am tras luni de zile sa scap.
In concluzie zic ca articolul lui Tom Barr il stiam si il apreciam, sunt multe de invatat acolo; ce deplangeam eu erau dificultatile de aici in a-l pune in practica, dar nu ne lasam...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com