1. Inafara de faza initiala de ciclare a acvariului merita utilizat/are vreun efect notabil acest amonia remover?
Am folosit Ammonia Remover dar fara efecte notabile. Dealtfel, notabile ar fi fost doar daca as fi masurat nivelul de amoniac inainte de, in timpul si dupa folosirea acestuia!
Concluzia mea e ca nu strica da' nici nu vezi efectele (si e mai bine asa

). Amoniacul este una dintre substantele cele mai periculoase iar daca ajungi sa folosesti un produs pentru inlaturarea sa inseamna ca in bazin este un dezechilibru puternic care oricand se poate intoarce.
E interesant cum, chiar producatorii au grija sa induca consumatorul in eroare:
ambalaj AMRID wrote:Excess levels of ammonia can be created by natural life processes...
ceea ce nu-i adevarat

pentru ca procesele naturale vietii se petrec intr-un echilibru pe care doar oamenii il ignora si distrug
...overfeeding, dead or decaying organic material...
In natura nu prea exista overfeeding iar biotopul poate sustine si transforma (fara ruperea echilibrului) substantele organice rezultate din decesul florei si faunei.
In ceea ce priveste folosirea AMRID-ului in faza initiala, de ciclare cred ca poate fi folosit dar tot mai bine este sa se parcurga normal etapele ciclarii, folosind mai degraba culturi de start.
Daca folosesti AMRID cand concentratia de amoniac este initial mare va urma o scadere brusca a acestei concentratii iar bacteriile care transforma amoniacul in nitriti nu se vor dezvolta atat de pregnant... ca urmare si metabolizarea nitritilor si transformarea in nitrati va avea de suferit. Acum, ce-i drept, eficienta AMRID-ului nu scade brusc ci lent in timp deci culturile tot se vor dezvolta o data cu "epuizarea" AMRID-ului.
Asta inseamna ca nu perioada de ciclare scade ci durata de la umplerea cu apa pana cand poti introduce primele exemplare de pesti in bazin se reduce.
AMRID chemically bonds
daca este vorba de legarea chimica a amoniului cum se specifica in prezentare, inseamna ca dupa "consumarea" AMRID-ului acesta ramane legat si nu se (re)elibereaza in apa. (Dealtfel, am lasat in bazin AMRID-ul "consumat" fara efecte negative.)