sincer imi este mult mai usor sa cuplez mufele pt pompa asta, decat sa stau sa improvizez ceva care este posibil sa nu mearga, sau sa nu stea fix, si pana la urma toata lumea are pompe de recirculare in acvariu.
Dragos, tu cum ai procedat cu returul de la pompa de recirculare ?
Teava care vine de la pompa din sump se splituieste in doua si la capete are asa ceva:
Dar eu am 4 pompe de valuri in acvariu, asa incat jeturile de la pompa de recirculare nici nu conteaza,
si ele sint puse sa bata de-a lungul geamului.
In cazul tau, tu vrei sa ai curenti in acvariu cu pompa de recirculare, pur si simplu nu o sa functioneze cum trebuie.
Pompele de recirculare au o curgere laminara, care nu te ajuta absolut deloc. Chiar daca ii pui un deflector, probabil
asemanator cu cel din poza mea, nu iti va crea curentii de care ai nevoie.
pai nu vreau sa folosesc pompa asta pt curenti, doar pt recirculare, pt curenti o sa cumpar o pompa de valuri normala. Pt retur am comandat si eu un varf dinasta si inca ceva sa il testez .
Ce parere ai de asta ?
Pai problema este dimensinea acvariului tau. Pompa pe care ai ales-o este de 1300 litri pe ora, destul de mare pentru cei
100 litri pe care ii ai acolo, mai ales ca nu ai un sump de unde sa ridice apa. Deci vei avea undeva in jur de 1000-1100 litri pe ora,
asta inseamna un jet destul de consistent. Daca poti sa mai reduci debitul putin si sa folosesti o pompa de valuri asa cum ai spus e ok.
O pompa mica nu se vede Acvariul are cam 150 l, am citit un articol pe net unde zicea ca la fiecare feet se pierde cam 25gph din puterea pompei iar la fiecare cot cam 10-15 gph , iar aces deflector am inteles ca ia cam 15% din putere, deci raman cu 900-1000 l pe h. Intrebarea este daca acest debit este de ajuns pt filtrarea mecanica si biologica din spate ?
YDarius wrote:...Intrebarea este daca acest debit este de ajuns pt filtrarea mecanica si biologica din spate ?
Parca ti-am mai zis asta... cel mai important parametru este "volumul de material filtrant". Cu cat mai mult, cu atat mai bine.
- debitul ala e ok, gandeste-te ca e ca la o canistra externa...
- daca jetul de apa o sa faca ravagii, poti sa orientezi capatana aia de plastic spre suprafata apei.
da are 13 cm latime. Am inteles ca e bun de asta l-am luat, este Reef Octopus Bh 50. Acum l-am montat intr-un acv ariu mic de apa dulce sa vad ce face, nu face foarte multe bule, dar am inteles ca trebuie sa fie in apa sarata ca sa faca microbule
IP:
YDarius wrote:da are 13 cm latime. Am inteles ca e bun de asta l-am luat, este Reef Octopus Bh 50. Acum l-am montat intr-un acv ariu mic de apa dulce sa vad ce face, nu face foarte multe bule, dar am inteles ca trebuie sa fie in apa sarata ca sa faca microbule
... si trebuie sa-si formeze pelicula de bacterii ...
Azi am fost sa vad o instalatie de osmoza inversa, problema e ca omul a zis ca dupa filtrare apa ramane cu 1-10 TDS, si nu am vazut niciunde sa fie mentionata ca este DI, doar osmoza inversa. Ce ziceti e buna pt proiectul meu ? Avantajul este ca e mai ieftina fata de ce am vazut pe net, este in jur de 130 euro, fata de 400-500 ce am vazut pe net in zona in care ma aflu.
Am citit multe lucruri bune despre skimmerele ReefOctopus. Americanii sunt foarte incantati de ele. Nu am citit despre skimmerul pe care l-ai achizitionat dar
cred ca ai facut o alegere buna.
Skimmerul nu prea are ce sa faca in apa dulce pentru ca tensiunea activa este diferita de cea a apei sarate si coloana de spuma nu are cum sa se formeze.
Asa cum ti-a spus si Sebastian, intainte ca un skimmer sa functioneze la potentialul maxim trebuie sa aiba acea pelicula [bacteriana] formata in interior [chiar si
in interiorul pompei].
Poti sa iei linistit instalatia de osmoza si apoi sa cauti si sa cumperi un cartus separat in care sa pui rasina de deionizare.
Eu nu concep sa folosesc apa altfel decat cu TDS maxim 1 dar probabil ca alti colegi zambesc pentru ca bazinele lor merg excelent
doar cu apa osmozata.
Rasina de deionizare vine de obicei in sac [10/20litri] sau in cutii [1, 2 litri] sau poate fi achizitionata vrac [cati litri ai nevoie].
Producatorii din domeniu [acvaristic] vand de obicei rasina producatorilor consacrati [exemplu Dow Chmicals] ambalata sub brandul propriu
si, evident, la un pret mult mai mare.
Daca ai fi in tara ti-as putea da un magazin on-line [romanesc] de unde poti cumpara cu incredere tot ce ai nevoie adica
- o carcasa de osmoza [preferabil transparenta] de 10' cu filet interior de 1/4'
- doua cuple rapide cu filet de 1/4
- 1m de furtun
- un cartus pentru rasina
- 2 litri de rasina
Totul ar costa probabil pana in 150ron [aproximativ 35 euro] si ti-ar ajunge [la volumul tau] minimum 4luni.
Ulterior va trebui sa cumperi doar rasina.
Asta urmand sa fie adaugat la filtrul de osmoza inversa ? Adica pot sa cumpar acest sistem si dupaia sa adaug cele spuse de tine mai sus indiferent de firma sistemului pe care il cumpar ?
LE : Au si sistemul intreg pe siteul asta ? pt ca vine cineva in romania si ar putea sa mi-l cumpere
This message was edited 1 time. Last update was at 07/04/2013 23:05:47