salut.
Nu am eu multe interventii, dar cred ca din scurta mea experienta iti pot spune ca atata timp cat sunt indeplinite conditiile necesare pentru ca pesti sa nu fie stresati poti sa folosesti orice tip de acvariu.
- apa suficienta pentru numarul de pesti (luat in calcul faptul ca vor creste si vor avea nevoie mai mult spatiu)
- vegetatie si decor pentru un climat cat mai natural.
- pastrezi proprietatile apei in parametrii preferati de pesti.
in ceea ce priveste forma acvariului, din ceea ce am mai citit si pot spune si din experienta, ar trebui sa eviti acele boluri. (vezi TOM si Jery).
Datorita formei lui sferice, oxigenarea apei se face destul de greu pe cale naturala (fara echipamente). Este destul de stresant pentru pesti. In timp au tendinta de a inota in cerc, lucru ce le dauneaza la musculatura. Deasemenea pesti folosesc si un sistem de orientare asemanator liliecilor. Prin ultrasunete. Forma bolului reflecta semnalul transmis de pesti intr-un mod nenatural dezorientand-ul. (asta era o paranteza in ceea ce priveste forma acvariului. Nu cred ca este cazul tau

.
iti pot da insa o sugestie pentru un acvariu de colt.
http://www.happypets.ro/acvariu-juwel-trigon-350-p-262.html. (imi cer scuze daca nu era ok sa fac reclama. Vreau doar sa prezint un model echipat.)